1 yılIrkçılık kötü bir şey ama biraz empati yaparsan insanların neden ırkçı olmaya başladığını anlarsın. Kaldırabileceğinden çok daha fazla mülteci aldı ülkemiz. O yüzden de insanlar bu durumdan muzdarip. Dünyada hangi ülke olursa olsun bu kadar çok mülteci alıp da ırkçılık yapmam ben diyemez. Ki hiçbir ülke bizim kadar çok mülteci almadı. Muhtemelen Suriyelisin. Ülkemize çok fazla iyi Suriyeli de geldi ama aşırı mülteci geldiği için bizi kötü yönde etkilediler. Kiralar uçtu, herşeyin fiyatı ateş pahası oldu. Ve daha neler neler. Hiçbir ülke kaldırabileceğinden daha fazla mülteci almamalı. Amerika, Almanya vb gibi ülkeler de mülteci alıyor ama belli limitlerde. Şimdi sana soruyorum senin ülkene bizim ülkemize gelen mülteciler kadar mülteci gelmiş olsaydı ülken bunu kaldırabilir miydi? Yoksa halk haklı olarak tepki gösterir ve mültecilerin evine gitmesini mi isterdi.
043 Yorumla
Soran1 yılBenim ülkeme çok mülteci geldi. Irak-iran savaşında özellikle çok geldiler. Kimse bu derece bir irkiclik yapmadı evet yurt dışında da ırkçı insan var ama hiçbiri bunu yüzüne yüzüne söylemiyor. Ben bu ülkede yasadışı bir şey yapmadım. Kimseyi dolandırmadım, hırsızlık yapmadım. Başka birinin faturası neden bana kesiliyor? Evet mülteci istemiyor olabilirsiniz , haklısınız. Ama benim ne suçum var aksine ben şu anda çok iyi bir üniveristede çok iyi bir bölüm okuyor ve ileride bu ülkeden çalışarak bu ülkeye katkıda bulunacağım. Bu ülkede ne olursa olsun ırkciliga uğraması gereken son kişi benim. Birileri mültecilere ya da başka insanlara sinirlendi diye gelip faturasını da bana kesmesi hiç doğru değil hatta mantıksız, kusura bakma.
- 1 yıl
Kısaca ülkemize gelen mülteci sayısı diğer ülkelere gelenler gibi normal sayıda olsaydı kimse ırkçılık yapmazdı. Çok az sayıda mülteci alıp sonra onları ülkelerine geri gönderen ülkeler oldu. Biz ise bu kadar çok mülteci almamıza rağmen hâlâ mültecileri göndermiyoruz. Rusya, Ukrayna savaşında da birsürü kişi geldi. Türkmenistan, Afganistan'dan da yerince mülteci geldi. Ülke artık yeter diyor. Benim bu kadar insanı kalkındıracak ekonomim yok diyor. İnsan insandır ayrım olmaz ama ülkeyi şehitlerimiz almış. Biz ülkeyi bu kadar insanla doldurunca o şehitler demez mi ben neden şehit oldım. Kendi evlatlarım torunlarım sefil olarak yaşasın diye mi demezler mi? Muhtemelen sen küçükken anne babanla geldin. Senin hiçbir kabahatin yok. Anne babanın da bir kabahati yok. Ülkeyiz yönetenler plansız programsız hareket etti. Anormal sayıda insanı aldı. Geri dönen de yok adım akıllı. Ülkeyi gören çok kalıyor.
- 1 yıl
Irak iran savaşında ülkenize kaç mülteci geldi sence? Bu ülkeye gelen mülteci kadar çok olduğunu düşünüyor musun. Elini vicdanına koyarak söyle ama. Yurt dışında da mülteci istemeyen kesim çok. Evlerine gitsinler diyen çok. Bulgaristan hiç mülteci almak istemedi ve almadı. Birçok Avrupa ülkesi çok az sayıda aldı. Ona rağmen mülteci istemiyoruz dediler. Fatura Türkiye'ye kesildi. Türkiye alsın dediler. Biz almayalım demiyorum. Vicdanı olan alır zaten ama diğer ülkeler azıcık alırken, bazıları aldıklarını ülkeden zorla atarken, bazıları da hiç mülteci almazken biz bu kadar aşırı almışız nasıl şikayet etmeyelim. Hak mı bir ülkenin bu denli mülteciyi alması. Biz insan değil miyiz? Ne güzel okuyormuşsun ülkeye faydan da olur ama hadi senin faydan oldu gelen Afganlar, Türkmenler, Ruslar veya diğer Suriyeliler de mi okuyor? Hadi okudu diyelim bu kadar insan okuyup mesleğini yapabilir mi bu ülkede? Kaldırabilir mi ülke bu kadar insanı? Türkiyede yaşıyorsun mülteciler gelmeden önceki dolar ile TL farkına bak bir de şimdi bak. Ülke çöktü desek yeridir. Sen melek de olsan insanlar kızgın bu duruma. Empati yaparsan aslında anlarsın mevzuyu. Hiçbir ülke kaldırabileceğinden çok mülteci almamalı. Bazılarını hiç almıyor o da yanlış. Savaş varsa alacaksın bir miktar. Herkes elini yorganın altına atıp yardım etmeli. Ama yardım eden tek ülke de olmamalı. Her ülke yardım etmeli. Bir ülkeye yüklenmek yazıktır, günahtır.
