Önüne çıkan her sorun aslında insana mükafattır. Dert olmazsa şükür olmaz. Hayat düzenin de seni zorlayacak , engel olacak veya her şey yolunda gidecek şekilde sürdürmeye devam edersen o zaman yaşadığın hayatın hiçbir kıymetini bilemezsin. Nasıl ki güzel geçirdiğin vakitlerin anısı vardır. O güzel günlerdeki o anı için önce geçirilinen zor zamanlar vardır. O zor zamanlardaki gayretin ve çabanın doğrultusunda ki kazancın sana güzel günlerin kapısını aralar. Ve güzel anılar biriktirmeni sağlar. Önümüze çıkan her sorun da bizim duruşumuz , kararlılığımız ve soruna karşı mücadele verişimiz çok önemli. Nefsine ağır gelen senin için en hayırlı olandır derler. Bu sorunlar dertler de öyle. Bazı dertler seni o kadar yorar ki ama o sorunu aştığın da artık yıldızın gökyüzün de parlamaya başlar. Bu yüzden sorunsuz hayat yaşıyorsan yani her şey yolunda bir rüya gibi devam ediyorsa bil ki mutlaka yolunda gitmeyen bir şey vardır. Arada bir sorunlar dertler de bizim irademizi güçlendirir. Aksi taktirde bir irade savaşını kaybetmiş oluruz.
Şöyle düşün. Bugün derdimiz olmasa Rabbe sığınırmıydık. Kral Karun gibi olurduk. Hatta şöyle söyleyeyim , bir şeye sahip olmadan önce onun için bazı şeylerden vazgeçersin. Mesela çalışırsın , para kazanmak bir araba ev veya bir ihtiyacını karşılamak için uykundan olursun , yorgun düşersin , sevmediğin insanlara katlanırsın. Yani istediğin şeye sahip olmak için bazen de istemediğin şeylere katlanmak zorunda kalırsın. Her şeye kolayca ulaşırsak yetişmemiş oluruz. Bir şerlere ulaşmak için başka şeylerden olursak o zaman kıymet biliriz.
Tabiki çünkü zor. İnsan üstesinden gelirse zaten mutluluğa kavuşuyor. Bazen pes ettiğimiz de olmuyor değil. Ama hayat bu mücadele şart. Ama bildiğim tek şey var. Her ne olursa olsun bunda da vardır bir hayır düşüncesiyle yaşamak. Hiç değilse ne kadar canın sıkılsa da bu senin hayrınadır. Bunu bilmek hiç değilse bir nebze huzur veriyor.
Gerçekten ben onu bi ara alışkanlık haline getirmiştim, istediğin bişi mesela olmadığında nasip değilmiş demek ya da hayırlısı buymuş demek insanı çok rahatlatıyor
Öyle tabiki. Bazen ulaşmak istediğin şey sana huzur değil , dert verecektir belki de. Bazen de vazgeçtiğin şey sana huzur verecektir. Bilemeyiz ki. Sadece düşüncemizi değiştirmemiz gerekiyor. Sadece biz tevekkül edelim , gayret gösterelim. Hani biz bize düşeni yapalım da gerisi taktiri ilahi. Hani örnek verecek olursak , bazen insanı en başta tanımak da sonradan tanımaktan yeğdir. Verdiği hasar daha az oluyor gibi. Veya araba alacaksın olmadı almak nasip olmadı. Belki kaza yapacaktın. Hani bardağın dolu tarafına bakmak lazım bazen de. Dökülen taraf ise nazar diyelim geçelim. Pozitiflik zaten burada başlıyor. Pozitif bir insan olmak için verilen derde de isyan etmemek gerekiyor. Belki de başımıza gelen her kötü olayda Allah a sığınmak için bir bahane olabilir. Buda bir söz konusu. Bizler bazen uzaklaşırız ondan. Oda kendini hatırlatır. Buda aslında ne güzel. Bizi biz yapanın bize hep varlığını hatırlatması.
Bir gemi sanki hayatım çok yıpranmış, zarar görmüş zar zor ilerliyor sürekli yama yapıp ayakta tutuyorum, batıp deniz canavarlarına yem olmamak için, sonuçta karşı kıyıya çok zarar görmüş şekilde bile ulaşsam bir önemi yok (gemiyi terk edeceğim) tüm yükümden kurtulacağım bu geçici; harabe, metal mezarlığı için neden üzüleyim.
Bence değil duymuşsundur işte sen ve senin tüm tanıdıkların ölünce hiç var olmamış olacaksın hatta uzun zaman sonra mezarlıkların üzerine bile binalar dikilir kimse seni hatırlamaz ya da yaşadıklarını ha dersen ki bu önemli değil zaten ben kendim için üzülüyorum sende unutacaksın bana göre ölüm öteki tarafta bir şey olsa da olmasa da kötü bir hayat yaşamaktan çok daha iyidir hayatın iyi de olsa aynı şeyler geçerli çok iyi yaşamış insanlar da artık aramızda değiller bilmiyorum geçici şeylere bağlanmamak lazım bence küçük şeylerle kendini mutlu edip sıran gelince huzura koşmalısın
geriye dönüp bakılınca her şey bi anda yaşanmış gibi zaten. Ben şu an 21 olucam öyle diyorum, Siz daha iyi anlamışsınızdır. Geçici şeylere bağlanmamak lazım evet yinede insan yaşama kendini kaptırıyor anlamadan. ben mesela belki bi sonraki yorumunuza cevap yazamayabilirim böyle bi ihtimal mümkün Allah korusunda şimdi daha çok gencim msjs
Ufak bişi sordum alt tarafı ya. Mutluyum şükürler olsun sadece herkesin hayatında da sorun olup olmadığını teyid etmek istedim 😂 demiycem tabiki 😌 Şaka bi yana Belkide insan kendini şeyapıyodur iyi hissediyodur yani “herkesin sıkıntısı var benimde var bak bu çok normal “ gibii
Canım, hayatın tamamen sorunsuz olması mümkün değil ama bu kötü bir şey değil. Her zorluk, karakterimizi şekillendirir ve bizi daha güçlü yapar. O içindeki kemiren his, bazen çözülmeyi bekleyen bir düğüm gibi gelir ama zamanla, belki de bir farkındalık anıyla çözülür. Kendine biraz şefkat göstermelisin 🌿. Çözülemeyen durumları kabullenmek, aslında büyük bir güç. Derin bir nefes al, küçük şeylerden keyif almaya çalış. Bu da seni biraz olsun hafifletir. Unutma, yalnız değilsin 💕.
En İyi Cevaplar