Şeriat ne demek bilen var mı ama kulaktan dolma değil gerçekten bilip açıklaya bilecek var mı
Şeriat çok kötü bişey
Eğer gerçek şeriat olursa iyi bişey
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer Şeriat, Kur'an âyetleri ile Muhammed'in söz ve fiillerinden oluşan naslardan alimler sınıfının (Fukaha) çıkarımları (istinbat) ile oluşturulan dini kanunlar toplamıdır. İslam'da ibadetler (farz-vacib kabul edilen), muameleler ve cezalarla ilgili tüm kavram ve kuralları kapsar. Tarihsel seyir içerisinde kanun ve kuralların teorik (usul) ve pratik uygulama (füru / fetva) çalışmaları ile ilgilenen ve isimleri öne çıkan kişiler adına belirli toplum ve devlet yönetimlerinin de tercihlerini yansıtan fıkıh mezhepleri ortaya çıkmış, ancak şeriat hiçbir zaman tek başına geçerli bir hukuk sistemi olmamış, Emevilerden itibaren "örfi hukuk" ile birlikte kullanılmıştır.
Laik ülkelerde farz, helal, haram gibi kavramlar sadece bir vaaz ve retorik dili olabilirken şeriat yönetimlerinde bunların çok ciddi sonuçları olabilir. Afganistan'da Devrimci Kadın Birliği'nin 26 Ağustos 2001 günü gizlice kayda aldığı görüntüler. Burka giyen kadın, Taliban anlayışında haram kabul edilen yüzünü açtığı için iyiliğin emredilmesi ve kötülüğün men edilmesinden sorumlu din polislerince halk ortasında sopayla cezalandırılıyor.
Şeriat’ın "insanlar arası ilişkiler bölümü” 1850’lerden itibaren “İslam hukuku” olarak yeni bir isimle sunulmaya başlanır. İslam hukukunda yer yer modern hukukla benzer argümanlar kullanılmasına rağmen aralarında birtakım temel farklar vardır. İslam'da hukuki argümantasyon olarak -insanların birbirlerinin maddi ve manevi alanlarına girmelerini yasaklayan- hak (kul hakkı) ve -üst makamın alt grup insanlara dengeli davranmasını içeren- adalet kavramları ön plana çıkarılır. Buna göre amirler emirleri altında bulunan insanların gözetimi ve onlara karşı adaletli olmakla, yönetilenler ise onlara itaatle yükümlüdürler. Adaletten sapan amir’e itaat edilip edilmeyeceği tartışmalıdır. Ayrıca bu anlayışta insanlar Allah'ın kulları (İbadullah) olmakta, şeriat onlara karşı adaletli davranmayı gerektirse bile (erkek-kadın, köle-efendi ayrımı gibi) eşit davranmayı gerektirmemektedir. Şeriat ile modern hukuk arasındaki farklardan belki de en önemlisi, İnsanların eşit ve özgür bireyler oldukları temelinde geliştirilen Modern hukuktaki insan hakları kavramına karşılık, şeriat anlayışında bireysel özgürlük kavramı bulunmamasıdır. Dini edebiyat ve söylemlerde sıkça kullanılan özgür irade kavramı günlük yaşam tarzını seçebilmesinde değil, kader karşısında insanın uhrevi sorumluluğu bağlamındaki felsefi tartışmalarda görülür.
Kur'an'da sadece kademe içermeyen birkaç suçtan söz edilir ve bunlar kısas veya kademelendirilmemiş tek bir bedensel ceza ile karşılanır. Şeriatın dini bir argüman veya inanç olarak tamamıyla Allah’ın emir ve yasakları ile ilgili veya bu çerçevede yürütüldüğü kanaati de yanlıştır. Hudud olarak isimlendirilen az sayıda suçun dışında kalan tazir cezaları, bir kısım fakihler tarafından Kur'an'a aykırı kabul edilen recm ve hür kadınlarla cariyeler arasında kadın giyiminde getirilen keskin ayrım gibi birçok düzenleme bu kapsamda sayılabilir. Modern çağda köktendinci terör örgütleri ve modernist İslamcılar, şeriatın kendilerince benimsenen farklı yorumlarını dini-siyasi-terörist örgütlenmeler ve farklı propaganda yöntemleri kullanarak gündeme getirip uygulanmasını savunurlarken; Fazlurrahman Malik ve Mustafa Öztürk gibi ilahiyatçı düşünürler şeriat hükümlerinin tarihsel özellikler taşıdığı ve artık terk edilmesi gerektiği şeklinde özetlenebilecek görüşleriyle bu tartışmaya katıldılar.
