Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗
Tanrının olmaması insanları ahlaksızlığa sürükler mi?
Tanrı'ya (Tanrılara), Dine (Dinlere) Kucak Dolusu Eleştiri! ↗

Gram alakası yok, yoğun nüfusu ateistlerin oluşturduğu ülkelerdeki suç oranı belli, dinler ve tanrılara inanan yoğun nüfusun olduğu ülkelerdeki suç oranı belli.
İnsanların da bi ceza hukuku var çünkü, bu dünyada da caydırıcı yaptırımlar mevcut. Ve iyi kötü tartışmasında din faktörü insanlığın başlangıcından beri etkin. Yani ateist de doğsan din egemen bi toplumda ahlakını şekillendirmek ve uyum sağlamakla mükellefsin. "Gram" alakası yok evet, tonla alakası var.
@sedatkalender49 Ahlak neye göre ahlak? inanmadığım bir kitapta yazanlar ise ona göre şekillenmiyorum, mükellefi de değilim.
İnanmakla mükellef değilsin özgürsün. Ama kendini kandırma, bu dünyada hesabı ve cezası olmasa kötülük yapmamak için sebebin kalmaz. din olmayan yerde ahlakı tanımlayamayacağımız gibi vicdan diye bi kavram da olmaz. Realist ol..
@sedatkalender49 Kötülük yapmıyorum çünkü empati duygum var, suç işlemiyorum çünkü kanunlar var. Ayrıca Ateist nüfusun çok olduğu ülkelerin suç oranı düşük, refahı da yüksek olur, Japonya en büyük örneği.
Empatini neye göre yapıyosun ki, mesela sen çok güzel bi evli kadınsın, karşında çok yakışıklı bi evli adam olsun, empati yoluyla birbirinizi mutlu edebileceğinizi biliyosunuz, bunun kötü bi fiil olduğunu nasıl açıklayacaksın bana
japonya ateist değil, çoğunluğu şintoist ve budist. kaldı ki arkadaş şunu demek istiyor, sizinde dediğiniz gibi sizi suçtan alıkoyan şey "kanunlar" yani cezalardır. işte, dindarın kanunu dini, sizinde "ahlâklı" en kötü "suçlu olmamanız" içinse ihtiyacınız olan ahlâk yasası ülkelerin kanunlarıdır.
Ben mantığını kullandırmaya çalışıyorum dostum, toplumsal ahlak ve hukuk kuralları din çerçevesinde gelişmiştir, din tanımı çıkarılsa da bu değerler ve tabular büyük ölçüde sabittir. Şu an biz öz kardeşimiz veya yeğenimizle nikahlanamıyosak bunun tek açıklaması bu.
@sedatkalender49 Verdiğin örneğe bak haha, senin empati denince anladığın ne bilmiyorum ama ben bana yapılmasını istemediğim şeyleri başkasına yapmıyorum. Bunun için de bir tanrıya inanıp korkmam gerekmiyor.
Binlerce yıl filozoflar boşa kafa patlatmış, tek kelimeyle çözmüşsün. Bu dünyada sadist ve mazoşist insanlar da var ama bunu unuttun.
Japon nüfusunun %70 i ateisttir, Kaldı ki dindarın kanunu dediğiniz şey bu dünyada geçmiyor, kanunlar somuttur, dinlerin kanunu ise soyut.
Dinlerin kanunu soyut mu, hayal dünyasında mı yaşıyosun sen, idam var kol bacak kesmek var kırbaç var hapis var, sana ne lazım
@sedatkalender49 Sadistlik ve mazoşistlik tedavisi mümkün olan psikolojik rahatsızlıklardan ibaret.
İyi de bu hasta insanlar hastalıklarını kabul ediyo mu?
@sedatkalender49 bu saydıkların teröristlerin yaptıkları, hani ortadoğudaki teröristler. Senin dininin kanunu ahiret diye tabir ettiğiniz yerde geçiyor. Bu da soyutlukla tam ilişkili.
Dini istismar eden ve adını lekelemeye çalışanlara bakarak mı hüküm veriyosun, dinin hakikatini bunlar mı belirleyecek, ben bugün ateist bi kimlikle masum insanları öldürürsem bu tanrının varlığına delil mi olur, biraz mantık
@sedatkalender49 Kime bakarak hüküm vereceğim? onlar müslümanlar işte. Ben kuranı okudum biliyorum kuran senden canınla malınla cihad etmeni istiyor yani savaşmanı. Kimlere karşı peki? ayrıştırıp hor gördüğü kafirler dediklerine karşı. Senin dinine inanmayan herkesi öldür diyor sana anladın? Ayrıca ben çoğunluğa göre yargılarım. Şu anda herhangi bir sosyal medya platformuna gir farklı bir dinle alakalı videolara bak. Yorumlarda videodaki bahsi geçen dini aşağılayan, o insanları kendi dinine çekmeye çalışan ve onlara küfür eden müslümanlar dolu. Ve sadece dinler değil ateistlere karşı da nefretleri var. Gene herhangi bir sosyal medya platformundan Celal Şengör'ün bir videosuna bak yorumlarda gene aynı çeşit. Bir sürü başarısı olan çağımızın en önemli bilim insanlarından birisine sadece onunla aynı dine inanmıyor diye nefret duyuyorlar bu cahillik değil de nedir? Veya kendin de deneyimleyebilirsin, Türkiye'de 'LAİK BİR ÜLKEDE'git herhangi bir sokakta islamla alakalı broşür dağıt, muhtemelen tepki görmezsin. Ama başka bir din veya bir mitoloji hakkında broşür dağıtmaya çalış muhtemelen saldırıya uğrayacaksın. Örnekleri var haç kolyesi takıyor diye dayak yiyen insanlar var bu ülkede... Yani bunu çoğunluk yapıyor.
Şahıslar beni alakadar etmiyo müslümanların yanlışlarıyla dini karalamaya çalışma, kuranı yüzeysel okuyarak hemencik anlayacağını düşünmüşsün, peygamber ve ashabıyla alakadar olan hristiyan tabibden haberin yok sanıyorum, neyse sen hakikat için değil nefretini kusmak için yazıyosun, burada bırakalım
@sedatkalender49 Şahıslar seni alakadar etmiyor öyle mi? Bence sen tüm yazdıklarını baştan bir oki kendinle çelişiyorsun çünkü. Nefret kusmuyorum gördüğümü söylüyorum ayrıca.
Nefret kusuyosun. Sen istiyosun ki bi ideolojiye sahip tüm toplum robotik olsun, mükemmel bi şekilde uygulasın inançlarını.
Tartışmak istemiyorum bi yere varmayacak vaktimize yazık
@sedatkalender49 İnançlarını uygulasınlar uygulamasınlar umurumda değil, empati yapsınlar saygı göstersinler ki saygı görsünler yeterli.
@sedatkalender49 Bence de tartışmayalım gerek yok, iyi sabahlar
Muhatabın benim, ve bu dediğini hep yapıyorum.
Sana da
Cevap
3Cevap
ahlaksızlığı sadece tanrı korkusu ile yapmayanlar kendilerine iyi biriyim dememeli. "iyi bir insan" korkusu olmadan da ahlaklı olmalı. ancak maalesef birçok kişi bunu yapmaz
Allah olduğu halde maalesef insanlar sürükleniyor zaten insan Allah'tan korkmalı.
Her türlü şeye sürükler
Tanrı diyenleri anlayamadım
Evet
Sürükler
Zaten öyle değil mi
Sürükler
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?