- Yabancıların din eğitimi verdiği azınlık okulları
- Müslüman Türklerin din eğitimi verdiği medrese okulları?
Yoksa ülkemizi işgal eden Hristiyanlar, Müslüman Türklerden daha mı kıymetliydi 🤔
Yoksa ülkemizi işgal eden Hristiyanlar, Müslüman Türklerden daha mı kıymetliydi 🤔
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Eskiden ben de bu noktada kendisini eleştirirdim ama son zamanlarda dindar görünümlü bazı kurumlardaki sıkıntıları okudukça kısmen hak vermeye başladım.
@potdemiel 1925-1961 yıllarında faaliyet gösteren ve evlilik dışı çocuk sahibi kadınları barındıran kilise evinin altında toplu mezar ortaya çıkmıştı. Yüzlerce kalıntının 35 haftalık ceninlerden iki-üç yaşındaki çocuklara ait olduğu açıklanmıştı. İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Papa'ya kilisenin 'karanlık' tarihine karşı harekete geçme çağrısı yaptı: "Kutsal Peder sizden makamınızı ve etkinizi kullanarak bunun İrlanda'da ve dünya çapında yaşandığını kesinleştirmenizi istiyorum. Şimdi sözlerden icraatlara geçmek zorunda olduğumuzu temiz etmek zorundayız." Soru: Neden bu olaylara rağmen Hristiyanların okumalarını kapatmadı da Medreseleri Kapattı? Neden sizler sadece dindar görünümlü insanlar Türkiye'de var sanıyorsunuz? Neden mesela bir okuldan öğretmen çocuğa tecavüz etti diye okul kapatılsın demez iken bir cemaat için bir sapık bir çocuğa tecavüz edince cemaatler kapatılsın diye ayağa kalkarak hak veriyorsunuz?
Sanırım onlarda bizdeki gibi yoğun bir din istismarı yok. Bunu ibadetlerini yapmaya gayret eden birisi olarak söylüyorum.
@potdemiel onlarda da var ama biz onların basınını takip etmediğimiz için onlarda yokmuş gibi geliyor bize. Bizim siyasetçiler daha çok dini kullanıp oy toplama peşinde koşuyor. ABD' siyasetçileri de aynısını yapıyor. Amerika’nın en önemli dinler tarihçilerinden Martin Marty’nin belirttiği üzere, günümüzde dini boyutu olmayan veya belirleyici unsuru din olmayan neredeyse hiç bir önemli olay yoktur. Yakından bakıldığında, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın seçilmesinde de din önemli bir unsur olmuştur. Özellikle ABD seçimlerinde din, bilhassa Evanjelik Hıristiyanlar sanıldığından çok daha fazla rol oynuyor.
Aslında benzer motivasyonlar Avrupa için geçerli olsa da, dinden uzaklaşma oranları Avrupa’da hayli yüksek olduğundan (ki bu oran bazı ülkelerde yüzde 70’lere çıkıyor), seçimlerde din faktörünün ABD’ye oranla daha az öneme sahip olduğu söylenebilir.
Mustafa Kemal, İslam da dahil tüm dinlere karşı bir inançsızdı. Hristiyanların yerlerini de kapatırdı ama dış politikada sıkıntı olmasın diye yapmadı.
Mesela dış politikada sıkıntı olmasın diye lozanda şehit kanları ile sulanmış Çanakkale Topraklarını satmakta dahil mi buna? Lozan anlaşmasının 128. Maddesine bakalım:
“Türk hükümeti, Britanya Imparatorluğu, Fransa ve Italya hükümetlerine (düşmanlarımıza) abideleri muhtevi olan arsaları ayrı ayrı ebediyyen terk etmeyi taahhüt eder.” Ne demek bu toprakları ebediyyen, yani sonsuza kadar, Ingiliz’e, şuna buna vermek? Soruyorum: Bizim şehitlerimizin de kanlarıyla sulanmış bir toprak parçasını emperyalistlere sonsuza kadar bırakmayı taahhüt etmek de dahil midir Lozan zaferine?
İslam Ve İnançsız Birisi Olsaydı Bugünkü Diyaneti O Kurmazdı :)
Diyaneti neden kurdu? Dini, devlet kontrolü altına alıp da laikleştirmeyi amaçladığı için kurdu.
