Kusura bakmayın ama baştan aşağı tutarsızlı dolu bir paylaşım. Görsellerden bahsediyorum.
bir kere adama yönelen parmaklar ve söylenen sözlerin bir kısmı sizin deyiminizle patriarka yani ataerkil toplum düzeninin erkek sırtına yüklediği yüklerle ilgili yani düğün isterim; takı isterim; faturalarımı öde; epilasyonumu öde; erkek değil misin vs vs vs...
ataerkil sistemde bunları parmak sallayarak söyleyemezdik ama erkeğin doğal yükleri idi ve istemek hakkımızdı.
Buna karşın patriarka erkeğe pek çok yük yüklerken bize de onların aileye bakma ve bizim güvenliğimizi sağlama gibi ağır sorumluluklrına saygıyı öngörürdü.
İşte aynı adama sallanan diğer parmaklar ise tam tersine ataerkil düzen zayıfladığı ve hatta ortadan kalktığı için sallanabilen parmaklar.
Eğer sistem ataerkil olsa erkeğe bu saatte geldiysem sana ne diyemeyiz; çok sıklıkla başım ağrıyor! da diyemeyiz; beyanımla seni evden atarım da diyemeyiz. Hem patrarkayı yani ataerkilliği eleştirip hem de bizim o parmakları sallayışımızı "erkeklerin ezilmesi" olarak tanımladığınız zaman çelişkiye düşmüş oluyorsunuz.
Erkeklere de patriarka sizin düşmanınız deyip bu patriarka güçlü şeilde sapasağlam dursa yaşamayacakları durumlara patriarka yüzünden katlanıyorsunuz demeniz çelişki.
Özetle patriarka erkeğin davulu sırtında taşıyıp tokmağı da elinde tutup davulu çalması gibi bir şey. patriarka zayıflarken kadınlar olarak bizim yaptığımız biraz değil epeyce de bencilce yaptığımız şey o davulu sırtlarından almadan tokmakları ellerinden almaya çalışmak.
Davul burada eve bakmayı, her türlü gideri karşılamak için gece gündüz çalışmayı temsil ediyor ama tokmak da onların aile reisi olarak aldıkları bu sorumluluğa kadın olarak bizim götereceğimiz saygıyı. Erkek otoritesini yani.
bazı evlerde erkek tokmağı henüz kaybetmiş olmasa da kadın sürekli o daulu erkeğin çalmasının mağduriyet olduğu haksızlık olduğu ve hatta kadınn köleliği anlamına geliği savıyla kışkırtılıyor. erkek de huzurla çalamıyr o davulu.
bazı evlerde tokmağı erkeğin elinden almak için uğraş veriyor kadın. aile içi şiddetin en yoğun yaşandığı evler bunlar.
bazı evlerde ise erkek tokmağı da kaybetmiş. Erkeğin bu görseldeki gibi ezildiği aile düzeni de bu. Hem davul sırtında hem de tokmak kadında.
ama erkekler için doğaları gereği en büyük sıkıntı o tokmağı kaptırmış olmak veya en azından eskisi kadar huzurla o davulu çalamıyor olmaları. Yoksa hiçbir erkek o davulun yükünden şikayet etmez. Şikaytlerinin merkezinde davulun ağırlığı olan erkeğe büyük ölçüde dişil bir erkek diyeiliriz.
siz ana fikir olarak davulun ağırlığının paylaşılmamasını teme sorun olarak görüyorsunuz ama bence sorun da çözüm de orada saklı değil.
Neden derseniz ne erkek o yükten rahatsız ne de kadın o yükü erkek gibi taşıyabilir.
aslında yazacak çok şey var ama guru olduğunuz için yazacaklarma zaman ayıracağınızdan şüpheliyim.
