Nevruz Baharın habercisidir. 🌸 Dilekler dilenir, ateşlerin üzerinden atlanır, soğan kabukları boyanır… Yöreden yöreye de bu gelenekler farklılık gösteriyor aslında. Sizin bugüne özel yaptığınız gelenekler var mı? 🙋🏻♀️
Baharın habercisi Nevruz kutlu olsun! Sizin gerçekleştirdiğiniz Nevruz gelenekleri var mı?
Bizim ülkede 2 gündür bu bayram kutlanıyor, bayramın en ünlü geleneği olan "semeni" yeşertiyoruz 10 gün önceden, bayram günü sofrada onu süslüyoruz yanında bayramın ünlü tatlısı olan baklava, şekerbura tatlıları yapıyoruz falan. Renk renk yumurtalar boyuyoruz onları tokuşturuyoruz arkadaşlarla iddiaya girip 😅 bir nevi paskalya bayramına benziyor, eğlenceli benim çok sevdiğim bi bayram.
Ben Amerika'da doğdum ve 8 yaşımda ailemle Azerbeycana taşındık. 10 yıldır burada yaşıyorum. Yani gelenekler şöyle. Soğan kabuğunda yumurta kızartıyorlar. Sofraya 7 adet S harfi ile başlayan şeyler koyuyorlar, ateş yakıp üzerinden zipliyorlar, tüm aile sofraya toplanıyor. Sarma, pilav gibi şeyler pişiriyorlar. Bir de şekerbura diye tatlı var, Azerbeycan baklavaları var böyle tatlılar oluyor
Bir Dilek tutulurmuş önce sonra o dileğin resim halini toprağa çizerlermiş. Ardından da bir ateş yakıp üzerinden atlarlarmış. Gece yarısı annem inip çiziyor toprağa her yıl ev resmi. Sonuç yine kirada🤣🤣 Yapmadım ben hiç.
Aklıma geldi güldüm de 😄Bizim köyde komşu ateş yakmış çöp yakmak için bir abla vardı bu ateşi gördü Nevruzu kutluyorlar heralde dedi 😂yanı bizde kutlanmaz espri yaptı aklınca komikti o an 😂
Orta Asya'da kutlanmaya başlanan ve Anadolu coğrafyasında da kutlanılmaya devam eden bu güzel bayram herkesin içine bahar neşesi getirmesi dileğiyle 🙏🏼
@sPsychopath İslam Kurandan ibaret değil ki hem açık olmasa da kafirlere benzemeyin onlar gibi olmayın dost olmayın diye ayet var kör değilsen görürsün artı hadis var hadis
@sPsychopath Haramı helal görüyorsan orada dur derim. Yılbaşı konusu tartışmaya kapalıdır kafirlerin küfür alametini taklit etmek kafirlik sebebidir örnek olarak verecek olursak haç takmak papazlar gibi giyinmek onlara özenmek
islam hoşgörü dinidir ve kimseyi farklı dinden diye dışlayamazsın eğer ki dışlanılacak biri olsaydı o da kesin müslümanlar oldurdu ki arapların ve diğer sözde Müslüman ülkelerin halini görüyoruz
@sPsychopath O ne demek ya Kuranda kafirleri dost edinmeyin yazıyor açık açık yazıyor ne hoşgörüsü ne dışlaması adamı git aşağıla döv küfret diyen yok sadece onların küfürlerine ortak olma yoksa ateş sanada dokunur ayet diyor bu söylediklerimi. İlmi cevap ver ezber laflarla gelme bana batıyı da görüyoruz ahlak mı kalmış onlarda
@sPsychopath Yılbaşı dediğiniz şey İslamla hiç alakası olmayan küfür bir şeydir. Yılbaşını kutlamak istiyor musun? o zaman git hacet namazı kıl dua et zikir çek kuran oku sohbet dinle bunu yaparak kutlarsın
@sPsychopath Yo biz ayet hadis konuşuyoruz siz ise hevanızla konuşuyorsunuz. Bakara / 120. Ayet وَلَنْ تَرْضٰى عَنْكَ الْيَهُودُ وَلَا النَّصَارٰى حَتّٰى تَتَّبِعَ مِلَّتَهُمْۜ قُلْ اِنَّ هُدَى اللّٰهِ هُوَ الْهُدٰىۜ وَلَئِنِ اتَّبَعْتَ اَهْوَٓاءَهُمْ بَعْدَ الَّذ۪ي جَٓاءَكَ مِنَ الْعِلْمِۙ مَا لَكَ مِنَ اللّٰهِ مِنْ وَلِيٍّ وَلَا نَص۪يرٍ
Onların dinlerine tâbi oluncaya kadar ne yahudiler ne de hıristiyanlar senden asla râzı olmayacaklardır. De ki: “Dosdoğru yol, Allah’ın gösterdiği İslâm yoludur.” Eğer sana gelen ilimden sonra, onların hevâ ve heveslerine uyacak olursan, bilesin ki seni Allah’ın gazabından koruyacak ne bir dostun olur ne de bir yardımcın.
@sPsychopath Diyanet değil herkes söylüyor bu gerçek. O gün kafirlere benzemeyeceksin bizim yılbaşımız muharrem ayıdır eğer Müslümansak kutlama yapacaksan o gün yap miladi takvim bize ait değilllll
@sPsychopath Kimin umurunda ne demek ya şaka mısınız siz tüm dünya kafir olsa sende mi kafir olacaksın? ► Şayet yeryüzündeki çoğunluğa uyarsan, seni Allah’ın yolundan saptırırlar. Onlar, sadece zanna uyarlar ve yalnızca tahminle iş yaparlar. (6/En'âm 116)
orada kadın erkek eşitliği bile yok lan neyden bahsediyon sen 7 kişinin tecavüzüne uğrayıpta zina yaptın diye 150 kırbaç cezasına çarptırılıp 100. de ölmesine rağmen kırbaç vurulmaya devam eden ülke hangisi, eşeği canlı canlı yakan yer neresi, 11 yaşındaki çocuğu hamile bırakmak için Alman bilim insanından yardım alan hangi ülke!
@sPsychopath Orada gerçek adalet yok ki Kraliyet ailesi grup partisinde uyuşturucadan ölebiliyor kadınları acık gezebiliyor bunlar sadece halka uyguluyor Ayetlere kendileri uymuyor
Benim için yok. Havalar ısınınca sahilde üşümeden bira içebiliyorsam benim için kış bitmiştir. Üşüyerek içiyorsam kış başlamıştır. Başka mevsim bilmem 😂
Valla Semeni büyütürüz, Şekerbura Baklava yaparız. 20'sinden 21'e geçen gece yemekler yenir. Ondan önceki haftanın son salı günü de alev üstünden atlanarak ritüel yapılır
Bu kültğr zaten Türkiyede yok. Bı yüzden bunu söylemen çok doğal şimdi düşününce. Ama bunu gidipte Türkiyenin doğusundaki insanlara söyleme çünkü çok önemli bir bayram Nevruz onlar için. Ateş atlama oyunu değildir.