Laik bir devletiz ama kadınlara zorunlu askerlik yok. Erkeklere ise askerlik zorunlu. Bu yüzden birçok Türk genci askerlik stresi yaşıyor. Kimisi bedelli askerlik için servet ödeyerek maddi kayba uğruyor. Bu durum sizce haksız değil mi?

Laik bir devletiz ama kadınlara zorunlu askerlik yok. Erkeklere ise askerlik zorunlu. Bu yüzden birçok Türk genci askerlik stresi yaşıyor. Kimisi bedelli askerlik için servet ödeyerek maddi kayba uğruyor. Bu durum sizce haksız değil mi?

Birincisi bunun şeriatla, laiklikle ilgisi tam olarak ne anlayamadım? :( Finlandiya'da da kadınlar askerlik görevi yapıyorlar. :( Şeriatla laiklikle alakası yok yani. :(
İkincisi birazcık düşününce insanın aklına tek bir neden geliyor. Nüfus. İsrail nüfusu oldukça az olan bir ülke ve muhtemelen Orta Doğu gibi bir coğrafyada kendini savunmasına bunun yetmeyeceği düşünülüyor :( Bu nedenle kadınlar da zorunlu askerlik yapmak zorunda bırakılıyor :( Tutup da Türkiye'de niye zorunlu değil diye sormak oldukça saçma yani :(
İşin laiklikle alakası şudur, laik bir toplumda cinsiyet eşitliği olur. Türkiye Komünist Partisi'nin eski lideri Aydemir Güler de bu yüzden biz başa gelince kadınlara askerliği zorunlu kılacağız demişti.
İsrail'de nüfus yok diye kadınlara zorla askerlik yaptırıyorlar önermesi bence bir şehir efsanesi. İsrail'de çok dindar olan Hasidikler, askeriye içerisinde kadınlar da var diye askerlik yapmıyorlar. Hepsi asker kaçağı. Devlet onları tutup da yine de zorla askerlik yaptırmıyor. Bir de o Hasidiklerin nüfusu da az değil ve toplumda saygın bir yere sahipler.
Diğer yandan, 1948 Arap-İsrail Savaşı'nı İsrail çok az bir nüfusa rağmen kazandı 7 tane Arap devletine karşı ve topraklarının genişliğini %56'dan %78'e çıkardı. İsrail çok az nüfusuna rağmen 7 Arap devleti bir İsrail kadar güç toparlayamadı. İsrail kendisini koruyamasa bile Amerikan askeri İsrail'e çıkarma yapar yine onları korur.
Kankam senin problem şu bence bir şeyleri bildiğini sanıyorsun ama pek bir şey de bilmiyorsun. Hasidiklerin askerlik yapmaması orduda kadınların olmasıyla açıklanamaz. Kadınlar askerlik yapmasa hasidikler askerlik yapmaya koşacak diye bir durum yok zaten. Onlar kendilerini İsrail devletine ait bile hissetmezler. İsrailin tevrata uygun olarak yönetilmediğini düşünürler. İsrail-Filistin çatışmasında dahi filistini desteklerler. Hasidiklerin ülke içindeki nüfusu şu an için %12 civarında, kadınlar ise ülkenin neredeyse yarısını oluşturuyor. Karşılaştırılamayacak kadar büyük bir fark var yani.
