Gizli Üye(30-35)+1 yılMantığa dayalı bir konuşma yaparlar genelde hep bilim ışığında aydınlanmaktan bahsederler ama insanın bazı olaylara anlam yükleyememesi o olayın mantıksızlığından değildir bu insanın yetersiz olduğu anlamına gelir ancak Tanrı asla bilinemeyecek bir konuda insanları araştırıp sorgulamaya akıllarını kullanmaya davet etmez. Bu incelik isteyen birşeydir. Tanrı yoksa Ahlak mantıksızdır hiç bir şeye dayandırılamaz temellendirilemez. Ahlak yoksa insan olmanın bir anlamı da olmaz, Suç işlemek yasal olarak yargılanabilir duruma iner ve Tanrı inancı olmayan birisi için yakalanmayacağından emin olduğu her bir suç karşılıksız yani adaletsiz kalacaktır. Buna rağmen insanların sorgulamadan aşırı derecede fanatik bir şekilde İslama ya da farklı dinlere inanması hatta yine aşırıya kaçıp büyük derecede saygısızlıklar yaparak bunu insanlara dayatması bu ülkede dünya genelinde insanları Tanrıdan uzaklaştırmıştır. Objektif şekilde düşünebilen, sorgulama yeteneğini ve araştırdığı kaynakları geliştiren her insan Tanrıyı bulabilir. Umarım bulursunuz.
00 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye(25-29)+1 yılİçten gelen fikirlerin âna göre değişmesi beni düşündürdü. Bedensel farkındalık oluşması sorgulattı. Yaşam bilinci aramama sebep oldu. İmaların hangi yöne gittiğini anlamak doğruyu bulmama sebep oldu. Şüphe hissini ortadan kaldırmak zor geliyor insanlara. Bir anda fikir değişimi çok zor. Birdr kişinin normal durumunda da önemli faktör ne düşündüğüdür? Sorgulama var mı yok mu?
03 Yorumla
Soran+1 yılYani bu durumda öneriniz ya da düşünceniz nedir
Cevap sahibi+1 yılYaratıcı var
Bu dünyadaki insan denen varlık kolay kolay yola gelmez
İyilik yapmayı seven gibi kötülük yapmayı sevende var
Bu demek ki hisler var
Hisleri seçmek irade ister
İradeyi yönetmek kişinin elindedir
Bunu beceremiyorsa sorun ondadır
Ceza sisteminin olması gerektiğini düşünüyorum
İyi-kötü olayının öylesine olduğunu düşünmüyorum
Soran+1 yılHaklısın ama bunların hepsine diğer tarafın yani ateizmin de mantıklı açıklamaları var gerçekten bir tarafı seçmek çok zor
Müslüman mısınız
Aile & Toplum konusunda 2,6b cevap paylaştı. Dinlere karşı olduğumdan ateist olmadım. Zaten en başta kusursuz bir varlık kendisine tapınılması için bir şeyler yaratmaz Veya kendisine melek cin ve binlerce alemde tapınılması için varlıklar yaratmaz. Çünkü fizik der ki Saf Enerji kaynağının arzu ihtiyaç istek veya hayalleri olmaz.
00 Yorumla
Gerek bilimsel gerek doğaya baktığın zaman bir sistemin var olduğunu görürsün bir yerde sistem varsa orada mutlak güç sahibi vardır doğayı sen ben dizginleyemeyiz bir yuvarlak için de döner durur bu döngü insanlar daima fikir olarak düşünür ama etrafına bakman lazım düzene özellikle.
122 Yorumla
Soran+1 yılSonuç olarak?
Soran+1 yılBir düzen var mı peki sence?
Soran+1 yılYani bilmiyorum ateistlerin açıklamaları da mantıklı geliyor bir şeyin oluşması için bir yaratıcıya ihtiyacı yok deniyor falan buna bile ikna oldum yani açıklamalarını dinleyerek..
