Suriyeliler sizce kime karşı savaşmalıydı?

Günaydın. Öncelikle mülteci taraftarı değlim, bunu belirteyim. Her Türk vatandaşı gibi mültecilerin güvenle ülkelerine dönmelerini istiyorum. Fakat Türklerin Suriyeliler ile ilgili bildiği bir yanlış algıvar. Buna misconception diyorlar. Genelde insanımız "Suriyeliler savaşmadan buraya geldiler. Ülkeleri için savaşmayıp vatanlarını terkettiler. Biz olsak savaşırdık." diyorlar. Ancak şöyle bir şey var ki 12. ci yılını geride bırakan Suriye İç Savaşı bir dış savaş değil iç savaştır. Daha çok bir proxy war'dur, yani vekâlet savaşı. Şimdi Suriyeliler sivil, yaşlı ve çocuk ayırmaksızın herkesi bombalayan Esad'ın safında mı savaşsın, Halep'teki bütün fabrikaları yağmalayan Özgür Suriye Ordusu safında mı savaşsın, insanların kafasını keserek katleden IŞİD'in safında mı savaşsın, yoksa Amerika'nın kuklası olan PKK/PYD'nin safında mı savaşsın? Bu durumda Suriyeliler hangi safta savaşırsa savaşsın yine suçlular bir şekilde. Suriye'de devlet ve adalet denilen bir şey kalmamış. Ben kendi vatandaşımla savaşmam diyen Suriyeliler savaşı reddedip asker kaçağı durumuna düşmüş. Kimisine de bu zor gelmiş olabilir. Yani demem o ki, ben bir Suriyeli olsam ben de savaşmazdım, nere güvenliyse oraya kaçardım. Ancak şu da var ki, Suriye'de savaş büyük oranda bitti ve Suriyeliler artık vatanlarına geri dönebilirler.