İsrail'in yüzyıl savaşlarını az bir nüfusa rağmen kazanması nüfusun savaşırken önemsiz olduğu, her savaşı bu şekilde kazanacağı anlamına gelmiyor. Evet, nüfus savaşlarda eskisi kadar fark yaratmıyor teknolojinin gelişmesiyle fakat hala büyük öneme sahip. İsrail kendini koruyamasa bile Amerika yardıma koşar diyorsun ama ülke ilişkileri tam olarak böyle olmuyor. Bu işler kavgaya adam çağırmak kadar basit değil. Kaldı ki İsrail nato üyesi bir ülke dahi değil. Ülkeler öyle kolay bir şekilde başka ülkede savaşması için asker falan gönderemez. Kendi halklarına bu durumu açıklamak hiç kolay olmaz. Yapabileceği tek yardım silah vs. olabilir belki bu da nüfus ihtiyacını gidermez zaten. Yani nüfus nedeniyle kadınların askere alınması doğru bir çıkarım
Hiç alakası yok. İsrail'de Hasidikler meydanlardaki pazarlara bile kadınların gelmesini istemez. Bu yüzden pazara bile gitmeyen Hasidikler mevcut. Dolayısıyla askere de gitmek istemezler. Senin bahsettiğin Hasidikler Natura Kartacılardır. Onlar bütünüyle İsrail'e karşılar ve Filistin'i desteklerler. Nedeni ise Mesih gelmeden İsrail devletinin kurulmasına karşı olmaları. Hasidiklerden olan Ka'h Partisi'nin aşırı dinci lideri Meir Kahane, İsrail'li birçok yöneticiyi kâfir olmakla suçlasa da Hasidik olmasına rağmen seçimlere girdi, seçildi ve İsrail meclisi olan Knesset'e üye oldu. Bu da İsrail vatandaşlığı bilinciyle ilgili. Hatta İsrail'den bile daha İsrailci bir Hasidiktir. Bu arada, İsrail saldırıya uğrarsa çıkarma yapmaz gibi bir önerme de ayrıca safiyane. Sanki yönetmelikler Amerika'nın çok umurunda. Amerika Irak'ı işgal ederken kimden izin aldı? Üstelik Amerika Irak'ı işgal ederken Fransa'nın vetosunu yedi ve BMGK kararı çıkmamasına rağmen Irak'ı yine işgal etti. Çünkü Fransa yıllarca Saddam'ı desteklemiştir. Amerika bu yüzden ne yapar eder işi kitabına uydurur İsrail'i bir müdahaleyle korur her zamanki yaptığı gibi. Şu an Suriye'de bulunmaları bile yönetmeliklere uygun değil. Suriye'nin egemenlik haklarını ihlal ediyor. Bu arada, sadece 4 milyon nüfusa sahip Gürcistan'da bile askerlik zorunlu değil. Üstelik Gürcistan'ın Abhazya ve Güney Osetya bölgeleri 140 milyon nüfusluk Rusya'nın işgali altında olmasına rağmen. Bu işin nüfusla alakası yok.
Kankam anlaşamıyoruzm. Kadınların askerlik yapması hasidikler için problem değil demiyorum, tek problem bu değil diyorum. Ben Amerika yasalar gereği oraya asker gönderemez demiyorum, asker göndermenin o kadar da kolay olmadığını, bunu öncelikle kendi halkına açıklaması gerektiğini söylüyorum. Kaldı ki Amerika'nın Irak'ı işgal etmesi, Suriye'de bulunması tamamen farklı şeyler. Orada bir başka devlet için değil, kendi çıkarları için bulunuyor özünde.
Gürcistanla İsrailin bir tutmak da saçmalık, evet Rus tehditi var fakat Gürcistan kadınları askere alsa da pek bir şey değişmez onlar için çünkü arada çok ciddi bir teknoloji, güç farkı var. Fakat İsrail'in böyle bir problemi yok. Bölgede tehdit olabilecek tek ülke İran gibi görünüyor İsraile ve İsrailin elinde teknoloji zaten var. Eksik olduğu tek konu nüfus.
İsrail'de askerlik süresinin erkekler için 3 yıl, kadınlar için 2.5 yıl olması, İsrail'in diğer ülkelerden paralı askerlik için insan taşıması vs. de beni destekleyen şeyler.
