Ben 19 yaşıma gelip kendi ısrarımla Kapadokya Üniversitesi'nden İzmir'de bir üniversiteye yatay geçiş yapana kadar her şeyime karıştılar. Yks'de de çok güzel hedeflerim, hayallerim olmasına rağmen, sırf bölümün iş imkanları çok iyi diye okumayı hiç istemediğim Optisyenlik bölümünü seçtirdiler, hatta benim yerime tüm tercih haklarımı onlar kullandılar ve sonucunda da okulumu bitiremedim, geçen sene sonu bölümümdeki azami süremi doldurduğum için okuldan atıldım. Bu sene ise memleketime dönmeyip İzmir'de tekrardan Yks'ye hazırlanıyordum ve memleketime her gelişimde sınava memleketimde değil de İzmir'de hazırlandığım için başımın etini yiyorlardı. Şu anda ise Yks sonuçlarının açıklanmasını bekliyorum, gerçekten çok stresliyim, ama onlar bunu hiç görmüyor veya görseler bile stresimin anlamsız olduğunu düşünüyorlar. Ayrıca diğer taraftan da annem bana sürekli " Eğer mantıklı bir bölüm yazmayacaksan bir daha üniversiteye gitmeyeceksin " diyor. Ben de her defasında " Asıl suçlu sizsiniz, ama suçunuzu kabul etmiyorsunuz; hatta o da yetmezmiş gibi beni suçluyorsunuz. Benim onca hayalim vardı ve sizin yüzünüzden hepsi çöpe gitti. Şu anda yapmak istediğim şey ise o hayallerime tekrardan ulaşma imkanını elde etmek " diyerek kızıp bağırıyorum.
AI Persona’ya Sor
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
1Cevap
Ailenin seni anlamaması konusunda sen haklısın ama ailen bir konuda haklı mantıklı bir bölüm konusunda iş konusunda ama eğer istediğin bölümde hayallerini gerçekleştireceksen ya da iş bulacaksan hayallerinin peşinden koş dostum
Yani şu anda Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik istiyorum, ama ailem bana ısrarla " Sen kendini bilmiyorsun, sen yetersiz birisin. Hiç kimse sana iş vermez. " deyip eski bölümümü ( azami süremi doldurduğum için okuldan atıldığım, derslerinden nefret ettiğim bölümü ) yazmamı, aksi takdirde bir daha üniversiteye gitmememi söylüyor. Bu da beni deli ediyor.
İstediğin bölümde de iş var çok ataması var daha da olacaktır mantıklı düşünüyorsun ailen araştırsın bence bir araştırın de anlarlarsa tabi ❤️
Ama dediğim gibi, bana sürekli " Sen kendini bilmiyorsun, yetersiz birisin. Seni hiç kimse işe almaz, alsa bile bir süre sonra işten atarlar " gibisinden şeyler söylüyorlar, diğer taraftan da sürekli " Seni 4 sene boş boş okula gönderdik, gül gibi bölümü ( Optisyenlik programını ) bitiremedin " gibisinden şeyler söyleyerek moralimi bozuyorlar, ben de sinirlenip onlara bağırıyorum. Bağırdığım zaman ise ben suçlu oluyorum...
zor ama güçlü olman lazım, aileler bazen anlamıyor birine bağlı olunca maddi olarak böyle sıkıntılar oluyor en iyi aile olsa da maddi olarak bağlıysak biraz sıkıntı belki hayallerini kazanıp iş bulunca kanıtlarsın kendini onlarda mutlu olurlar
İnşallah hayallerimi gerçekleştirip kendimi de onlara kanıtlarım.
Senin hayalindeki bölüm neydi ilk istediğin bölüm?
Türk Dili ve Edebiyatı istiyordum, ama gerçekten Edebiyat'ım çok iyi, şiir falan yazıyordum ve zaten Türk Dili ve Edebiyatı okuduktan sonraki hedefim sadece basit bir öğretmen olmak değildi; bunun yanında şairlik, yazarlık da yapmayı düşünüyordum.
Aslında iyi bir bölümmüş, öğretmenlik güzel meslek. Neden ailem Optisyenlik seçtirdi? İş olanakları daha iyi diye ki düşündü? Niye ki?
Onlar herhalde sana dükkan açmayı istemişler gözlük üzerine
Evet, ailem bana gözlük mağazası açmayı düşünüyordu, ama benim ne istediğimi hiç önemsemiyorlardı. Ben hayallerimi söylediğim zaman da bana " Burası Türkiye. Üstelik bizim hayat tecrübemiz var, senin henüz hiç hayat tecrüben yok. Bizi dinle " gibisinden şeyler söylüyorlardı, * ben de ısrarla Optisyenlik okumak istemediğimi, okusam bile okulu bitiremeyeceğimi söylüyordum.
Onlar da başlangıçta beni ikna etmek için " Özel üniversite yaz, hocaların seni yattığın yerden geçirir. Hiç ders çalışmana falan gerek kalmaz " demişlerdi.
