Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden Nevruz Bayramı kutlu olsun! Bolluğun, bereketin habercisi ve yeni başlangıçların müjdecisi Nevruz Bayramı'nda ateş yakıp üstünden atlayacak mısınız, neler yapacaksınız?

Baharın gelişini, doğanın uyanışını temsil eden Nevruz Bayramı kutlu olsun! Bolluğun, bereketin habercisi ve yeni başlangıçların müjdecisi Nevruz Bayramı'nda ateş yakıp üstünden atlayacak mısınız, neler yapacaksınız?

Hayır tabi ki de çünkü bayram kutlamıyorum ben,
zaten bilgi sahibi değilim ama tabi ki de kutlayanların şimdiden kutlu olsun :) umarım çok güzel bir gün yaşarsınız.
bende aynı şekilde baharı severim çünkü yeni umutlar yeni başlangıçlar demek benim için.
bu yüzden de umarım bu yılki felaketleri bir daha yaşamayız ve güzel bir yıl geçirebiliriz ya da güzel bir bahar geçirebiliriz
Aslında böyle bir imkanım olsaydı yapmak isterdim tabii ki ama ne yazık ki böyle bir imkanımın olması söz konusu değil ama Nevruz bayramımız kutlu olsun
Ewwt en sevdiğim bayram 🥳🥳
Ergenekon’dan çıkışımızın yıl dönümü Nevruz Bayramımız Kutlu Olsun...
Büyük Türk Milleti’nin Birliği, Dirliği Daim Olsun...
Ötüken’de filizlenen bir çiçek gibi,
Ergenekon’da yurt kurar Bozkurt Ordusu!!!
#NevruzBayramı #NevruzTürkünBayramıdır 🐺🇹🇷🇦🇿🇰🇿🇰🇬🇹🇲🇺🇿
Nevruz, İran dillerince ''yeni gün'' demektir. Türklere de göçebe İrani kavimler aracılığıyla geçti. Türk Tarih Tezi, Orta Asya'daki tüm göçebe kavimleri Türk kabul ettiğinden Nevruz da Türk bayramı olarak sayıldı ama bunun dünya literatüründe bir değeri yok zira Kemalistler kendi kendine uydurup inanmaktalar. Nevruz'un Türk kavimlerine geçişi İskitlerle bağlantılıdır ki adı geçen bu kavim, her ne kadar Türkiye'nin bilimsel (!) kitaplarında Türk olarak geçmekteyse de göçebe İrani bir kavimdir.
Bu bahsettiğim dönem çok çok önce. Ayrıca İrani coğrafya sadece bugünkü İran'dan ibaret değil. Antik Orta Asya da İrani kavimlerle doluydu. İşte bu kavimler, Doğu Asya'dan gelen ve Proto-Türkçeyi konuşan kavimlerin arasında eridi ve onları bazı yönlerden etkiledi.
Şah İsmail, Türk olduğuna göre bir dönem Türklerin elindeydi İran. Hatta Güney Azerbaycan yani İran'ın içinde de Azerbaycan Türkleri var. İran'ın tamamı Fars değil.
Yani öyledir. Kendini kendin daha iyi bilirsin. 😊
Osmanlı Türkçesi bile Farsça Arapça kırması iken sırf Nevruz Türkçe değil diye Türkler'den gelmiyormuş. 4660 yılı önce Türkler kutluyordu. Siyasal islamcıların Türklere ait ne varsa ama Türklerin değil demesi. Nardugan gibi
@melikeeeee_ Osmanlı Türkçesi içinde Arapça ve Farsça kelimeler var. Şu an bile dilimizde Arapça, Farsça kelimeler var ama Osmanlı Türkçesi anlaşılır. Sadece alfabe Arap alfabesi. Nardugan ve Nevruz'un Türk bayramı olduğunu ben biliyorum zaten. Türkoloğum.
