Aşırı depresyon modunda bir arkadaşınız var diyelim. Kimisi dertleşerek destek olur, kimisi rakıya gidelim der, kimisi gel gezelim falan der. Sizin destek biçiminiz?

Aşırı depresyon modunda bir arkadaşınız var diyelim. Kimisi dertleşerek destek olur, kimisi rakıya gidelim der, kimisi gel gezelim falan der. Sizin destek biçiminiz?

Bir derdi bir sıkıntısı olan kişinin tek yapması gereken şey bana göre şöyledir.
Sorununu doğru kişilere anlatmak.
Yani o sıkıntıyı çözebilecek kişilerle sıkıntısını paylaşmak.
O zaman sıkıntı daha çabuk çözüme ulaşır.
Diğer türlü yanlış kişilerle paylaşılan sıkıntı çözüme ulaşmaz
Bende öyle yaparım.
Genelde bir sıkıntım varsa sıkıntımı çözebilecek bir arkadaşa anlatırım.
Diğer türlüsü boşa nefes tüketmek olur çünkü..
Arkadaşımın bir sıkıntısı varsa onun o sorununu çözebilecek kişilere gidip sıkıntısını anlatması konusunda onu yönlendiririm.
Tamam belki arkadaşla dertleşmek onu dinlemek teselli etmek kafasında sorun ettiği şeylerin dağılmasına o an için iyi gelebilir.
Fakat bu sorunu kesin çözüme ulaştırmaz.
Sadece sıkıntıyı geçici bir süreliğine ertelemekten başka bir işe yaramaz.
Bu sebepten önce elimden geleni yaparım.
Elimden gelmeyen bir şey varsa da ona yardımcı olabilecek kişilere gitmesi konusunda onu uyarırım.
Bu arkadaşa göre değişir. yani her insan bir değildir mesela kimisi vardır derdi olduğunda beni yalnız bırakın der kendi keyif yapmayı ister alkol alır ya da film izler ya da yalnız zaman geçirir kimisi vardır ki etrafında dostları olsun ister.. ben arkadaşımın yanında olurum her zaman.. derdi sıkıntısı neyse anlat derim dinlerim ve çözüm bulmayı denerim zaten o düzlemeden de içim rahat etmez benim ama bunu yaparken de çok bunaltmam dediğim gibi. sadece iyi olduğundan emin olana kadar sürekli konuşmaya çalışırım ya da arada sırada nasıl olduğunu sorarım ona.
Oturur derdiyle dertlenirim abi anlat derim ne var ne yok anlat. İnsanlar alıştılar artık bir sıkıntıları olduğunda agalayack bir omuz biliyorlar artık beni. Ve bundan mutlu oluyorum dertleşiyoruz ağlayacağımız varsa ağlıyoruz gülüyoruz eğleniyoruz kendimizi topluyoruz bir şekilde.
Dostluğun temeli erdeme duyulan sevgi ve saygıya dayandığına göre, insan bunlardan ayrılırsa dostlukta kalmaz. Bu nedenle dosttan, onurlu şeyler istemeyi ve dost uğruna onurlu şeyler yapmayı ilke olarak kabul etmeliyiz. Her koşulda yanında oldugunuda hissetirmeliyiz.
Cevap
19Cevap
Ben daha çok dinlemeyi tercih ederim. Anlatıp rahatlamasını isterim. Sonra ona iyi gelecek bir aktivite planlarım. Gider bir kahve içeriz, alışveriş yaparız onun sevdiği birşeyler yaparız. Ben genelde yakın arkadaşıma böyle yapıyordum.
Tabi senin sıkıntın olduğunda yanında kim var diye sorarsan hiç kimse.
İyilik yapıp denize atıyorum işte. Gün gelir devran döner belki.
Depresyonda olan arkadaşım muhtemelen yalnız kalmak istecek çünkü yaşadım bu durumu sürekli ağlayıp, ruhen acı çektiğini söylerdi. Gezelim, eğlenelim teklifini hiç kabul etmedi çünkü Allah kimsenin başına vermesin bütün yaşama isteği gitmişti. Sadece yaşıyordu yani o durumda olan birine hiçbir şey yapamıyorsun gözünün önünde eriyip gidiyor.🥺
😊 Caner evli arkadaşım eşiyle tartışınca ağlaya ağlaya gelir bende kalır.. bir yandan onu dinlerken diğer yandan eşi beni arar.. bir de onu dinlerim.. ertesi gün ben bunalıma girerim 😅 neyse canları sağolsun..
