O yolculuğa zorluklar da bilinir, güzellikler de çıkar karşına.
O halde kitabın kapağını açmadan, içindekileri red mi edeceksin?
İnsan da öyledir, kalbin muhabbeti ile doyuma ulaşmadan hikmeti gayesi anlaşılmaz insanın..
(Mâide Suresi - 8 . Ayet )

Ön yargılı davranan kişiler peşin karar verir. Düşünmeden verilen bu kararın sonucu ise genelde hüsrandır. Karar verdiğiniz konu, kişiyi zor duruma sokabilecek kadar kırıcı boyutlara ulaşan tatsız bir duruma davetiye çıkarabilir. Ön araştırma yapmadan alınan sonuç genelde bir sonuca çıkmaz. Olumsuz olayların başına verilmiş bir karar olarak kalır. Önceden yeteri kadar araştırma yapmadan vardığınız sonuç ve görüşünüz genelde sağlam temel üzerine oturtulmamış ve geçerliliği olmayan, insanı en büyük yanılgı içine çeken bir karar olarak kalır ve bir sonuç olmaktan çıkar.
Ön yargıya neden olan en büyük etken küçüklükten beri kulağınıza fısıldanan görüşleri ölçüp tartmadan kabul etmedir. Kişinin öncelikle aynayı kendine çevirmeden bir başkası hakkında rahatta konuşabilmesi ve değerlendirme yapabilmesi tabiî ki hoş bir durum değildir.
Ön yargı denilince akla sadece olumsuz bir durumda gelmemelidir, bazen olumlu bir şekilde ön yargıda bulunabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse; çocuğun olmayan bir yeteneğini çocuğa varmış gibi adapte edip büyük beklenti içinde bulunabiliyoruz. Bu ön yargı iki tarafı da hüsrana uğratır ve olmayan yeteneğine inandırılan çocuk kendine bu dayatma ile özgüvenini kaybetmeye kadar giden olumsuz sonuçlara varabilir. Kişinin asıl yeteneği olan alanı bulmasını ya tamamen kaybettirir ya da geciktirir. Olumlu olarak düşünülen bir netice geri dönüşümü mümkün olmayacak kadar ciddi ve olumsuz boyutlara ulaşabilir.
İnsanlar çoğu zaman dış görünüşe göre karar verirler bu bir nevi kişinin tercihlerine saygısızlıktır. Örnek vermek gerekirse; salaş giyinen kişiler hakkında ciddiyetsiz veya klasik giyinen kişileri fazla ciddi görebiliriz. Dış görünüş insanı yansıtmaya yeterli gelmez. Kişi bulunduğu toplumun ve mekânın getirdiği koşullara uyum için de bulanabilmek için bunu yapabilir. Bu bir nevi kurallara uyma biçimidir. Bir kişiyi tanımadan onun görüşlerini öğrenmeden ve onunla ilgili bir kanıya varmadan önce çok iyi düşünülmelidir. Aksi takdirde kırıcı olabiliriz.
Bir bebek yılandan korkması gerektiğini bilmez bu olgu zamanla ona öğretilir ve yılan ona zarar vermese dahi korkması gerektiğini bilir. Yani önceden öğretilmiş korkular, davranış ve tutum kişinin peşin hüküm vermesine sebep olur. Bunun neticesi ise herkese önyargı ile yaklaşan kişilerin artmasıdır. Tabiî ki doğru ve yanlış anlatılmalıdır fakat bu anlatımda kişi ön yargılarını katarak anlatmamalıdır. Kişiye benimsetilen görüşler hem kişinin hayata karşı gelecek de ne istediğini bulmasını zorlaştırır. Kendi düşündüğünü değil de başkalarının görüşleri doğrultusunda hareket eder ve buda kişinin kendini doğru ifade edememesine kadar gider. Bu tutum insanların karşılıklı olarak güven duygusunu da zedeler.
Önyargı ile yaklaşılan kişi kendini kötü hissedebilir ve ona karşı sergilenen bu saygısız davranış biçimi yaşantısını olumsuz etkileyebilir. Aslında ön yargılarımızdan kurtulmak sanıldığı kadar kolay değildir. Albert Einstein “ Önyargıları yok etmek, atom çekirdeğini parçalamaktan daha zordur.” Derken bunu çok güzel özetlemiştir. Fakat ön yargılarımızdan kurtulmak imkânsızda değildir. Henry David Thoreau “ Önyargılarınızı bırakmak için hiçbir zaman geç değildir.” derken ön yargılarımızı bir kenara bırakabilmeğimizi ifade etmiştir.
