Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗
Türkiye'de Bilim Halk Arasında Nasıl Biliniyor?
Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗

Bilim Tr de yok hocam halk zaten çoğu cahil zır deli bu insanlarla sen ileriye gidemezsin seni ancak geri götürürler Taa Cumhuriyet ilan ediliyorken eyvah din elden gidiyor dinsizliği getiriyorlar diyenler hâla aynı kafa da insanlar var bu ülkede 100 yıldır sosyo kültürel anlamda bir arpa boyu yol gidememişler
Bence 18. YY'den itibaren Türklerin bilim dünyası ile ilgisi git gide azaldı.
Gazi Mustafa Kemal'in en büyük hatası olan harf devrimi ile geçmişle bağımız koptuğu için bilimsel kazançlarımız da yok oldu.
Şu dünya çapında ülkemizin bilimselliğe verdiği önem sıralaması Afrika ülkeleri ile aynı.
Yok olduğunu mu sanıyorsun? Avrupa'da çoğu bilimsel gelişme Roma'ya Yunan'a ait. Fakat Batı'da Latince-Yunanca konuşan ülke var mı? Çoğu İngilizce, İspanyolca, Almanca. Şimdi gelişmeler yok mu olmuş oluyor? Hayır adamlar Latince-Yunanca öğrenip o kaynakları eserleri çeviriyor. Bilim dili haline getiriyor. Kazanç sağlamak için illa Latince bilmelerine gerek yok. Aynı şekilde bizimde Osmanlıca bilmemize yazmamıza gerek yok. Bu alanda uzman adamlar yetiştirmek kafi.
Şimdi bir Avrupa'lı çıkıp Latince yazmıyoruz konuşmuyoruz herkes milli dilinde yazıyor kazançlarımız birikimlerimiz gitti derse adama gülerler.
@CEWİLLARD size Japonca'yı da ben örnek vereyim... Alfabe ile gelişmişlik olmuyor.
@obiralfa
dediğiniz gibi alfabe gelişmişlik ile olmuyor, dolayısıyla Türkçeye uymayan bir Arap yazısı yerine pekâlâ Latinle devam edebiliriz. Osmanlı'da da bilim zaten yoktu, üç beş Akşemsettin, Ali Kuşçu çıktı diye bilim ülkesi olmayız. Takiyüddin'in rasathanesini yıkan zihniyet hep var.
Latin alfabesine geçince de Türkiye bilimsel anlamda yukarılara çıkmadı. Osmanlı'da yayımlanan ortalama bilimsel makale oranı, günümüze göre devamlı düşüş kaydetti. Hatta İran 2017'den beri bilimsel makale sayısı bakımından Türkiye'yi geçer oldu. Siz alfabe demiştiniz ben örnek verdim ve İran'da da Arap alfabesi var ve Türkiye'yi geçti. Bense bizim bilimsel hazinemizle bağımızın kopmasına bağlıyorum.
işte dediğimde o. iran arap alfabesini kullanabilir, çünkü dilleri uygun. fakat o alfabe bizim dilimize uydun değil. Türkçe içinde çok fazla sesli harf var ve bunu yazıda da gösteriyoruz. sessizleri baz alan bir alfabe bize uygun nasıl olabilir?
ikincisi, şu osmanlı'da bilim meselesi. sadece çok ama çok küçük bir dilimin okuma yazma bildiği osmanli'da bu, yani okuma ve yazma işi sadece üstlere mahsustu. oysa şu an herkes bilgiye ulaşabilir. kaldi ki Osmanlı hiçbir zaman ilimsel olarak dev olmadı. evet, siyasi olarak, askeri olarak bazı dönemler zirveydi. fakat hiçbir zaman, tekrar söylüyorum kesinlikle hiçbir zaman Osmanlı ne bir ilim ülkesi oldu ne de buna uzun süreli teşebbüslerde bulundu. sadece fatih gibi bazı dehâların döneminde aydınlandı ülke.
üç ve son olarak Türkiye'nin geri kalması meselesi, Türkiye devrimlerden dolayı değil, vasıfsız, diktatör bozuntusu, parayı kendi ceplerine atan siyaset bozmalarından ve halkın cehaletinden dolayı geri de. Türkiye'nin şu an Afganistan'dan farkı yok. bunun sorumlusu yine biziz, ne alfabe ne Atatürk.
kaldı ki Türkiye Atatürk döneminde okuma yazma olsun, kendi doktor, öğretmen, ya da kısaca kendi "insanlarımızı" yaratma ve kültürlenme konusunda zirve.
Cevap
4Cevap
Halk bilim konusunda cahil maalesef
Yalan olarak biliniyor. Bize yalan söylüyorlarmış ama neden söylediklerini biz de bilmiyoruz.
Bilm falan şeytan işi
Türkiye de bilim halk arasında bilinmiyor
Kızlardan ilk cevabı sen paylaş ve
3 Xper puan fazladan kazan!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?