Elbette ilişkilidir, aslında sorduğum ne düzeyde ilişkilidir? Ahlaklı olmanın zekayla bir ilgisi var mı?

Elbette ilişkilidir, aslında sorduğum ne düzeyde ilişkilidir? Ahlaklı olmanın zekayla bir ilgisi var mı?

Bence ahlak seçim zeka yaradılıştır. İkisi de geliştirilebilir. Ahlak öğrenilir zeka kabiliyettir. Zeki birey ahlakın ne olduğunu iyi bilir ama seçip
seçmemesi karakterini belirler. Ahlakı seçmeyen zeki birey ahlakı kendine yontarak kullanır. ahlakı ve zekasını kullanarak menfaat sağlar. Ahlakı seçen zeki birey ise menfaatten öte bir haz duygusu peşindedir. Etik olanı seçmek menfaat olarak kaybettirebilir. Ahlakı seçmeyen zeki bireyce canım olarak da değerlendirilebilir. Fakat kendisini zekadan öte başka haz ve duygularla da var edeceği için var olmasının önünde engel teşkil etmez.
Hayır her hangi bir ilgisi yoktur. yani bir insan çok zeki olabilir ama bu onun iyi ve ahlaklı olduğunu göstermez aynı şekilde bir insan çok da zeki değildir normal akıla sahiptir ama çok ahlaklı ve karakterli olabilir zaten ahlak dediğimiz olgu insanın sadece iyi kalpli olmasıdır yani duyguları ile düşünmesidir diyebiliriz. yani bu yüzden de ben genelde insanın zekasına baksam da ilk önce karakterine bakarım. ve ona göre arkadaş olurum ya da ona göre iletişim kurup kurmayacağımı belirlerim
Zeka çokludur, 8 çeşit zeka vardır ve bunlar bir kuramdır. Ahlak ise iyi - kötü prensibinin bir arada olduğu davranış bütünüdür. İlişkisini şöyle açıklayabiliriz, diyelim bir insanın bedensel zekası yüksektir. Ve bu zekasını birilerine zarar vermek için kullanıyor. İşte bu noktada zekanın ahlak ile ilişkisi var diyebiliriz. Veya sözel zekası diğer zeka çeşitlerine göre en üst sıralarda olan bir arkadaş, sevgilisi için çok güzel şiirler yazıp ahlakını iyiye kullanmaya çalışıyor. Gibi
IQ ve EQ temelde farklı modelleri ifade eder. Ancak düşüncelerin ve duyguların birbirine bağlı olduğunu düşünürsek bu durumda IQ ile EQ’nun birbirine yakın ve birbirini tamamlayan kavramlar olduğunu görüyoruz. Duygusal zekâ ile mantıksal zekâ bir bütündür ve ayrı olsa da sonunda birbiri ile mutlaka bir bağlantı kurar
Cevap
37Cevap
Bence göreceli.. Mantıklı düşünürsek eğer zeki insan ahlak kavramına da önem vermelidir. Lakin ahlak kavramı da kişiden kişiye değişim gösterdiği için bunu zeka ile bağdaştırmak doğru olmaz.. Çok zeki insanlar da başka birinin penceresinden bakılırsa ahlaksızlık yapmış olabilir ama kendine göre doğrudur.. Keyifli geceler..
Bağlantılı olduğunu sanmıyorum çünkü ahlakı belirleyen içerisinde büyüdüğümüz toplum, veya ailemizdir. nasıl insanların arasında büyürsen onların ahlak değerlerini benimsersin. ama zeka kişiye özeldir kimse senin kafanın içerisindeki düşüncelerini sınırlayamaz.
Ahlaki zeka diye bir şey vardır
insanın doğruyu yanlıştan ayırt etme ve ahlaki ilkeleri insanların niyetlerine, amaçlarına, inançlarına, değerlerine ve eylemlerine uygulama kapasitesi. Bunun bildiğmiz IQ ile ilgisi yoktur.
İkisi çok farklı bişey, bence ahlak kalpten içten gelen, yetiştirilmeye bağlı bir olgudur aslında vicdan dediğimiz duygu, ahlakı oluşturur. Akıl ve zeka beyinle alakalı. Çok zeki ama çok ahlaksız insanlar var görüyoruz bunu.
Neden olmasın. Zeki insan nerde nasıl duracağını ve konuşacağını bilir. Büyüklerine de küçüklerine de davranışlarını seçer. Terbiye karakter ve yetişme işidir.
İlişkilidir çünkü yüksek zeka seviyesine sahip biri ahlaka aykırı ya da aşırı hareketlerde bulunmaz. Toplumdan farklı da olsa, nerede nasıl davranması gerektiğini bilir ‽
Pek tabii bence. olabilirde olmaya bilirde zeka doğal kendinden gelen birsey ahlak oluşan oluşturulan bir şey biraz uçurum var sanki arasında fikrimi degistirdim
Ahlak demek yanlış olan şeyleri yapmamak. Zeki bir insan yanlıştan uzak durur. Zekasını kötüye kullanmak isteyenler de olabilir. Birbirine ters orantılıdır
İnsandan insana değişebilir ben çok zekalı birini tanıyorum ama ahlaki değerlere benden az dikkat eder ve bilgisiz
İlgili olmadığını düşünüyorum ahlak gerçekten göreceli bir kavram zeka ise bir çok kötü alanda kullanıldı
Hayır bence bağlantılı değil ama birisi hem zeki hem ahlaktan yoksunsa en tehlikeli insan tipi odur bence
Zekayla ahlak tek başına pek yol katedemez belki hele ahlaksız zeka tehlikelidir ama bir olduğu zaman varya o zaman başka şeyler ortaya çıkıyor
Evet, zekâ ahlaka, ahlak zekaya hükmedebilir.. ikisi bir bütündür birini çıkarttığın zaman durum kötü..
İkisi birbirinden farklı kavramlardır.. Çok zeki olması ahlaklı olacağına anlamına gelmezken, ahlaklı olması da zeki olacağın manasına gelmez..
Ahlakı belirleyen kriter ya da kuralları algılayabilecek bir zeka lazım değil mi?
Hayır değil ama ikisini bir kullanan insanlar yok değil.
Kesinlikle katılıyorum zekalı olan insan kendini kötü durumlara düşürmez.
hayır yok bizim sınıfta biri var hep derece falan yapıyor ama aşırı şer. ef. siz birisi
Aklını kullanıyorsa ahlaklı değil midir zaten adın ne senin nickin güzelmiş 😄
Sebep sonuç ilişkisi kuramayan insanın zeka ile uzaktan yakından ilgisi yoktur. Kendini zeki zanneden köylü kurnazları en tehlikelisidir.
Değildir. Ahlak , kişilik ve karekterle alakalı bir durum. Zeka beynin yapısı ve işleyişi ile alakalı bir durum. Örneğin çok zeki biri aynı zaman da ahlaksız da olabilir.
Şeytan ahlaksız ama başımıza örmediği çorap yok
Evet, kisinin nasil kullanildigi ile ilgili, kullanamamasi da gerci ilgili
Değildir, ahlâk irrasyonel zekâ da rasyonel bir olgudur.
Öyleyse çok zekiyim
Maşallah bana
Canım kendim
İlişkisi vardır ve zekâ ahlâkı besleyendir diye düşünüyorum.
Ahlakli bir insanin zeka seviyesi iyidir lakin her zekali insan ahlakli olmayabiliyor ;)
Çok güzel bir konu ve soru.
Rabbım herkese ahlaklı olmayı nasip etsin. Etsin ki zeki olsunlar
Zeka ve ahlak birbiriyle ilişkili değildir.
Bağlantılı olabilir ama direkt ilişkili diyemeyiz.
Evet zeka yükseldikçe ahlak da artar...
ahlakı olmayanda zeka olmaz genelde
Doğru orantılıdır bana göre
zeki ve ahlaksız olan çok insan var
Bence ilişkili değildir
İlişkili olduğunu düşünmüyorum.
Tabii ki ahlak zekanın bir yansımasıdır
Yok, alakası yok birbirine
Hiçbir fikrim yok bilirkişilere danışmak lazım
ne diyon be abi yat uyu be abla
Kesinlikle var.
Hayır