Soran1 yılHer ne kadar mülteci olursa olsun ve ne kadar rahatsız olursanız olun ben ırkciliga uğramamalıyım. Sen yabancılarda hiç iyi türkçe konuşanı gordun mu eminim görmedin. Ben iyi derece türkçe konuşuyorum sadece ben değil 50 yaşında annem babam bile kurslara gidip öğrendiler ve benim kadar iyi konuşuyorlar. Inan dedem bile türkçe öğrendi 75 yaşında. Sen hiç 75 yaşında türkçeyi sonradan ogrenebileni gordun mu? Bak ben yasadışı bir şey yapmış olsaydım haklısınız diyecektim ama durduk yere kimseye bir zararım olmadan bu muameleye maruz kalmak cidden beni çok rahatsız ediyor. Ya türkler bile istikal marşını tamamen ezbere bilmezken ben ezbere biliyorum. Yanı bu muamelenin geçerli bir sebebi yok. Dis gorunusumle bile türklere o kadar adapte oldum ki gittiğim yerlerde sen söylemesen biz anlamazdık yabancı olduğunu diyorlar. Ne konuşma tarzım ele veriyor ne giyimim. Hicbir zaman da insanların gözüne batacak şekilde yüksek sesle yabancı bir dil konuşmadım. Rahatsız olduğunuzu biliyorum ve saygı duyuyorum. Sebep ne olursa olsun hakettigimi düşünmüyorum
- 1 yıl
Sen hak etmiyorsun zaten. Ya da hiçbir insan ırkçılığı hak etmez. Bizim damarımızdan akan kan kırmızı iken sizinki mavi değil. Hepimizin kırmızı akıyor ve hepimiz insanız. Ve eşitiz. Osmanlı zamanında Suriye de Osmanlı'nın bir parçasıydı diğer birçok ülke gibi. Yani ülkemizde zaten birçok Suriye kökenli insan vardı. Ama sonradan ayrıldık. Ve anlatmak istediğim de bu. Sen ne kadar kendini haklı görsen de ortada bir haksızlık var. Ama bunun suçlusu sen ya da ailen ya da diğer mülteciler değil. Tek suçlusu hükümet. Olması gerekenden fazla mülteci aldı ülkeye. Sen benim ne suçum var derken diğer mülteciler de benim ne suçum var diyorlar ne hepsini toplayınca çok fazla insan yapıyor. İnsanlar da buna tepkili.
Soran1 yılInsan diğer milletler umurumda bile değil. Işe yaramayani ülkenizde istememeniz normal hatta ırkçılık yapmanız da normal. Kardeşim olsa bile ben de istemem. Ben burada kendimden bahsediyorum diğer insanlardan bağımsız olarak. Başka bir insana duyulan sinirin faturası bana kesilemez. Bir insanın içinden nasıl gelir anlamam ki nasıl kötülüğü dokunmamış bir insana kötü davranabiliyorsunuz. Ayrıca biz devletten geçirmiyoruz babam kendi işini kurdu , annem de kendi işini kurdu. Inan ikisi de türk çalıştırdı. Hatta annem gönüllü olarak şu anda haftanın 4 günü bir kursta türk öğrencilere ingilizce öğretiyor. Yanı bilmiyorum başka diyecek bir şey bulamıyorum çok üzgünüm.
- 1 yıl
Ama hâlâ bu ülke vatandaşlarını anlamıyorsun bence. Ülkeye faydalı olacaklar kalsa ama fazlalık nüfus gitse kimse ırkçılık yapmaz ki zaten. Hâlâ bu kadar çok mülteci varken nasıl normal karşılanmayı bekleyebilirsin. Bir yerin kesildiği zaman önce orayı tedavi etmelisin ki iyileşesin. Bizdeki kesik kanamaya devam ederken seni düşünmez ki kimse. Annen de baban da iyi insanlarmış. Zaten size kötü demiyor çoğu insan. Sadece artık ülkenize gitmelisiniz misafirlik bu kadar uzatmamalı diyor insanlar. Hadi sen kalmak istiyorsun tamam ama herkes kalmak istiyor. Türkiye her zaman misafirperverliği ile ün salmıştı Dünya'ya. Hatta Çanakkale'de düşmana karşı bile iyi davranmışız zaman zaman. Böyle iyi inananları bile bıktırdı bu uzayan misafirlik. İnsanlar o yüzden öfkeli. Neden kendi ülkemizin insanı safalet çeksin? Kısaca sen ne kadar anlamak istemesen de ülkede anormal derecede mülteci var. Çoğu gider ülkeye faydalı olan kesim kalır sadece o zaman kimse ırkçı davranmaz inan bana.
Soran1 yılBen mülteci olarak gelmedim ki buraya. Bak gerçekten anlıyorum mülteci istememenizi anlıyorum cidden anlıyorum ama bana yapılan ırkçılığı anlamıyorum. Beni göndermek istemeniz de kusura bakmayın ama mantıksız. Diğer ülkeler insanlar gelip iş yapsın ticaret kursun diye reklam yapar. Benim ailem bu ülkede 2 tane proje kurup türk genç çalıştırmış. Üstüne annem kaç kere gönüllü olarak bir yerlerde çalıştı tek kuruş bile almadı. Cidden kusura bakma ama ben tüm samimiyetimle söylüyorum ben türk olsam böyle bir ailenin gitmesini istemem
- 1 yıl
Ben de onu diyorum ha zaten. Ülkeye faydalı olacak kişiler gitmesin zaten. Canım kardeşim iyi birisin belli. Ailen de iyi o da belli ama. Anlayamıyorum sanırım. Senlik bir durum yok. Senin ya da ailenin bir suçu da yok. Belki çoğu Türkten daha iyi bir ailen vardır ama bizi de anla. Siz kalın sizin gibiler de kalsın neden gidesiniz zaten. Ama diğer milyonlarcası da mı kalsın? Hem de ülke her geçen gün daha da kötüye giderken. Biz de insan değil miyiz? Hâl böyle iken nasıl sana karşı ya da başka bir mülteciye karşı sevgi dolu olalım? Parmağın kanarsa tedavi edersin ki canın yanmasın artık. Bizim canımız yanıyor. Daha nasıl anlatabilirim bilmiyorum. Sana da kızdığımı sanma kızmıyorum çünkü bir suçun yok. Sadece empati yapsan anlarsın bizi de biraz.
Soran1 yılBak ben iki saattir mültecilerden rahatsız olmanızı anlıyorum gönderin yani haklısınız. Yasa dışı yollarla giren yasa dışı şeyler yapanı ülkenizde istememeniz normal cidden ben bu tarz kotu insanları savunmuyorum. Isterse kardeşim onlardan biri olsun ben kardeşimi bile savunmam böyle bir durumda. Empati yapıyorum hatta yapmama gerek bile yok ben kendim yollarda falan görüyorum ben bile rahatsız oluyorum onlardan. Ama burada konu benim durumum inan diğer insanlar umurumda bile değil ben onlardan biri değilken neden onlardan biriymisim gibi muamele görüyorum. Kusura bakma bunu da yanlış anlama ama turkiyede belli bir kesim var ve ırkçılığı inanılmaz derecede abartiyorlar.