@CounterOffensive111 dünya rtüelinden bizene ikincisi bu olay Osmanlı dan bu yana devam eder kemalist ile alakası yok
@CounterOffensive111 çok boş yazı yazmışın daha Türk tarihini bilmiyor sun
@GizLiAnahtar Osmanlı'dan bu yana değil Göktürklerden beri Nevruz var. Hiç Ergenekon Destanı okumadın mı? Bu bir. Nardugan da Orta Asya' da kutlanan bir Türk bayramıdır. Kız, ondan söz etmiş Nardugan derken. Malûm Orta Asya aslen Türk asimile olmuş olanları, kendilerini Türk olarak görmeyenleri de olsa.
Güneşciğim lafım sana değil, Bayramımızı kabullenmeyen Counter'a
@melikeeeee_ Ben alınmadım. Dediğin doğru zaten. Nevruz Bayramı eşittir Ergenekon Destanı. O yüzden beğendim ya görüşünü de. Aşağıda Nevruz Kafirlerin bayramı diyen başkaları da olmuş. Müslüman olmak Araplaşmak olmamalı.
Türk kültürüne soykırım yapıyorlar. Osmanlı'dan örnek vermemin sebebi k zaman da Türkler Arapça Farsça kırması bir dil konuşuyordu ama bizim kültürümüze ait şeyler de vardı, bu demek değil ki Nevruz Farsça diye bizim bayramımız değil. Bu counter islam neyin karşındaysa onu karşısındayız demiş. Bir din zorla dayatılmaz. Din ile kültür ayrı şeylerdir. Bir dine inanıyorsun diye her yazanı onaylamak zorunda değilsin. İslam diyip islam da olmayan ruhbanlık sınıfına ve tarikatlara, tarikatların başında ki kişiye tapmadan da edemiyorlar. Her yıl ısrarla kültüründen olan şeylere bunlar bizim değil diyorlar. Fetö'nün doğum gününü kutlu doğum haftasında peygamberin doğum günü diye kutlayalar gelmiş akıl veriyor. Üstelik bu camiaya yakın tarihçiler de uydurma tarih yazmaktan geri kalmıyorlar. Araplar'a düşmanlık biraz da Arapçılık dayatıldığı için oluyor. Asimile etmek. Mevlüt de bir Türk adetidir mesela. Bekaret dedikleri kuşakta al kadından korunmak içindir, çocuk doğurduğunda da aynı şekilde. Tarihi kasıtlı olarak çarpıtıyorlar. Bir kültürü din adı altında ve yalanlarla unutturmaya çalışıyorlar
@melikeeeee_ Mevlitin Türk geleneği olduğunu İlahiyat mezunu bir arkadaş demişti. Biliyorum. Onun ne dediğini okuduğum için zaten İran'ın içinde de Azerbaycan Türkleri var Şah İsmail de İran'a sahip olmuş vaktinde yazdım. Arkadaş bunu bilmiyor galiba. Hoş, üniversiteye kadar ben de Safevi Devleti'ni İran'da kurulmuş olduğu için İranlı diye düşünüyordum. Azerbaycan'ın Güney Azerbaycan kısmını bilmiyor idim. Mezun olduğum Türk dünyası ile ilgili olunca öğrenmiş oldum. Türk mitolojisi dersi gördüğüm için eski Türk inanışları hakkında bilgim var.
Ayrıca Osmanlıca da biliyorum. Onun için diyorum anlaşılır ama dediğin gibi içinde Arapça ve Farsça kelimeler var diye. Hatta şu an bile var. En basitinden "Gül" kelimesi bile Farsça. Tabii, bu sadece bir örnek. Zaten saf Türkçe yok ki. Orta Asya'daki ülkelerin lehçelerinde de Farsi kelimeler var. Rusçadan geçen kelimeler de var. Mesela Azerbaycanlı bir arkadaşım vardı. Araba demez arabaya. Maşin der. Kelime Rusça oysaki. Yine meyve suyuna blr videoda sok dediklerini gördüm. Sok da meyve suyu anlamına gelir Rusçada.
Yorumun üstüne diyecek bir söz yok. Ben de tarih okuyorum, daha öğreniyorum ama senin kadar çok bilgili değilim. Bilgili insanların olması çok güzel, umarım çoğalırız
Şah İsmail Türkleşmiş bir Kürt ailesine mensup fakat kendisi soyunu seyyidliğe dayandırmaktadır.
