Ticaret yapılıyor dijital olarak. Yani bir şirkete cüzzi miktarda ortak oluyorsun, şirket kazanınca sen de kazanıyor sonra istediğin vakit ortaklığı bitiriyorsun.
Devlete vergi vermek başka, o paradan faydalanmak başka.. Hadi kredi kartını ve hesabını iptal et madem bu kadar detaylı düşünen zarif bir Müslümansın? Var mı cesaretin? burada gelmiş laga luga yapma. Ya hep ya hiç, hadisene
Yok onlar değil zaten bir bakıma ticarete giriyor o ticaret Hz Muhammed'in de yaptığı bir işti şirket buna izin veriyorsa zannetmiyorum bir sıkıntı olacağını
İslam Konferansı Teşkilatı"na bağlı "İslam Fıkıh Akademisi"nin girişimiyle 1988 yılında Rabat’ta toplanan Borsa Semineri’nin sonuç bildirisinde ve adı geçen akademinin 1992 yılında Cidde’de yapılan VII. Dönem Toplantı’sında hisse senetlerinin kâr ve zarara iştirak etmesi sebebiyle, kural olarak helal olduğu, fakat şer’i hükmünün bunu çıkaran şirketin ticari işlem ve amaçlarının meşru oluşuyla yakından ilgili bulunduğu belirtilmiştir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
Burada şunu da ifade edelim ki, faaliyet alanı haram işlemler yapma, dinen yasak hizmet ve mal üretiminde bulunma olmamakla beraber, bazı haram işlemlere taraf olması sebebiyle şirketin karına haram kazanç karışmış olması hallerinde ise, pay sahiplerinin bu miktarı yaklaşık olarak hesaplayıp kendisinin hayır ve hasenat niyeti ile olmaksızın ve toplum hakkı olduğu inancı ile hayır yolunda harcaması tavsiye edilmiştir.
Knk benim demek istediğim helal iş yapan bir şirket olsun ben ondan hisse alıyorum fakat o şirket çoğu şirkette olduğu gibi faiz karıştırabiliyor kendi gelirine vs çünkü banka ile iş yapıyor vs
Şirketin kesin olarak haramdan faizden uzak durduğuna eminsen yüzde yüz helal olarak iş yapıyoruz diyorsa kredi karti bile kullanmiyorsa yapılır helaldir
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
Hayır, haram değil. Ticaret yapıyorsun. Eğer faiz işletiyorsa şirket bu senin günahın olmaz.
Ama bence günaha giricem siye hiç bşşy yapma. Ortaçağda değiliz, 21. yy senin gibi lere göre değil
Ne saçmalıyorsun gayet yüksek kazançlı birisiyim ben
Ticaret yapılıyor dijital olarak.
Yani bir şirkete cüzzi miktarda ortak oluyorsun, şirket kazanınca sen de kazanıyor sonra istediğin vakit ortaklığı bitiriyorsun.
Evet ama faize girmeyen şirket yoktur
O halde devletin sana verdiği hiç bir imkanı da kullanamazsın, devlet de faizle dönüyor
Devlet çatısında mecburum ama
Faize bulaşıyorsun..
Yani ne yapmam lazım kdkdkdis
Devletle olan tüm irtibatını kes. Banka kullanma, hesap açma, kredi kartlarını iptal ettir.
Bakkaldan aldığım şeyler 😂 vergisi var
Devlete vergi vermek başka, o paradan faydalanmak başka..
Hadi kredi kartını ve hesabını iptal et madem bu kadar detaylı düşünen zarif bir Müslümansın? Var mı cesaretin?
burada gelmiş laga luga yapma. Ya hep ya hiç, hadisene
Kredi kartım yok zaten
İmkanlar el verdikçe dinime uymak isterim beni aşan şeylerin sorumlusu da ben değilim zaten ne atar yapıyon
Bildiğim kadarıyla değil. Şu bir şirketin hissesini alıp karın yüzde bir ikisinin sana geçmesinden falan bahsediyorsun değil mi?
Evet.
Yok onlar değil zaten bir bakıma ticarete giriyor o ticaret Hz Muhammed'in de yaptığı bir işti şirket buna izin veriyorsa zannetmiyorum bir sıkıntı olacağını
Ama tabi şirketin de usulüne göre ticaret yapması lazım.
Evet ama faiz kullanmayan şirket yok
Bununla ilgili çeşitli görüşler var ama uzun vadeli ve fsliyet konusu haram olmayan hissekeri alırsan sorun yok diyorlar genelde
Haram olmayan hisse olayında düğümleniyorum açıkçası çünkü yaptıkları iş helal olsa bile temeddu vs dağıtmak için faiz kullanılabiliyor
Yine birileri kafasına göre fetva vermiş
?
İslam Konferansı Teşkilatı"na bağlı "İslam Fıkıh Akademisi"nin girişimiyle 1988 yılında Rabat’ta toplanan Borsa Semineri’nin sonuç bildirisinde ve adı geçen akademinin 1992 yılında Cidde’de yapılan VII. Dönem Toplantı’sında hisse senetlerinin kâr ve zarara iştirak etmesi sebebiyle, kural olarak helal olduğu, fakat şer’i hükmünün bunu çıkaran şirketin ticari işlem ve amaçlarının meşru oluşuyla yakından ilgili bulunduğu belirtilmiştir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
Burada şunu da ifade edelim ki, faaliyet alanı haram işlemler yapma, dinen yasak hizmet ve mal üretiminde bulunma olmamakla beraber, bazı haram işlemlere taraf olması sebebiyle şirketin karına haram kazanç karışmış olması hallerinde ise, pay sahiplerinin bu miktarı yaklaşık olarak hesaplayıp kendisinin hayır ve hasenat niyeti ile olmaksızın ve toplum hakkı olduğu inancı ile hayır yolunda harcaması tavsiye edilmiştir.
İşte aradığım yorum sonunda
Knk benim demek istediğim helal iş yapan bir şirket olsun ben ondan hisse alıyorum fakat o şirket çoğu şirkette olduğu gibi faiz karıştırabiliyor kendi gelirine vs çünkü banka ile iş yapıyor vs
Benim kazancım helal oluyor ve ben Kâra karışan faiz parayi kullansam haram mıdır
Haram oluyor tabiki adam ticaretine faizi karıştırıyorsa dolaylı yoldan senin de Parana faiz karışıyor yani haram bulaşıyor
Yani hisse alıp satmak haramdır diyebiliriz
Şirketin kesin olarak haramdan faizden uzak durduğuna eminsen yüzde yüz helal olarak iş yapıyoruz diyorsa kredi karti bile kullanmiyorsa yapılır helaldir
Öyle bir şey yok maalesef
Ama attığın alıntının son paragrafı çeldirici
Yo celdirici değil benim dediğimin aynısını diyo haram karışıyorsa işin içine faiz varsaa sıkıntı yoksa helal olay bu çiçeğim
Knk ona bakarsan ülke bile haram parayla dönüyor o zaman yaşadığımız toprakları terk mi edelim
O başka o başka ama konuları birbirine karıştırmayalım
Dolaylı olarak küme gibi bence evrensel küme devlet oluyor 😄
Hayat çok zor be
niye haram olsun bir ticaret şekli
Hayır değil
Neden
Faiz yemiyorsun.
Şirketler faizle iş yapıyor
Hayır değil