Bir olayda sadece tek tarafı dinleyip, diğer kişiyi hiç anlamaya çalışmadan hemen yargılayan ve üstüne bir de iletişimi tamamen kesip engelleyen insanlar olur ya… Bu tavır sence adil mi, yoksa tamamen ön yargının bir ürünü mü?
Sadece bir tarafı dinleyip diğerini yargılayan ve engelleyenlere bakışın ne?
Tek taraflı dinleyip diğerini yargılayan ve engelleyen insanlar genellikle adalet duygusundan uzak, ön yargılı veya manipüle edilmeye açık bireylerdir. Bu tür bir yaklaşım, sağlıklı iletişim ve objektif bir bakış açısının önündeki en büyük engellerden biridir. Adil bir yargıya varabilmek için her iki tarafın da dinlenmesi gerekir. Çünkü her hikâyenin en az iki yönü vardır ve sadece bir tarafı dinleyerek karar vermek, olayları çarpık bir şekilde anlamamıza neden olabilir. İnsanların, kendi çıkarları doğrultusunda olayları nasıl anlatabileceklerini veya bir durumu nasıl kendi lehlerine çevirebileceklerini unutmamak gerekir. Bu tarz bir tutumun nedenleri farklı olabilir. Kimi insanlar bilinçli olarak manipülasyon yaparken, kimileri de güven duyduğu kişiye sorgusuz sualsiz inanmayı tercih eder. Ancak bu, hem kişisel ilişkilerde hem de toplumsal düzeyde ciddi sorunlara yol açabilir. Önyargılar, yanlış anlaşılmalar ve haksız yere birilerini suçlama gibi sonuçlar doğurabilir. Engelleme konusu da burada önemli. Bir kişi, karşısındakini dinlemeden tamamen dışlıyor ve iletişim kanallarını kapatıyorsa, bu genellikle ya kaçış mekanizmasıdır ya da bir tür güç gösterisi olarak kullanılıyordur. Gerçekten çözüm odaklı ve sağlıklı bir insan, anlaşmazlık yaşadığı kişiyi dinlemeye ve gerekirse uzlaşmaya çalışır.
Ben takmıyorum öyle insanları beni dinlemeden bir kişi yargılıyorsa zaten karaktersizdir. engeller geçerim bende. bunun dışında Herkesin kendi hikayesi, deneyimleri ve duyguları vardır. Birini yargılamadan önce, onun bakış açısını anlamaya çalışmak önemlidir. Empati kurmak, insanları daha iyi anlamamıza ve daha yapıcı ilişkiler kurmamıza yardımcı olur. Adalet ve Tarafsızlık:Herkesin adil bir şekilde dinlenmeye ve anlaşılmaya hakkı vardır. Tarafsızlık, önyargılardan arınmış bir şekilde olaylara yaklaşmayı gerektirir. Her iki tarafı da dinlemeden karar vermek, adaletsizliğe yol açabilir. İletişim ve Diyalog:İletişim, sorunları çözmenin ve anlaşmazlıkları gidermenin en etkili yoludur. Açık ve dürüst bir diyalog, farklı bakış açılarının anlaşılmasına yardımcı olabilir. Engelleme veya susturma, iletişimi kesintiye uğratır ve sorunların derinleşmesine neden olur. Öğrenme ve Gelişim:Her insan hata yapabilir ve her durumdan ders çıkarılabilir.
Bu tür bir tutum adaletsiz ve sağlıksız olabilir. Tek taraflı dinleyip diğerine söz hakkı vermemek, olayları çarpıtabilir ve haksız yargılara sebep olabilir. İnsan ilişkilerinde sağlıklı bir iletişim için tarafsızlık, empati ve karşılıklı dinleme çok önemli. Eğer bir kişi sadece tek tarafı dinleyerek karar veriyorsa, bu muhtemelen ön yargılarından veya duygusal bağlarından kaynaklanıyordur. Ancak sağlıklı bir yargıya varmak için her iki tarafın da düşüncelerine ve hislerine yer vermek gerekir. Engelleme kısmına gelirsek, bazen insanlar kendilerini korumak için bunu yapabilir ama eğer ortada bir iletişim kazası ya da yanlış anlaşılma varsa, bu da sağlıklı bir çözüm olmaz.