- +1 yıl
Peki ağacı işlemeden koltuk yapabilir misin ya da onu geçtim temelsiz bina olur mu saçma sapan görüşleri mevcut hiç birinin bir temele bağlı olduğu yok bilim dünyasın da ateistlik bir teoridir yani kanıtlanmamıştır zamanın da ben de böyle izledim ama bunları düşündükçe saçma geldi kendi aklımı fikrimi ortaya koydum gerçek sonuçları elde ettim.
Soran+1 yılMüslüman mıısn peki
Soran+1 yılBiraz şüphede olduğum bir dönemdeyim de müslümanların verdiği cevaplar genelde tatmin etmiyor Ya da etse bile ateistleri dinleyince o taraf mantıklı geliyor sonra
Soran+1 yılEvrim hakkında ne düşünüyosun peki
Soran+1 yılSon olarak nisa 34 hakkındaki düşünceni sorsam
Soran+1 yılEvet
Soran+1 yılYani bilmiyorum ama ayette erkeğin kadından üstün olduğu bariz
- +1 yıl
Ama bir aslan la bir kaplan aynı güçte değildir örnek verirsek doğal olarak bakarsan erkekte bulunan kas oranı kadın da neredeyse yarısı bile yok böyle düşün biri daima diğerinden güçlü olmak zorun da yoksa sistemi devam ettiremezsin ama yasak ve kurallar daima eşit gördüğün gibi.
Soran+1 yılEvet ama bu gücün kadına karşı kullanılması o ayetin olması medeniyetten uzak olduğunu göstermez mi
Soran+1 yılYa peki anlamadığım şey madem o dönemi baz alarak indi bu ayet günümüz şartlarında kabul etmek saçma değil mi Allah neden daha genel olarak belirtmedi de o dönemi baz aldı
Soran+1 yılPeki teşekkür ediyorum
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
6Cevap
Aile & Toplum konusunda 4,2b cevap paylaştı. Desitim ama biri tanrıyı görmüyor ve yeterli kanıt göremiyor o yüzden kabul etmiyo diğeri bilinemezcilil
217 Yorumla
Soran+1 yılSen nasıl kabul ediyosun
Soran+1 yılİlla vardır demeyle nasıl oluyor işte varlığını nasıl kanıtlıyoruz
Soran+1 yılO zaman niye inanıyosun ateist ya da agnostik olman gerekmez mi
Soran+1 yılMilyonlarca gezegenden dünyada yaşam bulgusunun ortaya çıkması neden tesadüf olamaz?
Soran+1 yılAteistlerin buna da açıklaması var bilmiyorum gerçekten karışık ya
- +1 yıl
TEKBİİİİİİRR
- +1 yıl
- +1 yıl
ALLAHU EKBER
Soran+1 yılNoluyo slfkasklfşa
- +1 yıl
+1 yılNisa 34 de dövün geçmez aslında, Hubeyb Öndeş mealini okumanızı tavsiye ederim, internet sitesinden ulaşabilirsiniz.
Deistim.19 Yorumla
Soran+1 yılPeki neden dinleri reddediyosnuz ya da İslamdaki yanlışlar nelerdir
- +1 yıl
Ben islamda yanlış var demiyorum, araştırmak çok yordu, kafam aşırı doldu, intihara kadar gidebilirdim. Sonra durdum kendime sordum "inanmak istiyor musun" diye "hayır" cevabını alınca araştırmalarımı bıraktım.
Yani size spesifik bir olay sunamam, ama net emin oldugum bir sey, Hadisler konusunun İslam'da asla olmaması gerektiğidir. Şimdi gerçekten sizin de kafanızı karıştırmak istemem, daha yaşım 18 hayattan soğumuştum, bu tür yaşlardaysanız sınav dönemleri gibi dönemlerdeyseniz veya yakınsa, araştırmanızı şuanlık önermem, araştırmak yerine bulunduğunuz inancın gerekliliklerini yerine getirebilirsiniz, sonrasında kendinize bir dönem ayırıp araştırabilirsiniz
Gerçekten benim geldiğim hale gelmenizden o kadar korkuyorum ki anlatamam, lütfen kendiniz için boş en azından 6 ayınız yok ise araştırmayın
Soran+1 yılBen de bu sürece başlayalı çok olmuyor gerçekten belirsizlik çok kötü ve insanı çok yoran bir durum. Fakat sınav dönemini atlatmış biriyim üniversitede olduğum için tam zamanı yani bir şeylerden emin olmak istiyorum o yüzden çok da mühim değil, elbette yıpranacağım kolay bir süreç değil maalesef.