Madem bu olay tamamen laiklikle ilgili, sen İsrail gibi bir şeriat devletinin laik olduğunu mu düşünüyorsun? Ya da dünyada tek laik ülkelerin İsrail (ki şeriatla yönetilir) ve finlandiya olduğunu mu düşünüyorsun? Sormazlar mı nerede laikliğin çıktığı topraklar olan Fransa diye? Nerede Almanya diye? Buradan dahi düşüncenin yanlış olduğunu anlayabilirsin
Dostum kusura bakma ama meseleyi çok safiyane bir şekilde değerlendiriyorsun. Amerika'da Siyonist lobiler çok güçlüdür. Amerika tarihindeki en önemli dışişleri bakanı Henry Kissenger da bir Yahudidir. Bir dönemler Obama'nın danışmanı olan Rahm Emmanuel de bir Siyonist Yahudidir. Sen Amerika'nın Irak işgalinin salt kendi çıkarlarıyla mı alakalı olduğunu düşünüyorsun? Çok uzağa gitmeyelim, IŞİD Musul'ü işgal etti, Sincar'da Ezidi kadınlarına tecavüz ediyor doğruyor, Amerika'dan ses bile çıkmadı. Ne zaman ki IŞİD Kürdistan bölgesi yönetiminin başkenti Erbil'e doğru ilerlemeye başladı o zaman Amerika operasyon başlattı. Bunun da nedeni ne biliyor musun, İsrail'in çıkarlarını temin etmek. Çünkü Barzani'nin Kürdistan yönetimi İsrail'in müttefiki ve İsrail onlara bağımsızlık kazandırmaya çalışıyor. Amerika Irak işgaliyle kârlı çıkmamıştır. Irak petrollerine bile tam erişememiştir. Amerika Irak'ı İran'a kaptırmıştır. İran Irak'ta resmen at koşturuyor. Saddam'ın İsrail'i yok etme planı vardı. Saddam İsrail'e karşı nükleer silah arayışı içindeydi. Bu yüzden İsrail Saddam'ın Osirak'taki nükleer üssünü bombalamıştı. Aynı zamanda gazeteci Cengiz Çandar, dönemin Amerikan dişişleri bakanı Dick Cheney'e Irak işgalinde Amerika'nın çıkarı nedir diye sordu, Cheney ise bilmiyorum tam olarak diye cevap vermiştir. Amerika'nın Ortadoğu poltikaları İsrail eksenlidir. İsrail Amerika'nın bir eyaleti gibidir. İsrail 67 Savaşında Amerikan gemisini bombalamasına ve askerilerini öldürmesine rağmen ve Amerika'nın gizli bilgilerini Jonathan Pollard sayesinde ajanlık skandalına rağmen Amerika hala İsrail'i destekliyor ve bu zamana kadar da halkına hiçbir açıklama getirmek zorunda hissetmedi. İsrail gibi bir şeriat devletinin laik olduğunu mu düşünüyorsun? demişsin. Öyle bir şey demedim bunu nereden çıkardın anlamadım. Gürcistanla ilgili verdiğin örnek ne alaka onu anlamadım.
Bu arada, İsrail'in kadınlara askerlik yaptırması nüfus azlığından değil askerlik hizmetine önem vermesindendir. Çünkü İsrail kurulmadan önce varolan Haganah gibi teşkilatlar askeri bir gerilla örgütleriydi. Halk arasında askerlik bir meslekti. Bu yüzden İsrail halkında da askerlik bir okul ve meslek gibidir. Kibbutzlarda da insanlar silahlıdır. Yani şu anki zorunlu askerlik nüfus azlığıyla açıklanamaz. Ama eski dönemler için bu doğru. İsrail'de bu gelenektir.
Kankam artık eskisi kadar tartışmayı pek sevmiyorum, insan yaş ilerledikçe, olgunlaşmanın da etkisiyle pek istekli olmuyor bu tür şeylere sanırım çünkü kimsenin fikrini değiştirmek de mümkün olmuyor. Herkes bildiğini okuyor yine. Her neyse uzun lafın kısası son kez yazıyorum.
Kimse yahudi lobisine güçsüz demedi, yahudi lobisinin gücünün ben de farkındayım. Fakat ne kadar güçlü olursa olsun ülkeler ( özellikle gelişmiş ülkeler) bir savaş esnasında kavgaya adam çağırır gibi diğer ülkenin yanında bitemez. En fazla yapacakları şey bugün ukrayna savaşında olduğu gibi mühimmat yardımı, istihbarat yardımı vs. şeklinde olur. Sen Amerikayı İran, Rusya, Irak gibi diktatörlükle yönetiliyor, tek adam rejimi var sanıyorsun sanırım fakat bunun senatosu var, pentagonu var. Var da var. Bak trump güya suriyeden amerikan askerlerini çekecekti ama başarabildi mi? Hayır. Amerikanın İsraile olan desteği su götürmez bir gerçek, kimse de bunu inkar etmiyor fakat IŞID ne zaman israile yöneldi amerika harekete geçti demek de oldukça komik. IŞID zaten söylediğin güçler tarafından oluşturulmuş , suriyede bulunmak, petrol rezervlerini ele geçirmek, Kürt devleti kurdurmak vs gibi amaçlara hizmet etmek için oluşturulmuş paravan bir terör örgütü. IŞID'in israile doğrudan bir tane saldırısını bana gösterebilir misin? Bir de bana saf diyorsun.
Evet İsrailde kadınların askerlik yapmasının bir diğer nedeni de askerliğin İsrail toplumu için önemli olmasıdır. Olayların tek bir nedeni olmak zorunda değildir. Birden fazla nedeni olabilir.