Göktürklerden çok daha eski dönemde Nevruz Türklerin arasında yayıldı.
Nevruzu demiyorum, Kemalcilerin her şeyi Türklüğe yamamasını diyorum. Kemalizm bir çeşit hastalıktır.
Tarih verdim zaten. Her Türk'ü Kürt diye yamamaya çalışıyorsunuz
Size tavsiyem odur ki yabancı kaynaklardan araştırın. Tarih ve siyaset konulu bir şey Türkçeyse yanlış olma ihtimali daha fazladır.
Uygurlar için Türk değil onlar Çinli diyen uydurma kaynak üreten Çinliler gibi kaynaklar mı?
@CounterOffensive111 Asıl Atatürk düşmanlığı büyük bir hastalık. Kaynakça göster madem Göktürkler öncesinde de Nevruz olduğuna dair. Öyle ağızdan duyma şeylere karnım tok.
Ayrıca Şah İsmail Kürt değildir. Kürtler Şii mezhepten de değildir. Bugün ve geçmişte Azerbaycan Türkleri Şii inancına mensup idi. Bugün ve geçmişte Güney Azerbaycan ve normal Azerbaycan Şii'dir hâlâ. Hatta Yavuz ile aralarında mezhep savaşı olan Çaldıran Savaşı var. Kürtler Sunni mezheptendir. Yani Şafi idir. Tabii Sunni mezhebin içinde farklı mezhepler de var Hanefilik gibi.
@melikeeeee_ Uygurlar Türk. Sadece Budizm'i benimseyip Çinlileşenleri de var ama Doğu Türkistan gibi Müslüman olanları da var diye öğrendim ben üniversitede. Zaten Arap alfabesi kullanmaları bunun göstergesi. Şu an Doğu Türkistan Arap alfabesi kullanıyor. Bize okuttukları metinler Arap alfabesi ile yazılmış Türkçe metinlerdi. Tıpkı Osmanlıca gibi. Bunu şöyle düşün:Kiril alfabesi ile ismini yazdığını düşün. İsmin yine Rusça olmaz. Aynı şekilde Güney Azerbaycan metinleri de Arap alfabesiydi. Zaten İran alfabesi de İslam etkili Arap alfabesi. Dilleri Farsça sadece.
Uygurlara hiçbir ciddi bilimsel kaynak Çinli demez.
Şah İsmail köken olarak Sünni'dir.
Nevruz içinse şurada kaynaklı bilgiler var: https://en.wikipedia.org/wiki/Nowruz
@CounterOffensive111 Tabii canım. Onun için Yavuz ile Çaldıran Savaşı yapıyorlar. 😂Şiiler Sunni.
Vikipedia'yı kaynakça olarak saymıyorum. Kitap ismi istiyorum.
Alanında tanınmış bir Türkolog olabilir veya Tarihçi olabilir. Bunların kaynaklarını kabul ederim. Wikipedia nedir? 😂
Wikipedia'nın alt tarafında kaynakça var. Oradaki adresleri kopyalayıp kaynağa gidebilirsiniz.
Adamın dedeleri Sünni ama sonradan Şiiliğe geçiyor. Siyasi bir hamle diyelim.
Kimin dedeleri Sünni imiş @CounterOffensive111
@CounterOffensive111 Sen wiki okumaya devam et. 😂
Uygurları örnek sebebi Çinlilerin asimile etmek isteyip, Ankara da iktidar destekli Çinliler resmi olarak kitapçık dağıtıp Uygurlar Çinlidir diye uydurma tarih yazmaları idi yoksa Uygurların Türk olduğu herkes tarafından bilinmekte.
Kürtlerin bir tarihi yok. Eyyübi için de zorla Kürt yapmaya çalışıyorsunuz ama az okuyan yemez
@melikeeeee_ Çinlilerin Ankara 'da gelip öyle bir şey yapmış olduğunu bilmiyordum. Yapmışsalar da boşuna uğraş olmuş belli ki. Bugün Türkiye'de en azından ilkokul mezunu bile olan birisi Uygurlar için Çinli demez.