İnanmak istiyorum sorusu da şu şekilde islamın doğru olduğunu düşünsem bile inanınca sorumluluklar bineceği için kimse bu sorumlulukları yüklenmek istemez. Ama iyi düşünmek, araştırıp doğruyu bulmak gerek. Eğer ben inanmak istemiyorum deyip kenara çekilirsem direkt inkar etmek istediğim için inkar etmiş olurum ve hakikat islamsa benim için hiç iyi olmaz bu durum- +1 yıl
Dediğinizin her kelimesine katılıyorum, bende kendimi kandırıyorum onu da biliyorum.
Ama içimde inanç kalmamış, siz siz olun objektif araştırın. müslümanın kitabını okuyorsanız ona karşı olanların da kitabını okuyun, bir ayet hakkında tartışma var ise hem müslümanın savunmasını hem karşı olanların savunmasını okuyun
Ayet konusunda tartışmalar konusunda gerçekten Hubeyb Öndeş adlı kişiyi öneriyorum (youtube kanalı da var, çoğu inanmayan ile yaptığı söyleşilerde vardır), çoğu konuya değinmiş ve genç biridir. Meal referansı olarak orayı alabilirsiniz, kendisi diğer mealciler gibi kurana tek bir mana vermez, bir kelimenin "şu da olabilir bu da olabilir" gibi söylemlerini de açıklamalara ekler.
Belki de sorumluluklardan kaçıyorumdur kim bilir, ama sonuç olarak siz benim gibi olmayın, gerçekten araştırın, bilgi karmaşasında boğulmayın.
Soran+1 yılBu şekilde yaklaştıkça gerçekten o inanç kayboluyor. Bir de ben teizmi uzak görmeye başladığımda şunu fark ettim sürekli ateizm lehine olan kaynaklardan faydalanıyorum yani bu şuna benziyor sürekli islamı araştıran o şekilde düşünen insanları dinleyince insan ister istemez etkilenip ordan çıkamıyor, benim durumum da bu şekilde.
O yüzden objektif olmak evet çok önemli. Karşılaştırmalı okuma konusuna da kesinlikle katılıyorum tek taraflı bakarak doğru sonuçlar elde edemeyiz. Her iki tarafa da bakarak akla yatanı bize uygun olanı seçmeliyiz.
Tavsiye için teşekkür ederim bakacağım. Umarım siz de kendinize fırsat yaratıp araşıtırır ve doğru olanı bulursunuz- +1 yıl
Umarım bir gün. Ve şunu unutmayın, hiçbir şey sizden önemli değil, kafanızı çok yormayın günlere yaya yaya araştırın, derslerinizde önemli.
İyi günler dilerim.
Soran+1 yılEvet kesinlikle katılıyorum. Size de iyi günler, ama eğer uygun olursanız konuşmak isterim tekrar
Takip isteği gönderdim :))- +1 yıl
Olur konuşabiliriz, tekrardan iyi günler dilerim
Soran+1 yılİyi günler
Aile & Toplum konusunda 632 cevap paylaştı. Elle tutulur bir kanıt göremediğimizden ya da hep insanların dini ayrımcılık ve güç için kullandıklarından dolayı
124 Yorumla
Soran+1 yılYokluğunu da kanıtlayamıyoruz
İnsanlar dini anlayışı değiştiriyor özüne bakmak lazım insanlara değil
Soran+1 yılŞu da var Kuran bir bilim kitabı değil ademin evrimden gelip gelmediğine dair bilgi yok islamda o yüzdem çelişmez
- +1 yıl
evet çelişir Adem ve havva direk şu anki insan zekasına sahip homosaphiensler olarak taştan ve çamurdan yaratılmıştır ama evrimde homosaphiensler geçmiş atalardan neyandartallerin bir üst versiyonu olarak evrimleştik ve bu insanlığın başlangıcı olan 10 bin yıl öncesine aitti
Soran+1 yılEvrim bir teori ama doğruluğundan nasıl bu kadar eminiz?