Bu konuda sizin gibi düşünmüyorum. Politika gereği bazı şeyler yapılmış olabilir. Padişahlarımız da kazandığı savaşlarda bazı tavizler verebiliyorlardı barış antlaşmaları için. Politika böyle bir şey ve biraz oynak bir zemin.
"Laiklik" den Anladığın Nedir Senin
@ByMusty007 yav biraz belgeli tarih oku kardeş: Suçlu Allah’ın dinidir.” Kralların ve padişahların istibdadına (baskılı yönetim), dinler mesnet olmuştur. "
(yav Atatürk)
Kaynak: Atatürkün El Yazmaları, Medeni Bilgiler, sayfa: 30
Yazar: ( Türk sosyolog, tarihçi ve akademisyen. Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi kızı, Pr. Dr. Afet İnan )
@CounterOffensive111 kardeş padişahlar savaş kaybedince taviz verdi. Savaş kazanınca taviz vermek vatana ihanettir
Kazanınca da taviz verilebilir. Politika onu gerektirdiyse yapılır. Alttaki bağlantıdan incelerseniz Osmanlının da bazı durumlarda kazanıp da taviz verdiğinin bir örneğini görürsünüz.
en.wikipedia.org/wiki/Greco-Turkish_War_(1897)
@CounterOffensive111 sana tarih dersi vereyim. Attığın linkteki savaşa sebep olan kişi Abdülhamid Han değil. Vatan Haini terakki kafalılardı. Abdülhamid nasıl tahta çıktı? Ne dediler? Meşrutiyeti ilan edersen seni padişah yaparız? Bu ne demek bana açıkla hadi? Ulan padişah bile kendi isteği ile tahta geçmezken. Sen kalkmış o dönemin Terakki kafalıların sebep olduğu savaşı örnek vermişsin. Attığın linki okusaydın keşke: Sonuç olarak, sayısal olarak üstün, daha iyi organize olmuş, ağırlıklı olarak savaş deneyimine sahip Arnavut savaşçılardan oluşan, -donanımlı ve-yönetilen Osmanlı kuvvetleri, Yunan kuvvetlerini Tesalya'nın güneyine itti ve Atina'yı tehdit etti, [ 8 ] ancak ( Büyük Güçler,) Sultan'ı ateşkesi kabul etmeye ikna etti. Kim bu büyük güçler hadi açıkla bana? Burdan ne sonuç çıkıyor biliyor musun? Abdülhamid Han kendi isteği ile razı olmamış. Senin Mustafa Kemal neden kendi isteği ile vermiş bana bunu açıkla? Mesela Yunanlılar, şu an ülkeyi işgal etseler. Senin anana bacına tecavüz etseler. Sonra da öldürseler. Erdoğan da sonradan Ey millet dış politika önemli ben şimdi anlarınıza tecavüz eden Yunan başkanına balo düzenleyip dans edeceğim onunla karşılıklı dese. Sen hâlâ Erdoğan'ı savunur musun? Senin Atan neden Yunanlılara Adaları peşkeş çekmekle kalmadı bir de üstüne dans etti bana bunu açıkla hadi
Mustafa Kemal benim atam değil, Erdoğan'ı da desteklemiyorum ayrıca. Mustafa Kemal'i sevmem ve desteklemem.
Tarihi incelerseniz görürsünüz ki barış antlaşmalarında farklı durumlardan dolayı galipler de taviz verebiliyor. Burada da öyle olmuş. Atatürk'ü sevmem ama burada bir suçu yok. Britanya çok güçlüydü ve karşı koyacak güç yokken kafa tutup da dövüşmek tercih edilmedi ki savaş yorgunu ve fakir bir ülkeyken bu yapılmadı diye bir şey diyemem.
@CounterOffensive111 MEB tarih kitabı neden o zaman Yunanlıları yenince İngilizler Türklerden korktu. Bu yüzden İstanbul'dan geri çekildi yazıyor. Hani çok güçlüydü İngiltere 🤣
Rejimi destekledikleri için öyle yazmaları gerekir. Resmi tarih biraz böyle bir şey.
