Öncelikle tarihi şahsiyet ve olayları kendi zaman dilimi içinde değerlendirmek daima ana prensip olmalıdır.
Tarihe mâl olmuş kimseleri bir yarış atı misali soyut bir hipodroma sokmak bizleri çoğu kere büyük yanlışlara düşürecektir. Hamasi duygularla hareket etmek ve ilmen doğruluğu belgelerle ispat edilmemiş olana sarılmak bu yanlışların en fenası olacaktır.
Bununla birlikte bazı şahsiyetler, şüphesiz ki düşündükleri ve yaptıklarıyla diğerlerinden ayrılmaktadırlar. Bu bağlamda Sultan II. Mehmet'i diğer 35 padişahtan daha ayrı bir yere koymak pek de yanlış olmayacaktır.
Orta ve yeni çağların en münevver hükümdarı olduğuna şüphe yoktur.
Bu yalnızca doğu dünyasına ait bir düşünce olmayıp batılı tarihler tarafından da desteklenmektedir. Düşünceleri, hayalleri, teknik bilgisi, sanata olan merakı, evrensel bir hükümdara ait yüksek bir tavırla bugün dahi kolaylıkla bir araya gelemeyecek nice ilim ve bilim sahiplerini kendi kapısına getirebilmesi onun ufkunu gözler önüne sermektedir. Bu mânâda muadilinin olmaması pek kıymetlidir. Bir hükümdarın büyüklüğü ve zekâsı onun yalnızca fethettiği toprakların büyüklüğü ile ölçülemez. Onun çağının imkânlarının ötesinde olduğu hâlde kalkıştığı ve başardığı işlerle mukayese edilmelidir. 🍀🍀🤗🤗🍀🍀🤗🤗
Osmanlı da 3 padişahın yeri benim için ayrıdır. Fatih Sultan mehmet, Yavuz Sutlan Selim ve 2. Abdulhamit... Bunlardan mana derinliği en fazla olan Sultan Mehmet Handır. mana alemdinde cok derinlerde dir. Makine ve fizik mühendisi olması 6 yabancı dil bilmesi ve üstelik bunda devlet işi yanında inanılmaz şair olmasının izahı yok. Üstelik padişlığı bırakmak istemesi gibi bir durumda var.
Zeka konusunda 2. abdulhamit ile Sultan Selim kapışır ikisi de çok büyük deha. Sultan selim Fatih gibi çok büyük bir edebiyatcı yazdıgı şiirlerin izahını yapmak bi tarafa dursun okuduğu şiiri kimin yazdıgını bilirlermiş. Abdulhamit cok büyük bir siyasi deha aldığı kararlar hala etkisini gösteriyor. Bu üç büyük adamı batılı lar bizden daha iyi tanıyor daha cok okuyor ve araştırıyorlar.
Yavuz Sultan Selim hayranı olduğum için onu söylemek istiyorum 8 yılda 80 yıla yetecek işler yapmıştı. Çok zeki ve ileri görüşlüydü. Napolyon bile onun geçtiği yollardan geçtiği için gurur duymuş. Mekanı cennet olsun tüm padişahlarımızın
Işte o nedenle Anadoluda tarikat denen cemaat denen köpekler türedi Islamın içine etmek için her şey yapıldı hatta Vatikana köpek olanlar en çok tahribatı yaptı.
@mehcab Yavuz Sultan Selim anadoluda aleviliğe dahii izin vermiyordu sadece Abdul kadir geylani hazretlerinin kurmuş olduğu Nahşibendi tarikatı vardı. Kanuniden sonra ki padişahların güçlü ve otoriter olmaması din sömürücülerinin hortlamasına neden oldu. Atatürk zorda olsa bir çoğunu kapattırdı ama sonra gelen menderes gibi sağcı liderler cemaatleşmeye göz yumdu günümüzde gelinen nokta ortada gencecik çocukları fetönün kucağına bıraktılar göz göre göre. Yavuz gibi padişahların ne suçu var burada :)) Ayrıca Yavuz halifeliği almasını peygamber efendimiz rüyasında müjdelemiştir.