Ön yargı karşı tarafa olabileceği gibi kişi kendinede ön yargılı yaklaşabilir. Herhangi bir çalışma karşısında veya yeteneğinin olduğu bir alanda “ ben yapamam.” Gibi kesin kararlar ile kendi alanını kısıtlayarak kendi başarısına da engel olabilir. Ön yargılı davranan kişilere dikkat edildiğinde zaten bu davranış şeklini benimseyerek en başta kendisine olan saygısını yitirdiğini görürüz. Kendine öz eleştiri yapamadığı için sürekli başkalarını eleştirerek onlarında başarıya ulaşmasına engel olur. Bir nevi öz güveni eksik kişilerde bu durum daha sık rastlanıyor dersek yanlış olmaz.
Sonuç olarak ön yargılardan kurtulmak imkânsız değildir, sadece herhangi bir konuda veya kişi hakkında bir karara varmadan önce iki kez düşünmeliyiz.
Bu yazıyı arsivime not etmişim...
Hoşuma gitmişti.. Sen yazınca şimdi bunu paylaşmak istedim ben de , tam cuk diye üstün oturmus..
Eline kalemine yüreğine sağlık...
Ne güzel yazmışsın abla 🙂 seçilmemiş olsaydı en iyi görüş seçebilirdim.
Ben de öyleyse bir ayetle noktalayayım..
"Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Tabii ki bundan tiksinir! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur."
(Hucurât Suresi - 12 . Ayet)
İnsanlar bildikleri yerde konuşup bilmedikleri yerde sussaydı elbetteki yeryüzünde ihtilaf denen bir şey kalmazdı. Ama nefs odur ya, var gücüyle kötülüğü emreder insana ve kendisini bilmediği konuda zanna sürükler..
Böyle insanların ne kendisine ne de karşısındakine saygısı vardır.
Farklı değer ve şartlanmalar içinde bulunan insanlar tanımaya ve sabır göstermeye öncelik vermezlerse hep bir çatışma halinde olur ve düşmanlığı dağlar kadar büyütürler.
Bu kazanmak değildir, kendini bile kaybetmektir.
Oysa zanlar güzel olsaydı, insan kendini de kazanırdı.
#Selâmetle 🙂
Eig için yazmıyorum ben 😄
Sen. ne güzel bir yazı hazidlamissin yine emeğine sağlık selametle ablacım ☺
Sağol abla sen de selâmetle 🙂
Ve aleyküm selam,
Eğer dışarı kirli bir gözlük camıyla bakarsak, kirli bir dünya görürürüz. Ovaları, yeşillikleri, denizleri gri görürüz, ama onlar bizim onları öyle görmemizle gri olmazlar. Ova yeşilliğini; deniz maviliğini korur. Önyargı da insanın kalp gözünde olan kirli bir gözlük gibi, aslında olmayan şeyleri, aldatarak bizlere kötü gösterir. Bu yüzden birine önyargılı yaklaşmadan evvel ''Acaba ben ne kadar temizim ki onu öyle görüyorum...'' diye sorgulamak gerekir
Önyargıları benliğini ele geçirmiş insanlara dikkat edin; bir yemeğin tadına bakmadan onun hakkında fikir bildirmezler, bir yere gitmeden oranın güzel mi değil mi olduğunu söylemezler, bir şarkıyı dinlemeden kulağa hoş mu geliyor kötü mü, diyemezler. Ama sokakta gördükleri rastgele bir insan hakkında bile fikirlerini bildirebilirler. ''Bu kadın falanca kıyafeti giymiş, kesin böyle biridir. Bu bir de erkek olacak, ... renk kazak giymiş, şuna bak, kesin geliri dar. Dışarı çıkma madem!'' Bu kişilerin gönüllerinin kirliliği nefisleriyle beraber onları kötü bir sona hazırlamakta, Allah ıslah etsin
Yüreğin bu kirliliğini yıkamak için insan aynaya bakmalı, arada kendine dönmeli ki kirini görüp söküp atabilsin, başkalarına bakıp onları kötü göre göre yalnızca o kir katran olur, Allah bizi herkesten önce dönüp kendi kalbine bakabilen insanlarla karşılaştırsın, önyargılarımızdan arındırsın
Rahman razı olsun, çok güzel açıkladınız. Baktığın pencerenin rengidir gördüğün..
