Güzel görüşleriniz için şimdiden teşekkürler 🌸
Zeka ve ahlak ilişkisini öznel düzlemde nasıl açıklarsın?
Güzel görüşleriniz için şimdiden teşekkürler 🌸

Akıl...
Bana göre her zeki insan ahlaklı olmadığı gibi her ahlaklı insanda zeki değildir.
Ahlak dediğimiz şey, toplumsal normları vicdanımıza uyarlamamız. Ahlakda kendi içinde sürekli mitoz bölünmeye uğrarda o kadar derine inmeye gerek yok bence. Yani kısaca diyebilirim ki Ahlak kuralları da tartısılır. Bana ahlaki gelen bir şey baskasına gelmeyebilir.
Dan Brown 'un Cehennem adlı kitabını okuduysan oradaki Dr. Zobrist' in cok zeki bir kötü olduğunu bilirsin. Bu adam o kadar zeki ki sevdiği kadını bile tavlarkan üstün zekasını kullanıyor.. çeşitli anagramlar, bulmacalar vesaire. İnsanları yarattığı bir çeşit kimyasal ile vebaya sürükleyerek toplu bir nüfus azaltma peşinde.
Bu şimdi kendince haklı görüyor kendini ama bize göre müthiş insafsız ve ahlaksız bir hareket.
Kesinlikle; her zeki insan ahlaklı olmayacağı gibi, her ahlaklı insanın da zeki olduğunu söylemek kara ütopyadır.
Ahlaki değerlerin içselleşimi, bireyin vicdanı ve aklıyla birleştiği noktadan ibarettir. Göreceli ahlak kavramı, kişinin aklında yatar ve yoruma açıktır.
Zekanın kullanımı ve ahlaki değerlerin yorumu için sunduğun örnek, konunun tam odak noktasını oluşturan yüksek değer bence, teşekkürler:)
Rica ederim.. soru iyi olunca bende akar cevaplar lakin durust olmak gerekır se eskiden bu tarz konuları birileriyle konusmak, tartısmak hosuma gıdıyordu ama artık gıtmıyor... beynim yorgun bir döneme girdi. Çok üstelemeden basit şeyler düşünerek yaşıyorum... İyi aksamlar
Görüşüne saygı duyuyorum, sana da iyi akşamlar dilerim 🌸
Zeka ve ahlak arasındaki ilişki karmaşık bir konudur ve farklı düşünce okulları ve filozoflar tarafından farklı şekillerde ele alınmıştır. İnsanların zeka düzeyleri, ahlaki değerleri ve davranışları arasında doğrudan bir ilişki olduğunu söylemek zordur. Ancak, bazı bağlantılar ve etkileşimler bulunabilir.
Birincil olarak, bir kişinin zeka düzeyi, ahlaki değerleri anlamak ve karmaşık ahlaki sorunlarla başa çıkmak için gereken bilişsel yetenekleri etkileyebilir. Daha yüksek zeka düzeyine sahip olan insanlar genellikle daha karmaşık düşünme becerilerine, eleştirel düşünme yeteneklerine ve problem çözme kapasitesine sahip olabilirler. Bu da ahlaki sorunlarla ilgili daha derinlemesine düşünme ve daha karmaşık ahlaki sorunları çözme yeteneği sağlayabilir. Ancak, yüksek zeka düzeyine sahip olmak ahlaki olarak doğru kararlar vermek anlamına gelmez. Bir kişinin ahlaki değerleri, empati yeteneği, vicdan ve kişisel değerler gibi faktörler de ahlaki kararları etkileyebilir.
İkincil olarak, insanların zeka düzeyleri, ahlaki değerleri ve davranışları arasında bir bağlantı olabilir. Bazı araştırmalar, daha yüksek zeka düzeyine sahip olan insanların genellikle daha yüksek ahlaki değerlere sahip olduğunu ve daha etik davrandıklarını göstermektedir. Bununla birlikte, bu tür bir ilişkinin neden-sonuç ilişkisi veya kesin bir korelasyon olduğunu söylemek zordur. Zeka düzeyi ve ahlaki değerler arasındaki ilişki, çevresel faktörler, eğitim, kültürel etkiler ve diğer birçok değişken tarafından da etkilenebilir.
Sonuç olarak, zeka ve ahlak arasındaki ilişki öznel bir düzlemde değerlendirilmelidir. Zeka düzeyi, ahlaki değerler ve davranışlar arasında karmaşık bir etkileşim olduğunu söyleyebiliriz, ancak bu ilişki kişiden kişiye ve durumdan duruma değişebilir.
