Yaşlılara yer vermek saygısızlık değildir. Sırf sizden daha önce doğdu diye bir insana ekstra hürmet göstermenize gerek yok. Eğer ayakta duramayacak kadar yaşlı ise yer verilebilir ama onun dışında yer vermemek saygısızlık değildir.
Oxford Üniversitesi uzmanları, beden sağlığı açısından yaşlıların ayakta seyahat etmelerini tavsiye etmektedir.
Toplu taşımada yaşlılara yer vermemek saygısızlık mıdır?
Ben 20 li yaşlarimda hastaydım, dolmuşla hastaneye gidiyorum. Ayakta da asla yaşlı olmayan gayet dinç bir hanımefendi vardı, dolmuştan inerken bana bir sürü laf söylemişti. Herkes yüzüme bakmışti, beni rezil etmişti kendince 😅 Benim ayakta duracak halim yoktu oysa ki.. Velhasılı saygısızlık ya da değil. Kimse kimseye yer vermek zorunda değil, kimse bunu kendine hakmış gibi görmesin öncelikle.. Ben vicdanen rahatsız olduğum için veriyorum genelde o ayrı konu.. Bizimde ana-babamiz var. Onlara yer verilmese hoşumuza gitmez bu ondan pay biçelim ayrıca..
Artık bende yaşlı kategorisindeyim, gerçekten yaşlı ve ayakta duramayacak biri olduğunda hamile vs o zaman yer veriyorum. Saygılı olmak halden anlamak gerekir onun için saygılı olmak adına her zaman yaşlılara yer verdim.
toplu taşımada yaşlılara ve genç olsun yaşlı olsun bayanlara yer vermek gerekir. yaşlılara yer vermemek saygısızlık bayanlara yer vermemek düşüncesizlik olur. ayakta giden bayan yolcuların tacize uğramasını engellemek adına yer vermek gerekir biz erkekler bayanlara annelerimiz bacılarımız gibi düşünüp onların taciz olaylarını yaşamasını bir nebze olsun engellemek için yer vermemiz gerekir
Saygısızlık tabi Geçenlerde durakta otobüs beklerken yaşlı bir amcayla muhabbet ettm otobüsü geldiği halde binmedi neden diye sordum kabalaıkta gidemiyorm bana yer vermiyorlar ayakta gitmekte zorlanıyorm dedi boş otobus bekledi 1 yer vermekle bir yerleriniz eksilmez Incileriniz dökülmez Yapılan araştırmaların canı cehenneme
Evet saygısızlıktır zaten burada herkes yaşlı mesela otobüse bindiğin zaman oturmak yok çünkü herkes yaşlı herkes bir yere oturuyor biz hep ayaktayız kötü bir şey ama bence saygısızlık olmamalı ya sonuçta bizde insanız biz de oturabiliriz yani djjdj hele benim gibi hantal birisi mutlaka oturmali🙂😂
Asıl yaşlılara yer vermeyenin yaptığı saygısızlıktır. Ve eminim bu düşüncede olanın anne babasına da saygısı yoktur.
Çünkü büyüğüne saygı ailede başlar. Ailede bunu görmemişse topluma da yansıtamaz. Kısacası toplu taşımada büyüğe yer vermeyen saygısızlıktır. Bir de bunun trafik versiyonu olan örneği var "Ben niye yol vereyim" gibi.
Valla ben pederin yanında bacak bacak üstüne atıyorum hiçte rahatsız olmuyor ama başkası yanında asla yapmam bu ahlak kuralından dolayı değil kendim rahatsız olurum. Ama babam ya da annem rahatsız olduğunu söylerse elbette oturuşumu düzeltirim gocunmam bile. Ancak anaya, babaya saygı olmayan yerde kimse kusura bakmasın insanın insana saygısı kalmaz.
Ben vermiyorum. Ayrıca bu bedava binen yaşlıların toplu taşıma ücretlerini belediyelerin bizlere yansıtmasından da fazlasıyla şikayetçiyim. Yaşlılar işsiz gibi 7/24 gezecek diye okuldan, işten çıkan birçok insan tıkış tıkış ve ayakta sohbet etmek değil.
Ya ben sana diyeceğimi biliyorum aslında da avukatla falan uğraşamam. Takip sayından nasıl bir insan olduğun ortada zaten. Git başka yorumlara atlayarak karı kız düşür sen. Atlama benim yorumlarıma aç gibi.
