Üniversitede okuyorum ve bu sene yeni bir yurda geçtim. Yurtta çay vs. hiçbir şey verilmiyor, çay, kahve gibi ihtiyaçlarımızı yurdun altında yer alan işletmelerden karşılıyoruz. Yurdun altında da 1 tane Starbucks, 1 tane Robust, 1 tane restaurant, 1 tane Boyozcum, 1 tane de Pella adında bir restaurant var. Yurtta çay verilmediği için dönem başında Pella'dan çay alıyordum. Ayrıca ben aşırı derecede titiz, takıntılı ve aşağılanmaya, küçümsenmeye, birilerinin bana acımasına hiç tahammül edemiyorum. Pella'da çalışan 1 karı koca var. Yurda yerleştiğim ilk akşam oraya çay almaya gittim ve adam henüz beni tanımadan bana " Geçmiş olsun " dedi, sonraki günlerde de çay verirken bardak karton olduğu için " Dikkat et, dökme. Çay sıcak " gibisinden şeyler söyledi. Ayrıca her nedense, sanki benim elim yokmuş gibi çay şekerimi de kendisi atıyordu. Ben de en sonunda sinirlendim ve orada çalışan kadına " Şekeri kendim atabilir miyim? Geçenlerde buradaki çalışanlarınızdan biri atmıştı, tırnakları upuzundu ve araları da kir doluydu. İçim bulandı, içemedim " dedim. Sonra kadın " O benim eşimdi, ama ben hiç tırnak uzatmam " dedi ve tırnaklarını gösterdi. Sizce adamın gururu kırılmış mıdır?
AI Persona’ya Sor
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
İşte anan baban sana insanlık öğretememiş o yüzden insanlıktan nasibini almamışsın normal yani üniversite okuyacaksın bir de senin kendine hayrın yokken bu topluma nasıl hayrın olsun amatek değilsin senden milyonlarca var
Ama adam bana öyle davranmasaydı asla öyle bir şey yapmazdım.
Ben normalde herkese karşı son derece iyi niyetli, yumuşakbaşlı biriyim; hiç kimsenin kalbini kırmak istemem; ama her insanda olabileceği gibi benim de zayıf noktalarım, yaralarım var ve oralara dokunulduğu zaman deliye dönüyorum.
Bence bu da gayet normal.
Adam sana insanlık yapmış iyi niyetle yaklaşmış evet o da o konu da haksız ama senin uslübün öyle olmamalıydı daha doğru olabilirdi hiç öyle biri gibi durmuyon nerede ne yapacağını bilemiyorsun yaptıklarınla söylediklerin aynı olmuyor işte
Hiç öyle biri gibi durmuyon nerede ne yapacağını bilemiyorsun yaptıklarınla söylediklerin aynı olmuyor işte derken beni mi kastettin?
Yani ben mi hiç öyle biri gibi durmuyorum?
Kimin neye neden kırıldığını, kırılacağını bilemeyiz. Sözlerime dikkat etmekte fayda var. Daha uygun bir dille söyleseniz daha güzel olabilirdi. Kırılmış olabilir
Ben o adamla kadının karı koca olduğunu bilmiyordum ve zaten kadına da adamdan " Buradaki bir çalışanınız " diye bahsetmiştim. Ben öyle deyince kadın " O benim eşim " dedi ve sonrasında da " Ama ben hiç tırnak uzatmam " diyerek tırnaklarını gösterdi.
Ama sonuçta adam da durduk yerde defalarca kez benim kalbimi, gururumu kırdı. Bu durumda onun gururunu kırmak, hele ki; eşinin yanında gururunu kırmak bana müthiş bir zevk verir.
Bir insanı kırmak nasıl zevk verebiliyor? Size nasıl davranmış olursa olsun bu çok yanlış. Ki ben o adamın da kasıtlı olarak böyle davrandığını düşünmüyorum. Oysa sana taş atana ekmek atmak bizim sünnetimizdi..