@mehcab Abi anladım sevmiyorsun ama yanlış konuşuyorsun biz Atatürküde seviyoruz Osmanlıyıda her dönem hatalar oldu yapacak bişey yok zevk almaya bakacaz :D
8 yılda 80 yıllık iş yapması bu taraflı anlatım memlüklüler çabuk pes edince toprak bir anda büyüdü ekonomi de öyle bu onu en zeki yapmaz. Zaten döneminin en iyi ordularından biri emrindeydi. Fatih Sultan Mehmet impratorluk yaptı devleti getirdiği kanunlar ileri görüşlülüğü eğitim seviyesi diğer padişahlarla kıyaslanamaz bile. İş fetihlere kalsaydı o zaman Kanuniyi seçelim direk hazır ordu en güçlü ekonomi teknoloji olarak rakipleri arasında çağ farkı atan bir Osmanlı olmasına rağmen fetihler yaptı. Yavuz Sultan Selim sina çölü geçmesi de tamamen şansına yağmur yağmasıyla oldu, yağmur yağmasaydı görürdük geçemezdi geçse bile ordunun çok büyük bir bölümünü kaybederdi. Savaş alanına vardıklarında zaten yorgun bitkin ordu az sayıda asker olurdu. Belki oraya varmadan Memlüklüler durumdan haber alıp çoktan çullanırdı gerçi çullanmaya da gerek kalmazdı ordu dağılmış bir kere orada çoğalamazlarda iç isyanların patlak vereceği az sayıda askkerle orada o savaş kazanılamazdı muhtemelen ordu dağılırdı padişah ya canına kıyar ya kaçmaya çalışır bir şekilde ya da esir düşerdi.
Osmanlıyı severim ama yönetimsel olarak en büyük hataları birden fazla ırkı, mezhep gibi şeyleri barındırmaları. Bu iç isyanlara yol açacaktır kısa vaade de olmasa da uzun vaade de mutlaka olacak. Bakınız günümüz Kürdistan hayali kuran toplum var azımsanmayacak kadar. Bakıyoruz Ermeniler burdan burası bizim diyor. Biri o biri böyle bitmiyor yani. Arap bölgeleri olduğu gibi bırakılmamalıydı toplum asimile edilmeli Türkleştirilmeliydi. Bu yapılmadı ve araplar bir süre kabuklarında kaldı yönetim eksikliğini fırsat bildiklerinde ortaya çıkıp mezhep din tartışmaları öyle yürüdü. Bakıyoruz Kavalalı isyanı var Avrupalılar el atmasa Kavalılar bildiğin Osmanlıyı yıkacaktı gerçi Kavalalı ilerlememesinin diğer nedeni İslam toplumdan tepki görmemek mevcut gücünü konumunu korumaktı. Osmanlının büyük güç düşüşüne neden oldu. Neymiş Birden fazla ırk mezhep yürümez isyan verir elbet ve böyle içinden geçerler. Kavalalı devam etseydi başkente yürüyebilecek hatta rahatlıkla alabilecek durudmaydı defalarca Osmanlıyı yendi geçti ezici üstünlükle.
Ayrıca tüm padişahlar iyi değildi bazıları saray hayatında sefa sürdü ülke umurlarıdna değildi. Kimisi Anadoluda sadece avlanır takılırdı ülke elden gidiyor adamın... bile değil. Kanuniden sonra bir kaç padişah dışında diğerleri rezaletti.
Sürekli hareket halinde olan, şansa asla yer vermeyen, askeri harekatlara ve tatbikatlara önem veren isim elbette YAVUZ SULTAN SELİM dir..