- 1 yıl
Irkçılık kötü ama onlar da birden bu hâle gelmedi ki. Zamanla bu hâle geldiler. Kurunun yanında yaş da yanıyor işte. Ve çoğu kaçak yollardan gelmedi. Hükümet aldı hepsini. İnsanların en çok kızdığı nokta da bu. Kimin malını kime satıyorsun hesabı oldu. O yüzden kimse gitmek istemiyor. Bizi devlet aldı diyorlar.
Soran1 yılTamam doğru diyorsun ben de diyorum ki kurunun yanında yaş yanmamalı. Bu doğru bir şey değil. Ben seni anladım. Empati yapmamı istiyorsun benim empati yapmama gerek bile yok çünkü inan en az senin kadar ben rahatsız oluyorum özellikle grup halinde gezip yol ortasında yüksek sesle arapça konuşanlardan. Bu çok göze batıyor. Sokak ortasında geleneksel kıyafetiyle dolasandan ben bile rahatsız oluyorum. Taciz , hırsızlık ve bunun gibi yasa dışı şeyler yapan insandan istersen en yakınım olsun ben yine nefret ederim. Mültecileri savunmuyorum ya da onları bagriniza basın demiyorum cidden çok haklısınız kendinizi düşünmekte. Benim dediğim ırkçılık. Bana bulaşacak kadar ileri gitmemli bu insanlar m evet mültecilerden rahatsız olabilirsiniz çok da haklısınız ama benim gibi birine sataşmak kusura bakma ama çok ileri seviye bir ap tallık. Bunu söylediğim için özür dilerim ama benim gözümde durum bu şekilde. Sebebi ne olursa olsun bu ülkede kimse bana sırf yabancıyım diye sataşmamalı. Bir hatam ya da bir sorumsuzluğum olduysa inan üzülmem.
Soran1 yılAyrıca ben buraya mülteci olarak gelmedim. Savaştan önce geldim. Onun dışında türk vatandaşlığım da var. Düzeniz ya da yasa dışı hiçbir seyim yok
- 1 yıl
Savaştan önce geldiysen ve Türk vatandaşıysan insanlara bunu belirt. Eğer dediğin gibi ise kimse sana ırkçılık yapamaz zaten. Her türlü haklısın çünkü.
Soran1 yılYa söylüyorum da inan kimse anlamıyor. Univeristede suriyeli bir arkadaş benden yardım istedi bir derste türkçesi yetmediği için bana tekrar anlatır mısın dedi. Ben de ona arapça olarak anlattım. Yanı sırf arapça konuştuğumu duydu diye benimle kavga çıkardı yani ben univeristenin ortasında arapça çene çatmıyordum sessiz bir şekilde arkadaşımın anlamadığı bir şeyi anlattım. Değil ülkene seni istemiyoruz tarzı cümleler kuruldu. Kötülüğümu görmedi sadece ders anlattım diye neler neler söyledi
- 1 yıl
Bence çok yanlış yapmışlar. Haklı olan sensin. Ama onlar da durduk yere bu duruma gelmedi. Onlara da kızamıyor insan. Keşke kırıcı olmasalar bu kadar.
Soran1 yılEvet bir yere kadar haklılar ama bana satasmakta zerre kadar haklı değiller. Inanılmaz dolmuş olabilirler ama bunun bana patlamaması lazım. Elimden geldiği kadar sıkıntı çıkarmamaya çalışıyorum ama ben cidden çok yoruldum gün gelecek ve ben cidden dayanamayıp sıkıntı çıkaracağım gerekirse polise bile şikayet ederim artık çok biktim yani çok
- 1 yıl
Haklısın kimse senin yerinde olmak istemez. Onlar da en yakınında kim varsa ona patlamışlar. Bizi böyle birbirimize düşüren hükümet ne yazık ki. Ne güzel alaydı ama orantılı şekilde alaydı da kimse kimseyi üzmeseydi. Herkesi birden biz almayınca da Avrupa da mecbur daha çok alırdı. Güzel güzel geçinir giderdik.
Soran1 yılKeşke şu soruna bir çözüm bulunabilse
- 1 yıl
En iyisi sen Arapça konuşmamaya çalış. Kimseye de Suriye kökenli olduğunu söyleme. İnsanlar patlayacak yer arıyor kızgın oldukları için. Sen de buna maruz kalmamış olursun. İki taraf da haklı çünkü. O yüzden tek çare bu gibi.
- 1 yıl
Evet keşke.
Soran1 yılEvet haklısın ben de elimden geldiği kadar dikkat ediyorum ama univeristede genelde suriyeliler benden yardım istiyor ve inan istemeden konuşmak zorunda kalıyorum. Biri bir soru soruyor yüzümü donup gidemem cevap vermek zorundayım. Ya ben umarım yanılıyorumdur ama ben arapça diline duyulan nefretin altında islam dinine duyulan bir düşmanlık olduğunu hissediyorum.
- 1 yıl
Haklısın. Halbuki yardım etmek istiyorsun arkadaşlarına. Güzel bir kalbin var. Ne yazık bu mülteci olayları yüzünden insanlar dinden iyice uzaklaştı. Ve haklısın Rus ya da Ukraynalılar bu kadar tepki almıyor. Ama yine de Suriye nüfusu daha çok olduğu için ve bu olaylardan dolayı Araplara karşı bir tutum olduğu için biraz daha fazla tepki almış oluyorsunuz. Yani hislerin doğru.
Soran1 yılUmarım bu konu düzelir bazen ben de suriyelilerin çoğunun gönderilmesini isterim en azından şu iki millet arasındaki düşmanlık bir son bulsun diye. Ve bu arada türkiye gerçekten suriyeliler gönderiyor. Her yerde göç idaresi arabası var ve cidden suriyeli tanidigim çok tahmin edersin ki suriyeye gonderileni çok duydum ben
- 1 yıl
Bence iyi yapılıyor o zaman. Herkesi değil ülkeye faydalı olanları bıraksınlar. Komşumuz ver Suriyeli iyi biri çok severim gitmesini istemem şahsen. Yeni de evlendi çocuk. Ve sadece Suriyeli değil. Ruslar, Ukraynalılar ve diğer milletlerden de göndersinler ki ülke nefes alsın. Çalışanlar kalsın. Fazlalık kısmı gitsin ülke ekonomisi de insanların psikolojisi de düzelir. Kardeş kardeş yaşarız ne güzel.