4
9 Yorumla
Soran
1 yıl
Öncelikle teşekkür ederim. Bu kadar uzun ve açıklayıcı yazdığınız için. Guru olmam topladığım xper'lerin sonucudur sadece. Başka hiç bir vasfı yok. Ben sonuçta insanların düşüncelerini görmek için bu soruyu açmıştım. En güzel sizin yorumunuzdu teşekkür ederim tekrardan🌸
hayır yani bir ere okunup geçmesi değil ama karşlıklı görüş alışverişi yapılması halinde uzun uzun yazılır. sizin guru olmanız demek burada çok fazla konunuzun olması ve konularınıza çk sayıda cevap veren olması demek. O zaman da tartışmaya grmeye vaktini omayacak demek. Kaldı ki ben baya sert eleştirmiş olmama rağmen "teşekkür etmek" dışında bir yorm yapmamışsınz
O dediğiniz tabi ki erkeklik değil ve ahlak dışı. Ama çok iyi biliyorsunuz ki bizimkilerin de pek çoğu izin verilse de çalışmak istemez. Bir de tabi erkeğin kazancı ve kadının kazancı konuları var. Şimdi adam 150k maaş alıyorsa ve sen 30k maaş alıyorsan hem bu parayı sadece kendi özel harçlığın için saklayıp hem de ben çalışıyorum sen de bulaşığa yardım et denmez. Adamın da burada "ben sana çalışmama seçeneği hatta tavsşyesi sunmuştum" deme hakkı var
bana hak vermenize şaşırdım zira paylaşımınız ataerkil düzene karşı duran ve feminist söylemlerin erkekler için e iyi olacağı tezine destek olan bir paylaşım. ben buna karşı çıktım baya ve siz bana hak verdiğinizi söylüyorsunuz. kafam karıştı doğrusu :)
@berilmutsuzolanhanii siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü mezunuyum bu 1... 2. si erkeğin bana ait olmayan bazı haklara sahip oldupunu düşündüğüme dair hangi cümlemi dayanak göstereceğinizi merak ediyorum. Böyle bir ifadem yok. Hayal ürünü şeyler üzerinden beni suçlayamazsınız... bu iki...
Böyle bir fikir beyan etmedim ama etmiş olsam da siz bemim hangi fikri belirteceğim hangilerini beliremeyeceğim konusunda bana talimat verme yetkisini nereden aldığınızı merak ediyorum. Bu da 3...
Muhtemelen yazımı okumadığınız halde eleştirmilsğniz. Gerçekten ayıp bir şey bu
@berilmutsuzolanhanii Şimdi sana soru: Bir ağır valiz taşınacak. Bir kadın "bizim gücümüz buna yetmez erkek kaldırabilir" bunu derse bu söylemi yadırgar mısın? Ben yadırgamam eminim sen de garşpsemezsin. Niye? Çünkü evet kaba kuvvet olarak bizden güçlü olduklarını biliyoruz. Bazen bir kavanoz kapağını açmak veya valiz yahut paket taşımak bizim gücümüzü aşar ama erkek için o kadar da sorun olmayabilir. Bunu diyen kişiye tepki vermiyoruz niye çünkü kaba kuvvet olarak bizden üstün olduklarını biliyoruz. Pek çok kere tespit ettiğimiz bir olgud6r Demek ki erkek ve kadın cünsiyetleründen birinin belirli bir vrya birden konuda diğerine üstün olduğu yönünde bir tespit yapmak mümkündür ve diğer cinsiyete hakaret anlamına da gelmez. Bu tespite karşı çıkmak her zaman mümkündür ama o tespiti yapmak ve şu cinsiyet şu konuda veya şu şu şu konularda avantajlı demek sorun değildir. En fazla karşı çıkarsın. İşte erkeğin de bir aileyi yönetmek ve son sözü söyleyen olmak için gereken niteliklerde bir cinsiyetin veya diğerinin üstün olduğunu tespit etmek de mümkündür. Bunun için insanın diğer cinsiyete düşman olmasına gerek yoktur...
@berilmutsuzolanhanii Bir konuyu merak ettim. Bu pembe hemcinsin "erkekler üstündür bizim olmayan hakları var" falan dememiş hatta "her zaman erkekler yönetmeli" filan bile dememiş ama velev ki dedi; Bunun tam tersini söyleyen yani "hanımcı olmak lazım kılıbık olmak lazım kadın ne derse o olur" filan diyen pek çok erkek var Onlara da aynı tepkiyi verip "köle olmak istiyorsan ol ama bu fikrini belirtme" filan diyor musun?