- +1 yıl
Teori olması lazım çünkü , teorinin bir üstü yasadır ve bu dini kullanarak toplumları yönetenlerin hiç işine gelmez. Ayrıyetten evrim teorisinde çoğu şey sebep sonuca dayanıyor. Dinlerde ise adem ve havvanın yoktan puf diye bir anda var olması ve onların insanların soyunu oluşturması kulağa daha saçma geliyor. Bide şöyle düşünecek olursak yaşayan canlılara baktığımız zaman hemen hemen hepsinde aynı türün farklı yerlerde yaşayanlarında bile ortama adapte olmak için değişiklikler görürüz ve birbiri ile alakası olmayan canlıların bile DNA larında ya da enerji sağlamalarında sistemlerinde büyük oranlarda benzerlikler vardır bunlar bile başlı başına evrim teorisini ve darvini destekliyor
Soran+1 yılPeki bir yaratıcı yoksa elimizde tüm maddeler mevcut olmasına rağmen en ilkel canlıyı, bir hücreyi neden oluşturamıyoruz
- +1 yıl
ilk canlı organizma gelişiminde DNA dediğimiz yapıyı oluşturmak gerekir eğer Dna oluşursa etrafındaki besinlerle bütün hücreyi oluşturabilir. Dnanın ilkte oluşumu da gezegenimiz ilk oluştuğunda tamamen sularla kaplıydı ve bu sularda Dna nın yapısındaki proteyinler ve glikozun yapısındaki karbon hidrojen ve oksijen bulunmaktaydı. Gerekli olan sıcaklık basınç altında sıkışma ultraviole ışınlar ve getirdiği radyasonla beraber ilk proteyinler ve glikozun kendisinin oluştuğunu sonrasında bunların ölünce kristalleşen tam olarak ölmeyen canlı ya da cansız olduğu kesin olmayan virüslere ordan da ilk canlılar olan bakterilere evrimleştiği düşünülüyor (yanlışım olabilir kusura bakmayın)
Soran+1 yılYok sorun değil ama tamam bunlar bu şekilde oluştuysa biz neden bilim bu kadar ilerlemişken 21. yy da bir hücreyi oluşturamıyoruz? Kafama takılan şey bu
Soran+1 yılTatmin edici bir cevap bekliyodum :D
Soran+1 yılDlşsfss ya ama ufacık bi hücre canlı oluştursunlar demiyorum ki
Soran+1 yılSen de ateist değil misin :D
Soran+1 yılOhoo ben de bilgili bir ateist diye seviniyodum sjfdksfs
Soran+1 yıl:D Yorumların öyle olduğunu gösteriyodu ondann
- +1 yıl
Ateizm dediğimiz şey tanrının olmadığını savunur , tanrı var olamaz mümkün değil der. Ama bunu nerden biliyoruz. Büyük patlama ve evrenin varoluşunun öncesini nerden bilebiliriz? Tanrının varlığı kanıtlanamayacağı gibi yokluğu da kanıtlanamaz. Herhangi bir bilgi bununlailgili doğruluğu her zaman çürütülebilir
Soran+1 yılDinler de mi yalan yani otomatikmen
Soran+1 yılYa insan neden kendini cezalandıran bir tanrı uydursun
Gizli Üye(25-29)+1 yılAgnostisizm bilinmezciliktir tanrının var olup olmadığını bilemeyeceğimizi söyler ki ben de agnostizme yakın hissediyorum, ateizm de tanrının olmadığını söyler
117 Yorumla
Soran+1 yılBen de senin gibiyim ama sorgulamaya başlayalı 1 ay oluyor. Açıkçası agnostizm saçma geliyor yani tanrı ya vardır ya da yoktur bu sürecin sonunda umarım karar verebilirim ya da anlayabilirim bu durumu
Cevap sahibi+1 yılDiamond tema var YouTube da agnostik biri kendisini baya severim
Cevap sahibi+1 yılTakip edebilirsin ama sorgulamaya devam et ben daha doğrumu bulamadığım için sana da bir şey diyemem