Sen laik toplumların eşitliğe önem verdiğini söylüyorsun bu yüzden kadınların askerlik yaptığını savunuyorsun ben de sana soruyorum dünyada tek laik topluluk İsrail (ki şeriat devleti) ve finlandiya mı? Fransada neden kadınlar askerlik yapmıyor laiklikle ilgiliyse?
Rusya- Gürcistan muhabbeti ise İsraille karşılaştırılabilecek bir şey değil çok farklı, İsrail'in bir savaş için tek ihtiyaç duyduğu şey nüfusken Gürcistan teknolojiden de yoksun bir ülke. Ayrıca tehdit eden Rusya ve Gürcistan arasında da ciddi bir güç farkı var. Kadınların askerlik yapması da pek bir şeyi değiştirmez yani onlar için
Yalnız Avrupa ülkelerinde zorunlu askerlik olayı yok, ben ise zorunlu askerlik olayında cinsiyet eşitliği olmalı diyorum. İnsanlar bir şeyden zorunlu kılınacaksa cinsiyet eşitsizliğinin olmaması gerekir. Gürcistan çok da askeri teknolojiden yoksun bir ülke değil. Kendi zırhlı aracını kendileri imal eder. Adı ise Lazika ve Didgori. Hatta bildiğim kadarıyla kendi yerli SİHA'larını da yapmışlardı.
Bence de zorunlu olmalı. Sadece erkekler değil, kadınlarda silah eğitimi almalı ve askerlik yapılması. Eşitlik diye söylemler var da eşitseler askerlikte olsun :)
Cevap
5Cevap
Bence bu ülke de de olabilir
Kesinlikle katılıyorum kadınlarında askerlik yapması gerekiyor madem her konuda kendilerini eşit görüyorlar bu konudada eşit olmalılar
Hayır ama yapsınlar kanka her konuda biz sizden daha iyiyiz biz olursak her şey çiçek böcek oluyor vs şeyler diyorlar yapsınlar belediyede kaldırım parke kanal açma isciside olsunlar madende çalışsınlar erkeğin her alanda olduğu yerde kadınlarda olsun işlerine geldiğinde her şeyi sizden iyi yaparız deyip işlerine gelmediğinde siz erkek degilmisiniz bizden guclusunuz deyip bazı işlerden kaytarmasinlar
Kanka yabancı kadınlar türk kadınlarından her konuda hem zekilik hem ileri görüşlü hem becerileri hem aile rolünde başarılı hem eş rolünde mükemmel en azından türk kızları kezbanligi gibi bizsiz hiç bir seysiniz demiyorlar bu bile artı
Türk kadınları kendini düzelmediği sürece türk erkekleri yabancı kadınlar ile evlilik yapmaya devam edecek türk kadınlarıni hiç bir millet etmiyecek etmiyorda zaten
Bence de olmalı en azından yemek yapma çocuk bakımı evlilik ve cinsel eğitim dikiş nakış gibi bilgiler de verilmeli.
israilde şeriat mı varmış
Erkeğim diye gezmesini biliyorsunuz. Her yükü kadına bindirdiniz. Bi askerlik kalmıştı zaten yapmadigimiz. Onu da yaparsak yüzünüze bakar miyiz?
Zaten size bakan yok ki artık Türk erkekleri yurt dışında kadınlar ile evlilik yapıyor artık sizlerin gereksiz tripleriniz ile kezbanlıklarınız ile uğraşılmıyor türk kadınları kendini düzelmediği sürece türk erkeklerin daha büyük çoğunluğu yabancı kadınlar ile evlenmeye devam edecek
Zaten türk kadınların sonu hep yalnızlık olacak hiç evlenmeyi bırakın sevgiliniz bile olmiyacak benim kendi düşünceme göre belki istisna ile sizlerle staj yapıp yabancı kadınlar ile evlenilebilir ki yabancı kadınların daha değerli olduğunu anlarız
Zaten ya gülersiniz içinizden ya da trip atarsınız kezbanlik hareketleriniz fesat olarak hep kalırsınız hep böyle
@Kohlhaas katılıyorum.
ya erkeğe de olmamalı ya da kadına da olmalı bence
Her bok bizde bir de askerlik kaldıydı yapmadığımız zaten. 😃
Ya bi git ya mal mısın nesin
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?