Evet öyleydi ve ben de kısa bir süre öncesine kadar öyle yapıyordum. Bir insanın kalbini kırdığım günlerin gecesinde vicdan azabından uyuyamıyordum, hüngür hüngür ağlıyordum; ama bazı insanlar beni yine kırmaya, iyi niyetimi fukaralık olarak görüp ezmeye devam etti ve en sonunda melek gibi bir insanı bambaşka birine çevirdiler.
Ama bunun böyle olmasını ben istemedim, onlar istedi.
Ben sadece onların isteğine karşılık verdim.
Peki ölünce ne yapacaksınız? Yarın ölseniz ve kırdığınız kalpler, aldığınız ahlar size sorulsa ne cevap vereceksiniz? Allah "Yere göğe sığmadım, mümin kulumun kalbine sığdım demedim mi ben size, nasıl bir insanın göz göre göre kalbini kırar ve bundan zevk alırsınız? dediğinde ne diyeceksiniz? Ama onların suçu diyemezsiniz çünkü olan biten her şeye zaten şahit olan Allah..
Ama Allah benim neden böyle davrandığımı da biliyor ve zaten anladıysan ben yaralarıma, zayıf noktalarıma dokunmadığı müddetçe hiç kimsenin kalbini kırmak istemem, istemeden de olsa bir kişinin kalbini kırdığımda ise çok rahatsız olurum, ama maalesef çevremde kalbini kırdığımda o rahatsızlığı hissettirecek kadar iyi niyetli olan çok kimse de göremiyorum...
Ama kalpleri bilebilir miyiz? Hayır. Bahsetmeye çalıştığım da tam olarak bu. Kimseye "iyisin, kötüsün" diyecek kadar temiz ve iyi bir kalbe sahip değiliz. İyi olduğumuzu düşünüyor olabiliriz ama kalpleri yalnız Allah bilir. Yaptığınız yanlıştı kabul etseniz de etmeseniz de. Anlatmak istediğim de kimsenin kalbini kasti ya da kasıtsız kırmamanız. Kırdığınız takdirde de telafi edip gönlünü almak için çabalamanız ve bundan asla zevk almamanız. Sözlerimi ciddiye alıp almamak size kalmış.
Ama dediğim gibi benim de birçok insanın olabileceği gibi hassas noktalarım, yaralarım var ve oralara dokunulduğu zaman sinirden deliye dönüyorum. Normal zamanlarda ise benden iyisi, yumuşakbaşlısı, efendisi yoktur.
Ayrıca beni bahsettiğim konulardan dolayı kırmadığı müddetçe herkesten özür dilemesini de çok iyi bilirim ve şu da var ki; o adamla henüz doğru düzgün tanışmıyoruz. Adam ilk gördüğü akşam bana " Geçmiş olsun " dedi ve bu beni sinirden deliye çevirdi. Yurt hastane binası içinde yer alıyor. Hani belki beni hastaneye gelen hastalardan biri zannedip öyle demiş olabilir diye düşündüm ve bir şey demedim, ama sonraki günlerde de aynı tutumuna devam etti. Ayrıca adam önceden tanıştığımız, samimi olduğumuz biri değildi. O yüzden gönlünü falan da almam gerektiğini düşünmüyorum; ama şayet önceden tanıştığımız, aramızda belli bir samimiyet olan biri olsaydı gönlünü almayı da iyi bilirdim.
Mesela geçen seneye kadar, 3 yıl boyunca kaldığım bir yurt vardı ve o yurtta yurda yerleştiğim günden beri tanıştığımız, samimi olduğumuz 27 yaşında bir abla vardı ve bir keresinde onunla da aramızda bir yanlış anlaşılma olmuştu. Sonrasında yaklaşık 3 gün boyunca yüzüne bile bakmamıştım, ama sonra onu yanlış anladığımı öğrenince çok pişman olmuştum, defalarca kez özür dileyip helallik aldıktan sonra bir de ona ismine özel kahve bardağı yaptırmıştım; ama galiba yaptırdığım bardağı şu anda atmış, çünkü yakın zamanda 3-4 kez o yurda ziyarete gittim ve hiçbir gidişimde ablanın önünde o bardağı göremedim, farklı bir kahve bardağı vardı.