Önce kalp temiz olmalı ki, görülen güzel olsun.
Önce güzel nazar etmeli ki, baktığın güzel olsun.
Önce hüsnü zan etmeli ki, kötüyse güzel olsun.
Önce örten olmalı ki, seni affeden de Allah olsun..
yorumunuz için teşekkürler..
Dış görünüşe bakıp veya tek bir sözüne bakıpta peşin hüküm vermek tabi ki de akıllıca değil.
Ve bir insanı tanımak bu kadar basıt değil.
Onun kim olduğunu bilmeden atıp tutmak ve yaptığı davranışın sebebini öğrenmeden yani yargısız infaz yapmak çok kolay. Dinlemek ise kimilerine göre en zoru, kolay olmasına rağmen..
Ama ön yargı değilde başka bir şey var kimilerinde yani yaşadıklarından dolayı mıdır nedir bilmem ama temkinli davranırlar, gardlarını hep sağlam tutmaya çalışırlar, yeni tanıdıkları insanlara karşı..
Birkaç yerde daha kullanımıştınız "müminin aynı delikten iki defa ısırılmayacağını" ama ben bunu pek kavrayamadım.. Ne kadar sağlam alsakda gardımızı bazen aynı şeyleri tekrardan yaşayabiliyoruz.. İhanete uğrayan bi daha uğrayabiliyo aynı insan tarafından ya da tacize uğrayan belki aynı kişi tarafından tekrar tekrar tacize uğruyor..
E bu durumda aynı yarayı tekrar tekrar alabiliyor aynı kişiler tarafından..
Bu bir teşbihtir.
Esasen bir maymun bile olsa artık ona tecrübe kazanır.
Müminin özelliğinde asla hata etmemek yoktur.
Sürçme ve yanılmalar daima devam eder.
Olgunluğun sonu böylece gelmez. Daima gelişir.
Hadiste bahsedilen de benim edindiğim bilgilere göre, bu gelişim ve temkinli davranma evresidir.
Denilir ya iyi zanda bulunmak ibadetin güzelliğindendir.
Kişi ihlaslı ve samimi olduğu kadar iyi zanda bulunabilir ve karşılaşacağı şeyleri tahmin eder.
Ama aynı hataya defalarca da düşüyorsa bu insanın kusrudur ki bir şeyleri eksik yapmıştır.
Karşılaşacağı şeyleri tahmin etse bile önlemini alamayacağı durumlar vardır bu kişinin tekrar tekrar aynı şeylere maruz kalmasına sebep olur ve bunda kişinin ne bi eksikliği ne de kusuru vardır.. Olan tek şey elinden hiçbir şeyin gelmemesidir
Bu dünya bir matematik problemi değil ki formülize edilsin.
Bunun sebeplerini yaşanılan olaya göre ele alıp, sebepleri ortadan kaldırarak son verebiliriz.
Elimizde olmayan ızdırai kaderdir. Yani değiştirilemez.
Ama onun haricinde çaba ve gayret hiç olmazsa o neticeden uzaklaştırmayı temin eder.
Yalan etmek istemeyen birinin, ölmeye dua etmesi gibi.
O kişi ölür ve yalan atmak zorunda kalmaz.
Tabi her şey Allah'ın dilemesi ve imtihanıdır.
Tabi ki de her şey Allah'tan bunun çok şükür bilincindeyiz ama mevzu şu :önlemlerin, alındığı halde yetersiz kaldığı, hiçbir faydası olmadığı durumlar var ve burda mağdurun ne bir kusuru ne de bir eksiği var.. Çaba ve gayret bazı durumlarda ne yazık ki uzaklaştırmaya yetmiyor
Ön yargı, olumlu yanıda vardır, olumsuz yanıda...
Baskın anlayış olumsuz olanı sanırım...
İnsan ön yargılarından kurtulması kolay değildir...
Tam kurtuldum diyen bile, iç dünyasında engellerle karşılaşır...
Bütün bütün yok edemesekte ciddi mesafede alabiliriz...
Ben ise şahsen gayret içindeyim...
Aceleci değilim, hemen karar vermiyorum...
Şekilci değilim...
Kendimce araştırırım, kaynağına, öncesine-sonrasına bakarım...