Kürt tarihi hakkında bir bilgim yok. Selahaddin Eyyubi için Kürt diye hiç düşünmedim. Zaten Eyyubi ler Türk İslam tarihinde anlatılan bir Türk devleti olarak anlatılıyor ki tarih derslerinde. Bunu diyen arkadaş gibi dersi doğru düzgün dinlemeyip sonradan Wikipedia okuyan kişilerdir olsa olsa.
Eyyübi ile ilgili örnek vermem Şah İsmail'i ısrarla Kürt yapmaya çalışmasıydı. Bunun gibi kişiler Hz Nuh için bile Kürtçe konuşuyordu diyordu
@melikeeeee_ 😂😂
@melikeeeee_ Wikipedia bilgisi bu kadar olur ablası. Çok da kafaya takma. 😂😂
Cevap
37Cevap
Newroz'a we pîroz be, ku destpêka pirbûn, bendewarî, aştî û dilşahiyê ye❤
Bereketin, beklentilerin, huzurun ve mutluluğun başlangıcı olan Nevruz bayramınız kutlu olsun❤
Zor spâs
Spas xweş
Her biji keca kurda
Bişi yapmayı düşünmüyorum bu sene birçok ölümler oldu depremin acısı tazeyken kutlama yapmak hiç hoş gelmiyo bana...
Ne kışın ne baharın ne nevruzun ne hıdrellezin ne günün ne de gecenin tadı tuzu kalmadı artık... Yanan tek ateş ciğerlerde maalesef...
Her ne kadar bu bayramı kutlayıp çok bilmesem de düzenli kutlayan arkadaşlarınkini tüm samimiyetle kutluyorum ve tebrik ediyorum.
İslam'a göre böyle bir bayram yoktur. İslam neyin karşısındaysa onun karşısında olmak görevimizdir.
İslam öncesi İran bayramıdır Nevruz. Burada bahsedilmiş: islamqa.info/.../nevruz-bayramini-kutlamanin-hukmu
Türklerden kökenli bir bayramdır Perslere de Göktürklerden geçme bir bayramdır ama İslama göre yasak olması saçma geldi
İran kökenlidir. Türklere, göçebe İrani kavimlerden geçmiştir.
Akhun-Göktürk gibi kavimlerden Sasanilere geçmiştir, zaten Türk mitolojisine ait bir sembolken İslamda niye yasak peki? Bir çok eski pagan kökenli şeyler var İslam'da da diğer dinlerde de
Akhunlardan çok çok önce de vardı Nevruz. Akhunlar keza Türk devleti olmalarına rağmen yerel unsurlardan epeyce etkilenmiştir. Yerel halk, Hint-İran kavimlerindendi. Hatta Akhunlar bir dönem İran dinini de benimsemiştir.
Evet benimsedi fakat yerel İranlı sayılan kavimlerin çoğu Türk zaten Sakhalar gibi, bozkır hordaları gibi zaten Nevruz dediğin şey Türk mitolojisine aittir.. Köken olarak bakarsan cadılar bayramı da öyledir Keltlere aittir
İran bayramı değildir. Türklerin Ergenekon zaferini kutladıkları bayramdır yanlış bilgi verme.
Sakhalar ile Sakalar birbirinden farklıdır. Sakhalar yani Yakutlar Türk'tür fakat Sakalar Hint-İran kavmidir.
Bu Kemalist Türkperestlerin uydurduğu saçmalıklardan birisi.
Uydurulan bir şey deği sadece saka degil kelt ve Etrüsk kavimleri de öyle
Sakalar elbette Nevruz ya da benzeri bir bayrama sahipti. Uydurulan şey bu değil. Uydurulan şey Sakaların Türk olduğudur. Elbette bir dönemden sonra doğudan gelen ve Proto-Türkçe konuşan kavimlerin arasında eriyerek Türklerin bir parçası oldular ama başlangıçta İran dili konuşan bir kavimdi.
