Grafikte de görüldüğü üzere, kadınlar işgücüne katılım konusunda erkeklerin oldukça gerisinde. Ataerkil toplum yapısı, ülke genelinde kadına çocuk bakımı, ev işleri gibi görevler atayan basmakalıp inanışlar ve popülist dini söylemlerin kadınların istihdam edilmesini engellediğini söylemek yanlış olmayacaktır.TÜİK’in 2022 Şubat ayı verilerine göre her 100 genç kadından yalnızca 21 tanesi istihdam ediliyor. İstihdam oranlarında fark bu kadar açıkken işsizlik oranlarında kadınlar ile erkeklerin arasındaki fark 7 puana kadar iniyor. Verilerden hareket ile, genç işsizliğinin büyük ölçüde cinsiyetten bağımsız bir sorun olduğu söylenebilir. Bununla birlikte istihdam edilme oranlarında cinsiyet eşitsizliğinin etkileri net şekilde görülüyor. Tüm bu durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman, gençlerde cinsiyet eşitsizliğinin hem ekonomik hem de toplumsal bir sorun olduğu açık. Devletin bu konu üzerine politikalar üretmesi, yasa ve mevzuatları gelirde eşitlik sağlayacak ve kadınların çalışma hayatına katılımını teşvik edecek şekilde düzenlemesi gerekiyor.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Türkiye’de İşgücüne Katılımda Cinsiyet Eşitsizliği olduğunu düşünüyor musun?
Şimdi artık çalışmak isteyen her kadın türlü işlerde çalışıp ekmeğini kazanıyor demişsin , Ben çalışmak isteyen her kadının çalışabildiğini düşünmüyorum. Bütün vilayetleri gezdim köy köy gezdim hemde oradaki insanların isteklerini bir görseniz şaşırırsınız.
Cinsiyet ayrımının olmasının sebebi de yaradılış gereği kadının her işe elverişli olmadığı ; zaten problemde yaradılış gereği elverişli olduğu işleri bile yaptırmıyor bir çok iş veren yaptırsada maaşlarını erkeklere göre daha az veriyor. Ben işletme sahibi ve kadın istihtamına çok dikkat eden biri olarak çalışamayan ya da çalıştırılmayan kadınları sesi olmak istedim
Yapacağı iş varken yapamaz diyenlere bende gıcığım. Ama her işi bir kadına yaptıramazsınız. Kadın yaradılış gereği naiftir. Her türlü iş yükünü kaldıramaz. Bir işçinin yapacağı bedensel yükü bir kadın yapamaz. Yapmasını da bekleyemezsiniz.
İşverensiniz anladım. Hassassınız onu da kabul ediyorum..
Kesinlik bu konuda ayni fikiriz birbirimiz bir tik yanlis anladik o kadar. O koylerde o kadinlar o kadar cok calismak istiyor ki bir bilsen. Gozlerimle gordum. Ama maalesef es baskisindan calistirilmiyor
Köylerde erkeler kadınları tarlada bağda bahçede çalışsın ister. Dışarıda değil.
Çünkü bağda bahçede çalışmak kendilerine bakacağı için istemez. Ayrıca ailenin geçimi de bu işlerle sağlıyor. Bunu da yapması gereken erkek yapmadığı için Kadın üstleniyor.
Aradaki fark, kadınlar şehirde daha rahat şekilde özgürce çalışabiliyorken, köylerde kadınlar daha ağır şartlarda sosyal hayatları olmadan çalışıyor.