Olumlu yaklaşırım...
EİG için teşekkür ederim
Cevap
26Cevap
Aleyküm selam,
Ön yargılı olmamaya çalışıyorum; asla giyim ve görünüş olarak değil tabii ki daha çok kişisel özellikler hakkındadır ama yine dinlerim. Bu zaten önsezi oluyor çok şükür de yanıltmıyor.:)
Aslında farkında olmadan da bunu yapıyor olabiliriz en basitinden bir kitabı okusak severiz belki ama kapağına bakıp okunmaz diyebiliyoruz.:)
Elimizden geldiğince dikkat etmeye çalışırız yine de, öyle olmalı.
Farkındalık oluşturduğunuz için teşekkürler.☺
Haklısınız, Allah farkındalığımızı daim eylesin.:)
Tamamen önyargılarımdan sıyrıldım desem yalan söylemiş olurum. Çünkü hala eksik ve acizim.
Ama gayret ediyor, insanları dinlemeye çalışıyor, onların hatalarını aramıyorum. Ne kadar açık ve net görünüyorsa görünsün su-i zândan kaçınıyorum. Çünkü hem yanılıyor hem de günah olduğunu biliyorum.
Bir de şöyle bir husus vardır ki olaylara bakış açımızda önemli bir yere sahip:
Bir insan içinde ne taşıyorsa, kendisi nasıl birisi ise karşısındakini de öyle görür. Yani biz bir kişiye herhangi bir yakıştırma yaparken aslında kendimizi de ortaya koyuyoruz.
"Kişinin fikri ne ise zikri de o olur" düsturunca bakmak lazım...
O zaman kendimize de ayna tutmuş oluruz.
MaşaAllah çok doğru ve çok haklısınız
İnsanın yanıldığı en büyük nokta da kendi penceresinden baktığını unutmasıdır aslında..
Önce insan güzel bakmalı ki güzel görsün, aksi halde anlattığın karşındakinin anladığı kadardır.
Rabbim karşımıza suizandan sıyrılmış insanlar çıkarsın ve bizi onlardan eylesin.
Teşekkür ederim yorum için
Amin amin ecmain 🍃
Rica ederim
Irkçılık yapilmasinida yapanı da sevmem.
Bir insanın rengi, dili, giyimi vb. şeyler kişiliğini yansıtmaz bunlara bakarak birsey söylenemez.
Gözümle gördüğüm kulağımla duyduğum şeyden bile şüphe ederim ben çünkü gözde kulakta yaniltabilir. Genelde birsey varsa karşımdaki kişiye açıkça sorarım ama karşımdaki kişinin de hemen her sözüne guvenmem hepsini birleştirir ona göre aklimada vicdanımida uyan bir karar vermeye çalışırım.
Herkes böyle düşünse ne güzel olurdu doğrusu..
Dediğiniz gibi insanın kendi sözünde bile yanlış anlaşılma olabilirken bir insan başkasının sözüne nasıl aldanır hem de araştırmadan, etmeden..
Teşekkürler yorum için
Rica ederim ☺
Hiç önyargılarım olmadı ama bana karşı bu hep oldu. Giyimim, saç traşım, hareketlerim ve konuşmam hep ön yargılarla karşılandı.
Dinlediğim insanı olduğu gibi ve söylediklerini kelime kelime ezberleyerek dinlerim. Ardından akıl süzgecinden geçirir ve karar veririm. Her insan bir hazinedir ve aklı olan o hazineden payına düşeni alır. Bir insan ya dostumdur veya değildir. Düşmanım yok, düşman biriktirmeye halimde yok.
Alışıyoruz bir süre sonra. Amin.
Şimdi merak ettiğim videodaki kadın "buna birisi nasıl inanabilir, bana inanılmaz geliyor" dedikten sonra inanmaya devam etti mi😀
Önyargıya gelirsek değilim tabiki, o küçüklükte kaldı. En basitinden örneğin sert yapıda görünen insanlardan önce bir çekinirdim ama konuştuklarında aslında hiç de huysuz sinirli falan olmadıklarını anlardım. Klasik çocuk düşünceleri işte. Sadece çocuklar kitabın kapağına bakar.
Sûizandan da yaşayıp tecrübe ettikçe kurtulabiliriz bence.
