Çocuklara yüklediğimiz yükün farkında mıyız? Ya da bu yükün ağırlığının ne olduğu hakkında bir fikrimiz var mı?

Nereden çıktı bu soru diyebilirsiniz... Zira ben evli değilim ve çocuğum yok...
Çıkış noktamsa, benimle yaşıt ve 8 yaşında bir kızı olan bir arkadaşımın kızıyla çok ilginç diyaloglar yaşaması... Anlattıklarını duyunca "O dediğini ben bile akıl edemem." dedim...

Geçenlerde "maruz kaldığı" diyeyim konuşma ise resmen dondurdu beni... Kızına kızgınlıkla "Ne biçim çocuksun sen!" diyen Anneye kızının cevabı beni cidden üzdü:
"O zaman doğurmasaydın beni! Madem beğenmiyorsun!"

Bunu diyen çocuk 8 yaşında sadece...

Arkadaşım bana, "Bu cümleyi kızın sana kursa ne derdin?" diye sordu... Diyecek bir şey bulamadım... O ise "Bir daha böyle bir şey söylemeyeceksin!" şeklinde sert bir çıkış yapmış...
Ve sonra konuştuğumuzda "Acaba" dedi, "Kızımdan beklentim çok fazla diye mi böyle oluyor?" Çünkü cidden zeki, iğneleyici ve hatta bir parça kinci bir kızı var... Ama dedim ben de, bir şeyi atlıyorsun: O kızcağız bu dediği cümlenin alt metnini, sende yaratacağı şiddeti ve üzüntüyü bilemez ki...

Ve şunu düşündüm, biz çocuklara ve ebeveynlerimiz de bize tabii, çok mu anlam yüklüyoruz, beklentimiz çok mu büyük onlardan? Düşünüyorum ben de zeki sayılacak bir çocuktum ama aşırı saftım, zira çocuktum... Ve Anneme asla böyle bir cümle kuramazdım, ki aklıma dahi gelmezdi...

Şeytan bunun neresinde sizce? Suçlu kim?
Çocuklara yüklediğimiz yükün farkında mıyız? Ya da bu yükün ağırlığının ne olduğu hakkında bir fikrimiz var mı?