Konuşmak isterse onunla sabaha kadar gerekirse günlerce konuşurum. Susmak isterse de aynı şekilde.. Bazen susmak da çok şey anlatıyor. Onun kafasını dağıtacak şeyler bulmaya çalışırım, hoşlandığı şeyler ne ise onu yapmaya çalışırız birlikte.. Bu süreçte hep yanında olurdum. En önemlisi derdini dinlerken "seninki de dert mi? benim başıma şu gelmişti diyerek karşısında ki insanın derdini küçümsememek, dert yarıştırmamak.."
Aşırı depresyon modunda arkadaşım olmasın lütfen enerjim sömürülmüş gibi hissediyorum o tiple takılınca. Canı sıkkın arkadaşım olabilir, onun da çaresi beraber keyif aldığımız bir şeyler yapmaktır. En güzel aktivite bu durumda gerçekten arkadaş ile bir yerde demlenmek, eğlenip, gülmek.
Kim olduğuna, acısına ve benim konumuma göre değişir. Yakınsak habersiz kapısında belirir her türlü destek olurum. Bütün günü onunla geçirir kafasını dağıtmasını sağlarım anlatmak isterse de dinler yorum yaparım. Uzaksak da rahat bırakmam sık sık darlarım nasılsın vs diye. Konu canını sıkıyorsa başka şeylerden bahsediyorum sevdiği şeyleri hatırlatırım yeni hayaller kurarız vs vs
Telefon da görüntülü konuşuruz genelde ya da buluşuruz. Üni zamanında vardı öyle bir arkadaşım yediğimiz içtiğimiz ayrı gitmezdi. Onla iken sürekli başımıza bela gelirdi. Ama genede güzel iki sene geçirdik.
Genelde bi 35'lik alır, şehire tepeden bakan yüksek bir yer vardı oraya gider otururduk. Hem dertleşirdik, hem içerdik.
Psikologa verilecek parayla rakı alacaksın, birde sağlam bir dostun varsa en güzel terapi bu olur :))
Ben o arkadaşımı kesinlikle evden dışarı çıkarır, gezdiririm, moral veririm.
Bu durumda yaklaşmayı pek tercih etmem fakat o ona iyi geleceğimi düşünüyorsa beni yanında ister ve bende elimden gelen herşeyi yaparım kişiye göre de şekillendiririz artik
Birlikte depresyonu dibine kadar yaşarız nedenler ihtimaller olanlar olmayanlar triplerden triplere off sonra ikimizinde çok sevdiği aktiviteleri yaparız dibini sıyırırız geçer.
Şıkıntıya güre doştuma derman oymaya çayışıyıyım şürekli akıl vermeye çayışan iç kayaytıcı bir doşt diğilim
Karşısında dans ederim erkek kız fark etmez sonra onu da dansa kaldiririm zorla. Sonra bir yemek+ tatlı yaparız birlikte. Oh mis
Kendisiyle dışarı çıkıp sağa sola gider, yiyip içeriz, boş muhabbetler ve etkinlikler yaparız.
Genelde bu tarz şeyler iyi geliyor.
Ben arkadaşlarıma neyin iyi geleceğini bilirim. Düzelmeleri için de ne gerekirse yaparım. Mutlaka yanlarında olurum ama.
Ona ne iyi gelecekse o şekilde. Bazen dışarıya çıkmak ister. Bazen evde takılmak ister. Alırım sevdiği şeyleri giderim.
Ben mi kitap oku müzik dinle çay iç diyorum benden uzakta ise
Yakınsak gel çay içek dertleşelim diyorum
Bir de bir söz bir erkeğin psikologa ihtiyacı oLmaz
Hiç mi manzara yok derler
Manzara lı bir yere oturup elinden içecek ne varsa saatlerce düşünür ağlarsın kimse seni görmez
Yanında en fazla bir sırdaşın olur
Onla konuşur rahatlarsın
Vallahi ben akşama kadar onunla ilginenirdim kendini boşlukta hissetmesin ve yeniden hayata tutunsun diye.