@Richardgör Senin soruna gelip gelmediğimi hatırlamıyorum bile. Ben şahsa özel soruya gitmem. Denk geldiyse cevaplar geçerim. Bu arada daha fazla yazmazsan yorumlarıma sevinirim. Hem beni hem de soru sahibini rahatsız ediyorsun bildirimlerinle. İyi günler.
Bazı yaşlılara evet. Örneğin; gıcık bir teyze/ dede biniyor. Yer verecek olmama rağmen işte konuşuyor. Düşün ben sabaha kadar ders çalışmışım okula gidiyorum. Dede ya da teyze arkadaşlarıyla lak şak yapmaya gidiyor tüm gün evdeydi en yoğun saatli seçiyor özenle. Böylelerine vicdanımla boğuşsam bile vermiyorum yer. Diğer türlü engeli olan ya da çok yaşlı olan herkese bu kriterlere bakmaksızın yer veriyorum.
Saygısızlık değil, çünkü bir çok yaşlı özel durumları hariç toplu taşımayı iki durak gezmek için kullanıyor. Yavrum sen gençsin bi yer ver dedikleri çoğu kişinin bilinmeyen sağlık sorunu olabilir, hatta sırtında leş gibi bir çanta ile yorgun argın dersten çıkıp evine gidiyor olabilir.
Saygısızlık değildir. Tamamen kişinin vicdanına kalmış bir meseledir. Karşında ahlanıp vahlanan, gençlikten şikayet eden, tepende dikilip sana dik dik bakan birine katlanabileceksen oturabilirsin elbet. Ancak ne kadar rahat olabilir orasını bilemem.. Bunu saygısızlık boyutuna taşımaya hiç gerek yok çünkü ortada bir saygısızlık göremiyorum. Empati duygun varsa ve yardımseversen zaten yer verirsin.
Oxfordu bilmem ben saygisizlik ileride yaslaninca biz de yer verilmesini isteriz olay bitmistir ozellikle yaslilar engelliler bayanlar ve hamilelere yer verilmeli az insan olunmali
Arkadaşlar bu ve benzeri konular yani vicdani konularda bir formül vardır. “Adalet kanunun metninde değil, hakimin vicdanındadır. İçimizde, bizi kötülüklerden çevirecek iyiliklere yönlendirecek vicdan olmadıkça, kanun bizi ıslah etmez.”🤘🏻
Benim için hamile, sakat veya çocuklu olanlar daha önemli. Yaşlı insan gezmek için evden çıkabiliyorsa, ayakta da gidebilir. Sırf bedava diye en yoğun saatlerde kalabalık ediyorlar. Yoğun olmayan saatte binsin, boş yer bulur.
Yani buna yaşlılık açısından bakılmamali bence bazı yaşlı nineler dedeler benden sana enerjiler yani ayakta durmayacak kadar yaşlı ise öncelik ona verilmeli hem saygı açısından hemde empati açısından yani 😀😀😊
Bu insanın iyi ya da kötü olması gibi bir seçim. Kişi kendi seçimini yapmakta hür. Toplumların kabul gördüğü değerler vardır aykırı olmanız sizi haklı çıkarmaz. Yaşlıya hürmet çocuklara sevgi göstermek insanı insan yapan erdemli davranıştır.
Saygısızlık değil, seçimdir. Bu bir görev değildir ama yapılırsa da kendi inisiyatifiniz ile iyilik yapmış olursunuz ve bu kişi de karşılığında teşekkür eder ve bunu görev olarak görme (z) meli. Bu bir empati meselesidir.
Otobüse önce binmek için koşup beni iteklerken yaşlı olmayan kimseye ayakta kaldıklarında yer vermiyorum. Ama onun dışında eğer ben çok yorgun değilsem yer veririm. Bazen de onlar istemiyor yok otur evladım diyor peki diyorum 😅
Yaşlı insanların sürekli oturup hareket etmek istememesi, bedenlerini zorlamaması rahata alışması ancak bunun sonucu olarak kas eklem ağrıları ve çeşitli rahatsızlıklardan hayıflanmaları tam bir ironi.
Yaşlaninca hastaliklari ortaya cikmaya baslar insanlarin ve agrilari da. Otobuste ayaktya duran 70-80 yasinda insan varken benim 18 yasimda oturmam tabi ki saygisizliktir. O insanin belki bacaklari agriyor da ayakta durmaya zorlaniyor ama soyleyemiyor. Afedersiniz ama buna ragmen sagligi yerinde bi gencin, insanin oturmasi ayip bi sey. Zaten evinde oturuyorsun kalk da yer ver yani. Bi yerinden bi sey eksilmez.
