Değil mi sorusu genellikle bir durumda onay almak için kullanılan bir sorudur.
Hepimizin onaylanmaya ihtiyacı var 🤷♀️🤷♀️
🤷♀️🤷♀️
Kötülük konusu karmaşık bir konudur ve farklı görüşlere sahip olabilir. Genel olarak, kötülük veya kötü davranışlar, insanların içindeki doğal eğilimlerden kaynaklanabileceği gibi, toplumsal etkileşimler ve çevresel faktörlerden de etkilenebilir.
İnsanların içinde potansiyel olarak hem iyi hem de kötü davranışları yönlendirebilecek bir dizi duygu ve dürtü vardır. Empati, sevgi, yardımseverlik gibi olumlu duygular yanında, öfke, kıskançlık, nefret gibi olumsuz duygular da bulunur. Bu duyguların nasıl ifade edildiği ve davranışlara dönüştüğü, bireyin kişisel değerleri, ahlaki inançları, eğitimi, yaşadığı toplumun etkisi ve diğer faktörler tarafından şekillendirilir.
Toplum ve çevresel faktörler de insanların davranışlarını etkiler. Çocukluk döneminde aile, arkadaşlar, okul, medya gibi çevresel etkenler, insanların değerleri, inançları ve davranışları üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Toplumsal normlar, sosyal beklentiler, ekonomik faktörler, politik yapılardaki aksaklıklar gibi etkenler, insanların davranışlarını etkileyebilir ve kötü davranışları teşvik edebilir.
Chatgp’ den yazmıyorsundur umarım öyle geliyor
Kötülük her bireyin içinde vardır yani norveçli bir birey de hırsızlık yapabilecek kötülüğe sahiptir fakat bunu açığa çıkarması için bir neden yoktur bireyin yaşantısı ne kadar stabil ise ve toplumu iyi bir eğitim mekanizması kurmuş ise birey içinde bulunan kötülüğü sışa vurma ihtiyacı duymaz zamanla da bunu törpüler.
Bizim yaşadığımız toplum için konuşursak, eskiden toplu aile olarak yaşanıyordu. Her şey ve herkes daha görünürdü aslında onlara uymayanları hemen eliyorlardı. Şimdi herkes kendi hayatını kurma peşinde ve topluma ihtiyaç kalmadı diye düşünüyorum.
Toplumda bireyselleşme söz konusu evet. Bu da insanların birbirine olan güveninin azalması ve aile kurmaya yanaşmaması kurmak isteyenlerin de ekonomil nedenlerden buna yanaşmadığını gözlemleyebiliriz
Sosyal medya toplumuna evriliyoruz değil mi normalde sesi çıkmayan bastırılan insanlar ancak burada ses bulabiliyor
Toplum kimi zaman bir kıyma makinesi gibi içine girenleri öğütüp değiştirse de en büyük ve temel sebebin aileden kaynaklandığı bilinen bir hakikat.
Elbette istisnai durumlar da oluyor ve iyi bir aile ortamında olduğu halde içsel olarak saf kötülüğün resmini taşıyanlar da çıkıyor bu hayat sahnesinde.
Lahmacuna ya da çiğ köfteye koyulmamaya bakalım efenim köfte olarak yaşayıp ölmekte bir şey yok 🤷♀️🤷♀️
Yıllar önceki bir reklam geldi aklıma.
"Sen zorla o kıymayı, onda potansiyel var çok güzel köfte olur." 😃
Ben bi doritos reklamını hatırlıyorm 🤷♀️🤷♀️
Yok bu bir market reklamıydı.
https://youtu.be/u_pIKO5TgWQ
thank you
😃.
Teşekkür ederim.
Ne demek ne demek
Yatkınlık+çevresel faktörler etkili
Doğal yollarla da olabilir bu
Hayır hiç bir dış güç olmadan yaşama devam etmek için kötü olunabilir
Şöyle düşündüm maruz görürseniz şu an yaşadığımız dönemde çevresel faktörlerden söz etmek mümkün mü
Estağfurullah, güzel güzel konuşuyoruz.
Bençe çwvresel faktörlerden söz etmemek mümk0n değil. Örneğin; Kötülük yapmaya iten şey iş yerinde yaşadığın bir sorunsa, sokakta yaşadığın bir olaysa, hatta havanın aşırı sıcak olmasıysa... gibi tüm etkenler çevresel faktör aslında. Bunun dışında genetik yatkınlık/psikiyatrik hastalık kötülük yapmaya itebilir.
Durağan bir insan düşünün hayatı ve kendisi için yapması gerekenleri yapmamış ve toplumdan soyutlanmış birisi, bu insan sokağa çıktığında insanlara gülücük dağıtmayacak tabii ki ama onları arabanın önüne de atmayacak zorunlu sebeplerden orada olması gerektiği gibi yapacak. Yani temel ihtiyaçlarını karşılamanın dışında toplumla bir işin kalmıyorsa, bu itki başka kötü sonuçlarda doğurabilir
Şu an yaşanan bu gelecekten umudu kesmek 🤷♀️
🤷♀️🤷♀️🤷♀️ umudum cennetten
Ben de teşekkür edebilirim
Cevap
9Cevap
Kötü diye bir şey yoktur, kişilerin seçimlerinin başkalarına uymaması durumu vardır. Toplumlar da değer yargıları değiştikçe kötü olarak görülen davranışlar da değişim gösterir. Bir zamanlar askerlik yapmayan kişiye kız vermeyen ve bu davranışı "kötü" olarak algılayan toplum artık bu durumu çokta umursamıyor örneğin.
Birkaç temel dürtüsel eylemlerimizin haricinde kötü olarak görülen davranışlar insanın içinde yaşadığı çevrenin yarattığı koşullardan ileri gelir kanısındayım.
Çok doğru bir tespit yaptınız eskiden küçük günahlar büyükleriyle yer değiştiriyordu şu an da büyük günahlar küçükleriyle değil mi
Çevresel faktörlerin etkisi var elbette ama içinde varsa zaten ortaya çıkar çevre ne yapsın sen istemedikten sonra kimse seni iyi veya kötü yapmaz eğer buna müsade edersen bitmek bilmeyen egon kibrin veya ön yargılarınla anılırsın şunuda unutma kimseye kendini beğendirmeye çalışma haddini de aşma daima ortada ol.
Çevrenin etkisi büyük tabi ama içimizden gelmesin hadi bizi kim kötü yapabilir
Kötülük o anlık dürtülsel bir şeyde olabilir herkesin başına gelmiştir
Kötuluğu emreden nefsin var, nefsi emmare denir buna nefsin ilk derecesidir
Her insan kötüdür 🤷♀️🤷♀️
Kimse anasının karnından hırsız doğmaz katil doğmaz kumarbaz doğmaz vs vs
Öyle tabii ama kötülükte iyilik gibi anıden ortaya çıkabilir
Bakıyorum bakıyorum ve bakarken bir bakmışım asi huyum tutmuş. 🤔
Ben defalarca çabalamama rağmen kötü olamadım demek ki içimde yok😂
Her insanın nefsiyle alakalıdır
Bu toplumda iyi şeylere rastlamak mümkün yani
Evet çok değerli ve düzgün insanlar var kimle gezdiğine bağlı
Ben burada bulunmaktan mutluluk duymuyorum kendi adıma konuşacak olursam. Ama normal hayatta konuşup kendimi ifade edeceğim kimse olmadığı için olsa da büyük ihtimal ciddiye alınmayacağı için burada içimi döküyorum.
Asla böyle düşünme ben burada çok değerli mükemmel insan tanıdım isimdahi verebilirim, .. çok değerli insalar var burada ama maalesef sayısı az...
Kendini asla değersiz görme Allah seni yaratarak sana değer vermiş sen bir kere Allah tarafından değerlisin,
Bir söz okumuştum insanlar tarafından yalnız kalmak Allah seni kollamak istiyordur... dua et hepsi geçer
Dua ediyorum tabii ki, buradaki insanların değil şu an toplumsal olarak sorun durmak ve arkalarında bıraktıkları yıkıntılara bakmaktan duydukları utanç duygusu
İnsanları yargılama kim ne yaparsa kendine yapar eden bulur ilahi adalet var kimsenin ahı kimsede kalmaz
Elbette öyle siz konuya dini açıdan yaklaştığınız için ben daha çok sosyolojik olarak baktığım için böyle yorumladım teşekkür ederim.
Rica ederim olumsuz düşünceler asla umursama kafanda olaylara iyi yönden bak yaptığın iyiliği unut Gördüğün kötülüğü unut kural bu
Olaylara iyi yanından bakma 🤔 şu an bir haber sitesini açsak bile sosyal medyayı söylemiyorum iyi tarafından yorumlanacak tek bir haber dahi göremeyiz
Olaylara geniş bakarak kimse kusursuz degil hata görmek isteyen hep hata yı görür , kusursuz görmek isteyen kusursuz görürüz kusurlu görmek isteyen kusurlu görür
Kötüye alışırsan kötüde iyi gelir
Değişik bir bakış açısı peki kendini toplumdan soyutlamak kötülük müdür
Değildir kendini topluma ait hissetmekle kendi ayağına kurşun sıkmak aynı şey
Ama böyle insanlar yaşıyor değil mi değiştiremediğin bir toplum buna göz yumanlar sayesinde daha kötü bir hale gelir
Maalesef bizim ülkemizdeki gibi bağnazlık yalakalık sahtekarlık kul hakkı yemek gavur dediğimiz milletleri sollarz bu konuda
İyi eğitim koşulları yok , her kız okusun diye kampanya yapıyorlar devamı yok. Gençler onları kötü etkileyecek şeyleri yapmayı büyük bir başarı gibi görüyor.
Bence toplum bizi kötü yapıyor
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?