Soran1 yılBen de bunu söylüyorum başka bir şey istemem. Bizim de komşularımız suriyeli karı koca olarak diş protez okumuşlar ve beraber laboratuvar açmışlar. Allah rahmet eylesin adam birkaç ay önce kötü bir olay sonucu vefat etti. Kadın şu anda tek başına laboratuvarda çalışıyor. Bence bunun gibi insanlar gonderilmeyi haketmezler. 3 erkek çocukları var. 3ü de küçük. Kadın çalışıyor ne güzle okumuş bir aile. Ve cidden allah gönderilenlere yardım etsin suriyenin durumu hiç hiç hiç iyi değil. Suriyenin durumunu geç şahsen ben gonderilsem cidden çok zorluk yaşarım türkiye gibi bir ulkeden suriyeye gitmek çok zor. Ben ömrümün çoğunu turkiyede geçirdim ilkokuldan beri burada eğitim gördüm beni suriyeye gonderseler hayatım biter. Arapça okuma yazman var ama yine de bir üniveriste bölümünü arapça olarak okuyacak kadar yok. Cidden çok zor bir durum bazıları burada doğup büyüdükten sonra gidiyorlar.
- 1 yıl
Tabiki zor durum. Allah rahmet eylesin. O kadına da Allah yardım etsin inşallah. Kimse gitmek istemez. Sonuçta birçok insan burada doğuyor ve gitmeleri isteniyor zor. Onların da hiçbir suçu yok. Tek suç hükümette. Ve Avrupa ülkeleri de çok büyük çakallık yaptı. Ülkede savaş varsa ortaklaşa alacaklar eşit olarak tamamdır kimse şikayet de etmez. Başta çok yanlış yapıldı. Şimdi de düzelmiyor. Bir batağın içine girdik çıkamıyoruz. Çıkamadıkça da sinirlenip başka insanlara sataşıyoruz.
Soran1 yılCidden doğru diyorsun tek bir suçlu var. Ve bu arada suriyeliler hiç gitmese sadece duzenlense yine ülkenin durumu düzelir. 81 il var ama suriyeliler sadece yaklaşık olarak 10 ilde aşırı yoğunlar bu yüzden çok göze batıyorlar. Eşit olarak 81 ile dağılsa inan bu kadar sıkıntı çıkmaz bu kadar göze de batmazlar. Mesela yaşadığım şehirde 3-4 mahalle ful suriyeli . Bu şekilde olmaması lazım. Tüm suriyeliler tek bir şehirde 3-4 mahallede toplanacagina diğer mahallelere ve köylere dagitilsa azınlık olurlar göze batmazlar. Ve suriyeliler iç içe oldukları için hiç türklerle muhatap olmuyorlar. Suriyeliler birbirinden uzaklastirirlarsa suriyeliler bu şekilde biraz türklerle muhatap olmak zorunda kalır ve türkçe öğrenirler. Bana göre suriyelilerin en büyük hatası yıllardır bu ülkede yaşamalarına rağmen doğru dürüst iki kelime türkçe bilmezler bu yüzden iki halk arasında bir iletişimsizlik oldu.
- 1 yıl
Evet bahsettiğin şeyler de doğru ama şu var diğer şehirlerde iş imkanı çok az. O yüzden gitseler de tutunamazlar orada. Kısaca dağılmaları çok zor. İnsanlar iş için büyük şehre göç ediyor ama iş bulamıyorlar yine de adam akıllı. Çünkü çok güzel mülteci var. Liseden arkadaşım fırında çalışıyordu onu işten atıp daha ucuza çalıştıracakları bir Suriye vatandaşı buldular arkadaş da işsiz kaldı. Dediğim olay eski baya. Ülkedeki en büyük sıkıntı nüfus çokluğu yüzünden iş bulamama. İnsanlar nasıl olsa işçi çok diye ucuza çalıştırıyorlar. Haliyle de insanlar az para alıp sefalet içinde yaşıyor. Ülke gelişmiş bir ülke olsa mesela amerika gibi yine bu kadar mülteciyi taşıyamazdı ki zaten gelişmiş bir ülke bile değiliz. İnsanların iş için büyük şehirlere akın ettiği gelişmemiş bir ülkeyiz işte.
Soran1 yılYa devlet doğru düzgün dağıtsa şu suriyeliler iş olmayan yerde bile iş kurmak zorunda kalacaklar. Atıyorum şu anda şehir merkezinde suriyeli biri bir lokanta açtı diyelim devlet onu bir köye taşınma zorunlulugu getirse ve adam taşına o köyde işini kurmak zorunda ve lokantasında onunla birlikte o köye yerlesenleri çalıştıracak. Almanya bu şekilde yapıyor
Soran1 yılYanı böyle bir kararla köyler bile hareketlenirdi
- 1 yıl
Almanya doğru olanı yapıyor o halde. Ama sanayisi çok gelişmiş. Bizim sanayi çok geride. Adam lokantayı köye açsa iki güne batar 😂
Soran1 yılHayır bence batmaz çünkü bir tek o oraya taşınmayacak. Onunla birlikte taşınacak ailelerde olacak . Köyde tek suriyeli o olmaz. Bu şekilde devlet yapsa çok iyi olur ve mümkünse aileler ayrilsin. Özellikle rakka ve deirezzor lular bunlar aşiret olarak geldiler inanılmaz kalabaliklar cok goze batiyorlar dugunleri ve yaptiklari konvoylar falan
- 1 yıl
Doğrudur o zaman. Dediğin gibi olsa iyi olurdu. Bahsettiğin aşiretşeri de ilk kez duydum.
Soran1 yılTam olarak asiret degil ama sulalecek geldiler. Arkadasim iki taraftan dedesi gil 10 tane teyze dayi 10 tane hala amca ustune bir de kuzenler. Yani toplam 300 kisi falan cikiyor cidden. Yani ozellikle o iki sehir tum sulale olacak sekolde geliyorlar. Yani dusun 300 kisi tek aileden ulkeye giriyorlar iste bunlsr dagitilmali
Soran1 yılHepsi bir arada yasiyorlar asla birbirlerinden kopmuyorlar.
- 1 yıl
Onlar da savaştan kaçmışlar ne yapsınlar onlar da haklı da keşke Avrupa daha çok alsaydı işte. Bi de dediğin gibi biraz insanlara karışıp kaynaşsalar iyi olur.
