Kuran'da Şeriat yoktur?

Kuran'da şeriatle yönetilin, demokrasi ile yönetilin vb. ibare yoktur ve istenen adaletli yönetimdir. Kuran zaten bir yönetim de kuramaz sadece bir kutsal metindir hayat ise dinamiktir. O yüzden yönetimin temel ilkeleri yani adalet, yetim hakkı gözetmek vb Kuran'da vardır ve geçerlidir. Ama Şeriat Peygamberin ölümünden sonra içtihat kapısı açıldı denilerek, din adına kurallar, fetvalar uydurulmuştur ve bunlar çağına göre gerekli idi. Bugün evet çağdışıdır hepsi tarihseldir.

Anlaşılmayan konu şu Hz. Peygamber varken Kuran hükümleri vardı. Hz. Peygamber ölünce fetva hukukuna geçildi; bugün Afganistan'da Taliban'ın uyguladığı yönetim gibi. Tek fark arada bin sene var.

Kuran hukuku süremezdi. Çünkü peygamber yoktu. Din hukuku sadece o peygamber varken geçerlidir. Yoksa değildir. Akışkan hayatta tek bir metinden yönetim çıkarılabilir mi?

O yüzden laiklik önemli.

Kuran'da Şeriat yoktur?
Cevapla