Ben orasını bilmiyorum ancak hayatta insanların çoğunluğu takip ederek ve taklit ederek yaşıyor. İşin kötü tarafı takip edenlerin çoğu bir süre sonra araştırmadığı için taklide dönüyor..
Biz islam peygamberini a. s. m takip eder onun gibi yaşama gayreti taşırız. Buna muvafık olabiliyor muyuz? Rabbim bilir.
Önyargı ise söylediğiniz gibi kabından ve dışarıdan bakan insanların içine girmekten korktuğu için çekingen tavırlarını gösterir.
İnsan yargılamadan önce tanımalı ve kendisinden dinlemelidir neler olup bittiğini.
Yoksa dünyanın en korkulu insanı en mülayim biri de olabilir, bilemezsiniz. 🙂
Anlatacaklarım bitmiş gibi görünen yazılarımın sonunda okumaya devam seçeneği çıkınca üzülüyorum. Çünkü o seçenek çoğu devamı olmayan yazılarda da çıkıyor bu yüzden söz bitmiş düşüncesiyle kimse o seçeneğe tıklamıyor.
Neyse😀 sonda da dediğim gibi. Evet. Bu alışkanlıktan da yaşayıp gördükçe, en çok da araştırmaya üşenmedikçe kurtulabiliriz İnşallah.
Günümüz şartları oldukça zor ve ağır. İşin en tehlikeli yanı internet ve siyaset
İnternet her türlü manipülasyon ve özentiye sevk eder ama gençlerin bizler gibi internetsiz bir alt yapısı yoktur tehdide çok açıklar
Diğer konu hak adalet ve eşitlik kavramı tümden yanlış çünkü insani yaşam hakkı güçlüler tarafından ipotek altındadır ki toplumu uyuşturup durumun doğal karşılanmasına sebep olmuşlardır.
Cook güzel yazmışsın , sana bu çaban ve gayretin için teşekkür ederim.
Soruya gelecek olursak.
Ben dış görünüşe değil , maneviyatın aynası olan gözlere bakarım.
Gözler çok şey anlatır. Gizli ve açığa çıkan herşeyi anlatır.
Ben gözlerine bakarak o kişi hürmet ve saygı gösteririm.
Evet aynen öyle 😊.
Sağolun
Bu insanlar kendi kutsal kitaplarını okumamışlar ki neyin hangisinde yazdığını bilsinler. Ben kendi kitabımı, incil (yeni ahit) ve kuranı da okudum. Tabi kendi dilimde. Bende ön yargıdan ziyade tespit var.
Aleykümselam,
sanırım peşin hükümlü ve önyargılı bir insan değilim, ama tabii insanız bazen yanılgıya düştüğümüz illa ki oluyordur.
Allah sürekli bir yanılgıda olmaktan korusun inşallah.
Güzel bir soru olmuş emeğinize sağlık. 🌺
Ve Aleykümselam ön yargılı olmak bir nevi suizandır. Ön yargılı değilim empati yaparım önce. Bazen peşin hüküm verdiğim olur o da bir insanı tanıdıktan sonra olumsuz birşey görürsem o zaman geçerli.
Allah bizleri suizandan korusun. Ne güzel bağdaştırdınız bu kelimeyle.. Dilerim ön yargıyı hakedecek olumsuz insanlarla karşılaşmazsınız 🙂
Amin, bilmukabele :)
Ve aleyküm selam
Ön yargılı olmak bir nevi suizana kapılmaktır
islam hoşgörü dinidir dinimiz gereğince yargısız infaz bir müslümana yakışmaz.
Ön yargılı olamıyorum olmamda doğru değil.
Hayır önyargılı degilim mutlaka karşımdaki insanı mutlaka dinlerim.
Aynen katılıyorum.
Asla önyargılı degilimdir. Kaŕşımdakinide dinlerim. Eger iki kişi arasında bir problemse iki tarafıda dinlemeden bir yorum ya da karar vermem.
Önyargı hiç iyi değil ve bilim adamları bile onyargilari atomu yenmekten daha zor olduğunu söyler ve peşin hüküm çok iyi değildir
İlk etapta kimseye karşı ön yargılı değilim. Sadece davranışları ve tavırları hoşuma gitmezse ön yargım ona göre oluşuyor.
Öyle evet. 😀
Ön yargılı değilim, algılamaya, anlamaya çalışırım.