Soran+1 yılEvet videolarına bakacağım onun da. Sen ne zamandır sorguluyosun peki ya da dinler gerçek olabilir gibi geliyo mu şu an
Cevap sahibi+1 yıl20 yaşındayım 14-15 gibi sorgulamaya başladım. şu an hristiyanlığı öğreniyorum bir misyonerden. Arayışım devam ediyor. Yani dinler gerçek mi değil mi ona yorum yapacak seviyede değilim ama bazılarının kitleleri kontrol amaçlı ortaya çıktığı çok açık. İslam kültürüyle büyütüldüğüm için ister istemez yorum yapmaktan çekiniyordum hâlâ da bazen zorlanıyorum. şu an dinleri gereksiz buluyorum. Asıl olanın sevgi olduğunu düşünüyorum, kişisel gelişimime önem veriyorum erdemli bir insan olmaya çalışıyorum. Belki daha sonra dine ihtiyaç duyarsam yine arayışa girerim
Soran+1 yılAnladım ben de insanların barış içerisinde yaşayabilmesi için iyiyi kötüyü ayırt edebilmek için bir sınır olması gerektiğini düşünüyorum bu da o sınırın yerine din konularak yapılabilir gibi geliyor
Cevap sahibi+1 yılYani bu sınırları koyabilecek en mantıklı yöntem bence de dindi. Ama yıl 2022 oldu -tabiki daha da eski olduğunu biliyoruz- artık ne kadar ihtiyaç var emin değilim. Yozlaşmaya başladı çünkü dinler
Soran+1 yılAhir zaman artık yani eğer hakikat islamsa şu dönemde zaten iman etmek çok çok zor
Cevap sahibi+1 yılBu bazen benim de aklıma geliyor işte hep bir karmaşa iç çatışma falan ya.. o yüzden artık fazla düşünmeyeceğim su aksın yolunu bulsun banane :D
Soran+1 yılAahsajsd evet ama hakikatin islam olmadığından ya da başka bir dinin olmadığından eminsen boş ver diğer türlü doğru olma ihtimali düşük olsa da var ve eğer doğruysa hesap vs varsa sıkıntı ben de bunu düşünüp emin olarak bir karar almak istiyorum
Cevap sahibi+1 yılEmin değilim işte olay o msksmxms kaçmaya devamke
Soran+1 yılŞlksdjfls yükü gerçekten ağır ve yoran bir süreç bu evet ama bence emin ol ne olursan ol sadece bilinmezlik olmasın tabii karar senin sen bilirsin
Ama eğer zamanın olursa araştır derim
Cevap sahibi+1 yılAşkım araştırıyorum da araştırdıkça içime sıkıntı düşüyor islamda o kadar katı kurallar koymuş ki mesela şüphe etmen bile günah
Soran+1 yılHayır öyle bi şey yok ki Allah zaten şüphe barındıran bir iman istemediği için sorgulayın diyor. Yani ben islamın doğru olduğunu da savunmuyorum ama kestirip atmamalıyız bence böyle, yoksa cidden ben de bu durumdan çok bunalıyorum bazen ama kesitirp atarsam direkt inkar etmek istediğim için inkar etmiş olurum
Cevap sahibi+1 yılAşkım benim kafam basmıyor şu an haklı olabilirsin sabah tekrar okuyacağım ama bu konuları sanaldan konuşmak çok zor kendini ifade ederken çok eksik kalıyorsun falan ya. O yüzden yüz yüze konuşurum genelde ki o zaman bile bir yerden sonra beynim durur xksmmzms
Soran+1 yılLskfsld kıyamam evet haklısın yüz yüze daha etkili oluyor umarım doğru olanı bulabiliriz
O zaman iyi geceler şimdilik :)
Cevap sahibi+1 yılİyi geceler ❤️❤️
- Aile & Toplum konusunda 662 cevap paylaştı.
+1 yılMadem tanrı yok o zaman ateistler neyi inkar ediyor?