O şekilde ikna olmuştum, ama okula başladığımda hiç de onların dediği gibi olmadığını görüp " Ben Edebiyat'a yatay geçiş yapmak istiyorum " demiştim, bu kez de benim bu isteğime şiddetle karşı çıkmışlardı.
Velhasılkelam, sonunda tam da düşündüğüm gibi oldu ve geçen sene sonu bölümümdeki azami süremi doldurduğum için okuldan atıldım. Konya'ya geri dönüp bir ton laf işitmek istemediğim için 1 sene daha İzmir'de kalıp Yks'ye orada hazırlanmayı teklif etmiştim ve babamgil de kabul etmişti, ama sonrasında bana sürekli " Orada boşu boşuna kalıyorsun, senin için hiç gerek yokken bir sürü para harcıyoruz, bari derslerine iyi çalış da hakkını ver " gibisinden şeyler söylemeye başladılar.
Dedem, babam, annem, halam herkes bir taraftan beni sıkıştırıyordu. İnan ki; kafayı yememe ramak kalmıştı. O şekilde iyi kötü seneyi bitirip Yks'ye girdim, ama şimdi de bana " Eğer mantıklı bir bölüm yazmazsan seni üniversiteye göndermeyiz " diyorlar ve ne hikmetse Optisyenlik haricindeki hiçbir bölümü de mantıklı bulmuyorlar... 😂
Öğretmen olmana neden karşı çıktılar? Öğretmenlik, en iyi, en rahat mesleklerden biri?
Öğretmen olmama karşı çıkmadılar, ama benim puanım öğretmenliğe yetmiyordu. Sadece öncelikle Türk Dili ve Edebiyatı okuyup sonrasında formasyon alıp öğretmenlik yapabilirdim ve halalarım ( Halalarımın ikisi de öğretmen ) onun da çok uğraştırıcı olacağını, o kadar zmaan kaybetmek yerine 2 veya bilemedin 3 yılda Optisyenlik programını bitirip sonrasında gözlük mağazası açıp keyfime bakmamı söylediler.
Ama ne 2 yılda bitirebildim, ne de 3 yılda. Liseden birlikte mezun olduğum birçok arkadaşım iş sahibi olurken ben, kardeşim yaşındaki çocuklarla tekrardan Yks'ye hazırlanmak zorunda kaldım ve şu anda da annem " Eğer mantıklı bir bölüm tercih etmeyeceksen hiç de boşu boşuna üniversiteye gidip de masraf çıkarma " diyor.
Formasyon alınca okullarda öğretmenlik yapabiliyor musun?
Aslında senin düşüncen mantıklıymış
Annen üniversiteye gitmesen de olur diyormuş. O zaman ne meslek yapacaksın? Sana "çalışmak zorunda değilsin" mi diyorlar?
Şu anda hangi bölüm istiyorsun?
Bence sana Edebiyat en iyisi gibi. Sınava bir sonraki sene daha iyi hazırlansan, direkt öğretmenlik bölümünü kazanan aslında en güzeli o olur senin için?
Ama ben bir an önce üniversiteye gitmek istiyorum. Üniversiteye gitmezsem de babamın mesleğini yapacağım ve onu da hiç istemiyorum. ( Babam Konya'da müteahhitlik yapıyor, ayrıca 1 tane besi çiftliği var ).
Ayrıca bana asla " Çalışmak zorunda değilsin " demiyorlar, aksine özellikle annem her fırsatta " Kaç yaşına gelmişsin, artık bir işle uğraş " diyor, başımın etini yiyor.
Müteahhit mi olacaksın? Çiftlikle mi ilgileneceksin? Üniversite okumazsan
Sen bence bu sefer kararını ver, en çok istediğin bölümü kazan, oraya git
Ailenle de konuşup anlaş bence. Seni istemediğin bir bölüme göndermeye hakları yok. Bu sefer sen yap tercihi
İşte şu an için önümdeki seçenekler onlar, ama ben her ikisini de yapmak istemiyorum. Bunu aileme söylediğimde bana o zaman babanın hesaplarına bakarsın, masa başı bir işin olur, her ay 5,000 TL de maaş alırsın " diyorlar.
Inşallah bu kez kendi tercihlerimi tamamen kendi isteğime göre yapacağım, hatta aileme hiç danışmayıp tercihlerimi onlardan gizli bir şekilde yapmayı düşünüyorum.
Yani sana daha az para vermek istiyorlar. İzmerde daha çok para harcama sebebin ev kirası ya da yurt masrafı mı
İzmir'de daha fazla harcama yapmamın sebebi yurt ücreti ve günlük harcamalarım, ayrıca alkol.
Ben de alkol tüketiyorum çok pahalandı. Sigara da öyle. Sigara içiyor musun?
Hayır, sigara içmiyorum.
Her ay 1 şişe 35'lik viski, vodka veya rakı bitiriyorum. Ayrıca arada bir dışarıda kokteyl falan içiyorum.
Bir günde ne kadar içiyorsun? Ben şişeyi bitiriyorum şarap veya votka aldığımda bir günde 🤦🏼♀️🤦🏼♀️🤦🏼♀️
O yüzden bira içiyorum genelde