@berilmutsuzolanhanii Bir konuyu tartışabikecek kadar bilgi ve zekası olmayanlar tartışmaları kişiselleştirmeye çalışır. By tarz "kadınlar sizi sevmeyecek" gibi cümleler tartışma konumuz değil. Beni kimin sevip sevmeyeceği sizin neden ilgi alanınıza giriyor? Size bir soru sordum. Cevap vermek yerine kadınlar beni sevecek mi sevmeyecek mi size ne? Ben size bir soeu sordum. Basitçe cevap vermek yerine beni hiçbir kadının sevmeyeceği diğer hanım kullanıcıyı da kocasının döveceği falan filan. Benim diplomamı siz hayal bile edemezsiniz zira dediğim gibi fikir tartışmasını kişiselleştirecek kadar zihinsel acziyet içindesiniz... Size basitçe "Bunun tam tersini söyleyen yani "hanımcı olmak lazım kılıbık olmak lazım kadın ne derse o olur" filan diyen pek çok erkek var Onlara da aynı tepkiyi verip "köle olmak istiyorsan ol ama bu fikrini belirtme" filan diyor musun?" Diye soru sormuştum. Basitçe evet veya hayır bile diyemeyecek kadar düşünme yetisinden mahrum birisiniz. @berilmutsuzolanhanii
Tek tek cevap vereceğim 70 IQ lu bireylerin bile anlayabileceği şekilde.
Konu dışı ama seks almak neye göre belirleniyor mesela 1.63 erkek bakir ölürken niye 1.93 her gece yapıyor bunu bir sorgulayın.
Jsjsjsjssj her kadın böyle şeyler bekliyor zaten burada anlatılan sorun da bu o zaman sen de gece sokağa çıkma kimse seni taciz etmez hatta hiç çıkma nasıl fikir? İşler öyle basit mi nasıyorsunuz?
Sonra da eski eşinin yeni sevgilisinin kondom parasını ödesin değil mi? Ayrıca şu "kadınlar boşandıktan sonra ilişki yaşamakta zorlanıyor" tarzı muhabbetleri bırakalım hangi boşanmış erkeğin ikinci bir evlilik yapacak maddi durumu var? Mesele artık para namus vs değerler aşınalı çok oldu.
Biz "kadın hesap öder mi" muhabbeti çeviren toplumuz onu da geçtim hiç aynı maaşı alan erkeklerin kızlardan daha gariban yaşaması meselesini düşündünüz mü? Aynı parayı alsalar bile aynı şekilde yaşayamazlar.
Kadınlar; çocuklar için , ağaçlar için , hayvanlar için , kadınlar için yürüyüş yapıyor erkekler için de yürüsek ve erkekler de aramıza katılsa yineeee erkekler kadınlarla beraber hak savunan diğer erklere mcı, ılık döt , gay , adammısınız siz va demezlerse. En çok erkek ölümü yine erkekler tarafından gerçekleştiriliyor ki onların tipinden tut davranışına kadar ne mal oldukları zaten belli. Böyle heriflerin çevresinde dolanan yine erkekler ama. Biride dışlıyor mı.
Siz erkekler için yürüyüp de "nafaka zulümdür ' sömürüdür" diye haykırın; üstüne bir de "kadın beyanıyla kimse evinden kovulamaz herkes iddiasını ispat ile yükümlüdür" diye pankart açın; bir de üzerine emeklilikte cinsiyet ayrımı olmaz eşit yaşta emeklilik istiyoruz" diye bağırın; ayrımcılığın pozitifi olmaz diye dövizler kaldırın havaya elinizde; askerlik vatan burcuysa bize de zorunlu tutulsun diye slogan atın erkekler daha size katılmadan hemcinslerüniz size lafla değil fiziki saldırıda bulunur mu bulunmaz mı...
biz kime "mcı, ılık döt , gay , adammısınız siz" diyoruz? Erkek olarak hiçbir imtiyazdan faydalanıyr olmamamıza rağmen kadınlara pozitif ayrımcılıkları savunan, öldürülen insanların (sana göre öldürülen erkekler "mal" olabilir ama insan insandır cinsiyetine göre ölümü daha az veya daha fazla önem arz etmez) çoğu erkek olduğu halde "kadın cinayeti" deniken uydura kavramı diline dolayan ve onlara destek verip erkekleri masumiyetini ispat edinceye kadar peşin peşin suçlu sayan sulüm yasalarının çıkmasında katkısı olanlara; bu ülkede intihar edip kendi hayatına son verecek kadar baskı altında kalanların %80i erkek %20si kadın olmasına rağmen toplum kadınlara fazla yük yüklüyor deyip erkekler olarak her türlü negatif ayrımclığıa tabi kalmamıza sebep olanlara diyoruz...
tüm bunların erkeklerin başına gelmesi için çırpınan zaten kadınlar değil mi? ve o "mcı, ılık döt , gay , adammısınız siz" dediklerimizin yardımı e desteğiyle oluşturmadınız mı bu mağduriyetleri?