Tamam kanka en cok sen biliyosun uzatmaya gerek yok
Biz bosuna tarih dersinde sakalar turk diye isliyoruz zaten
ateşi kim kaybetmiş ben bulayım? soğuktan donuyorum, ateş bulsam yanına kıvrılıp yatar uyurum.
Nevruz Türklerin bayramıdır. Dün kutlandı burada tüm ülkede. Ama ben kutlamıyorum.
Kürt bayramı türk değil
Burası Türkiye Türkiye 🇹🇷
Kime diyon
Hayır ateş yakıp kutlamadım.
Cengâ newrozê pirozbê..🌈🌱
Her hebi 🙏🏼
Baharın gelişini severim ama ateşin üzerinden atlama olayı çok anlamsız geliyor bana.
Ateş yakıp üstünden atlamak kadar saçma bir eylem olamaz uzaylılar görse totosu ile gulerdi
Nevruz müslümanlarin bayramı değildir. Kafirlerin bayramidir. Şirktir.!
Bilal34ww niye yaptığınızı biliyoruz
Gördük bir şey diyemezlermis türkiyede yaşadığınızin farkına varın
Afrodit-0 kimlerin kutladığıni görüyoruz İstanbul havalimanındaki videoyla bak nevruzda olan
Kış gelmiş miydi ki? Bu sene yaşamadık gibi... Sonumuz hayrola.
Hyr çünkü o dediğin Kürtler yapıyor biz Türkler değil onlara özgü bisi
Niyetimiz var ateş yakıp üzerinde atlamaya bir anlık da olsa mutlu huzurlu olmaya !!
Çakmağı çaktım üstünden bir sigara atlatıp yaktım 😃
Müslümanların sadece iki bayramı vardır geride kalanların hic birini müslüman kutlayamaz
İsteyen istediğini kutlar ne demek kutlayamaz?
@MiyavMelek ben Müslümanım diyenler için diyorum.
Müslüman olanlar da istediğini kutlar, bunda bir şey yok ki. Mesela resmi bayramlar var. Onları da mı kutlamasınlar?
En son 2009 zıpladım ogünden bugune ateş yakacak yer kalmadı
4660 yılı önce kutlamaya başladık. Nevruz ve Ergenekonumuz kutlu olsun
Aynen, ateş yakıp üstünde atlayacağım işim gücüm yok
Bundan 10 sene öncesinde tüm mahallede kutlanırdı artık kimsenin aklına bile gelmiyor
Hayatımda hiç nevruzu kutlamadım ateşin üstünden de hiç anlamadım zaten bahar gelmiş güller açmış benim neyime
Olabilir, geçen sene yaptım, belki bu senede yaparım✌🏻
Ateşe gerek yok tabii. Ama nevruz baharın gelişi demek o yüzden nevruz mutlu olsun.
Ateş yakıp da üstünden falan atlamam, bunlar anlamsız geliyor bana. Bahar geliyorsa, şükrünü rabbime yaparım tamamdır.
Nevruz bayramının dinimizde yeri yoktur kutlamakta cayiz değildir bu yüzden boşu boşuna vaktimi harcayamam
Ateş yakıp üzerinden atlama geleneği hıdırellez de var bizim burada, çoğu yerde de hıdırellez geleneğidir aslında
Yahu şu soru sürekli karşıma çıkıyor cevap vereyim de kurtulayım bari
Ateşin üzerinden atlamayacağım
Bazı ailevi sağlık sorunları var o yüzden bayram seyran kutlayacak halim yok ama herkesin Bahar Bayramı kutlu olsun
Ülkenin her yeri ateş oldu zaten bence bir şeyleri bir müddet kutlamamak gerek
Bana her gün bayram , ateside sigara yakmak için kullanıyorum
newroz kutlu ola
Hayır ben ateş yakıp ısınan tarafım
Nevroz piroz be
Azerbaycan kökenlimisin?
Direk kendimi atıcam ateşe
Newroz pkk ve hdp teröristlerinin müstakil bayramı
Ateş yakıp üstüne oturucam
Ahshsjjsjdjs olm
Konum at
Geliom zebaniye söyle tarif et beni