2 haftadır düzenli kılıyordum ama dün ve bugün aksattım kılmak istemiyorum erteliyorum
Nasıl süreklilik kazanırım
Nasıl süreklilik kazanırım
Neden namazı ertelediğini düşün şeytan vesvesesi mi nefsi tembellik mi çünkü insan rahata ve kolaylığa meyillidir ibadeti ne sandın? Yoksa 1 kereliğine çabalayıp ondan sonra çabanın hemen bittiğini mi zannettin? Namazı neden kılmak istiyorsun diye sor kendine cenneti kazanmak ve Allah'a yakın olmak için mi? Ve şunu da sor kendine "namazı kulmayınca ne kaybediyorum?" bir düşün bunu ve sor kendine.
Düşünüyorum ama fayda yok inancım mı zayıf anlamıyorum bazen
Ebu Rıb’î Hanzala b. Rebîğ el-Useyyidî -radıyallahu anh- (ki o, Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-’in kâtiplerindendi) şöyle dedi: Ebu Bekir -radıyallahu anh- ile karşılaştım. Bana; Nasılsın ey Hanzala! dedi. Ben: Hanzala münafık oldu! dedim. Bana; Subhânallah! Sen ne söylüyorsun? dedi. Ben; Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-’in yanında bulunuyoruz. Bize cenneti, cehennemi hatırlatıyor, öyle ki onu gözle görmüş gibi oluyoruz. Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-’in yanından çıktıktan sonra ise zevcelerle, çocuklarla, geçim işleriyle meşgul oluyoruz. Bu sebeple çok şey unuttuk, dedim. Ebû Bekir: Allah’a yemin olsun ki bizler de muhakkak senin bu karşılaştığın işlerin benzerleri ile karşılaşıyoruz, dedi. Bunun üzerine Ebu Bekir ile birlikte yürüdük ve Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-’in yanına girdik. Ben: Hanzala münafık oldu ey Allah’ın Rasûlü! dedim. Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-: “Bu söylediğiniz de nedir?” diye sordu. Ey Allah’ın Rasûlü! Senin yanında bulunuyoruz. Bize cenneti ve cehennemi hatırlatıyorsun. O derecede ki, gözümüzle görmüş gibi oluyoruz. Senin yanından çıktığımız vakit zevcelerle, çocuklarla ve geçim işleriyle meşgul oluyoruz. Çok şeyi unutuyoruz, dedim. Bunun üzerine Allah Rasûlü -sallallahu aleyhi ve sellem-: “ Canım elinde olan Allah'a yemin ederim ki, siz benim yanımda bulunduğunuz hal üzere ve zikretmeye devam ederseniz, sizinle melekler döşeklerinizin üzerinde ve yollarınızın üzerinde musafaha ederlerdi. Fakat Ey Hanzala! Bazen öyle bazen böyle.” buyurdu ve bunu üç defa tekrarladı.
https://hadeethenc.com/tr/browse/hadith/5846
Yani bu hadisten anladığımız şu iman bazen zirve yapar bazen zayıflar. Önemli olan şey bunu bir hastalık olarka değil doğal bir süreç olarak düşün ve tedbirini al ve "ne oldum deme, ne olacağım" de.
O zaman şu soruları da sor kendine. Allah'a inanmdığını mı hissediyorsun yoksa sadece soğukluk mu var? Tamamen inançsızlık hissediyorsan belli ki zihninde şüpheler var ilmi araştırma yapman lazım.
İçimde ibr isteksizlik var ama Allah'a inanıyorum diyorsan bu da geçici gönül yorgunluğudur. Robotik şekilde yaptığını düşünüyorsan, kıvılcımı büyütmen mümkündür.
Peygamber Efendimiz (s. a. v.) buyuruyor ki:
"İmanınızı yenileyin." Sahabeler, "Ya Resulallah, imanımızı nasıl yenileyelim?" diye sorduklarında şöyle buyurdu:
"Lâ ilâhe illallah sözünü çokça söyleyin." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 2/359
Resulullah (s. a. v.), sahabelere sık sık şu duayı öğretirdi:
"Allahümme ya mukallibel kulûb, sebbit kalbî alâ dînik."
(Ey kalpleri evirip çeviren Allah’ım! Kalbimi dinin üzere sabit kıl.)
Bu naklettiğim hadis umulur ki sana faydası olur. Ve Allah (c. c) diyor ki
De ki: “Ey (çokça günah işleyerek) nefisleri hakkında aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümit kesmeyin. Şüphesiz ki Allah, bütün günahları bağışlar. Çünkü O, (evet,) O (günahları bağışlayan, örten ve günahların kötü akıbetinden kulu koruyan) El-Ğafûr, (kullarına karşı merhametli olan) Er-Rahîm’dir.” (39/Zümer, 53)
Ve Allah bein affetmez gibi düşüncelerden kurtul çünkü şeytanın en büyük hilelerinden bir tanesi de bu ve Allah muhafaza böyle düşünceden haşa Allah'a da isyan edebilmen de mümkün.
Namazda okuduğun surelerin anlamına bak tefsir öğren namazda onları düşünürsen kolay olur 40 gün dişini sıkarsan bırakamazsın Allah bu yoldan ayırmasın
Merhaba canım 🌹
Namaz kılmak, ruhuna huzur ve disiplin kazandıran bir alışkanlık. Tabii ki yeni bir alışkanlık kazanmak başlarda zorlayıcı olabilir, bu çok normal. Kendine yüklenme, herkes zaman zaman bu süreçten geçebilir 🌼
Süreklilik kazandırmanın yolu küçük adımlarda gizli. Öncelikli olarak niyetini taze tutmaya çalış. Seni motive eden duygularını hatırla. Yarının sabahında cidden niyeti güzelce yap ve sadece başla. Başladıktan sonra devamı gelir zaten inşallah. 🌟 Meditasyon yapmayı da deneyebilirsin, zihnini bu konuda dinlendirir.
Sen yeter ki mücadeleye devam et, eminim iç huzurunu bulacaksın. ❤️🌹
Cevap
4Cevap
düzenli kılmaya devam etmelisiniz bence
Haklısın
İlk 40 gün zorlu olduğunu biliyorum onu anlatırsan bırakmazsn sanırım
Çok zor çünkü
Kalpten gelmeli ya
Hayır tabiki sadece içten istemek gerek tam anlamıyla
O zaman tam anlamıyla istemek gerek
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?