114 Yorumla
Soran+1 yılTanrının varlığını, dinleri
Kimine göre yok kimine göre var- +1 yıl
Var olmadığını iddia ettiği bir varlığı neden inkar ediyor? Yoksa ortada inkar edilecek bir varlık da yok demek anlamına gelir. Lakin bir şeyleri inkar ediyorsa bir seylerin varlığıni inkar ediyor. O zaman mantıken ortada bir varlık var ve inkar edilemez.
Soran+1 yılMantıklı bir düşünce şekli ama bu tanrı kavramını ortaya atanın insanlar olduğunu düşünüyolar
Soran+1 yılBu sebepten bu uydurulmuş ve insanların kabul ettiği tanrı denen şeyi reddediyolar
- +1 yıl
İnsan vücudundaki organlardan kaç tanesini bilim yapabilir ya da insan beyni düşünme yeteneği kavrama yeteneği nerden geliyor? Ateistler kimin verdiği beyinle kimi inkar ediyor? Deist insanların belli bir mantığı var mesela ama ateizmin hiçbir dayanak noktası yok. Kuranı Kerim'de de denildiği gibi her canlı ölümü tadacaktır. Peki neden ateistler ölüme çare bulamıyor? Bilimin de sınırları var. Yüksek teknoloji çağında her sistemin iyileştirilmesi mümkün ama insanoglu ölüme çare bulamıyor. Bu da tanrının varlığını kanıtlayan durumlardan birisi mesela. İnsanoğlu bir damla sudan meydana geliyor. Ateistler bir damla suya can versinler o zaman konuşalım bu konuyu.
Soran+1 yılAraştırmış biri misin bu konuları
- +1 yıl
Sorguladım sadece.
Soran+1 yılMüslüman mısın peki
- +1 yıl
Evet.
Soran+1 yılEvrim hakkında ne düşünüyosun
- +1 yıl
Tanrı topraktan insanı yarattı ateşten şeytani yarattı. Hz Adem ile Havva topraktan yaratıldı mantıken. Mesela sen hastaneye kan tahlili yaptirdigin zaman kan değerlerinde çinko protein vb. Gibi değerler vardır. Bu değerler toprakta da var. Bu da insanoglunun topraktan geldiğinin kanitlarindan biridir.
Soran+1 yılEvrimle islami yaratılış çelişir yani
- +1 yıl
Tam olarak bilmiyorum ama temeline baktığın zaman yolun sonunda tanrıyı bulursun
Soran+1 yılPeki teşekkürler
Gizli Üye(30-35)+1 yılOnların aklına ben. Neymiş her şey kendi kendine oluşmuş. Bundan büyük hikaye mi olur. Elhamdulillah müslümanım.
17 Yorumla
Soran+1 yılEvet bir yaratıcıya ihtiyaç olmadığı söyleniyor
Cevap sahibi+1 yılİnanma hepsi hikaye ölünce görecekler
Soran+1 yılAraştırdın mı daha önce
Cevap sahibi+1 yılTabi ki.
Vücutta her şey kusursuz çalışıyor. Yemek yiyorsun, besinler fayda sağlayacağı yere gidiyor diğerleri ayrılıyor başka yere gidiyor vitaminler başka yere gidiyor her şey bir yere gidiyor. Bunların aklı mı var ki hepsi kusursuz bir yere gidiyor. Kainattaki her şey öyle. Portakal kışın oluyor ve hastalıklara karşı koruyor. Şimdi portakalın aklı mı var ki ben şu insanlara faydalı olayım felan diyor. Portakalın oluşması zaten farklı bir mucize. O toprak, su bilmem ne. BUNLARI TEK YAPAN VARLIK ALLAHTIR. Hiçbiri kendi kendine olamaz. Rastgele de olamaz, tesadüfen de olamaz. Öyle diyen birisi kafayı yemiştir veya inatçı inkarında ısrar ediyordur.
Şimdi sen, sorgulamayı bırak ve senin için sonsuz nimetler yaratan rabbini yücelt.
