2018'de Yks'ye girdim ve hedefime ulaşmış olmama rağmen ailemin zoruyla, okumayı hiç istemediğim bir bölüm tercih ettim. Sonrasında ise azami süremi doldurduğum için okuldan atıldım. Bu sene ise memleketime dönmeyip İzmir'de tekrardan Yks'ye hazırlanıyordum. O arada da ayda 8,000 - 10,000 TL arası harcama yapıyordum. Annem bana sürekli " Senin artık babana yardımcı olman gerekiyor, yük olmaman gerekiyor " diyor, ama ben de ona " Siz beni zorla istemediğim bölüme göndermeseydiniz belki ben de şu anda birçok yaşıtım gibi çalışıp kendi paramı kazanıyor olacaktım. Burada asıl suçlu sizsiniz, beni suçlamayın " diyerek kızıyorum. Sizce bu durumda babam hâlâ bana bakmakla, masraflarımı karşılamakla yükümlü mü, değil mi? Yani sizce bu durumda babama yük mü oluyorum? Evet, yaşım 23 olmuş; birçok yaşıtım iş sahibi olmuş, ama ben ailem yüzünden hedeflerimi, ideallerimi gerçekleştiremedim ve hâlâ hayallerimi gerçekleştirmenin yollarını arıyorum.
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Kadın Emeği
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
YKS2026
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
0Cevap
Tabii ki değil. Kaç yaşına gelmişsin yani, artık kendi ayaklarının üstünde durma vaktin
Açıklamayı da okudun mu?
Evet? Okuldan atılmayı göze almaya cesaret edip ailene istemediğin bölümü okumak istemediğini söyleyemeye çekinmen de senin hatan.
Aileme istemediğim bölümde okumak istemediğimi kaç kez söyledim, o kadar çok söyledim ki; dilimde tüy bitti.
Ama beni yine de anlamadılar, her defasında bana " Sen bilmezsin, tecrübesizsin. Bizim hayat tecrübemiz var, o yüzden bizi dinlemeden sakın hareket etme " dediler.
Ailen onların istediği bölümü okutup sana baklamkla yükümlü olabilirdi ama şimdi rest çekip, üstüne okuldan atılıp onların himayesinde yaşamayı istiyorsun. Bu kadar kendi istediğin olsun istiyorsan ailenden uzaklaşıp kendi hayatını çizer, çalışıp okursun. Ben de istemediğim bir bölüm okudum, şu an seviyorum ama. Rest çekip gitseydim hiçbşr şekilde bana bakmakla yükümlü değillerdi zatwn
Ben şu anda onların himayesinde yaşamak istemiyorum ve bu halimden memnun da değilim, ama kendi ayaklarımın üzerinde durana kadar da babamın bana bakmakla yükümlü olduğunu düşünüyorum.
Benimle birlikte liseden mezun olup şu anda iş sahibi olan arkadaşlarımı gördükçe içim gidiyor, ama yapabileceğim bir şey olduğunu sanmıyorum. Bu durumda ne yapabilirim ki?
Ne okuttular sana ve sen ne istiyordun?
Ben sözel çıkışlıyım ve sayısal derslerden nefret ediyorum. Kesirleri bile 12. sınıfta öğrenmiştim ve Türk Dili ve Edebiyatı veya o olmasa bile sözel dersleri ağırlıklı olan, başarılı olabileceğim bir bölüm okumak istiyordum.
Peki tr şartlarında sözel alanda iş yapabileceğine inanıyır musun
İş yapamasam bile en azından elimde bir üniversite diploması olurdu, günün birinde ortam düzeldiğinde iş de yapabilirdim. Ama böyle yaparak o ihtimali de ortadan kaldırıp 4 yıl aradan sonra tekrardan Yks stresinin altına girmeme sebep oldular.
Ayrıca ben " İlle de sözelden tercih yapayım " diye bir şey de demiyordum, ama sayısal derslerden bir b. k anlamadığımı ve o yüzden sözel dersleri ağırlıklı olan bir bölüm tercih etmek istediğimi söylüyordum, ama onlar benim dediklerime 1 kez olsun kulak asmamıştı.
Onlar da işsiz kalmanı istememiş belli ki, günün biri dediğin hiçbşr zaman. En iyisi askere git ve astsubaylığa başvur. Her taraf sussun
Bu sene tekrardan Yks'ye girdim ve şu anda da sonuçların açıklanmasını bekliyorum. Inşallah bu kez tercihlerimi tamamen kendi isteğimle yapıp hayallerimin peşinden gideceğim.
