Etik konusu tartışmaya açık bir konu siz bu konuda ne düşünüyorsun?

Etik konusu tartışmaya açık bir konu siz bu konuda ne düşünüyorsun?

Umarım ahlak anlayışın, geri kalmış, dinine bağlı, hatta yobazlığa bulanmış toplumlarda yaygın olduğu üzere kadın-erkek ilişkileri ve cinsellik çerçevesiyle sınırlı değildir, ki öyle olmadığını tahmin ediyorum. Kadının açık giyinmesi, toplumda cinselliğin serbest olması, eşcinsellik vs vs, bunlar ahlak konusu değil, sosyoloji konusudur. Ahlakı sadece cinsellikle sınırlı düşünürsen, Türk toplumundan oldukça farklı bir noktada duruyorum. Benim için insanların cinselliği özgürce yaşaması, kadınların açık, hatta kimilerine göre fazlaca açık giyinmesi ahlaki bir sorun değil. İlişkilerinde karşılıklı rıza ile üçlü, dörtlü seks yapanlara da, eşcinsellere de, nudist plajların müdavimlerine de sapkın, ahlaksız demiyorum, bunlar kişisel konular, beni ilgilendirmiyor. Ahlaki sorunlar, kişinin eylemleri başkalarına zarar verdiğinde, başkalarının haklarına tecavüz edildiğinde başlar. Kişinin, hakkı olmayan maddi veya manevi bir kazanım elde etmesi, bundan başkasının zarar görüp görmemesinden bağımsız olarak ahlaksızlıktır. Ahlak sınırlarının dışına çıkan bazı eylemler sadece başkalarının haklarına tecavüz edilmesi sonucu doğurur, bazıları da bu sonucu doğurmasının yanında Türk Ceza Kanunu'na göre suçtur. Örneğin, ticarette ve iş hayatında başarılı olmak için Cuma namazında siyasilerin yanında saf tutmak ahlaksızlıktır, karısının, kızının giyimine karışırken sokakta açık saçık giyinmiş bir kadına ağzının suyu akarak bakmak ahlaksızlıktır, insanların takdirini kazanmak için ibadetini göstere göstere yapmak ahlaksızlıktır, aldatma, yalan söyleme, ikiyüzlülük, riyakarlık, yalakalık, dedikodu vs. bunları saymıyorum bile. Benim için ahlaksızlık dürüstlükten, şeffaflıktan sapıldığında, başkalarının maddi ve manevi hakları zarar gördüğünde başlıyor. Böyle bakınca ahlak anlayışım toplumun geneline uymuyor.
Bu yazdığımı bi oku bakim.
etik bir felsefe dalıdır. daha doğrusu toplumdaki davranışları ahlaksal açıdan araştıran bir felsefe dalıdır. topluma göre uç noktalarda olan bir durumun varsa zaten otomatikman tartışmaya dahil olursun.
Cevap
6Cevap
Yetişme tarzımız karşılıklı saygı ve sevgiye dayalıdır kişinin malına , makamına göre değil kişiliğine göre deper veririm.. Haklıda olsam yinede özür dilemesini bilirimKimsenin malına ve namusuna göz dikmem ve istenmeyen yerde olmaya çabalamam.
Çoğu etik gorulmeyen seyler bana etik umrum da değil
Çok da farklı değilim sanki ben. Bilemedim...
Kısmen evet kısmen hayır ortalarda bir yerlerde
Ben farklı olduğunu düşünüyorum
etikte "sınır" kavramı var mı ki?
Larınızyazıyor kişisel bir şey ya hani
bak bu cevabın etik değil mesela
teknik bir soru sorduk hemen soktun iğneyi. şamarlı felsefedir bunun adı
İnnann bilmiyorum
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?