Soran+1 yılŞüpheyle iman olmaz ki Allah da sorgulayın diyor zaten
Cevap sahibi+1 yılTamam işte, yukarıda yazdıklarımı sorgula ve hakatten de bu kadar kusursuzluğun bir sahibi olmalı de ve Allah'ı yücelt, subhanallah de.
Soran+1 yılAteistlerin açıklamaları da mantıksız değil açıkçası
+1 yılİstersen yazabilirsin.
01 Yorumla
Soran+1 yılAteist misin
- Aile & Toplum konusunda 8,8b cevap paylaştı.
+1 yılTanrının var olduğunu kimse ispatlayamıyor.
07 Yorumla
Soran+1 yılYokluğunu da ispatlayamıyoruz hemen yok diyoruz bu da kolaya kaçmak oluyor açıkçası
- +1 yıl
Belgesel izliyor musunuz?
Soran+1 yılhayır
- +1 yıl
Soran+1 yılBalıktan gelme gibi bir ihtimalimizin olması tanrının olmadığına mı işaret eder? Elimizde tüm maddeler mevcut olmasına rağmen neden en ilkel canlı birimi, hücreyi oluşturamıyoruz
- +1 yıl
Bu basit bir örnek, dileyelim ki tanrı var peki onu kim yarattı.
Soran+1 yılBu soru da saçma tanrı üst güce sahip. Onu yaratan varsa ondan da üstün varlık olması lazım. Yaratılmış tüm varlıklardan farklı tanrı denen şey zamanın ve bu yaratılmışların dışındadır
+1 yılArgümana ihtiyaçları yok
015 Yorumla
Soran+1 yılNeden? Neye göre yok?
- +1 yıl
Size kendimizi mi kanıtlayacağız
Soran+1 yılHayır kendinizi değil ama inandığınız sistemin ya da inkar ettiğiniz şeylerin tutarlı, mantıklı bir açıklaması olmalı
Öyle ergence ateist takılanların bu soruya cevabı olamaz zaten
Araştırmış bilgili olan insanların açıklamaları mevcut bu yolu seçmelerindeki nedeni sormak çok normal?- +1 yıl
İyi de benden bunları sağlamamı istemen biraz malca. Ben herhangi bir şeye inanmak, herhangi bir şeyin peşinden gitmek zorunda değilim ve bununla alakalı bir neden sunmak da zorunda değilim.
Ortaya tanrıyı atan sizsiniz, inan diyen sizsiniz. Benimle alakası olmayan zırvalıklar. Üzerimde baskı kurma hakkını görüyorsunuz kendinizde ve göremezsiniz. Baskı falan kuramazsınız.
Ayrıca yorumlarını falan okudum benden istediğin mantık falan sende de yok. Ama şanslısın ben senden böyle bir şey talep etmiyorum.
Kendini konumlandırma uğraşında sana kolay gelsin bye
Soran+1 yılLsdkslfd Şu an herhangi bir tarafta değilim. Ama eğer bir tanrı varsa ya da hakikat islamsa şanslıyım ki senin gibi kestirip atmadan yoluma devam ediyorum
Doğru yol buysa senin için üzgünüm çünkü neden sorgulamadın, direkt inkar ettin diye sorgulanma ihtimalin var- +1 yıl
İşte cahilliğiniz bu denli bayağı. Onlarca din var biliyorsun değil mi? Onlarca din aynı ağızla insanları yönetmenin derdine düşmüş ve sen basit bir insan olduğun için sana söylenenin aksi yönde gitmekten korkuyorsun ve bu korkunun bedelini bana kesmeye falan kalkıyorsun. Eğer Allah varsa zırvalığını diğer tanrılar için falan da yapsanız ya? Ama yok diğerleri sana saçma. Bana Allah da saçma. Çok çeşitli kaynaklar görünce islamın diğer dinlerden araklanan bir din olduğunu anlıyorsun. Biraz çeşitli okumaya devam edersen bu tarafa gelirsin yok genişlemek yerine kendi çevrende dönüp durursan müslüman kalırsın ve bana üzülerek kendini tatmin edersin. Tekrar bye