Amin, hepimizi inşallah
Ön yargılı olmak bence çok kötü bişey ama ben hiç ön yargılı olmam diyenlerede pek inanmak istemiyom açıkçası çünkü biz insanoğlu olur olmadık herşeye bazen nasıl güzel yaklaşımda bulunabileğimizi pek beceremiyoz ondan her insanın kendine göre kusuru vardır önemli olan o kusurlarımızı karşımızdaki kişiyle konuşurken falan belli etmemeye çalışmak onun kalbini kırcak şeyler yapmamaktır 😊
içimizdeki ön yargıyı kırmak çok zor bir şey biz insanlar hep düşünüyoruz
Önyargılı olduğum zamanlar olsada hep bir şans veririm
Önyargılı davranmaktan çok korkuyorum ama insanlık hali allah affetsin bazen tutamıyorum
Amiin😌
On yargili değilim karşı tarafı izlerim iyi bir şekilde
eskıden tersıydı yas ılerleyınce dınlıyorsun yavas ve az kelıme kullanarak cevap verıyorsun .
aynen sana katılıyorum.
Elhamdülillah önyargılı biri değilim ve peşin hüküm veren insanlardan hoşlanmıyorum.
Elimden geldiğince önyargılı olmaktan kaçınırım ama bu on yargı tedbirli olmayı da sağlıyor
Allah bizi ön yargıdan ve suizandan korusun 🙂
Küçük bir ekleme de sizi yormayacaksa abi hakkını helal et söylemek istedim;
Aslında ön yargı, düşünmeden karar vermek ama temkin ise insanı hatadan koruyan bir güzel ön sezidir.
Müslüman kimse ihtiyat sahibidir ve edindiği tecrübelerle kişilere mesafeli yaklaşır. Hüsnü zan eder, ferasetini konuşturur.
Ön yargı ona sormayacak olup, zaten kendimiz karar verdiğimiz bir yanılgıya işaret edebilirken,
Ön sezide feraset ve hüsnü zan gizlidir, karşıdakinin aleyhinde bir düşüncede ise kendisine sormak veya sözüne güvenilir bir başkasına danışmak gereklidir inşaAllah.
Hepimiz oyleyiz, öyle değilim diyen yalan soylemistie
Ne diyeyim. Inşallah oyle bir insana denk gelirim.
Güzel bir yazı tebrikler, ön yargılarımdan tamamen sıyrıldığımı düşünmüyorum.
Güzel paylaşımların var emeğine sağlık peşin hükümlü olmamaya çalışıyorum
Neden bu kadar çok uzun yazıyorsunuz her soruda öyle yapıyorsunuz:) yani daha kısa birşekilde bence söylemek istediklerinizi ilete bilirsiniz:(
Bazı konularda ön yargılı olmaya tercih ederim ki bu görüldüğü kadar kötü değil ama bazı konuda da ön yargılı davranmıyorum yani aslında duruma göre değişir ön yargılı olup olmayacağımı:)
Estağfurullah ne kusuru ben çok severek okuyorum bencelerinizi sadece düşündüğümü söyledim🙂 merak ettim bunu siz mi düşünüp yazıyorsunuz?
Anladim Teşekkür ederim. Amin:)
önyargım hiç yok dersem yalan olur, olmaması için daha rahat olmaya çalışıyorum
İçimden onyargılı olurum ama her zaman karşımdaki ınsani dinlerim
kesinlikle ön yargılı değilimdir. karşımdaki kişiyi dinlerim
Eline emeğine sağlık kardeşim güzel bir yazı olmuş
Aminn insAllah
Karşı tarafı dinlerim tabiki
Aleyküm selam. Guzel anlatmışsın yüreğine saglik.
Rica ederim kardeşim.
Kimseyi dinlemeden karar vermem.
Asla Ön yargılı olmam
Bh güzel yazıya, Eyvallah der susarım.
Değilimdir ilk önce dinlerim
Rica ederim
Bende de var malesef
Rabbim alçakgönüllü olmayı ve anlayışı cümlemize nasip etsin, çünkü bu sebeple çok insan kaybediyoruz. Bazen kendimizi bile
Allah razı olsun güzel paylasim 🤗🤗
Okumadım hüküm bendemiki hükmü ben vereyim
Karsimdakini dinlerim
Malesef ne kadar olmak istemesem de önyargı var
Amin inşallah
dinlerim evet
kimi zaman
Çoğu zaman
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?