Soran1 yılEvet ailece gelmelerine bir şey söylemiyorum ama asla dışarıyla muhatap olmuyorlar. Mesela suriyelilerin düğünleri kalabalık ve dikkat çekici olmuyor çünkü suriyeliler düğünlerini kadın erkek karışık yapmıyor sadece kadınlar için düğün yapıyorlar gördüğüm en kalabalık düğün 100 kişilikti çünkü suriyeliler gurbette ve aileleri çok yok ama bu rakkalilar tüm sülale aynı yerde yaşadıkları için düğünleri çok dikkat çekici abartılı oluyor konvoy falan yapıyorlar bu şekilde. Zaten rakka suriyenin en geri kalmış şehri. Suriyelilerin kendileri bile rakkalilari sevmezler. Eğitimsiz ve geri kalmış oluyorlar genelde
- 1 yıl
Doğrudur valla. Ben de öğrenmiş oldum sayende. Bahsettiğin gibi ise kötü bir durum.
Soran1 yılÖyle valla
- 1 yıl
Bu arada kafana takma herşeyi zamana bırakmak en iyisi. Arkadaşlarına da okulda Arapçayı daha iyi anladıkları için derslerde yardımcı olman iyi bir şey. İnşallah hayatın zamanla daha da iyi olur.
Soran1 yılÇok teşekkür ederim
- 1 yıl
Ben de teşekkür ederim iyi geceler.
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)1 yılİster Avrupadan gel ister Ortadoğu hepiniz ülkenize dönün yiyip bitirdiniz bu toprakları yüzyıllardır devletlerden bahsetmiyorum bireysel olarak bile gelin gezin geri dönün yani sizin yüzünüzden bizim ülkenin gençleri ekonomik sorunlar nedeniyle ülkelerini evlerini ailelerini bırakıp yurtdışına gitmek zorunda kalıyor
016 Yorumla
Soran1 yılBu düşünce çok yanlış bence her ülkede yabancı insanlar yaşar. Önemli olan o insanların yaşadıkları ülkeye ve topluma adapte olabilmeleri. Hatta aksine ben bu ülkeye yararlı bir insan oldugumu düşünüyorum
Cevap sahibi1 yılCanım ben Atatürk milliyetçisiyim ve onun düşüncesiyle bu ülkeyi kendi ülkesi olarak benimseyen herkes bu ülkenin vatandaşıdır ama siz de anlayın devir eski devir değil artık halk aç durumda ve biz normal bir ev alamazken yabancıların ülkemizde en iyi yerlerde oturması bizi tabi ki rahatsız eder bu nedenle ister iyi ol ister kötü maalesef durumlar eskisi gibi olmadığı için uğradığın bu ırkçılık senin için zor eskiden misafirperverliğin zirve yaptığı bir ülkede şu an çocukları parka gönderemiyoruz hadi Avrupalılar ekonomik olarak sömürüyor bir de tecavüz taciz bilmem ne bunları da Ortadoğu’dan gelen yapıyor e bu ülke halkın ülkesi tabi ki halk olarak istemiyoruz her insan iyi yaşamalı hümanist biriyim ama Polyana değilim eğer kendi ülkemin şartları ve insanları zora giriyorsa ben bunu ırkçılıkla yapmam ülkemde başka insanların hak sahibi olması beni rahatsız ediyor yani senin mevcut durumun aslında ülkemizin şu an yaşadığı zorluklar nedeniyle artık çok normal maalesef sana da üzülüyorum tabi ama elden ne gelir ben kendime de üzülüyorum mesela şartlar nedeniyle ülkemi bırakıp gitmek zorunda kalacağım çünkü olmuyor yani ben neden bunu yaşamak zorundayım peki ucuz işçi vs gibi sorunlar nedeniyle küçük çerçeveden bakma büyük resme odaklan
- 1 yıl
Eline sağlık güzel anlatmışsın. Ben de bunu anlatmaya çalıştım arkadaşa güzel bir dille kırmadan. Halkımız açken, kendi insanımız hiç olmadığı kadar çok yabancı ülkeye çalışmaya gidiyorken nasıl insanlar kızgın olmasın ki? Milliyet önemli değil her insan eşittir ama hangi ülke bu kadar mülteci aldı da bize ırkçı deniliyor tuhafıma gidiyor. Bulgaristan bir tane bile almadı asıl ırkçı onlar değil mi?
Soran1 yılInan atatürk şu anda ülkeyi yönetiyor olsa türklerde istikal marşının tamamını bilmezken benim biliyor olmamı kurallara uyup türk toplumuna uyum sağlayabilmiş olmamı basarili ve ise yarar bir insan olmamı anca tebrik ederdi
- 1 yıl
Sen zaten ülkeye faydalı olabilecek potansiyele birisin anlattığına göre ama hepiniz de aynı şeyi düşünmüyor musunuz sence? Var mı ben bu ülkeye faydalı değilim beni atın ülkeden diye bir mülteci? Sen Elmas kadar değerli de olsan ülkeye çok sayıda gelen mültecilerden biri olmuş olacaksın. Mülteciler de ülkeye zarar veriyor. Haliyle istenmeyen kişi olarak kalacaksın. Tek çözüm faydalı olanlar dışındakilerin gitmesi. O da olmadığına göre kimsenin seni anlamasını bekleme. Çünkü asıl anlaşılması gereken o ülkenin vatandaşlarıdır.
Cevap sahibi1 yılİnan şu an Atatürk olsaydı bu konuları konuşmuyor olurduk, keşke yeniden bir Atatürk gelse bu dünyaya ama maalesef Atatürk milliyetçisi olmak dışında Atamız ülkenin bu şekilde yol geçen hanı olmasına ya da ülkemizden emlak satılmasına ne dersi bilemiyorum:) kendi ülkesinin genç nesilleri aç boş beleş işlerde kölelik yapsaydı sanırım ülkenin giriş çıkışları kapatılırdı kimseyi de almazdık Atatürk’ün önem verdiği şeylerden biri eğitim ve genç nesildir nutuk, gençliğe hitabe görürsen anlarsın bir gün yönetenlerin felakete düştüğünü görürseniz diye cümleler vardır ha aslında bizi bu duruma uyaran kendisidir işte o kadar ileri görüşlü bir devlet adamıdır kendisi ve gerçekten sanki olacakları bilerek yazmış ne varsa :)
- 1 yıl
Aynen katılıyorum.