@CounterOffensive111 yani senin mantığı hâlâ çözemedim. Padişahlar da taviz verdi diyerek. Ülkeyi savaşa sokan Terakkicilerin gücü elinde tuttuğu örneği verip bak Abdülhamid de taviz vermiş diyerek Kurtuluş Savaşı'nı kazanan bir milletin lozanda toprakları dağıtmasına olur böyle şeyler padişahlarda taviz vermiş diyerek Kurtuluş savaşı ile 30 gün savaşını kıyaslaman nasıl bı mantık anlamış değilim. Bak Mustafa Kemal gönüllü vermedi dedin ya. Al sana gönüllü verdiğinin ispatı: Pek çok ordu gördüm. Ama gördüğüm pek çok ordu arasında sizin ordunuzun en üstün ordu olduğunu düşünüyorum. Yunan ordusunun mertliğini ve dayanma gücünü takdir ettim. Yaptıklarının ve çektiklerinin yanı sıra gelip bize Küçük Asya’nın (Anadolu'nun) kalbinde saldırması büyük bir başarıydı. Kötü yönetim nedeniyle ordunun dağılması ve yenilmesi başka bir mesele, beni ilgilendirmiyor. Ordunuz takdirimi ve hayranlığımı kazandı. Kaynak: P. Zannas, Arhio tis P. S. Delta, Eleftherios K. Venizelos, Imerologio-Anamniseis-Martiries-Alilografia. Ekdosis Er mis, Atina 2002, sayfa 170, 171. Aktaran; Damla Demirözü, Savaştan Barışa Giden Yol, Iletişim Yayınları, İstanbul 2007, sayfa 165.
İş sadece Abdülhamid ile ilgili değil. Geçmişte de böyle durumlar oldu hem Türk hem de dünya tarihinde. Atatürk'ü eleştirecek yön bu değil.
@CounterOffensive111 Bana Tarihte bir örnek versene Fransız, İngiliz, İtalyan, Yunanlıların bizim topraklarımıza girdikten sonra savaşı kazanıp sonra onlara toprak dağıttığımız? Nasıl bir taviz bu? Bence lozanı baştan sona belgelerle oku. O zaman daha iyi anlarsın taviz mi vermişler yoksa isteyerek mi satmışlar toprakları daha iyi anlarsın. Nitekim Izmit Milletvekili Sırrı Bey Musul’un Lozan’da (konferans harici) bırakılması üzerine Meclis’te şunları söylüyordu:
“Lozan’da Misak-ı Milli’den feragat ettiler… Arazi meselesinin hiçbir noktası temin olunamadı ve binaenaleyh milletin senelerden beri etrafında dönüp dolaştığı ve aleme ilan edilen Misak-ı Milli çiğnendi, heba edildi, iptal edildi, battal edildi. Birinci Meclisin Trabzon Milletvekili Ali Şükrü Bey ise şöyle haykırıyordu:“Mehmetçiğin süngüsü ile kazanılan muazzam zafer, Lozan’da heba edilmiştir.
Meclis’in Lozan’ı onaylamayacağı anlaşılınca, yav ve avenesi tabiri caizse Meclis’e darbe yaptı ve buna “Meclis kendini feshetti” dendi. Sonra Lozan’ı onaylatmak için kendi adamlarından oluşan Ikinci Meclis’i kurdu. Bu durumu Istanbul’daki Ingiliz Yüksek Komiseri Sir Rumbold’un 3 Nisan 1923 tarihli raporunda da görmek münkündür. Sir Rumbold gönderdiği raporda, Lord Curzon’a; “barış için çok istekli bulunan yav, kendi programını destekleyen bir Meclis oluşturabilirse bunun barış şansını artıracağını” bildirmişti.
belgelerlegercektarih.com/.../
https://belgelerlegercektarih.com/tag/lozan/
https://belgelerlegercektarih.com/tag/lozan/
Yav= M Kemal oluyor yorumda. Lord Curzona uşaklık yapmak taviz vermek değildir
Kadir Mısıroğlu'nun videolarında da bu meseleler geçiyor. Katıldığım noktalar var ama yine de politika gereği tavizlere çok da kızamıyorum.
Din Eğitimi Veren Medrese Okulları Kapatılmamıştır
@bymusty007 Belgeler neden seni yalanlıyor? Bu amaçla Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 3 Mart 1924'te Tevhid-i Tedrisat (Öğretim Birliği) Kanunu kabul edildi. Bu kanunla, medreseler kaldırıldı
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!