Annemin yemek yedirme baskılarının travma oluşturması?

Küçüklüğümden beri beni yemek yemeye zorlayan bir annem var. Biraz takıntılı biri annem. Temizlik takıntısı var. Bir yeri 5-6 kere siler. Bence yemek yedirme konusunda da bir takıntısı var. Yemek yedirmeye çalışıyor. İstiyor ki her şeyi yiyelim. :)) Yemek yedirdikçe rahatlıyormuş gibi hissettiriyor. Küçükken bu yemek baskıları yüzünden hep iştahım kesilmişti benim. Hatta baya yemek seçen biriydim. Şehir dışına çıkınca düzeldim ve daha az yemek seçen biri oldum. Neyse sözün özü annemin bu yemek baskıları yüzünden çok tartıştık zamanında. Ama can çıkar huy çıkmaz. Şimdi ayrı evde yaşıyorum. Her yanına gittiğimde daha kapıdan girer girmez “yemekle ilgili hiçbir şey deme bana” diyorum. O da anlayışla karşılıyor.

Eskiden bir şeyi yer misin derdi. Hayır deyince “ye ne olur bak kabak güzel köyden geldi” bilmem ne böyle bir kaç kere söylerdi. Sonra kapanırdı konu. Ama yıllar boyunca 3-5 kere yapılan bu ısrarlar belli bir zaman sonra çok farklı etki yapmaya başlıyor. Artık sıkılıyorsun, tahammülsüzlük başlıyor. Kaç kere psikoloğa gittim bu sorunu çözmek için. Belli başlı çözümler önerildi ama ben kendi kafa yapımı nasıl düzelticem şimdi. Şimdi öyle bir noktaya geldi ki yemekle ilgili bir cümle kursa, mesela ben ayrı evde tek yaşıyorum. Ben sağlıklı ev yemekleri yapmaya çalışıyorum evde kendime. Dese ki “oğlum pazardan pırasa al yap kendine, ucuz zaten” gibi basit bir şey bile söylese yemek yedirmeye çalışıyor gibi hissediyorum ve rahatsız oluyorum bu basit şeyden bile. O hale getirdi beni.

Kafamı nasıl bu düşüncelerden tamamen uzaklaştırıp eski normal halime dönebilirim? Şimdi ben ona yemek konusunu açmama baskısı yapmaya başladım. Her seferinde yemek baskısı yapma bana diyerek uyarıyorum (normal bir üslup ve cümleyle tabi ki). Onu ziyarete gittiğimde ki her hafta gidiyorum her seferinde bu cümleleri söylüyorum. Tuhaf bir durum oluşuyor. Söylemesem unutuyor çünkü. Mesela evde tarhana yapmak için ev tarhanası istedim. İsteme şeklim şöyle. Anne senden bir şey isticem ama sadece sorduğum soruya cevap vermeni istiyorum. Başka bir şey ekleme. “Bana daha önce verdiğin köy tarhanası duruyor mu” Annem:” evet”. Ben:”nerde alabilir miyim?” . Annem: “arka balkonda”. Teşekkür ediyorum gidip alıp çantama koydum. Şimdi bu cümleleri kurmasam başka şeyler önerebilir. “İstersen kuruyemiş de var, turşu da var, mercimek de var, şu da var bu da var” diyerek bir şeyler yedirmeye çalışacakmış gibi hissediyorum ve bu durum beni rahatsız ediyor. Ve gerçekten de hep bir şeyler yedirmeye çalışan biri. Şimdi annelik içgüdüsü sebebiyle bir şeyler yedirmeye çalışması azami ölçüde olsaydı bunu normal karşılardım. Ama hep baskıcıydı bu konuda. Özellikle de küçüklüğümde. Her sofra sonrasında “mıncıkladın kalktın” derdi. Yemeyi yemezsem 10-15 dk dırdır yapardı. Küçükken çektiğim bu sıkıntıları hatırlıyorum bile.

Güncellemeler
1 yıl
Genelde cahil ebeveynler yapıyor bu yemek yedirme baskılarını. Ne yazık ki annem de eğitimsiz olduğu için kafa yapısı böyle. Neyse benim sorum şu. Bunları daha önce hiç yaşamamış gibi, normal eski kafa yapıma nasıl dönebilirim?

Nasıl bunları kafaya takmadan “anne ısrar etme” diyerek geçiştirir, odayı kibarca terk eder ve kafaya takmadan kendi hayatıma odaklanırım?
Güncellemeler
1 yıl
Akrabalarıma giderim düzenli evleri yakın olduğu için. Onlara turşu vermiş. Akrabam bana diyor ki: Annen bize turşu gönderdi. Bizde fazla. Sana verelim bir kısmını istersen. Annemin yemek yedirmeye çalışmasına tepki vereceğimi bildiği için şimdi akrabaları devreye sokuyor sanırım. Bana bunu diyen kuzenime dedim ki, annem mi dedi ona bunu söyleyin diye? Yok dedi. Bir de avokoda ve mango fiyatları düşmüş dedi bu akrabam bana başka bir zaman gittiğimde.
Annemin yemek yedirme baskılarının travma oluşturması?