Ayrıca geçirdiğim bir rahatsızlıktan dolayı hafif hareket kısıtlılığım var, o yüzden asker vs. olamam.
İnşallah
Baban ne iş yapıyor?
Artık sana para vermek istemiyorum mu diyor baban
Babam müteahhit, ama son birkaç yıldır inşaat işlerine ara verdi, tarım ve hayvancılıkla uğraşıyor.
Baban aylık gelirinin ne kadarını sana harcıyor?
Bana " Artık sana para vermek istemiyorum " demiyor, hatta para konusunda beni neredeyse hiç kısıtlamıyor, ama konu açıldığında özellikle annem sürekli bunu başıma kakıyor.
Baban gelirinin çocuğu sana mı harcıyor?
Babamın aylık gelirinin ne kadar olduğunu tam bilmiyorum, ama ben İzmir'deyken ayda ( konaklama dahil ) 10,000 - 15,000 TL harcıyorum.
Diğer kardeşlerine de bu kadar masraf yapıyor mu baban?
Aylık gelirinin çoğunu bana ve bir de ortanca kardeşime harcıyor.
Zaten en küçük kardeşim henüz 6-7 aylık, onun fazla bir harcamasının olduğunu düşünmüyorum.
Ortanca kardeşin erkek mi?
Kaç kardeşsiniz
Belki annene fazla para harcamıyor baban, bu yüzden annen sana kendin kazan diyor yani kendisi için
Baban sana daha çok para ayırdığı için annen memnun değil bu durumdan. Ama baban memnunmuş baksana
En büyük çocuk benim, benden7 yaş küçük bir kız kardeşim ve bir de 6-7 aylık bir kız kardeşim var.
Açıkçası babam da kendisine fazla para harcamıyor, ama bence istese kendisine de harcama yapar.
Annem de babamla aynı durumda. Yani bence isteseler kendilerine de harcama yaparlar, ama ben öyle dediğimde " Hazıra dağ dayanmaz, her birimiz bir taraftan harcasak para mı dayanır? " diyorlar.
Ben de babamdan geçiniyorum 28 yaşındayım
Peki senin baban ne iş yapıyor?
Ailen sana da aynı şekilde kızıyor mu?
Mühendis
Ne mühendisi?
Yani biraz karışık. Annem oku, meslek sahibi ol diyor. Biz olmayınca ne yapacaksın diyor, dünyanın bin türlü hâli var diyor
Ben tek çocuğum. Bana para vermekten rahatsız değiller ama geleceğimden korkuyorlar
Şu anda şantiye şefi babam
Babam elektrik mühendisi. İnşaat sektöründe çalışıyor şirket falan
Silah zoruyla mı tercih yaptırdılar
Hayır, hangi bölümü tercih edeceğime tüm ailem ( dedem, babaannem, 2 tane halam, annem ve babam ) benim yanımda oturup konuşup karar verdiler, enim düşüncemi ise hiç sormadılar. Ben bir şey diyecek olduğumda ise bana " Sen daha tecrübesizsin, bizim hayat tecrübemiz var. O yüzden bizi dinle " dediler.
Hangi şehirleri tercih edeceğime ise tercih yaparken babamla rehber öğretmenim birlikte oturup karar verdiler ve tüm tercih listemi kendi kafalarına göre doldurdular.
Dinlemeseydin. Onlar karar verdiler ama son karar her türlü senindi. Tercihle oynasaydın şu an mezun bile olmuştun. Onlarda hata payı varsa bunu kabul ederek sen de hata yapmış oluyorsun. Tüm suçu ailene atma yani.
Karar verdiler ama tercihlerini değiştirebiliyorsun sonuçta?
Adım gibi eminim ki; eğer kabul etmeseydim, tercih listemde değişiklik yapsaydım beni göndermezlerdi.
İşte benim öyle bir seçeneğim yoktu, çünkü ailem aşırı derecede baskıcı davranıyordu.
Sanmıyorum. Kızarlardı ama bu duruma alışırlardı. Şu an o bölümden ilerlemiyorsun ama yeni bir bölüme çalışman için de engel koymuyorlar önüne
Hayır işte. Annem bana " Eğer mantıklı bir bölüm ( ona göre mantıklı olan tek bölüm Optisyenlik vb. bölümler ) tercih etmezsen seni göndermeyiz " diyor.
Evet