Ona olan desteğim "o konuyu düşünmemen seni üzecek şeyleri asla düşünme kendi önüne bak aldırış etme" derdim
Ben gider dinlerim sonra onu olumlu anlamda gaza falan getirir dışarı çıkarırım temiz hava pastane kütüphane eğlence vs neresi gerekirse.. yanında olurum götürür evimde birkaç gün her anında kollarım..
Kızdan ayrılan bir arkadaşım vardı. Atla bize gel dedim eve o halde gitme kafanı zkerler falan, atladı geldi, ailemde evde bu arada, tanıyorlar zaten, 2-3 gün bizde kaldı. Çocuğun gidiş o gidiş, bomba oldu bomba SLJHKFDSLKFSDFDS
Arar ya da buluşur dertleşirim ona çözüm yolları üretirim
Sürekli darlarim. ben ya çıkmam yanindan ya da onu alirim yanima
Kolundan tutup rakıya götürüyorum.
İçini dökünce rahatlıyorlar genelde.
Konusuruz ne gerekiyosa icilir sorun cozulur😉👍
ne olduğunu sorar onu dinlerdim. sonra dışarı çıkardık
Oyle bir arkadasim var ama iletisim kurmuyor su siralar. Yazsam da cevap alamiyorum o yuzden yapacagim pek bir sey yok. Onu anlayabiliyorum ve hazir oldugunda yazmasini bekliyorum.
Çok yakın arkadaşım değilse sıvışmayı tercih ederim. Hayat çok kısa, kimsenin derdini çekemem.
Arkadaşım depresyonda olsa eğer beni yanında isterse onu dinlerim. Eğlendirmek ve kafasını dağıtmak için onu farklı uğraşlara yönelmesini sağlarım.
Dinliyorum, anlamaya calisiyorum, anladigim kadari ile iyi yonlerini gostemeye calisiyorum ve elimde olmadan onunla birlikte agliyorum.
Dertleşmekten öteye gidemiyorum. Bazen onu bile istemiyorlar. Saygı duyuyorum. Sıkıntısı olan, sıkıntısını içinde yaşamak istiyor. Anlayabiliyorum.
Hayatına yön vermekle olur bazı insanlar kendisi için iyi olanı dusinemiyor ona bu yoldan destek olmak daha mantıklı. Ona hayatına amaç olabilecek bir şey lazım yeni hobi yeni kariyer...
Rakıya gidelim diyen taraf olurum. Sıkıntısına göre tabii.
İyi bir dinleyiciyim ve çözüm odaklı konuşurum. Yargılamam, anlamaya çalışırım.
Hem dertleşir, hem kafaları çekeriz. Ben az içerim. Şişenin dibini görmesine izin veririm.
ben buluşalım konuşalım der istemeden ekerim harika bir arkadaşımdır
Sohbet ediyorum. Telkin, teşvik ve muhabbet ile aşarız biz bu durumu.
Konuşup sohbet ederim, derdini dinlerim. Çözüm bulmaya çalışırım.
Ne istiyorsa onu yaparız konu neyse ona göre tutum. Maddi hariç manevi her şekilde olurum
Önce dalga geçerim dibine kadar çünkü erkek samimiyeti sonra derdine çare ararım
Önce 1 er bira içeriz içini döker dinler dinler dururum 😊
Bir derdin, sıkıntın olsa bir telefon uzağındayım derim (telefonla konusmayı hiç sevmem)
Ben onun ruh hali neyi istiyorsa öyle destek olurum.
Kankam ise elimden geleni yaparım
Aşşşırı depresyondaysa bunları yapamaz
Dinlerim yardımcı olmaya çalışırım ve güzel vakit geçirtirim
Dertleşirim
Terapi yapar gibi sohbet ederim.
sıkıntıya girmesine izin vermem
Derdini dinler varsa tavsiyelerimi söylerim
Ben dert dinler çözüm yolları öneririm
Umurumda olmaz
Dinlerim onu
görmezlikten gelerek
Derdini öğrenip ona göre çözüm ararım