O adamın düşüncesi de şu şekilde olabilir: "Yorgun görünüyorsanız hastaneden geldiğinizi düşünüp kibarlık olsun diye geçmiş olsun demiş olabilir veya öğrenci olduğunuzu ve derslerden çok yorulduğunuzu düşünerek geçmiş olsun demiş olabilir. Siz tepki vermediğinizde kızmadığınızı düşünerek sonraki günlerde de tekrarlamış olamaz mı? Ya da tek amacı bir muhabbet kurmak ve o kafeyi sevdirmekti belki de? İletişim kurmak için geçmiş olsun demiş olma ihtimali de var" İnsanların ne düşündüğünü, nasıl hissettiğini bilemeyiz. Çayı karıştırma meselesi de siz uğraşmayın -elinizde eşya vs varsa özellikle- diye kendisi eklemiş olabilir veya daha önceki müşteriler şekersiz getirdi diye kızıp azarlamış olabilir. Her detayı, her şeyi düşünmemiz gerekiyor. İnsanlar hakkında her zaman pozitif düşünürseniz hayatınız o kadar da karmaşıklaşmaz. Belki daha çok kırılırsınız ama asla "kırdım mı" gibi vicdan azaplarınız olmaz.
Ama önceden aynen dediğin gibi sürekli iyi niyetli düşünüyordum ve nedense genellikle tam tersi oluyordu, yani benim iyi niyetli düşünmeme karşılık karşımdaki kişi kötü niyetli yaklaşıyordu. O yüzden, şu anda da her ihtimale karşı iyi niyetli düşünmek istemiyorum.
Çünkü tersi bir durum söz konusu olursa saf, canım konumuna düşmekten korkuyorum.
Ayrıca bu soruyu da vicdan azabı çektiğim için değil, eğer adam gerçekten düşündüğüm sebepten dolayı öyle davranmışsa karısının yanında gururunu kırdığımı bilip mutlu olmak için sordum. 😁
Ahireti düşünün. Bu dünyada ne duruma düşerseniz düşün. Ahirette birinin çıkıp da "sen kalbimi kırdın" demesi ve bütün sevaplarınızı alması daha mı iyi? Ya da onun bütün günahlarını sizin yüklenmeniz? Dengeyi kurmaya bakın. İnsanların sözleri de, düşünceleri de, tavırları önemli değil. Önemli olan bizim insanlara baktığımız ve davrandığımız. İncinse de incitmemek bizim sünnetimiz değil mi? Peygamberimizin ümmeti olarak neyin doğru, neyin yanlış olduğunu bilmememiz gerekmez mi?
bu 27 yaşındaki abla olayını yeni gördüm, bakın yine yaptınız! Olumsuz düşündünüz ama yapmayın. Gerçekten bu sizi de yorar gerek yok. Pozitif düşünün. Belki çok sevdi o bardağı ve kullanmaya bile kıyamadı? Evinde kullanıyor belki ya da kaldırdı dolabında saklıyor? İnsanlar hakkında öyle olmasa bile güzel düşünün. En azından hüsnü zan etmiş olursunuz.
Mesela bu da kırıcıydı. En azından kırdım mı diye endişelenmişsiniz diye düşünmüştüm. Her neyse hayırlı geceler.
