Sizce ahlâk dine mi bağlıdır? Dinsiz biri ahlâksız mıdır? Ben tam tersini düşünüyorum. Nicola Tesla'nın bir sözünü de ekleyeyim, "Dininiz var diye ahlâka ihtiyacınız olmadığını sanıyorsunuz."
Bu konu sosyolojik olarak pek çok defa incelenmiştir. Genel kabul gören bilimsel sonuç şu şekildedir;
Oluşumu itibarı ile ahlak dinden bağımsız toplumsal bir sözleşmedir. Örneklendirmek gerekirse, "Ben sanın malını çalmayım, sen de benimkini çalma.". Bu toplumsal sözleşmenin tarafları olan insan topluluklarının bu duruma verdiği isimdir ahlak. Din öncesi antik, ve/veya dinsiz kültür ve toplumlarda da ahlaksal bir kodeks gözlemlenebilir.
Din ise toplumsal kabul görmüş bu kurallara zorlayıcı ve mükafatlandırıcı önlemler getirir. Çünkü ilkel insan toplumlarında özellikle bu kuralları dikte eden sadece toplumun kendisidir, yalnız kaldığında birey, bu kuralları çiğnemeye kalkarsa bir yaptırımı olmayacaktır. Din bu noktada bireyi , zaten var olan ahlaka uygun davranmaya zorlar. Eğer ahlaka aykırı davranırsa bunun gelecekte bir cezası olduğuna inandırır bireyi. Ya da tam tersi, ahlaka uygun davrandığı sürece gelecekte bireyi mükafat bekliyordur...
Uzun lafın kısası ahlak, dinin bir sonucu değildir. Din, ahlakı pekiştiren bir unsurdur...
Çok saçma bir karşılaştırma. Cahillik dönemi normalde 1500 sene önce bitmişti ama maalesef yeni nesilin bazı azınlık kısmı beyin çalıştırmakta zorlanıyorlar. Dinin içinde zaten ahlak kavramı var. Şu din bu din demeyeceğim zaten her hak dini normalde aynı şeye hizmet eder. Dini iyi araştırırsanız dini hakkıyla yaşayanlar hep iyi insanlardır. Örnek verecek olursam ahlaklıdır, merhametlidir, güzel kalplidir, bencil değildir, her zaman dürüsttür, kimselere zararı olmaz. Dinle bağlantılı bir meseleyi din dışında tutmaya çalışmak insanın kendine yalan söyleyip inanmasından başka bir şey değildir.
kimisi dini güzel ahlakı bulabilmek için rehber olarak görür, kimisi dini ahlaksızlıklarına maske olarak görür. Oysaki güzel ahlakı bulabilmek için düşünmek yeter, başka bir şeye ihtiyaç yok.
Dinsizin hakkından imansız gelir diye olan deyim işte bu yüzden olmali. Dini bilmeyen birinin bazı değerlerinin daha düşük demeyelim ama daha nefsi yaşaması daha olağan iken dini bilen ve dinden ona ragmen hatalı davranislarindan dolayi çıkan kişiden daha çok korkulur. Ben bunu söyle yorumluyorum bu sebeple. Dinsiz bir insanda ahlaklı olabilir hatta bi nebze o daha değerlidir çünkü bi "korku mekanizması, cezalandırma mekanizmasi" yoktur onun için ve bunu tamamen ahlaki değerleri yüksek oldugu için yapar. Ama yinede insanoğlu nefis taşır ve hataya eğer inançsızsa daha kolay düşebilir. O yuzden inancli bir insanın, herhangi bi dine mensup bir insanın gerek cezalandirma korkusu, gerek Yaradan aski vb sebeplerle genelde daha ahlaklı olduğunu varsayabiliriz.
Din kelimesinin anlamı "yol" demektir. Ve bu yol kişinin kendi düşüncelerinin ve eylemlerinin tamamını kapsar. Hayatın bir çember olduğunu varsayarsak iyiyi kötüyü din belirlermez. Eylemler belirler. Dindar olmasa bile merhametli vicdanlı karıncayı incitmeyecek insanlar tanıyorum. Ahlak ise kişinin kendi vicdanının sesidir ki yine dinle alakası yoktur.
Din ahlaklı olmayı emrediyor. Ama uyan kişiler ne kadar var belli değil. Benim dinimden değil diye kimseye ahlaksız diyemem. İnsanlığına bakarım buda ahlaklı saygılı olduğuna işarettir. Diye düşünüyorum mutlu günler dilerim.
İnsanın ahlakı vicdanıdır, ahlaksız kişi kendini haklı çıkarmak için bunu kullanır ki onu da gördük, son olarak insanları kurallara uygun davranmaya ancak hukuk zorlayabilir.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ahlâk olmadan din olamaz her Allah Allah diyen ahlakı değil Allah Allah diyip çocuğu yasinda kizlara goz dikenleri cok gördük
Ahlak neyi referans alarak olacak? Mesela, bir millet var evlendigi ilk gün dügünden sonra damadın arkadaşları sıraya giriyor ve gelinin memelerini okşuyorlar. Damat izin vermezse ahlaksız kabul ediliyor.
Ahlak, dini referans alır. Aksi halde neyin dogru neyin yanlış oldugu belli olmaz. En güzel ahlak islsm ahlskıdır.
Edkiden Hristiyan ve yahudiler örtünür ve evlenmeden evvel cinsel ilişkiye girmezerdi. Mesela şimdi özellikle Hristiyanlar incili referans almıyor ve evlenmeden karı koca hayatı yaşıyorlar.
Ahlak: Sohbet etme, alışveriş, yeme-içme, oturma, kalkma, insanlarla iletişim kurma vs gibi günlük hayatın getirdiği davranışlar ve aktivitelere ahlak denir.
İslam Ahlakı: insanlara, görgü kurallarına uymayı, insanlara karşı iyi olmayı, terbiyeli olmayı öğütler. İslam insanlara ahlaklı, edepli ve âdâblı olmayı öğütler. Bunun için de güzel ahlak önerir ve güzel ahlakla ilgili hadisler ile de bunu doğrudan insanlara buyurur.
Din ahlaklıdır fakat her inanan değil. Dinsiz olupta çok ahlaklı hatta inancı savunanların çok daha ahlaklı bir sürü insan var.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ben bugün eğer dın varken sokusuosam ahlaksız olurum ama ben eğer dın yokken de sokusrsam da ahlaksız olrm yanı döndüler ahlaksız olur dınsızler de ahlaksız olr oke bye bye 👋
Okuma yazman mi yok? Ben öyle bişi söylemedim dinsiz insanların nasıl olduğunu bilemem ama Kendi dinimizi layıkıyla yaşarsak ne demek istediğimi anlarsın