Kuran'da göğüsleri örtün vurgusu yapılıyor neden başörtüsü verilen emrin üstüne ek olarak insanlar tarafından konulan bir kural.
Amacım sadece öğrenmek bilen kişiler cevap verirse çok mutlu olurum.
Kuran'da göğüsleri örtün vurgusu yapılıyor neden başörtüsü verilen emrin üstüne ek olarak insanlar tarafından konulan bir kural.
Amacım sadece öğrenmek bilen kişiler cevap verirse çok mutlu olurum.
Kur'anı yorumlayan alimlere göre değişkenlik gösteriyor. Mezheplerde de farklı şekilde yorumlanmıştır. Bazı mezheplere göre örtünmeyen kadınlar direkt dinden çıkmış olur, bazılarına göre sadece günaha girmiştir. Kur'anda da şu şekilde geçer:
Nûr Sûresi 31. Âyet: “Mü'min kadınlara da söyle! Gözlerini (harama bakmaktan) sakınsınlar/kıssınlar, namuslarını korusunlar, (yüz ve el gibi) görünen kısımları müstesna zînetlerini teşhir etmesinler ve başörtülerini tâ yakalarının üzerine kadar salsınlar.
Salsınlar olarak çevirilen kelimenin asıl anlamı vursunlar aslında ve bu ayette örtünmesi gereken yer yani vurgu yapılan yer göğüs gibi anlam çıkıyor
Bilemeyeceğim, herkes kafasına göre yorum yapıyor. Aslında anlamı gayet açık görünüyor.
Evet o nedenle sadece Kur'an'a bakmak istiyorum alimler kafa karışıklığı oluşturmuş biraz
Kur'an'da Nur Suresi 31. ayette kadınların başörtülerini göğüslerinin üzerine örtmeleri emredilir. Geleneksel yorumlar başörtüsünün zorunlu olduğunu savunurken, bazıları bunun daha çok iffetli giyinme vurgusu olduğunu düşünür. Başörtüsünün uygulama şekli ise tarihsel ve kültürel faktörlere göre değişiklik göstermiştir.
.
Yani başörtmek kültürel ama vücudu örtmek ve takvalı olmak farz
Evet, İslam'da başörtüsü ve vücudu örtmekle ilgili hükümler arasında farklılıklar vardır. Başörtüsü, İslam'da kadının mahrem olmayan erkekler karşısında başını ve vücudunu örtmesi gerektiği emrinin bir parçasıdır. Bu, Kur'an'da Nur Suresi 31. ayette ve Ahzab Suresi 59. ayette geçer.
Vücudu örtmek ise hem erkekler hem de kadınlar için genel bir farzdır. Kadınlar için avret sınırları daha geniştir ve vücutlarının büyük bir kısmını örtmeleri gerekirken, erkekler için avret bölgesi daha küçüktür (genellikle diz ile göbek arası).
Takva ise kişinin Allah’a karşı bilinçli yaşaması, O’nun emir ve yasaklarına uygun hareket etmesidir. Vücudu örtmek, takvanın bir parçası olabilir, ancak takva sadece dış görünüşle ilgili değil, kişinin iç dünyasında Allah'a yakın olma ve O’nun rızasını kazanma çabasıdır.
Cevap
8Cevap
Göğüsleri örtün nerde var tam olarak ben inanmıyorum sizdenndaha iyi biliyorum dininizi
Nur 31 kelime mealini okuyabilirsin bu arada merak etme dinimi her daim anlamak için tekrar tekrar okurum bu ayıplanacak bir şey değildir dinim bunu emreder
Okudukça dinden soğudum🤣
Ben daha çok sarıldım okudukça
Din yüzünden kendimi kısıtlyamazdım o yüzzden bıraktım
O ayrı tabi dinde zorlama da yok
Onunla ilgilide çelişki var 🤣
Ne mesela
Kuranda yazmıyor evet. Sünnet olarak geçiyor diye biliyorum
Evet yazmıyor milyon kez okudum doğrusu nedir diye ama yok ama işin içinden çıkamama sebebim neden alimler böyle bir şey yaptı
Doğruyu bulmaya çalışıyorum ki yanlış bir şey varsa yeni nesillere aktarılmasın
Örtünme bir ibadettir. Çünkü bunda Yüce Allah'ın emrine uyma vardır. Örtünmek Müslüman bir kadına namaz ve oruç gibi farzdır. Bu yüzden Müslüman bir kadın örtüyü inkâr ve terk ederse mürted olur, İslâm'dan çıkar
Peki ayette başörtüsüne dair bir emir var mı
Allahın emridir kurandada mevcuttur
Hangi ayet tesettürle ilgili iki ayet var iksinide detaylıca inceledim ama başın örtülmesine dair emir bulamadım eğer bilginiz varsa bana aktarır mısınız bu konuyu net bir şekilde bilip doğru olanı yapmak amacım
Emin ol en güzelini yaparsın şimdiden uygula bu yaşında geç olmadan
Ahzâb sûresi 59. âyet
Bu ayeti inceledim çok kez geniş bir örtü ile örtünmek gerektiği yazıyordu
Sadece kuran ile değil sünnet ile de din öğretileri öğretilir
Allah sadece allahın emirlerine uymamızı söylüyor Kuran'da kuranla çelişen hadisleri kabul edersek yanlış olmaz mı
Peygambere iman, imanın şartlarından güzel kardeşim. Kuranla çelişen uydurma hadisi elbette inanmayacaksj
Çelişen kısım şu aslında Kuran'da örtülmesi gereken yer yani vurgu yapılan yer göğüs iken bazı hadislerde başörtüsü farzdır deniliyorsa bu hadisin sahih olduğundan şüphe etmek gerekmez mi
Hayır gerekmez. Allah namazın farzlarını da kuranın içine koymamıştır. Her türlü şeyi 600 sayfaya sığdırmamıştır. Dolayısıyla Resulüne itibar etmek gerekir. Avret yeri ört yazar göğüsü ört demez Kuranda da. Avret yerlerini Resul açıklamıştır
Var. راس geçiyor, yani kafanı ve dolayısıyla saçlarını da kapatman gerekiyor.
Ciddi misin o kadar okumama rağmen fark etmemişim hangi ayet acil bakmam lazım
Yanlış hatırlamışım. راس kelimesini bir tefsirde görmüştüm sanırım. "Humur" geçiyor. Nur suresi 31de. بخومر şeklinde yazılıyordu yanlış değilsem. O da fusha (klasik&kuran) Arapçasında başörtüsü demektir. Kökü Hımâr kelimesidir ve bu kelimenin çoğuludur.
Evet humur kelimesi geçer ama direk راس bu kelime geçmiyor humur kelimesinin kök anlamı örtüdür her hangi bir örtü türetilmiş şekli ise kadının baş örtüsüdür. Nur süresi 31. Ayette humur kelimesi geçer evet ama ayette örtülmesi gerek yer olarak vurgu göğüslere örtülerinizi göğüslerinize vurun şeklinde meali. O dönemler erkekler de kadınlarda başörtüsü takarlarmış güneşten ve kültürden ötürü ayette başörtülerinizi göğüslerinizin üzerine vurun ayeti direk olarak örtülmesi gereken yerin göğüsler olduğunu gostermez mi
O dönemde örtü demek vücudun herhangi bir yerini örten bir şey demekti. Yani direkt başörtüsü veya tişört şeklinde bir ayrım yoktu. Ki diyor ki "örtünüzü yakanın üstünde bağlayın" göğüsler zaten avret yeri kapatılmalı birde örtü "başörtüsü" üzerine salınacak. Şahsen öyle yorumladım ben. En doğrusunu Allah bilir.
Kelime mealine bakınca "yakalarının üzerinden bağlayın" anlamıda çıkmıyor. En doğrusunu Allah bilir tabiki inşallah bizi doğru olana iletir
Amin inşallah. 🙂
Merhbalalar
Nur süresi 31 ayeti okudunuz mu?
Hem de defalarca kelime mealleri tefsirler bol bol okudum kuranı inceleyerek okumayı severim
Risale-i Nur adlı tefsir kitabını okudunuz mu?
Evet ama ben Kuran'da ne yazıyorsa onu yapmaktan yanayım Kur'an'a zıt olan hadislerin hiçbiri sahih değil veya Kur'an'a zıt düşen eklemeler yapılan hiçbir görüşü de kabul etmem Kur'an da Kur'an'a zıt dusen her şeyi terk etmemiz konusunda ayetler var
Kur'an tefsiridir efendim sadece daha yalın hale getirmektir Kur'an'a zıt bir yorumu yoktur
Knk örtünmek farzdır ALLAH in bir emridir
Evet örtünmek farz ama kuranı tekrar tekrar okumama rağmen baş örtmeyi göremiyorum Kuran'da başı örtün yazmıyor
Ya boş ver zaten evrim agaci oku napcan bende yurt dışında çıkıp ateist olamyi düşünüyorum ama kararsızım şu an elhamdülillah muslumanim sende örtünme boş ver rahat rahat gez
Ahahah bu kadar basit değil her şey illa örtünmicem demiyorum doğru olanı bulmak istiyorum
Taw herkes bir taraf haber yapıyor ateist din karşıtı islamci ise dindar konuşur ondan zor yani boş ver örtünme napcan aq bende yurt dışında gitseydim ateist olurdum ztn hoşlanmaya falan
Hollanda diyecektim
Okuma yazma biliyorsan Türkçesini oku
İşte okudum bu yüzden bu soruyu soruyorum ama alimeler ve o kadar insan neden başörtüsü Allah'ın emridir diyor bunu anlamaya çalışıyorum
Onlar kendi istediklerini Allah'ın emriymis gibi göstermek için
Yok tabiki
Ben de okuduğumda kesinlikle yok ama varmış gibi iddia ediyorlar
Yok bu sadece boynundaki takıların başkalarıntarafından görülmesi uygun olmadığı için bu geçiyor gördü olarak düşünülebilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?