Ben de yaklaşık 4 yıl öncesine kadar aynen dediğiniz gibi ahireti düşünüyordum, hatta çoğu zaman sadece ahireti düşünüyordum ve kalbim her ne kadar kırılsa da ben hiç kimseyi kırmamaya çalışıyordum. Size yemin ederim ki; çoğu geceler yatağımda hüngür hüngür ağlayarak uykuya dalıyordum, ama buna rağmen yine de çevremdeki insanlar tarafından kırılmaya, ezilmeye, hor görülmeye, aşağılanmaya devam ediyordum. Her ne kadar işin ahiret boyutuna odaklansam da sonuçta bu dünyadaki hayat da benim için önemli. Peygamber Efendimiz bile " Hiç ölmeyecekmiş gibi bu dünya için, her an ölecekmiş gibi ahiret için çalışın " demiş.
O ablaya da gerçekten değer verdiğim, kendisini çok sevdiğim ve aramızda kırgınlık, dargınlık olmasını istemediğim için kendi harçlıklarıma ismine özel bardak yaptırmıştım ve aslında o da ilk gördüğünde çok şaşırıp mutlu olmuştu. Hatta o ana kadar kendisi de verdiğim yanlış tepkiden dolayı bana kırgın olmasına rağmen bir anda ayağa kalkıp bana sarılarak teşekkür etmişti; ama ben o bardağı yıllarca kullanması için yaptırmıştım ve yurda 4 kez ziyarete gitmeme rağmen önünde o bardağı hiç görmediğim için belki sevgilisi yanlış anlamasın diye veya farklı sebeplerden dolayı çöpe atmış olabilir diye düşündüm.
Ayrıca ben orada gerçekten ablayı kırdığımı düşündüğüm için öyle bir davranışta bulunmuştum, çünkü o abla yurttaki çalışanlardan en sevdiğim kişilerden biriydi ve aramızda kırgınlık olmasını istemiyordum.
Yani tek amacım aramızda kırgınlık olmamasıydı, onun haricinde hiçbir amacım yoktu.
Size de hayırlı geceler.
Toplum içine nasıl çıkacağını ve toplum içinde nasıl hareket edeceğini bilmiyorsa canı cehenneme.
Kimin için söyledin?
Tırnakçı için.
Peki sence ben öyle söyleyince gururu kırılmış mıdır?
Tabiki
Zaten bir süre geçtikten sonra adam bir anda değişti. Önceden saçı sakalı birbirine karışmış, tırnakları uzun bir şekilde çalışıyordu; ama sonrasında bir anda düzenli olarak traş olmaya başladı.
İğnelemen işe yaramış.
Galiba
Ama aradan yaklaşık 2 ay geçtikten sonra mecbur kalıp 1 kez daha oraya çay almaya gittim ve adam yine " Dikkat et, dökme. Elin yanmasın " dedi.
Yani o yüzden tam anlamıyla işe yaradığını sanmıyorum.
Sempati duyuyordur, iyiliğini düşünüyordur. Her şeyi olumsuz yargılamamak lazım. Çok rahatsızsan oraya gitmezsin. Kafasının içinde neler düşündüğünü bilemeyiz.
Zaten o olaydan sonra yaklaşık 2 ay gitmedim, 2 ay sonra mecburiyetten, diğer kafelerde çay olmadığı için gittim ve adam yine aynı şeyi yapıp çayı verdikten sonra " Sıkı tut, düşmesin " dedi.
Naif bir yapın vardır belki de ondan bu kadar üstüne düşüyordur.
Yani ben birçok yaşıtım gibi gösterişi sevmem, durduk yerde sırf dikkat çekmek için öyle kasıla kasıla, artist artist yürümem; ama bu gibi davranışlarım bazı kişiler tarafından fukaralık, zayıflık olarak görülüyor.
ve tüm o tür davranışlarımın fukaralık, zayıflık olarak görülmesi de beni deli ediyor.
O zmn efendi bir züppe ol
Nasıl yani?
Giyimin iddialı olsun, ne ezik ol ne de çok üstünlük tasla. Az biraz da ağzını aç.