Bana göre:
1-Fatih Sultan Mehmet
2-Genç Osman (Belki 1. Olabilir.)
3-Yavuz Sultan Selim
4-Yıldırım Bayezid
5-4. Murad
Bana göre:
1-Fatih Sultan Mehmet
2-Genç Osman (Belki 1. Olabilir.)
3-Yavuz Sultan Selim
4-Yıldırım Bayezid
5-4. Murad
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
3Cevap
Fatih Sultan Mehemmed doğru bir seçim. Onu zeki ve başarılı yapan İstanbul'u fethetmesi değil; çağının gereksinimlerini en iyi anlayan padişah olmasıdır.
II. Osman konusunda net bir şey diyemeyeceğim. 18 yaşında 5 dil bildiği söylenir. Ancak kararları ve bunları uygulamaya çalışma şekli vasattır. Bu hususta en iyisi Fatih Sultan Mehemmed ve II. Mahmud'dur.
Yavuz Sultan Selim zeki ve cesur bir padişah. Babası II. Bâyezid'in pasif hükümdarlık sürecinde ters giden meseleleri daha şehzadelik yıllarında fark etmiş ve babasına meydan okuyabilecek cesareti göstermiş. Bunu her padişah yapamazdı.
I. Bâyezid zeki biri değil. Ankara Savaşı öncesinde çok yanlış kararlar aldı ve kendisi gibi Osmanlı ordusunu da kırdırdı. Hoca Firuz, dağlara çekilip vur-kaç taktiğini müdafaa etmesine rağmen onu dinlemedi ve yorgun bir şekilde tam teşekküllü Timur'un karşısına çıktı. Bu resmen intihardı. Bâyezid, Anadolu'ya hükmetmesine rağmen Timur Anadolu'yu ondan daha iyi biliyordu. Kendisi cesur biridir ancak buradaki cesareti büyük ölçüde kibrine dayanıyordu. Torunu II. Murad ise Mirza'yla iyi ilişkiler kurmuş ve seleflerinden daha başarılı olmuştur. Her ne kadar popüler bir padişah olmasa da Osmanlı soyunun ilk kez dayandırıldığı Tevarih-i Âli Selçuk'un yazılmasını istemiştir. İlmî işlerle uğraşmış akıllı bir padişahtı. Neticede Fatih'in babası.
Bana göre en zeki padişah Fatih Sultan Mehemmed'dir. Orijinal bir padişahtı. Diğerlerinin çoğu başarılarını ordudan alır. II. Mahmud, III. Selim istisna.
Genç Osman ne alaka ya? Genç Osman'ın tam bir mal olduğunu düşünmemek için hiçbir sebep yok
Ergen atarıyla koskoca devlet kurumlarını canım yerine koymaya çalışıp, her konuda herkesle inatlaşıp sonunda kelleyi feci şekilde kaptıran, tam da küçük buzul çağı döneminde çapsızlığı ve ihtiyatsızlığı yüzünden normalde tanrısal bir konumu olan padişahlığın feci şekilde rezil olmasına neden olan dangalağın tekidir Genç Osman. Aklınca sekban toplayıp Anadolu'dan devşirdiği askerlerle kurulu düzenin etrafından dönmeye çalışan, foyası ortaya çıkınca ''Ben hacca gideceğim ya'' diye koskoca orduyu aptal yerine koymaya çalışan birinin zeki olduğunu düşünmek saçmadır.
Yıldırım Bayezid'in de kafasının çalıştığı söylenemez. Biraz dahi zeki olsa başına onca iş gelmezdi.
2. Mahmut varken 4. Murat, Yavuz Sultan Selim falan nereye en zeki Osmanlı padişahı oluyor yahu?
1-Fatih
2-II. Abdulhamid
3-I. Mehmed
4-II. Mahmud
5-II. Osman
Fikrine saygı duyarım.
Ben de seninkine duyuyorum.
Teşekkür ederim.
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!