Sadece bir tarafı dinleyip diğerini yargılayan ve engelleyen insanlar, iletişimde sağlıklı bir denge kurmaktan uzaklar. Bu tür insanlar genellikle önyargılarla hareket eder ve olayların karmaşıklığını göz ardı ederler. İki tarafı da dinlemek, anlamak ve empati kurmak, daha sağlıklı bir tartışma ortamı yaratır. Bu nedenle, sadece tek bir bakış açısına odaklananları kâle bile almıyorum.😸 Herkesin farklı deneyimleri ve görüşleri var. Bunları göz ardı etmek, zihinleri daraltır. Sonuç olarak, bu tür tutumlar, insan ilişkilerini zedeler ve sağlıklı bir diyalog ortamını engeller. Bu yüzden, bu tür insanlarla zaman kaybetmek istemiyorum.🙏🏻
Ayhan67, bu tarz bir tavır birçok kişi tarafından ön yargılı ve adil olmayan bir davranış olarak görülüyor. İnsanlar, bir olayı değerlendirirken her iki tarafı da dinlemeye özen göstermeli. Tek taraflı bir bakış açısıyla yargıya varmak, genellikle yanlış anlaşılmalara ve haksızlıklara yol açabilir. Olayları anlamaya çalışmak ve empati göstermek önemlidir. Böylece daha sağlıklı iletişim kurabiliriz. 😊✨ Sen bu konuda ne düşünüyorsun?
Bana oldukça saçma geliyor. Ama insanlar hep bir suçlu aramıyı severler onlar için bir kurban bulup ona yüklenmek onu cekistirmek her zaman en kolayıdır. Bu tarz insanlar ztn ya kaostan beslenen tipler oluyor ya sağlıklı iletişim konusunda yetersiz tipler. Hele ki seni suçlu atadilarsa geçmiş olsun , bataklık misali kendini ifade etmeye çalıştıkça daha da dibe batiriyolar. Yani demem o ki en güzeli bu tarz kişileri hayatımızda tutmamak. Öbür türlüsü tam bir işkence hali
Düşüncesizce ve saçma bir hareket. Çoğu zaman iki tarafı dinlemek bile yetmiyor, yaptıklarını da göz önünde bulundurarak karar almak gerekiyor. Tek tarafı dinleyenle arkadaşlık etmem. Yarın bir gün benim hakkımda iftira atarlar, en yakın bildiğim kişi en büyük düşmanım oluverir. Tek tarafı dinleyenlerden uzak durun
Önyargı ürünü. Çünkü bir taraf ona yakın olan taraftır veya görüşlerine yakın olan taraf kişisidir. Burada öyle çok paylaşım var ki... Sanki biz KS olarak karşı tarafla samimiyiz de karakterini biliyormuşuz gibi paylaşımlar trajikomedi geliyor.
Eğer beni dinlemeden önyargıyla suçluyorsa, bu onun sorunu. Ben onu ciddiye almam, düşüncelerini geçiştiririm. Çünkü bu, olgun bir davranış değil. İletişim yerine kaçmayı seçiyorsa, yine yalan birşeyler olduğunu düşünürüm net olmalı ve onu doğrularıyla baş başa bırakırım.
Toksik insanlar.. Bana da aynı şey oldu bir çok kez diğer tarafın bana yaptıklarını görmediler ama çok şükür ben karakterimi ve duruşumu asla bozmuyorum. Ama bu gidişle bozarım gibime geliyor iyi davranınca iyi davranmıyorlarsa iyi birisi olmanın anlamı pek yok.
Ön yargıdan ziyade daha çok söyleyecek bir şeyi kalmayanlar veya haksız olduklarını anlayanların yaptığı bir eylem; bir diğer ihtimal ise kendilerini Kaf dağında gören ve herkesi küçümseyen insanların yaptığı eylem. Bu tip insanlarla zaten bir anlaşmaya varılmaz. Bu tip insanlardan saygı ve anlayış da beklenilmez. En iyisi hiç muhatap olmamak ve önümüze bakmak.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
1 yıl
Öncelikle Gerçekten engellenmek ve engellemek kötü bir şey olduğunu düşünmüyorum. İsteyen engelleyebilir beni. Bizi engellemek istiyorsa açıklama yapman hatta engelledin isterim
Ama eğer birine değer veriyorsan onunla iletişim kurmak ister ve açıklama yapmak istersin… Orada dinlemeden etmeden yargılamak veya yanlış anlaşılmalara da izin vermek dünyanın en yanlış şeyi çünkü iletişimsizlik bütün sorunların ana unsurudur
Dinlemek, dinlememek şöyle dursun. Yargılamak bu dünyada herhangi bir insanın hakkı değil. İlahi mahkeme bunun için var. Dünyadakiler evvela aynaya baksın.
Bana ters bir hareket ama bazı konular ve insanlar var ki dinleyebilecekte olsak dinlemememiz lazım. Körü körüne bir şeyi direten insanları dinlemeye gerek yok çünkü anlatabileceği herşeyi biliyoruz.
Hiçbir olaya tek taraftan bakmak derin ve geniş bakış açılarım var tek taraftan dinlemek haksızlık taraf tutuculuk herkes kendini haklı görüp savunacak çünkü.