Kedi ölünce üzüldüğünüz kadar, hamam böceği ölünce üzülüyor musunuz? Değeri, cana göre mi güzelliğe göre mi veriyorsunuz?
Sitede ilk defa normal soru sordum. Neden sordum ben de bilmiyorum. Neyse hayırlı nöbetler babayiğit.
Kedi ölünce üzüldüğünüz kadar, hamam böceği ölünce üzülüyor musunuz? Değeri, cana göre mi güzelliğe göre mi veriyorsunuz?
Sitede ilk defa normal soru sordum. Neden sordum ben de bilmiyorum. Neyse hayırlı nöbetler babayiğit.
Ahlâk, h-l-k kökünden, halk (yaratılmak) olunmaktan gelir.. Ahlâk ise, yaratılış maksadına, gayesine en uygun davranma biçimidir..
İnsanın yaratılış gereği adalettir.. Kim adaletli ise en ahlâklı odur..
Adalet ise (inançları dışarı bırakarak söylüyorum) insanda; iyi şeyleri çekmek için şehvet; kötü şeyleri def etmek için öfke; iyi ve kötüyü ayırmak içinse akıl gibi üç donanımı var.. Bunların detayları var ama burada uzun uzun yazmıyorum..
Bu üç donanımın da azı, fazlası ve dengeli boyutları var.. Bunları dengede kullandığı ölçüde insan ahlâklıdır.. (Bu mertebeleri merak eden olursa yoruma devam edebilirim)
Gelelim hayvan ve haşereler ile olan kıyasa..
Kedi bir hayvandır, insan gibidir.. Zararlı olmadığından ve insana yoldaşlık edebildiğinden canına kıyılmaz..
Haşereler ise oldukça zararlıdır.. Dikkat edilmezse, evinizi başınıza bile geçirebilecek kadar zarar verebilir, insanı da öldürebilir..
Hatta bunların tek hamlede öldürülmesi büyük sevap, 3 ve daha fazla hamlede öldürülmesi az sevaptır.. Maksat can çekiştirmemek..
Demek ki, kıyas hatalı.. Ve bu yüzden kimse ahlaksız sayılmaz haşere öldürdüğü için..
Uğur böceği de hasare hamam böceği de biri ölünce üzülüyor diğer ölünce mutlu oluyorsun. Onun dışında kedi, köpek gibi hayvanlar kuduz yapabiliyor ve inan bir hamam böceğinden daha ölümcül. Hiçbir hamam böceği insana saldırmaz ama o hayvanlar saldırabilir. # Vesselam
Görüşte de belirttim zararlı ise, tek hamlede öldürülmesi gerekir.. Kuduz, zararlı bir köpek de haşere sayılır.. Zehirli bir yılan da..
Kral ben bana saldıran her şeyi öldürürüm gram pişmanlık duymam. Özellikle haşereleri eze eze bxjxjxhx
:))
Kimseye zarar vermeden yani durduk yere hiç bir canlının ölmesini istemem. İster böcek olsun ister yılan. Güzellikle Bi alakası yok. Ama köpeklere karsı ayrı Bi duygusallığım var. Zarar gören bir köpekse eger daha fazla üzülüyorum.
Cevap
1Cevap
Ahlak akli bir şey değil ki, tek yaşasan ahlaktan bahsetmen bile saçma.
Çok şeyapmamakta lazım.
Afferim lan körlük kitabını mi okudun
Vallahi üzülüyorum, awk sineği gelip koluma konuyor, zaten değsem ölecek diye kanımı içişini izliyorum..
Yemiin ediyorum aynı malligi bende yapıyordum. Şimdi anasını bile ağlatıyorum. Birincisi sokulan yer kasindiriyor ve düşük ihtimal bile olsa sıtma olma ihtimali var. Ayrıca doğada böyle bir şey yok avcılar, avlarina gücü yeterse saldırıyor. Bu aw sineği ne cüretle bana saldırabilir.
Ahsjjdjıs ne güzel anlattın gülümseyerek okudum
Bundan sonra sineklere ve bilumum hasarlara ölüm babayiğit.
Estetik normlar
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?