Şimdi kalkıp da "erkek olsun kadın olsun öldürülen herkes eşit derecede insandır; kadın cinayeti ifadesi cinsiyetçiliktir" mi diyeceksniz sokaklarda? İstanbul metrosuna orada erkeklere zorunlu haller dışında asla iş verilediğini işe alınanların ancak %8'inin erkek olduğunu erkeklerle sırıtarak alay edercesine "erkekelr de makinist olabilir" dye bu ayrımcılığın ne kadar ileri boyutlarda ve acımasızca yapldığını anlatan görselleri protesto mu edeceksiniz? Rica ederim güldürmeyin adamı... @afroditimsi
Boşanmak istemeyen bir kadına hayatı boyunca bakmak zorunda kalmak da erkeklerin kaderi...
Hayat boyu sağmal inek gibi sağılmaya mahkum olmak; herhangi bir sebeple bunu ödeyemediğin zaman doğrudan doğruya hapse atılmak ve bunu bitirebilmek için yapabilecek hiçbir şeyinin olmaması herhalde cinayet gibi ancak bir insanın kendinden vazgeçecek kadar gözünün dönmesiyle izlenebilecek bir suçun kurbanı olma riskinden daha az mağduriyet riski değildir...
Feminizmin erkekleri de savunduğu veya onları da yüzlerinden kurtaracağı iddiası ya o iddiayı ortaya atanın gerçekçilikten milyarlarca ışık yılı uzakta olmasıyla veya kötü niyetiyle açıklanabilir
Erkekleri mağdur eden şey parriarka'nın aslında eleştirilebilir olsa da kendi içinde bir dengesi olan ve işbölümüne dayanan kendi içinde tutarlı bir aile ve toplum yapısı değil de kadınları sömüren ve ezen bir erkek diktası bit nevi kölelik düzeni gibi gösterip bu düzende erkeğe yük olan hiçbir şeye dokunmadan kadınların yüklerini erkeklerin sırtına verme mücadelesi veren esas itibariyle bir cinsiyetçi nefret ideolojisinden başka bir şey olmayan feminizme karşı kendilerini savunacak bir yapılanmalarının olmaması ve bireylerinin erkek olmalarıyla her ne kadar övünseler de bumu kolektif bir kimlik olarak algılamamaarı ve buna bağlı bir aidiyet geliştşrmemwleridir yani kadınların olabildiği kadar cinsiyetçi olamamalarıdır
@Elleira açılımı bile kadınlara avukatlık yapmak anlamına gelen yapının hazırladığı görsellerle erkeklerin ezilmesine karşı öneriler getirmek ne derece mantıklı
Yani bunu erkek yazssa afarorz edilirdi kadın olarak yazma cesaretiniz güzel. Ben erkek olarka feministim ama sizde Melinist (Erkek hakları savunucususunuz ) Helal olsun az bulunansınız. Ben avrupalı yapıda oldugum için bu pastadan değilim böyle oslaydım kötü olurdum herhalde. Dışarıdan görebilmek guzel
Hayır arkadaşım. Burada erkeklerin sesini yükseltmesi gereken şeyler başlığı altında bile tüm maddeler yine kadınların mağdur edildiklerine dair yaratılmış algının unsurlarından bahsediyor. Erkeksen eziliyorum diyorsan sana haksızlık edilen konularda depil yine kadınların ezildiklerini iddia ettikleri ve dolayısıyla erkeklere iltimas yapıldığını iddia ettikleri konularda sesinizi yükseltin ve hayatı kendiniz için daha da zorlaştırın diyor
Abi bu algiyi yapiyorlar olumune bu disi komunite. Ya bunlar oyle igrencler ki o oldurulen kadinlarin acisini tutmak yerine o olaylarda algi yonetimi yaparak PR calistilar. Onlarla ayni toplulukta nefes aldigim icin utaniyorum ya.
@BADAKKK Ben onlara değil onlara hak ve destek veren erkeklere kızıyorum asıl... aptallık desem insan kendi yaşadığı hayatı ve sırf erkek olduğu için maruz kaldığı şeyleri bilmez farkında olmaz mı?
Kadinlar bu edebiyati yaparak daha cok ekmey yiyecekler merak etmeyin. PR her zaman bu egilim. Kadin dusmani diye bir uyduruk etiket ata. Omrunde karinca incitmemis, agactan yaprak koparmamis erkekleri ogut, sen disi olarak her halti yap, ipe sapa gelmez varliklari besle. Sonunds yine bize dert yan. Bu kadinlara asla saygi duymucam.