Osmanlıyı osmanlı yapan, büyük fetihler kazanan fetihlerin babası olarak biline yaptığı 26 sefer ile at üstünden inmeyen padişah FATİH SULTAN MEHMETTİR.. Bence en zekisi, en iyisi oydu..
sultan mehmet II genel geçer cevaptır ama ben farklı düşünüyorum. zeka ve imkanlar birbirinden farklı şeyler. Fatih'in imkanlarına Osman Gazi sahip miydi? Osman Gazi'nin IQ'su Fatih'ten belki daha fazlaydı. Bunu hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Fatih için en fazla en entellektüel Osmanlı padişahı denebilir. Bildiği yabancı diller, mühendisliği, sanata ve şiire düşkünlüğü... vb.
aslında bütün padişahlar zekidir osmanlıda osmanlı döneminde sancağa çıkma olayı vardır padişah olacak kişiyi öncesinde gerekli konularda eğitirlermiş ne yapacağı kime nasıl davranacağı stratejiler felan bu sancağa çıkma olayını kaldırıyorlar hemen sonrasında toprak kaybetmeye başlıyor osmanlı
Birçoğu zekiydi bana göre ama karadan gemi yürütüp ve 28 kez kuşatılan bir şehri alan Fatih Sultan Mehmet Han daha zekiydi. Yaptığı işler birçoğumuzca biliniyordur diye düşünüyorum. Bilmeyenler için de araştırmasını tavsiye ederim.
Tabiki Fatih en zeki olan icraatlar ve yönetim tarzı ile.. Zaten Süleyman ve Sırp bacım Hurremden sonra padişahlar birer Vatikan köpeği olmuştur... Ilım yok, ilerleme yok sarayda 100 karı ile uyar kalk, bir yere gir vergi al ve teknoliji sıfır üstüne üstlük milleti sarıklı şeytanlara köle yap gelinen sonuç.
Dayı muhteşem yüzyıl denen saçmalığı izleme gerçek kanuni at üstünden inmedi hurrum ise fakirlere yardım eden bir kadın ah ah şu okuldaki yalan masal tarihi bırakıp gerçek tarihe baksalar görecekler
@busted123 Ben diziye göre konuşmuyorum bizim yaptığımız okul tahsili şimdi yok.. Orhan gaziden başka hiç bir padişahın anası Türk değil. Hepsi saraylarda cariyeler ve hamam oğlanları ile vakit geçirip düştü gerçek Türk halkı için bir parmak kımıldamadı.. Sen hala Surp orispusunu iyi biliyorsan sarı elim denen sarhoş oğlunu nasıl tahta çıkardı bir iyi kaynaktan oku.
İşte bir kez daha yaşla bilgili olunmadigini görüyoruz dayı bir Osmanlı haremleri ve padişah eslerinde türk kadınlar da vardı iki Hürrem Sultan hakkında doğru konuş kendisi çok iyi bir kadın günümüz muslumanlarindan daha müslüman bir kadındı bakma hadi şehadet getirdim müslüman oldu safsatasini birak bu aptal yesilcamin uydurmasidir yabancı padişah eşleri dört dörtlük muslumandi ve iyiydi üç bunca zaman boşuna araştırmadan yaşamısın
@busted123 Evet ço iyi kadın birinci sınf sarhoş bir köpek yetiştirip diğer iki veliahtı öldürtüp onu devlete bela etti.. Sarhoş Selim QAllahın köpeği kardeş katili.. Saraya Yahudi, Ermeni ve Rumları yerleşt, irenler Allah belalrını versin.
Fatih Sultan Mehmet. Kaç kişinin aklına gelir gemiyi karadan yürütmek. Adam aynı zamanda mühendis, surları yıkacağı top kendi tasarımı. Ve tüm bunları genç yaşta yapmış. Bence zor iş koca imparatorluğu, çoluk çocuğunu, karını aynı anda idare etmek.
Fatih Sultan Mehmet ve Abdülhamid Han birinin karadan gemileri yürütmesi diğeri ise döneminden çok ileri düşünce ile yenilikçi şeyler getirmesi olduğunu düşünüyorum.