Bende otobuse bir defasında bindiğimde yabancı kadın birde cocukları oturuyodu koltukta yaslı bir kadının söylediği sey su bizim ülkemizde yasıyosanız adetlerimize uyucaksın bizim sayemızde burdasınız demişti daha sonra yanındaki adama da sende git söyle kaldır karsıdakını otur demişti bence yaslıların yaptıgı saygısızlık
Düşün sen yaşlısın elin ayağın tutmaz halde ve yorgun bitkinsin , gözlerin kararıyor ayakta durmaya mecalin yok ve etrafında birçok dinamik genç var. Bu gençlerin sağlığı yerinde ve senden daha dirençliler. Peki sen yaşlılıkta ne düşünürdün o gençler hakkında.
Bak insanlar nefsini terbiye etmeli, nefsini terbiye etmeyen bir insan aklını nefsinin kulu yapar. Böyle insanlar sadece hayvanda olan nefsin eline düşmüştür. Ben senin dediğin menfaat düşkünü ve bencil insanlara karşıyım. Birde bazı yaşlıları düşün sen onu düşünürken o da seni düşünüyor. İçi cız ediyor senin rahatını bozduğu için otur evladım diyor. Yani insanlar arası farka bakılarak insanlar yargılanabilir. Tek bir niyeti bozuk yüzünden tüm yaşlılar aynı seviyede algılanmamalı küçüğüm. Umarım anlaşıldım.
Ben zaten sacma sapan bo yerde yasadim icin bi suru yol yuruyorum ara tarafa otobus yok iki ilce arasi var sadece ondada 5 10 dk shruyo ayakta duramicak gibiyse veriyom
Ayakta duramayacak kadar yaşlı olanlara yer veririm dedim zaten detayda. Tutup da 70-80 yaşında ayakta rahat durabilen bir adama yer vermem. Avrupa'da Japonya'da insanlar 70 yaşında emekli oluyorlar. Bizimkiler alışmışlar tembelliğe
Bende 65 yaş üstü için diyorum zaten. Yanlış anlaşılmalar olabilir. Bizimkiler eve ekmek götürmek için, emekli olduğu halde çalışıyorlar. Maalesef düzen bu.
Ataerkil toplum olduğumuz için bizim ataya, anaya ve babaya yani açıkçası büyüğe saygı eskiden bugüne daima vardır. Okurken de andımız vardı büyüyünce bu andımızı tutmuyorsak bize ne yazık. Biz hürmetsiz bir toplum değiliz. Çalışkan ve ataya ve yaptıklarına hizmet eden bir toplumuz. Nedeni şudur ki çalıştıkça hizmet ettikçe daha çok atadan öğrenir ve üzerine ekleriz. Biz ki görmüş, geçirmiş, yaşamış ve yaşatmış, atalarının saygı ve sevgilerini bize aktarmışlara neden saygısızlık edelim ki?
Evet ayakta dursun diyorlar ama yaşlıysa veriyorum ben, hamile olur ya da bir sıkıntısı falan ama onun dışında umrumda bile değil. Ben de para veriyorum sonuçta.
Bu toplumda yaşlıya saygı göstermektir, toplum de er yargılarından biridir, 47 yaşındayım bende çocuklu kadın veya benden daha yaşlı ve dinç olmayan birini görünce yer veririm. İnsanlık ölmedi diye düşünürüm
Adam hem bedava binecek hemde sakat halimle kalkip yer verecem yok oyle bisi ha bide sirf mali var diye kadina yer veriliyor maliyla yönetiyorlar resmen dunyayi bide bunlarin bebek arabali teroru var bi otubuste 6 adamlık yer israfi
Öncelik hamile bayan kucağında bebeği olan batan ve yaşlı insanlar İhtiyarlar olmasa biz ne işe yarariz onlar bizim atalarımız dede nicelerini ben kurbanım o güzel insanlara
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
ayakta zor durani gorunce veriyorum bazilari da genc ama bakiyor insan sinir oluyor ya
şu an araştırmaların gösterdiğine göre ayakta duramayacaklar dışında yer vermemek saygısızlık gibi görünmüyor ama tabi ama bunu yaşlanıncaya kadar da çok bilemeyeceğim