Soran+1 yılİslam sadece bir örneği, aksi yönde gitmediğimi kim söyledi? Araştırdıkça uzaklaştım zaten. Fakat dinin özüne bakacak olursam benim reddettiğim islamın amacı insanların barış içinde yaşaması. Bunu reddedersem neye göre yaşamalıyım? Hırsızlık yapayım mesela ya da başkasının kocasıyla zina yapayım sonuç olarak ahlak nedir, iyi kötü nedir bunların belirlenmesini din sağlar diye düşünüyorum
- +1 yıl
Dinin göksel bir şey olduğunu düşünerek hata ediyoruz. Din ruhani bir şey değil. İnsanların hayatta kalma ihtiyaçlarına hizmet eden gayet yapay bir şey. Artık o gerici fikirler işimize yaramıyor. İslamın barışı istemesi de bir göz boyama. Tipik bir devlet siyasetiydi. Güzel vaatlerle, süslü cümlelerle birçoklarını yönetmek ve daha da güçlenmek için oluşturuldu. Şak diye de değil zamanla şekil alan, yöneticilerin ihtiyaçlarıyla oluşan bir yapı. Roma yönetiminden farklı değil. Farklı algılıyorsun çünkü sana kutsal denildi. Kutsal denemeseler şüpheye düşecek ve bana baskı kuramazsın diyecektin.
Günümüzün evrensel yasaları ihtiyaç duyduğun şeyi de sana sağlıyor artık. Ahlak gibi şeyler de tamamen bu çerçeve olan basit şeyler
Soran+1 yılDediğin gibi birçok inanç sistemi var. İlk karar verilmesi gereken şey tanrının var olup olmadığı sonra ise dinleri ele alıp incelemek gerek. Hakikat onlardan biri de olabilir çünkü araştırmadan ya yok bunlar mantıksız derse insan direkt inkar etmiş olur
- +1 yıl
Tanrı tek başına olan bir varlık değil. Dinlerin ortaya koyduğu bi yasa koyucu. Sen inan ve sin diye üretilen dinlere ait olan bir şey. Dinlerden bağımsız algılanamaz
Soran+1 yılPeki dini kabul etmeyen biri nasıl yaşayabilir yani neye göre iyi kötü kavramını belirleyebilir bir sınır yok hırsızlık zina vs toplum düzenini bozan şeyler çok daha yaygınlaşmaz mı
- +1 yıl
Öyle bir şey bizim işimize yaramaz. Güvenli bir ortama ihtiyacımız var. İnsanlar hayatta kalmak ve huzur içinde yaşamak istiyorlarsa seve seve başkasının hayatına karışmamayı kanıksamak zorunda. Kimse birinin kendi malına, kendi ailesine zarar vermesini kabul edemez. Çünkü o bir tehdit ve tehditler yok edilir. Karşılıklı çıkarlar korunarak yasalar oluşturuluyor bu yüzden. İyi bir insan olmak falan değil konu başıma gelmesini istemediğim şeyleri başkasına yaşatmamak. Çünkü bu toplumsal refahını koruyan bir şey.
İyilik kötülük gibi kavramlar üzerinde düşünmeyi bıraktım ben. Bence bunlar zırvadan ibaretler
Soran+1 yılSöylediklerin mantıklı evet peki şunu sorsam bir varlığın oluşması için bir yaratıcıya ihtiyaç yoksa neden en ufak bir canlıyı, hücreyi oluşturamıyoruz
- +1 yıl
Bilim henüz çocuk. Bin yıl bile olmadı. Ayrıca son durum ne bilmiyorum ama bilimin ortaya koyduğu şeyler azımsanamayacak kadar ihtişamlı. Ama ben yaratıcı vardır yoktur ilgilenmiyorum. Gerçekten varsa da bana ne yoksa da bana ne. Varsa bile kiminle seviştiğimi ya da neye inandığımı önemsemeyecek kadar kendi halinde bir şeydir.
Net bir şekilde yalan dolan bulduğum dinler ve tanrıları. Bir de 'yaratıcı var' ikna çabaları
Soran+1 yılKarışık konular ama teşekkür ediyorum açıklamaların için
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat