Evliliği zorlaştıran nedenler arasında neler var?

Kadın ve ailesi, erkek ve tarafını MB bankası gibi görüp soyup soğana çevirmeye çalışıyor.

Adam akıllı ev eşyası ve sade bir nikahla taş çatlasın 100-150 bin lira gidecekken 500-750 bin lira arasında bir rakama çıkıyor evlilik.

Günümüzde açılan boşanma davalarını açan taraf yüzde 81 oranında kadın olduğuna göre, niye bu kadar masrafa girsin ki? Doğal olarak erkekler evlenmeden gayrı ahlâkî yaşama özendiriliyor.

Bu yüzde 81'lik oranın büyük bir kısmı da kızgınlıkla alınmış bir karar, çoğu kadın pişman olup geri eşine dönmek istiyor. Ben olsam asla geri dönüşüne müsaade etmem de ülkede kuyruğu dik erkek sayısı yok denecek kadar az.

Her ne ise... Bu bilgiler Ankara Barosu kadın hakları başkanı bir kadın avukat tarafından kaleme alınmış.

Buna göre...

1. Türkiye'de kadınlar aklı başında ve ferasetle karar alamıyor. Her konuda ailesinden onay alıyor.

2. Koca yuvayı bir kızgınlıkla yok edebiliyor, zaten Kur'an-ı Kerim'de talak hakkının üç defa olduğunu, Hanefi mezhebinde (cana halel, ahlaksızlık ve yalan olmadığı müddetçe kadına boşanma hakkı tanımıyor) bir hakkın ancak dinî nikah esnasından kocadan talep edilmesini, erkeğin de rıza göstermesi gerektiğini belirtiyor ama dinleyen kim? Lafa gelince çoğu kadın Müslüman?

3. Maddi külfet tamamen erkeğe dayatılıyor. 1990 ve öncesi anlaşılabilir bir durumdu ve medeni kanun da bu şekildeydi. Ailenin reisi erkekti diyordu. 2008 yılında medeni kanun kadına yönelik pozitif ayırımcılık ile yeniden değiştirildi ve aile reisi konusu kalktı ve kadın erkek eşitliği savunuldu. Ama nafaka bunun aksi yönde daha da haksız boyuta getirildi.

4. Çocuk meselesi. Ayrılık durumunda annelerin neredeyse tamamı öç almak adına o küçük yavrucakları silah gibi merhametsizce kullanmaya kalkıyor.

Bu ve buna benzer maddeler sebebiyle çoğu insan evliliği kötü olarak görüp evlenmek istemiyor. Ama bu sefer de ortaya uzunca bir ahlaksızlık listesi çıkıyor. Dinî malumatı geçtim, örf ve adetleri de geçtim, sağlık konusunda ülkede cinsel hastalıklar patlak verdi, HPV her yeri sardı sarıyor. Nasıl bir mide varsa insanımızda?

Sadede gelecek olursak, önümüzdeki evliliğe dair engeller neler ve nasıl çözüm üretilebilir?

Dipnot: Sağlıklı nesiller için iyi bir yuvanın varlığı kaçınılmaz derecede çok önemli.

Evliliği zorlaştıran nedenler arasında neler var?