Çünkü erkeğin hayıflanma, dert yanma, gibi bir hakkı yok erkek mücadele etmek zorunda tüm zorluklarla ama çıkıpta ben eziliyorum diye söylenemez toplum erkeğe bu hakkı tanımıyor tanıyamaz zaten doğanın kanunu
Bence bunlar kızların yaşadığı sorunların çeyreği bile değil ve erkekler giderek dişil davranıyorlar bu çok rahatsız edici ben erkeğimden her sorunu çözebilmesini beklerim ve genelde super kahraman gibi davranan erkeklere tavım
hayır onu demedim. babaanesinin dededine yani kendi eşine gösterdiği saygıyı sen kendi eşine göstermeye hazır mısın? yani süper kahraman olarak göreceğin ve tav olacağın adamın dededi aile reisi idi ve onun eşi onun bu konumuna saygılı idi. sen de eşini aile reisi olaak ve gerektiğinde son sözü söyleyip tartışmaları kapatacak bir otorite figürü olarak görmeye hazır mısın?
Bu ne demek ya bunun anlamı direk erkeğin sözü geçer demek kadının fikir beyan etmeye hakkı yok demek. Böyle düşünmeye devam et ama emin ol hiçbir kadın seni sevmeyecek ve sen daha da kadın düşmanı olacaksın. Cidden acınasısınız Afganistan kafası
@berilmutsuzolanhanii Sürekli veren tipte bir erkeğin bu süper kahraman modunda herşeyi halleden; koruyan kollayan tipte bir erkeği tercih ediyorsan bunun doğal sonucu onun liderliğini kabul etmektir.
Kız erkeğinden her sorunu çözmesini bekliyor ve süper kahraman edasıyla sorumluluk almasını bekliyor. Sorumluluk almak demek yetki kullanmak demektir arladaşım. Erkek hem herşeyi halletsin, tüm sorunları o çözsün ama kendi fedakarlığıyla çözülecek sorunların hiç doğmaması için bir inisiyatif alması ve otoritesini kullanabilmesi mümkün olamasın. Bu mudur öneriniz? Bu mudur Afganistan kafası olmayan kafanız? Bir kadının sevmesi için ön şart bu mudur?
@berilmutsuzolanhanii kadının fikir beyan etme hakkı yok diye bir şey dedim mi? her daim liderin olduğu yerde o liderin liderliğine saygısızlık etmeden fikir beyan ediliebilir. okuduğunu da anlamaktan aciz misin yoksa okuman mı yok. ben ne demişim?
"gerektiğinde son sözü söyleyip tartışmaları kapatacak bir otorite figürü olarak görmeye hazır mısın?" diye sormuşum... son sözü söyleyip tartışmaları kapatacak diyorum. son sözün söylendiği yerde bir de ilk söz vardır; tartışma kapatılıyorsa ortada bir tartışma vardır. Burada hadi "son" kelimesini okumadan geçtin "tartışmaları kapatacak" ifadesini de mi okumadın?
kalkıp dşyorsun ki bunun anlamı "kadının fikir byan etmeye hakkı yok demek"...
@berilmutsuzolanhanii aslında kadınları aşağılayan ve küçük göre dar kafalı olarak tanımlayan sensin. neden dersen. Sen mesela kadınların ezildiğini iddia ediyorsun ve herhade kendin için "böyle düşünmeye devam ettiğim sürece hiçbir erkek beni sevmez" demiyorsun. Haklısın evet bir erkek sen onu cinsiyeti dolayısıyla kayırılan ve sömüren tarafta görmene rağmen yine de seni sevebilir çünkü açık görüşlüyüzdür kendi cinsiyetimizi böyle suçlayan birini bile sevebiliriz görüşünden dolayı dışlamayız. ama ısrarla bana ve kendinle aynı fikirde olmayan erkeklere "bu düşüncede olduğunuz sürece hiçbir kadın seni sevmeyecek" deyip duruyorsun. Yani hiçbir kadın aslında kadınların ezilmediğini düşünen bir erkeği hele hele erkeklerin ezilen taraf olduğunu düşünen bir erkeği aska sevemez.
Yani bir erkek ancak öz eleştiri yapıp kendi cinsyetini ezen olarak avantajlı taraf olarak görürse kadın onu sevebilir. böyle düşünmezse kadın onu sevemez. ama erkek tam tersine bırak özeleştiri yapmayı kendi cinsiyetine yani suçlama yöneten bir kadını bile sevebilir... kadınların ruhu faşisttir diyorsun yani