Orta Çağ'ın karanlığında kaybolan kadın için 18'inci yüzyılda bir umut ışığı belirdi: İlk feministlerden Mary Wollstonecraft çıkıp ''Bir kadın hem çalışabilir hem de iyi bir eş ve anne olabilir.'' dedi. Tabii tüm erkekler buna muhalefet etti. Öyle ya da böyle 20'nci yüzyılın başlarından itibaren kadınlar erkeklerle yavaş yavaş eşit seviyeye gelmeye başladı.
Ancak ne var ki, günümüzde kadınların çalışmasına sıcak bakmayan büyük bir kitle var. Bu kitle hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kadınların çalışmasını uygun görmeyen zihniyet hakkında ne düşünüyorsunuz?
şurda bi anlaşalım ben hiç bir şekilde feminist değilim olamamda çünkü feminizm belki eskiden tamam eşitlik demek ti ama şimdi ki feministlerin çoğu eşitlik değil pozitif ayrımcılık istiyorlar. ha ama mevzu kadının çalışmasıysa orada resti çekerim, çalışacak tabi çalışmamak ne ben bakıcı mıyım, biz bu hayatı paylaşmıyomuyduk? ne ben ATM yim ne de bacaklarımın arasında ki kredi kartı 2 miz de çalışıp evi geçindirecez ha öyle kalkıp her işte de çalıştırtmam, öyle evlere temizlik miş, sekreterlik miş falan filan (öğretmen candır en fazla da ortaokul öğretmeni) ev işlerine gelirsek bence 2 tarafta istemediği ev işini söylesin pişti olanları da bi şekilde çözsünler (misal ben bazen yemek yapabilirim ama ev temizleme diyosan ben yokum ciddiyim isterse 2 gözümün nuru olsun ben temizlik yapmam bulaşık yıkama çamaşır bile olur ama ev temizleme süpürgeyle çekme falan yok kardeşim sağ olasın o kırmızı çizgim (kötü anılarım var temizlik yapma ile ilgili hatırladıkça bile paspası kafada kırasım geliyo)
Bak kardeş. Kadın çalışır, niye çalışmasın? Ama mecbur değilken ve kocasının-babasının kanatlar altında güvenle süzülürken, yabani kurtlar sofrasına atlaması da ahmaklık olur. Kadın isterse calışır, ama istediği yerde çalışamaz, bu erkekler için de geçerli. Annem (gurur duyuyorum) evde babama yardım için başörtüsünün kenarına oya diker satardı. Sonra boşanmaya karar verdiklerinde okulumun mutfağında yemek yapmaya başladı, sonra müdürün izniyle kullanılmayan salonu, kafeteryaya çevirdi. Buraya kadar tamam, onun çabasına hayranım. Lakin sonra dayımın desteğiyle lokanta açtılar. Gelen erkekler yemeği değil, gözleriyle annemi yemeye başladı. Hatta 18 19 yaşındaki çırak anneme yürüdü. Bize neler cektirdi anlatamam. Bir tek o olsa yine şükür. Annem özgür olmaya calışırken yem oluyor. Yeniden evlenip en azında yanında elini tutup, 'bu kadın sahipsiz değildir!' Demesi gerekiyor. Dayılarım, dedem etkisiz eleman, sadece kıniyorlar ve annemi çogu dışlıyor. Bir kuaförde, terzide, butikte,... fitne ihtimali az olan yerlerde çalışmasını isterdim. Aynı zamanda bütün kadınlarımızın ahlak sınırları içerisinde çalışmasında İslam'ın görüşünden gitmeye calışıyorum, hatam varsa Allah affetsin, bir hata görmüyorum.
Geçmiş nesil topluluklarına ve toplum anlayışına baktığımız zaman biz değil de bizden bir önceki neslin böyle düşünüyor olması şaşırtmıyor açıkcası. Erkek gururun üst seviyede olduğu bir toplumdu ve erkek evi geçindiren bir birey olarak tanımlanırdı. Bu sebeple kadınların çalışılması alışıldık bir şey değil ve istenmiyordu da. Kadınların görevi çocuk bakmak erkeklerin görevi çalışmaktı. Yavaş yavaş bizim neslimizle birlikte bu düşünce değişiyor. Okuyan, çalışan ve iş sahibi kadınlar artıyor ve toplumda güçlü kadın konumunda tutuluyor. Erkekler de değişen bu düşünceyle eski nesil erkekleri gibi çalışmayan kadın değil de ya da bizden çok minik öncesi gibi benden fazla maaş alan kadın istemem gözüyle değil de çalışsın işine gücüne sahip olsun mantığıyla bakıyorlar. Bu konuda eskiye kıyasla daha çok ilerlemiş durumdayız. Dünya saçması düşünceydi çünkü.
kızlar okuyun karıyerınıze odaklanın işiniz olsun kendı paranızı kendınız kazanın . hayattakı en buyuk basarınız ceyız ve evlenmek olmasın yenı yerler gorun yenı ınsanlar tanıyın kaderınızı aılenıze bir arizona kertenkelesine bırakmayın . ev hanımı modu olan bı hayat zavallı bır hayat yoktur ınsan uretır gelıstırır calısır kendı aılesı cocugu ve ulkesı ıcın .
benım param var evde oturup copcuk baksın dıyen arziona kertenkelesi erkeklerden uzak durun onların aılelerı etrafı cevrelerıde o tarz küflenmmiş hayttan gelıyorlar .
