Sizce kadın cinayetlerinin sebebi ne?

Eski komşumuz karısını öldürmüştü, ondan sordum. Adamla da muhabbetim vardı ve hiç öyle birine de benzemiyodu. Sizce niye kadın cinayetleri kayda değer biçimde fazla? Neredeyse her hafta en az bir kişi ölüyor.

Bana sorarsanız hukuktaki caydırıcılığı geçtim, hukuktaki gereksiz esneklik. Hiç unutmam, yıllar önce karısıyla arası çok bozuk olan bir adam vardı. Bu adam "Karım beni çok sinir ediyor, en sonunda öldürtecek kendini. Öldürürsem ne olacak? Biraz hapis yatar çıkarım." diyor, bu olaydan bir süre sonra karısını öldürüyor, hapse giriyor ve gerçekten de çıkıyor.

Eşin babasına çocuğunu göstermeyi reddetmesi, eşini aldatması gibi şeyler tahrik indirimiyle sonuçlanıyor. Bu ne kadar mantıklı sizce? Sanki hukuk "Karınız sizi aldattıysa veya çocuklarınızı size göstermiyorsa onu öldürmeseniz iyi olur ama öldürürseniz de ayarlarız bir şeyler" demiş gibi olmuyor mu?

Bir de bir tanıdığımdan öğrendim, boşanma davasında hakimler genelde "Barışın, her evlilikte olabilir böyle şeyler" tarzı bir yaklaşım benimsiyormuş. Bir taraf hakaret ediyor, üstüne yürüyor, aşağılıyor, mahkeme salonunda "Olur ya öyle şeyler, biz de birbirimize girecek gibi oluyoruz, her evlilikte oluyo bunlar." gibi bir durum varmış sanırım.

Bilenler elbet vardır, bir kişi anne, baba veya kardeşi öldürdüğünde, üst/alt soya karşı işlenen bir suç olduğu için suçta arttırma olur (1.5 oranında), eşe karşı daha fazla arttırım olması gerekmez mi? Aile içinde birini öldürenlere iyi hal, tahrik indirimi vs olması ne kadar mantıklı? Siz ne düşünüyosunuz?

Sizce kadın cinayetlerinin sebebi ne?