Cevap sahibi1 yılSonuçta biz de kendi tarihimizi biliyoruz bu arada dünya tarihide biliyoruz katılman çok normal ben de üzülüyorum insanların ırkçılığa maruz kalmasına ve gittiğim ülkeye yasal yollarla gideceğim bunun dışında gittiğim ülke mülteci almıyor bile ya da sayıyla alıyor kimsenin ırkçılık yapacağını sanmıyorum işçi açığı var diye kabul ediliyoruz ama bu ülkede işçi açığı yok fazlası var çok siyaset konuşmak istemiyorum bizim gençlerimiz gelecek kaygısını düşünmemek için kendini pasif gösteriyor bıktık çünkü
- 1 yıl
Aynen öyle ne yazık ki. Hiçbir ülke bizim gibi mülteci almıyor. Biliyorum yani. Ülkeye işçi lazımsa alıyorlar. Bizde elini kolunu sallayan girdiği için tepkiliyiz. Bazı mülteciler Türkler de her ülkeye gidiyor diyor doğru ama bizimkiler genelde iş bulup gidiyor. Az sayıda var kaçak giden. Bizim ülkeye ise çok rahat 10 milyondan fazla insan geldi. Dediğin gibi bu kadar mülteciye iş yok ki alalım hepsini. İnsanlar git demekte haklı çünkü ülke git gide daha da kötüye gidiyor.
Soran1 yıl@BenGülmedimOGüldürdü evet herkes aynı şeyi düşünür ama ben kanıt sunuyorum az çok sadece soruma bakarak türk toplumuna ne kadar adapte olabildiğimi anlayabilirdin.
- 1 yıl
Ne kadar iyi adapte olduğun konusunda bir şey demedim ki zaten. Ülkeye senin ve ailen gibiler lazım ama ben anlatmayı beceremiyorum sanırım beni boş ver sen.
Cevap sahibi1 yılOnun söylemek istediği ülkemizde çoğunuz bizim şartları kötüye çevirdiğiniz için o farklı bu farklı diye ayıramayız maalesef genelleme yaparak ülkemizde yabancılara çok hak verilmesini hoş bulmuyoruz üzgünüm :) senin yaşadığın zorluklar için de üzgünüm ama ilk kendi ülkem sonra dünyanın insanları olarak bakıyorum keşke kimse bu durumları yaşamasa ama ileride bizim ülkemizde bir şey olsa belki bizi hiçbir ülke almayacak geleceğe de bakmak lazım ve nedense ülkemize stratejik açıdan her yerden düşkünlük var düşmanın kim olacağını kestirmek zor oluyor
- 1 yıl
Aynen arkadaş güzel anlatmış. Ağzına sağlık.
Soran1 yılBak ben seni haklı buluyorum . Insanın ilk olarak kendini ve milletini düşünmesi normal cidden çok haklısın asla haksizsin demem Ama gereksiz düşmanlık ve ırkçılık neden? Mesela beni istemeyen bir kişi olabilir saygı da duyarım sorun yok ama beni rahatsız etmesi yasa dışı bir olayım ya da hoş olmayan bir davranışım olmamasına rağmen sırf yabanciyim diye bana satasilmasi bence hoş bir durum değil. Bunu söylemeye çalışıyorum
Soran1 yılIş hakarete kadar gidebiliyor bu durum beni rahatsız ediyor. Babam iş kurdu diye hakaret eden var. Benim ülkemde iş kurdun benden iyi yaşıyorsun gibi cümleler kullanıldı. Ama biz bu ülkede iş kurarak iyi bir şey yapıyoruz. Kimsenin malından çalmadık vergilerimizi de ödüyoruz. Kimsinin rizki çok olur kimisinin az. Biz birilerinden daha iyi bir durumda yaşarız başka birileri de benden daha iyi durumda yaşar. Sırf maddi durumum iyi diye ırkçılığa uğramam saçma. Ben kimsenin malını çalmadım. Dedemizden bize miras kaldı biz de bu ülkede iş kurduk hatta babam türklerle çalışıyor. Hani madem bu ülkede yaşıyoruz diyor türk genç calistiralim dedi ve öyle yaptı. Bu tarz gereksiz ırkçılıktan cidden rahatsizim . Anlıyorum ekonomik şartlar zor. Bazı insanlar yaşayamıyor ama bizim de bir miktar paramız var ve bu paradan hem biz yararlanalım hem insanlar yararlansın istedik
- 1 yıl
Siz iyi düşünmüş ve yapmışsınız. Sizin suçunuz yok. Kurunun yanında yaş da yanıyor işte. Türk savaştan önce geldin ve Türk kimliğin var bunu söyle onlara. Baktın dinlemiyorlar yapacak bir şey yok. İki tarafın da kendince haklı sebepleri var. Keşke kimse üzülmese ama elden ne gelir. Hepimizin hakkında hayırlısı olsun.
Çünkü ülkede o kadar yabancı var ki mesela İstanbul da gezerken Türkten çok yabancı var bu kimsenin hoşuna gidicek bişey değil hatta ben olsam bu ülkede yabancı yerleşimine asla izin vermezdim sadece turistler gelir belli bir süre sonra dönerler herkes kendi ülkesinde yaşasın
01 Yorumla
Soran1 yılBunun faturası bana mı kesilsin yanı?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
- Aile & Toplum konusunda 148,8b cevap paylaştı.
u 1 yılbence takma onları
10 Yorumla Aile & Toplum konusunda 428 cevap paylaştı. Irkçılık ve dışlanma çok zorlayıcı olabilir ve böyle durumlar insanın kendini kötü hissetmesine neden olabilir. Ancak, Türk kültürünü ve Türkiye’yi sevmen ve üniversitede başarılı bir şekilde eğitim alman çok değerli. Burada önemli olan, bu tür olumsuz deneyimlere rağmen kendine olan güvenini kaybetmemek ve insanları kişiliklerine göre değerlendirmeye devam etmektir.
Türk kültürüne olan ilgin ve başarılı bir öğrenci olman kesinlikle seni değerli kılmakta. Yeni arkadaşlıklar kurmak için, ilgi alanların üzerinden sohbet açmak ve ortak noktalar bulmak iyi bir başlangıç olabilir. Kendini anlatırken ve insanlarla konuşurken samimi ve açık olmak genellikle olumlu sonuçlar doğurur.
Bunu aşmanın yanı sıra, kendine destek olabilecek gruplara veya topluluklara katılmak da faydalı olabilir. Eğer sorunlarını ve hissettiklerini paylaşabileceğin bir destek grubuna veya danışmana ulaşabilmen mümkünse, bu da sana yardımcı olabilir.10 Yorumla
1 yılNormalde ırkçılık olmaz ülkemizde yabancılara karşı
01 Yorumla
Soran1 yılNe?
- Aile & Toplum konusunda 6,6b cevap paylaştı.
1 yılAslen nerelisiN?
015 Yorumla
Soran1 yılNeden napacaksın? Ne fark eder? Ha avrupalı ha asyalı ne fark ediyor. Önemli olan insan olmam ve yaşadığım ülkede sorumluluklarımı bilip işe yarayan bir insan olmam yeterli değil mi?
- 1 yıl
Fark ediyor işte nerelisin aslen
Soran1 yılAy allahim ya milletimi öğrendikten sonra mi karar vereceksin ırkçılığı hakedip etmedigime. Bence ırkın bir önemi yok. Ha arabim ha afrikalı ha avrupalı önemli olan ben bu ülkede yaşadığım süre boyunca kimseye bir zararım dokunmadı, türklerin adetlerini ve geleneklerini çok iyi biliyorum o kadar. Arabim desem kesin ırkçılık yapacaksın
- 1 yıl
o senin düşüncen
- 1 yıl
Tamam suriyelisin anlaşıldı D
Soran1 yılEvet bekliyorum ırkçılık yapabilirsin
- 1 yıl
yapmayacağım benim ırkçılık yapmam gereken insanlardan değilsin
Soran1 yılPeki
- 1 yıl
Şaşırdın mı
Soran1 yılSasirmadim çünkü normali bu. Benim ırkçılığa uğramamam lazım haketmiyorum çünkü
- 1 yıl
egoya bak :D
Soran1 yılEgolu biri değilim ben doğruyu söyledim. Bir-kac serserilik yapan ise yaramaz mülteciyle benim bir tutulmamam lazım. Kimseye bir zararım olmadi kendi halimdeyim aksine yararım bile oldu. Haketmiyorum yani.
- 1 yıl
İnsanlar her zaman hak ettiğini mi yaşar
Soran1 yılHayır maalesef
- 1 yıl
Bence de
1 yılhangi ırktansın öncelikle 😃
013 Yorumla
Soran1 yılNe fark eder? Hangi ülkedensem ona göre mi davranacaksın? Turkiyeyi seviyor olup kültürünü ve insanını yeteri kadar tanımak yetmez mi size
- 1 yıl
yani türkiyedekiler boşu boşuna ırkçılık yapmaz o yüzden soruyorum
Soran1 yılGayet boşu boşuna kendi halimdeyim. Türkleri kötülemek için söylemiyorum sadece benim çevrem bu şekilde. Türkçeyi çok iyi konuşuyorum, türk kültürünü de iyi biliyorum kimseye de bir zararım yok. Neden peki bu ırkçılık? Arapsam ya da avrupaliysam fark eder mi bir şey? Önemli olan yaşadığım çevreye adapte olabilmem ben de gayet adapte olabildigimi düşünüyorum
- 1 yıl
tabi her şeyden önce insanlık ama bazen ırk ta önemli oluyor
Soran1 yılIşte ben onu diyorum şimdi arabim desem farkı bir yorum yapacaksın değil mi? Ama önemli olan hangi milletten olmam değil de önemli olan bu ülkenin kurallarına uyuyor muyum uymuyor muyum bence önemli olan budur.
- 1 yıl
hangi ülke
Soran1 yılHadi arap olduğumu farzet bir şey fark etti mi?
- 1 yıl
istersen özelden söyleyebilirsin yani beni herkese aynı muameleyi yapmam bazen gram ırk tarih bilmeyen sosyal medyada gördüğü için ırkçılık yapan bir insan değilim günümüzde Türkiyedeki türklerden ülkemize daha fazla emeği olup seven yabancılar da var herkes aynı değildir
Soran1 yılBen de onu diyorum. Ben 13 senedir turkiyedeyim. Kendi ülkemde ben 13 sene yaşamdım ama turkiyede 13 sene yaşadım. Dilinizi , âdetlerinizi çok iyi biliyorum. Kendi emeğimle iyi bir üniveristede iyi bir bölüm okuyorum. Mezun olunca bu ülkede çalışmayı düşünüyorum. Hayatım boyunca yasadışı bir şey yapmadım, yapmam da ve hiç bir zaman kendi milletimden insanlarla gruplar halinde yollarda yürümedim insanların gözüne batmamak için. Yuksek sesle hicbir zaman türkçe dışında bir dil konuşmadım. Sence ırkçılığı hakediyor muyum? Suriyeli bile olsam afgan bile olsam bence ırkçılığı hak etmiyorum
- 1 yıl
doğru söylüyorsun ama mülteciysen Türkiyede artık hoş karşılanmayan bir durum haline geldiği için insanların tepkisi normal oluyor
Soran1 yılHer mülteci bir mı yanı sırf multeciyim diye ırkçılığı hakediyorum mu demek bence bu çok yanlış
- 1 yıl
maalesef Türkiyedeki insanlar mültecilerden çok sıkıldı yaşanan her olay yüzünden artık insanlarda genelleme bir ırkçılık yapıyorlar
Soran1 yılE bu yanlış bir şey
1 yılO ne yapalım şimdi biz burada şimdi biz de ne bekliyorsun biz ne yapalım söyler misin ne yapalım ne yapalım gelip seni mi dövelim
06 Yorumla
Soran1 yılDövmek ne alaka yanı nedenini soruyorum. Birinin bir öneride bulunmasını bekliyorum. Yazacak bir şey bulamadıysan boş bir yorum atacağına sorudan çıksaydın
- 1 yıl
P ne yaptım senin gibi boş olduğunu görünce yapistirim dedim
Soran1 yılBoş buldugun bir şeye üşenmeden yorum yapan birisinin demek ki
- 1 yıl
Ne yapayım seninki gibiboş boş oturmaktansa
Soran1 yılBen boş oturuyorsam sen de boş oturuyorsun demek ikimiz de aynı sitede takılıyoruz çünkü akıllı 🤦♀️
- 1 yıl
Eve bebeğim yatay yanıma gelsene
1 yılÖğrenmeli ve uygulamaların opmalk1
00 Yorumla
Gizli Üye(30-35)1 yılMilliyet?