Hangi hocaydi ismini şu an hatırlamıyorum. Kızı çalışan bir babanın kixinin maaşından bir şey alması haram gibi bir şey demişti. Yani bizim ülkemizde asla bu geri düşünce anlayışı bitmiyor.
elbette çalışabilir ama buradaki fikri istinad noktası önemli. erkek ve kadının eşitlik adı altında çalışma hayatında fıtratlarını önemsemeyişi kardan çok zarar getiriyor. dünyaya geldik, iyiyi ve güzeli bulmaya çalışıyoruz; ama bunu kadın kadınca, erkek erkekçe yapınca kıymetli. samiha ayverdi'nin ratibe'sinde bu minvalde çok veciz bi pasajı var:"kadın ve erkek birbirinin tamamlayıcısı olarak yaratılmış ve vazife taksimi tabiatça yapılmış bulunduğuna göre, aralarında zıtlaşma ve iddia gibi kof dava, kazanılması muhal/imkansız bir davadır. eğer iki cins de ruhi ve deruni bir olgunluğa sahip olmadan bu mevzuda hareket edecek olursa, bu gürültü, kadının da erkeğin de aleyhinde tecelli edecektir."
Ben fıtrat falan dinlemem hiçbir erkekten de daha yeteneksiz değilim siz kendinizi öyle görüyorsanız pasaj okumaya devam edin ama kendi adınıza konuşun "kadın" diyerek genelleme yapmayın
yeteneksiz demedim. çalışabilir, çalışmalı ama iyileştirilmiş şartlarda. çünkü o letafet ve nezaket ve zarafet herkesçe muhafaza edilmeli. sosyal yansımalarına dair birçok makale yazılmış vaziyette, ilgilenmenizi öneririm.
Kadinin meslegi yoksa alealde yerlerde köle gibi caliamasini cok begenmiyorum yani mecbur degilse calismasa daha sağlıklı olur. Ama bir meslegi var ilim tahsil etmiş ise kendi tercihi ister calisir ister çalışmaz. Ama çalışmayan kadin evde bos bos otursun istemem elinden geldigince sosyal hayatin icinde olmali. Gonullu yardim kuruluslarinda faliyet gosterse mesela topluma bi faydasi olur. Ama ihtiyaci yokken 3 kurusa köle gibi calismasi da hos olmuyor.
Bir sürü nedeni olabilir. Adam durumu yeterli olduğu icin eşine kiyamiyordur yorulmasin istiyordur. Ben de zengin olsam eşimi çalıştırmam yani😄. Dışarıda sosyal hayatta daha fazla aldatma durumuna tanık olmuştur eşine kimse salça olmasın istiyordur. Çocukları vardır bakıcı elinde kalmasın istiyordur. Kadın kendine bağımlı olsun diye yapiyor diyenlere pek katılmıyorum çünkü öyle erkek kadını hem çalıştırıp hem parasına el koyabilir de. Öylesi daha çok işine gelir hatta.
Biri şunu açıklaya bilirmi bana kadın çalışınca ne oluyor ihtiyaç Vs ayrı lafım yok ona ama ihtiyacı olmadığı halde çalışıp çocuğunu kendi büyümeyecek bakıcıya bırakacaksa eve gelip bide ev işleriyle uğraşacaksa niye çalışıyor kadının açısından daha iyi değilmi evde oturup evi ve çocuğu ile ilgilenmek yok geri kafalı zihniyet felan diyonuzda belkide eşinin rahat etmesi için çalışmasını istemiyoruz
hadıu paranı gectım genç okumus karıyerlı bır kadın işi olan bır kadın senle evlense senınde maddıyatın olsa ne dıye karıyerınden vazgecsın ayrıca senı ne yapsın .
karını kızını bacını doktora goturdugunde orasına burasını baktırmaya kadın doktor arıyorsun , belkı doktorunda eşi zengın ama kadın karıyerınde.
cocuk bakımı ıcın aılelelr kres vs mevcut zaten ve ulkede cıddı bır kesım kadın erkek calısıyor..
hayat musterektır senın gıbı arizona kertenkelesi kadın eve gelıp işten ev işi yemek yapacak dıyecegıne erkek adam gıbı davran ben eşime yardım ederım demeyı ogren .
@burakistan35 duyar kasmakyan başka bişey değil yaptığınız ben okumasın çalışmasın diyen yok ama her şey para pul değil snn gibiler kreşte büyüdüğü için pek anlamaz aile hayatını bi çocuğun en verimli döneminde anne baba ilgisine muhtaç nesiller yetiştiriyorsunuz bunada modernlik diyonuz çalışan kadınlara sor bakalım ne kadar mutlu eğer maddi olarak sıkıntıda değilse çalışması yanlış diyorum ben
Kadın erkek eşitliğine inanıyorum %100 eşit olunmalı kadın işte çalışmalı erkekde ev işinin yarısını yapmalı. Aksini düşünenlere diyecek bir şey bulamıyorum