Benim yazacağım detay kalmadığına göre, teşekkür etmekten başka söyleme gerek yok:)
Rica ederim böyle kaliteli soruları hep görmek isteriz :)
Sevgiler 🌸
Güzel geceler, güzel insan 🎀
Size de:) 🎀
Eig için çok teşekkür ederim 😊
Rica ederim
Zeka, insanın bir düzen içinde yaşamasını ister ve anomiyi reddeder. Ahlak ise düzenin mimarlarındandır. İnsanı kısıtlar ve olumsuz davranışlar sergilemesini engeller. Bu yüzden zeka ahlakı destekler niteliktedir. Lakin zeki insanların topluma karşı muhalif yönleri olduğu da görülebilir. Çünkü detaylı düşünebilen birey özgürlüğü önemser ve ahlakın kısıtlayıcılığı zorludur. Velhasıl kelam, ahlak kurallarını ortaya koyan bireyler zeki insanlarken o kurallardan kurtulmaya çalışan yine zeki bireylerdir.
Zeka, ahlaki destekler nitelikte olduğundan; zekanın ahlaki yönünün varlığı için ahlaki faydanız sorgulanması gerekir.
Zeka kişiyi, kişi ahlakı belirler. Çok goy goya gerek yok.
Pekala, teşekkürler İmanlı Atayiz Beycigim 🌸
Cevap
8Cevap
Bir insanın zekası onun karakterini belirlemez.. ama karakterli insanlar genellikle doğru olanı yaparlar her zaman.. iyilik yapar bencil olmazlar mesela.
İnsanın zekası, karakterini belirlemeye direkt etki etmez. Birden çok faktörün devreye girdiği karakter konusu çok farklı yorumlar gerektirecektir.
Zeka iyi ya da kötü karakterli biri olmaya da yöneltebilir, burada ahlakın bireydeki yorumu önemlidir.
Zeka yetenektir, ahlak ise yaşayarak öğrenilir. Her ikisi de azimle güçlendirilir. Zekanın temelinde yaratılıştan gelen özellik, ahlak da ise bizlerin seçimi ön plan söz konusudur. Zeki olan, ahlaklı olmayabilir. Bu bir tercihtir.
Doğru mu anladım soruyu :)
Zekı olan mutlak ahlaki değerlere sahip olmayabilir; ahlaki değerleri yüksek birinin de zeki olabilme ihtimali, sorgulayanın zekasına saklıdır, evet:)
😄 Offf sen de ya!
Çok şükür dediğin için diyorum, takıldım:)
Ahlaki degerlerin analizinin yapilmasi, neden, nicin oldugunun anlasilmasi ve bu dogrultuda adim atilip davranilmasi icin zeka en kestirme ve en etkili yoldur. Ancak Zekanin ahlaktan arindirilmis ham hali ile ahlakin zekadan arindirilmis ham hali paralellik gostermemektedir.
Ahlaki değerin yorumu ve göreceli durumundaki zeka söylem gücüdür.
Zekanın saf hali ile ahlakın yorumsuz halini paralel düzene koymak elbette mümkün değildir.
insan, eylemlerinin ahlaki yönünü düşünebildiği ölçüde değerlendirir. kafası basmıyorsa kurduğu bir cümle çok ahlaksız bir teklif bile içeriyor olabilir.
Evet, ahlaki değerlerin bireydeki göreceliği bu yüzden aklın sınırında saklıdır.
Ahlak içinde bulunduğun döneme göre şekillenir akıl ise bu normlara uymana/uymamana dair kişisel olarak yol gösterici olur.
Ahlaki değerlerin yorumu ile aklın ilişkisi için farklı bir görüş, teşekkürler.
eger kisinin zekasi onu ahlakli yapmiyorsa o zeka ona hicbir fayda saglamaz.
Zeki olmak mutlak ahlaki değer kuramını sağlamaz, ahlaki fayda yoktur ama kullandığı yerdeki fayda değeri tartışmaya açıktır.
evet.
Zeka, bireyin ahlaki değerleri anlaması ve ona göre davranması için bir potansiyel sağlayabilir ancak ahlaki eylemler zeka ile otomatik olarak ilişkilendirilmemesi gerekir
sen ne düşünüyorsun
Çok zeki olup, ahlaki değerlerden yoksun birisinin olabileceği makuldur; yani zeki bir insana, ahlaki değerleri mutlak yüksek birisidir diyemeyiz. Ahlaki değerlerin yüksekliği de mutlak zekiliği göstermez:
Ahlağın ana aktör olması, buna göre kaçınılmaz sondur.
Aklını ucuz menfaatler uğruna kullanmayan her insan ahlaklidir diyebiliriz fakat ahlaklı her insan zekidir demek için, zekiliğin göreceli yüksek değeri ile göreceli ahlağın ilişkisini tartışmak gerekir.
Zeki bi insan zekasini kötü yönde kullanmiyosa ahlaklidir zekasini kötüye kullanoyosa kurnazdir
Zeki bir insan başkasının emeğini sömürmeye ihtiyaç duymaz
Alakasi olan bisey değil
Kel alaka diyorsun, peki
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?