017 Yorumla
Soran1 yılMıllıyet ne alaka
Cevap sahibi1 yılHangi millettensin bilmeden nasıl yorum yapayım.
Soran1 yılNe fark ediyor? Arap dersem farklı avrupalı dersem farklı bir şekilde mi davranacaksın bana
Cevap sahibi1 yılNasıl bir ırkçılığa maruz kaldın sen?
Cevap sahibi1 yılTürk milleti kolay kolay yabancıya ırkçılık yapmaz, Araplara yönelik mesele konjonktürel mültecilerden. Ondan sordum hanımefendi. Yoksa meraklısı değilim nereli olduğunuzun.
Soran1 yılTamam diyelim ki suriyeliyim ve multeciyim. Her ülkede mülteci var. Mültecisiz bir ülke mümkün değil. Ama ben bu ülkenin dilini , kültürünü öğrendim üstelik türk halkıyla konuşarak ve tanışarak onları daha çok tanımaya çalıştım hayatım boyunca da yasa dışı bir şey yapmadım. Univeriste okuyorum ve mezun olunca turkiyede çalışıp turkiyeye bir katkıda bulunacağımi düşünüyorum. Yanı bütün sorumluluklarımı yerine getirmeme rağmen sırf suriyeliyim diye ırkciliga uğramayı hakediyor muyum sence?
Cevap sahibi1 yılHayır kesinlikle hak etmiyorsun, her milletin ahmak ırkçı bir tayfası var. Onların tavırları Türk milletinin hepsini bağlamaz. Hangi ulustan olırsan ol Türk Anayasası tamamen Türk kültürüne de temel düzeyde uyum gösterdiğin müddetçe kimsenin sana bırak ırkçılığı, saygısızlık göstermeye bile hakkı yok.
Soran1 yılYa inan mülteci istememenizi anlıyorum işe yaramayan insanları istememienizi anlıyorum o kadar haklısınız ki ama ben cidden haketmiyorum. Yanı insan giyim tarzım bile türklere benziyor. Kendi geleneksel kiyafetlerimi giyip sokaklarda göze batacak şekilde dolaşmıyorum yüksek sesle yabancı bir dil konuşmuyorum. Türkler bile istiklal marşının tamamını bilmezken ben biliyorum. Annem babam bile 50 yaşında türkçe kurslarına gidip öğrendiler. Dedem 75 yaşında o bile öğrendi birkaç bir şey. Bence biz haketmedik hem de hiç.
Cevap sahibi1 yılHala Suriyeli mülteci olduğun varsayımı ile yazmaya devam ediyorum. Kimse mülteci sevmez, doğru bir davranış değil ama maalesef sevmez. Ya Türk vatandaşı ol ya da ülkene dön sonrasında Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşı olarak gel buraya oturma izni al yaşa.
Cevap sahibi1 yılHak etmiyorsunuz lakin maalesef mültecilik çok zor işte. İnsanlar arkasında vatanı olmayanı daha çok eziyorlar.
Soran1 yılBirincisi evet ben suriyeliyim ama buraya mülteci olarak gelmedim savaştan önce geldim. Türk vatandaşlığım da var. Her seyim de düzenli ve kanuna uyuyor. Demek istediğim üstüme çok gelindi .
Cevap sahibi1 yılÜzerine gelenlere aldırış etme, sen bu ülkenin vatandaşısın. Kimse sana etnik kökeninden ötürü baskı yapamaz. Şunu da unutma ancak aptallar ırkçılık yapar. Aptallara kendini anlatmaya çalışma.
Soran1 yılInan yani türkleri seviyorum ama bu ülkede ırkçılığı abartan insanlar var. Bu kesimden nefret ediyorum tüm kalbimle. Biliyor musun ben hep annemle konuşurken türk biriyle evleneceğim diyorum kendi milletimden biriyle evlenmem çünkü türklerle iyi anlaşıyorum ömrünün yarısından fazlası burada geçti türkçeyi bile kendi öz dilimden daha iyi konuşuyorum . Kendi milletimin adetlerini bilmeyip turkiyeninkini biliyorum
Cevap sahibi1 yılTüm dünyada ekonomik düzen bozulduğunda maalesef ilk hedef tahtasına yabancılar konuluyor sanki suçlusu onlar gibi. Türkiye'de de malum ekonomik bozuldukça kaşınıyor ırkçılar tarafından bu mülteci meselesi ve bu mesele üzerinden ciddi bir Arap düşmanlığı pompalanıyor. Çok zor bir durum sizin için. Siz ağzınızla kuş tutsanız da sizi acımasızca eleştiren bir güruh hep olacak.
Soran1 yılEvet ben o gruptan nefret ediyorum. Ama örnek vermek istiyorum mesela mülteciler yüzünden ev kira fiyatları arttı diyorsunuz ama bence o ev fiyatları mülteci yüzünden artmadı fırsatçı ev sahipleri yüzünden arttı. Bu tarz bir konuda mültecileri suçlamak çok saçma bence. Fırsatçılık yapıp ev fiyatını arttıran vatandaşı eleştirmelisiniz mülteciyi değil. Hatta suriyeliler ucuza çalışıyor diye türkler iş bulamıyor diyip suriyeliler suçluyorsunuz ama neden kendi milletine kendi vatandaşına öncelik tanımayıp da sırf ucuza çalışıyor diye ise suriyeli birini alanı suçlamıyorsunuz. ( genel olarak konuştum sözüm sana değil)
Cevap sahibi1 yılÇoğu İnsanın içi nefret dolu, kimi bulsam da ezsem diye bakıyor. Haklı haksız bakmaksızın eleştirip kin kusuyor.
Soran1 yılEvet öyle maalesef
1 yılnerelisin
03 Yorumla
Soran1 yılNereli oldugumun ne önemi var?
- 1 yıl
sordum
Soran1 yılBunu sormadan da soruyu cevaplayabilirsin
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler