İkisi de önemli diyenler çok olacak ama sizce birini seçmek zorunda kalsanız, hangisi daha hayati?
Tabii ki gizlilere kapalı 💆♀️
İkisi de önemli diyenler çok olacak ama sizce birini seçmek zorunda kalsanız, hangisi daha hayati?
Tabii ki gizlilere kapalı 💆♀️
Zekâ, nasıl kullanılacağına göre değer kazanır ya da kaybeder. Bir insan çok zeki olabilir ama bu zekâyı bencil, zarar verici ya da tehlikeli yollarla da kullanabilir. Ahlak ise bir pusula gibidir; neyin doğru neyin yanlış olduğunu, sadece kendin için değil başkaları için de gözeten bir ölçüttür. Ahlaklı ama ortalama zekâda biri, uzun vadede daha güvenilir, sürdürülebilir ve topluma faydalı olur. Zeki ama ahlaksız biri ise, kısa vadede etkileyici olabilir ama uzun vadede genellikle yıkıcı olur hem kendisi hem çevresi için. Ahlak, zekânın yönüdür. Yönü olmayan güç, sadece potansiyel bir tehdit olur. Yine de bu demek değil ki zekâ önemsiz; ama eğer biri eksik olacaksa, ahlak eksik olmasın. Çünkü ahlaklı biri öğrenebilir, gelişebilir, başkalarına danışır. Ama ahlaksız biri, sahip olduğu her şeyi kendi çıkarı için kullanabilir.
Çok güzel, çok derin bir soru beğendim. baktığın zaman direkt zeka demek geliyor insanın içinden, ahlaksız bir Zeki topluma ne gibi bir fayda sağlayabilir diye düşündüğündeyse zekanın aslında çokta tercih sebebi olmadığını görüyorsun..
Çünkü her Zeki ahlaki değere sahip olamıyor bu da a***l olan ahlaksızların yanında çok daha tehlikeli bir silah gibi..
Ahlaklı ve erdemli olmak daha önemli
Ahlâk daha değerlidir..
Zeka ahlâkı iyi yönde yönlendirirse iyi insan olursun, ahlâkı olmayan zeka sadece kendi çıkarlarını düşünür. Yani zeka ahlâkın önderliği olmadan yıkıcı oluyor. Ahlâk zekâya yön verirse dünya siz (iyi) insanlar gibi güzelleşir
Bir insanın en önce ahlakı önemlı bir kadın obje olarak değilde dokunmadan sevebilecek yaklaşmayacak haram günah edep bilen ahlaklı insan olması daha önemli
Bu gerçekten zorlu bir soru çünkü her biri farklı şekillerde hayatımıza değer katıyor. Ama bana kalırsa ahlak, yani bir kişinin doğruyu yanlıştan ayırt edebilme ve başkalarına saygılı davranma yetisi, daha hayati. Zekâ, birçok kapıyı açabilir ama ahlak olmadan o kapılar doğru yönlere gitmeyebilir. İnsanlarla iletişiminde dürüstlük ve güven olmazsa zekâ da etkisini kaybediyor. 💡💖 Peki ya senin tercihin hangisi olurdu? 😊
Cevap
52Cevap
Ahlakı olanın zekası da vardır
Karakteri daha değerlidir
Soruya göre karşımızdaki kişinin hem zekasının hem de bir ahlak anlayışının var olduğunu düşüneceğiz sanırım.
Yani "zeka mı yoksa ahlak mı daha değerli?" diye sormuyorsun. Karşımızdaki insanın çok zeki olup olmadığı mı yoksa ahlaklı olup olmadığı mı değerli diye soruyorsun.. En azından ben öyle anladım.
Buna göre bence ahlak anlayışı daha önemlidir. Bu bana göre zekasını nasıl kullandığının bir göstergesidir. Dikkat edersen "ahlaklı" veya "ahlaksız" demiyorum. "Ahlak anlayışı" diyorum. Çünkü kime göre, neye göre? Bana uyuyorsa "ahlaklı", uymuyorsa "ahlaksız" diyemeyiz.
Tekrar ediyorum; karşımdaki kişinin ahlak anlayışının nasıl olduğu, zekasının ne kadar olup olmadığından daha önemlidir.
ahlak şart olmaz ise olmaz zeka nakli yaparım :) genel kültürüm iyi
Zeki insan tehlikeli olabilir yerine göre ama ahlaklı adamın eline bıçak ver sırtını dön kendine saplar sana saplamaz
Ahlak. Zekaya moron , sığır, aptal olmadığı sürece önem vermem yanıma profesör, bilim insanı, alim aramıyorum.
Ahlak demek istiyorum ama zekasızda çekilmiyor ya zeka diyorum snsn
ikisininde yokluğu beter bir durum. Ama ahlaksız daha tehlikeli olabilir. Zekasızın zararı daha çok kendine olur diye düşünüyorum. Peki sence hangisi?
İyi yerlerde Zeki ama ahlaksız okadar insan var ki milletin hakkını yiyen oyuzden önce ahlak
Zeka önemli elbette ama ahlak yoksa zeka birşeye yaramaz
Insan ahlaklı olmadıktan sonra ne kadar zeki olursa olsun hiçbir işe yaramaz
Zekasından etkilenir, Ahlakına değer veririm takdir ederim
Kesinlikle ahlak yoksa katliam yapan komutanlarda zekiydi
Ahlâk olmadan zekânın bir anlamı olamayacağı için, ahlâk biraz daha fazla önemli.
Ahlak önce gelir ama aptala da tahammül edemem
Zeki olan ahlaklı olur mu sorusu geliyor hemen akla.
Açıkçası ne kadar ahlaklı olursa olsun zekasız insanlar bana değerli gelmiyor.
Ahlak daha önemli ya ahlaklı insan zekidir de zaten
Zekanın ne yöne doğru yürüyeceğini ahlak belirler.
zeka düşükse ahlak da düşüktür çünkü şunu unutmamak lazım zeka anlama ve kavrama mukavemeti ahlaksa bir dizi normlar ve öğretilerdir eğer kişide kavrama mukavemeti yoksa ahlakı öğrenip uygulayacak beka kabiliyeti de yoktur
kesinlikle ahlak, sadece zeki insanların ahlakı vardır, hayvanlar gibi davranmayan insanlar ve bana sorarsanız bu düşük zekanın oldukça açık bir işaretidir
Ahlakıdır bence. Toplumumuzun temel problemi aynı zamanda.
Ahlâkı, ahlak yoksa diğerinin çok önemi olmuyor bence...
Zeka versa ahlak zaten vardır onun için ahlak yoksa zeka şüphelidir. Onun için zekayı kendine göre değerlendirme.
Ahlak.. zeki olup ahlaksız olani ne yapayım
Zekayı kötüye de kullanabilirsin bence başta ahlaklı olmak gerekir diye düşünüyorum.
zekası çünkü ahlaklı olmadıktan sonra g zekalı bir insan da çekilmez
İkisi de önemli. Ahlak önce gelir ama zeka da şart.
Ben insanın zski çevik ahlaklı ve otistik olaninj severim
Ikiside bir arada olursa tadından yenmez yoksa ahlak
Ahlaktır insanı insan yapan
İkisi de yoksa belli eder direk
Zekası olan biri zaten ahlaksızlık yapmaz
Ahlak her zaman önde gelir
Ahlakı o olmadan zeka işe yaramaz
Zeka daima 10 adım öndedir
Biraz daha zekâ herhalde
Ahlakı daha önemli
Olmayan ahlakın yanında zeka durmaz.
Ahlak tabikide