Bu verdiğim detaylı bilgilerde de gördüğün gibi, şeriat = İslam değildir
Kuran'da yazan bütün toplumsal kuralların devlet tarafından uygulanması işte
Peki sence iyi bir şeymi bu
Bence iyi bir şey. Tecavüz taciz olunca idam diye bağıranlar hırsızlık yapanın elinin kesilmesine laf söylüyor. Ben şeriatı severim
Bende araştırmadan önce kötü bir şey sanıyodum
Ama gayet olmadı gereken adil kurallar en azından suç ve ceza şeriata göre olmalı
Evet ama yoldan sapmamak lazım bizim millet zaten cahil bu kuralları yanlış anlarsa herkes birbirini keser doğrar bu sefer
Bence şu an hiçde adalet yok sadece cezalar şeriata göre verilmeli bencr
Hayırlısı olsun
Hiç bişey olmaz gene bu şekilde devam eder hırsız 2 gün yatar çıkar katil 3 gün tecavüzcü sapık 1 saat bile yatmaz böyle devam eder
Evet bu pislikler toplumdan temizlense rahat bir nefes alırız ama hümanistler kıyamaz bunlara
O yüzden rahat nefes yok sonra adalet yok diyolar
Şu an Dünya da hiçbir ülke gerçek şeriat ile yönetilmiyor Ya Endonezya ya Afganistan ve ya Arabistan Tanrı size adaletli olun Kimsenin Hakkına girmeyin Birbirinizi ezmeyin İyi insan olup geçinin der aslında şeriat Tanrı nın istediği biçimde yönetmek ve düzenlemektir
Bir ülkenin şeriat ile yönetilmesi için o ülkenin rejiminin şeriat olmasına gerek yoktur. İyi , adaletli, dürüst bir yönetimle de bunu sağlayabilirsin
Çok haklısın bende senin gibi düşünuyorum
Cezalar suçlar şeriata göre belirlense bence tecavüzler hırsızlıklar cinayetler çok büyük bi oranda azalır
İnsanlar kötü insan ve iyi insan olarak ikiye ayrılır Arabistana gittiğimde hırsızlık yapanların elleri kesiliyordu büyük oranda insanlar hırsızlık yapmasa da yine kötü art niyetli insanlar hep vardı :(
Yani çokta değişen bişey olmazmı diyosun
Ama artniyetli kötu insanlar cezasını çekiyo
Cevap
0Cevap
Din adı altında kafa kesme, kadınları kısıtlama, özgürce düşüncelerin ifade edilememesi, çok eşlilik ve kız çocuklarının evlendirilmesi vs. Kısacası Afganistan olmak
Kimin kafasını kesiyolar ben çok bilmiyorum o yüzden sordum yanlış anlama
Her kesimden olabilir, zina yapanın, muhalefetin kendisini desteklemeyenlerin
Şeriat gelmesi dmk ülkeyi tarikatların eline bırakmak dmk hani şu çocuklara tecavüz eden tarikatçıların
Bi sitede okudum idam sadece cinayet işleyenlere tevavüz edenlere veriliyomuş diye duydum
Yani eğer şeriat olsa o tarikatçılar idam edilir
Öyle denir ilk başta ama onlardan başka herkese vardır. Şeriatla yönetilen ülkelerin haline bak afganiatan, İran hep savaş halinde. Şeriatın olduğu yerde siyasal islamcilar vardır dini kafalarına göre kullanır kirletirler
Bence sadece cezalar şeriata göre verilmeli siyasete ve yönetime karışmamalı
Tarikatçılar mi idam edilir? Şeriatın gelmesini en çok isteyen kesim onlar.
E tecavüz ediyolarsa idam edilir
Şimdi hiç bir ceza almıyolar
Öyle bi dünya yok canım Atatürk bu ülkeye eşitliği laikliği kadın haklarını getirdi kimse de bu hakları alamaz yani
Eğer şeriata yönetilmektedir istiyorsan afganistana git. Türkiye de o sistemin uygulanması söz konusu bile değil
İyide sana birisi tecavuz etse ve sen onu öldürsen sen ceza alıyosun adam karısını kesiyo hiç bi ceza almıyo annesini kesiyo 10 yıl yatıp çıkıyo bence şu an yok kadınların hakları sadece cezalar şeriata göre verilmeli yönetim gene aynı olmalı
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?