İstanbul'un fethedilebilmesi için bir emriyle gemileri karadan yürüterek Haliç'e indiren Fatih Sultan Mehmet. Çünkü kimse onun gemileri karadan yurüteceğini tahmin edemezdi.
ya biliyorum. Abdulhamid Ulu Hakan, zekasıyla büyük devletleri tahtarevalliye oturtur gibi denge siyaseti yapıyordu. devletin ömrünü 30 sene uzattı, açtığı kurumlarda yetişen askerler başka olmak üzere diğer devlet kadroları Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nı icra etti ve Cumhuriyetimzi kurdu.
Fatih Sultan Mehmet'e zaten laf yok. Peygamber müjdesine nail olmuş, tarihimizin en büyük lideri. Yavuz Sultan Selim desen Halifelik Makamını ve Kutsal Emanetleri bize getiren padişah. Hangisini en üstte tutayım şimdi?
Fatih Sultan Mehmet tabiki 5,6 dil biliyormuş Hem çok başarılı bir devlet adamı hemde çok başarılı bir komutanmış.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
ilk Osman bence iyiymiş tüm vezir, asker vs ile birlikte yemeklerini bile yermiş gizlisi saklısı yabancısı da yokmuş sonra zaman geçtikçe ne olmuş? 400 yıl hüküm sürmüş ama niye sürmüş, nasıl sürmüş, neden sürmüş onun imparatorluğunun becerisi değil bence Allah bilir.
Kraliçenin yatağına kadar hafiyelerini sokmayı başarabilen bir lider. Ayrıca Rumen bir tarihçi vardı ismi aklıma gelmedi şimdi dünyanın en zeki devlet adamı diye anlatır sultanı
Fatih Sultan Mehmet. İstanbul 'u almak kolay mıydı? Adam kendi tasarladığı toplarla işgal etti. En beyinsiz padişahı sorarsan o da Sultan İbrahim. Kodumun delisi sjzjssj
aynen o olmasa sen şu an yunan tohumuydun ha çok meraklıysan gider arabistanda arapça konuşursun senin gibi yobaz eleman cok orada hadi git bekleme burada
Öncelikle tarihi şahsiyet ve olayları kendi zaman dilimi içinde değerlendirmek daima ana prensip olmalıdır.
Tarihe mâl olmuş kimseleri bir yarış atı misali soyut bir hipodroma sokmak bizleri çoğu kere büyük yanlışlara düşürecektir. Hamasi duygularla hareket etmek ve ilmen doğruluğu belgelerle ispat edilmemiş olana sarılmak bu yanlışların en fenası olacaktır.
Bununla birlikte bazı şahsiyetler, şüphesiz ki düşündükleri ve yaptıklarıyla diğerlerinden ayrılmaktadırlar. Bu bağlamda Sultan II. Mehmet'i diğer 35 padişahtan daha ayrı bir yere koymak pek de yanlış olmayacaktır.
Orta ve yeni çağların en münevver hükümdarı olduğuna şüphe yoktur.
Bu yalnızca doğu dünyasına ait bir düşünce olmayıp batılı tarihler tarafından da desteklenmektedir. Düşünceleri, hayalleri, teknik bilgisi, sanata olan merakı, evrensel bir hükümdara ait yüksek bir tavırla bugün dahi kolaylıkla bir araya gelemeyecek nice ilim ve bilim sahiplerini kendi kapısına getirebilmesi onun ufkunu gözler önüne sermektedir. Bu mânâda muadilinin olmaması pek kıymetlidir. Bir hükümdarın büyüklüğü ve zekâsı onun yalnızca fethettiği toprakların büyüklüğü ile ölçülemez. Onun çağının imkânlarının ötesinde olduğu hâlde kalkıştığı ve başardığı işlerle mukayese edilmelidir.
🍀🍀🤗🤗🍀🍀🤗🤗
Sevgiyle kalın. 💫
Güzel yorumun için teşekkür ederim
👍😉