Kur'an ayetlerini cımbızla parça parça çekerek bir bütün olarak okumadan karalayan tarih bilmez kesim Kur'an da köle ya da cariye görünce hemen Kur'an'ı karalamaya başlar. Bu soruda Kur'an'ın parça parça değil peygamber hayatı ile birlikte bir bütün olarak okunması gerektiğini ıspatlayacağım. Meşhur Mearic 29-30 ayeti: "Irzlarını koruyanlar -ancak eşlerine ve cariyelerine karşı müstesna; çünkü onlar kınanmaz; bundan öteye (geçmek) isteyenler ise, onlar taşkınların ta kendileridir. "Aha eşlerin yanında cariye var abi hemen karalayalım Kur'an'ı 😀 maalesef bu şekilde siz Kur'an'ı değil okuduğunuz hiç bir kitabı anlayamazsınız. İlk okulda hoca kitap verirdi. Başından iki ortasından iki sondan iki sayfasını okuyan öğrenci tipi bunlar 😀 neyse işin aslına gelelim. Kölelik ve cariyelik İslamiyet öncesine dayanır hatta ilk köle Afrikalı bir zencidir. Yani İslam'dan önce vardı köle ve cariyeler. İslam ise bunlara haklar verdi. Peki nasıl hak bunlar? Bedir savaşı öncesi müşriklerrin elinde bulunan cariye ve köleler vardı. Eskiden savaşlar toprak için değil köle ve cariye elde etmek için yapılırdı. Hatta Rumlar savaş sonrası erkek erkeğe ilişki için çocukları ailelerinden alıp her türlü pisliği yaptırıyorlardı. Çocuk tecavüzü yani. Kur'an ise bu sistemi bitirsin diye inmiş bir kitaptır. Konumuza dönüyorum. Şimdi Bedir savaşı sonrası müşrikler yenilmiş ellerinde bulunan köle ve cariyeler kalmıştı müslümanlara. Peki müslümanlar ne yaptı? Enfal süresi (67): hiçbir peygamberin köle ve cariyesi olamaz. Bu yüzden peygamber efendimiz (sav) kadınları hiç bir zaman köle ve cariye olarak değil ancak eş olarak koruma amaçlı evlenmiş bulunuyor. Yoksa istese köle ve cariyesi yapamaz mıydı? Kim engel olacak herkes onu dinliyorken? Biraz mantık lütfen. Neyse esirlere dönelim. Muhammed suresi 4. Ayet uygulandı kendinizi korumak için etkisiz hâle getirdikten sonra ellerini bağlayın sonra 1) ya iyilik olarak serbest bırakın,2) ya da okuma yazma öğretmesi karşılığında serbest bırakın 3. Yol Nur 32. suresinde yer alıyor: İçinizden bekâr olanları ve durumu uygun olan cariye ve kölelerinizi evlendirin. Köleye evlilik hakkını demek ki Kur'an tanımış 😱Bunu da yapmazsa 4. yol Nur suresi 33 de yer alıyor: Durumunda bir hayır gördüklerinizle mukâbete ( hürriyet sözleşmesi) yapın. Şimdi köleler, cariyeler o dönemde para karşılığı alınıp satıldığı için mal gibi görülüyorlardı. Para verip hizmetçi olarak aldı ya bu adam bu hizmet karşılığında sözleşme yapıyor köleyle. Peki ilerde serbest kalmak isterse nasıl kurtulacak bu köleler? Allah buna da çözüm getirmiş Kurban olduğum. Ayetin devamında: Allah’ın size ihsân ettiği mallardan siz de yardım olarak onlara bağışta bulunun. Mecburi hizmet sözleşmesini ödemesi için yardımda bulunun ki sözleşme gereği ileride özgürlüklerine kavuşsunlar.5) yanlışlıkla birini öldürürsen köleyi serbest bırakacaksın (nisa92).6) Yalan yere yemin ettiysen kefaret olarak elindeki köleyi azat edeceksin (Maide89)
Sadece Kur'an okuyarak tefsir okumadan Kur'an'ı anlayabilmek mümkün mü? Kur'an da kölelik, cariyelik sistemine değinelim mi?
Yoo eğip büken yok. Ben sana bütün olarak okuman gerektiğini söylüyorum. Çünkü ayetler birinin devamıdır. Soruda bariz belli zaten. Cenga gibi düşün. Cenga bir bütündür parçalarını çıkarırsan ne olur. Bütün bozulur değil mi? Kur'an'ın da ayetlerini cımbızla çıkarırsanız bütünü bozarsinız. O yüzden İslami tamamlayan unsurlar1) Kur'an ve Tefsiri 2) Peygamber hayatı 3) sahih hadislerdir. Bunları araştırmadan sadece Kur'an okuyarak namaz nasıl kılınır onu bile ögrenemezsin. Kur'an da yazmıyor çünkü. Sana namaz kıl der nasıl kılındığını yazmaz çünkü Kur'an bir anayasadır sen namazın nasıl kılındığını peygamber hayatından ve sahih hadislerin den öğrenirsin
Ne hikmettir ki ne zaman isinize gelmeyen bir konu olur o zaman buna ihtiyac duyarsınız. Islamda bir konu elestirilir, siz hemen oradan bir hadis buradan bir tefsir bulup konuyu yumusatmaya ya da degistirmeye calisirsiniz.
Mesela yukarida bahsettigin kolelik, cariyelik kavramlari. Hassas konular ve insanlar bunu yadırgıyor haliyle.
Simdi sen bana soyle Islam'da kolelik var mi? Cariyelerle cinsel iliskiye girmek serbest mi?
Muhtemelen evet ama iste su su durumlar da var yani gibisinden bir seyler diyeceksin. Yukarida da yaptigin bu. Sart ne olursa olsun kolelik su yuzyilda kabul gorecek bir sey degil.
İslam kölelik ve cariyeliği bitirmek için gelen bir dindir. Sen köleliğin tarihini araştır önce. İslâm olmadan bu insanlar mal gibi alınıp satılıyordu. İslama teşekkür etmen lazım bu yüzden onların haklarını savunduğu için
Sen bilirsin bu dünya ölümlü dünya. Hz. Ali ne diyor. Eğer Allah yoksa İslâm doğru değilse ben ölünce bir şey kaybetmiş olmam ama ya varsa? Eğer varsa kaybeden sen olacaksın. Yüzde 50 ihtimal var yüzde elli yüksek bir ihtimal. Mantıklı insan inanmadan önce araştırır. Ön yargılı bakmaz. Aklındaki tüm soruların cevabı varken ben okumam, ben izlemem dersen doğruları hiç bir zaman öğrenemezsin
Kuranın kendisi bile apaçık indirdik diyor. Siz hikayelerlr kılıf uydurmaya çalışıyor olmayasınız. Tefsir bilmeyen hiç müslüman olmasın o zaman. Ayetler gayet açık.
Sana bir soru: Müslüman olmayan ülkede doğan bir çocuk. Diyelim ki Kur'an'ı açtı okudu. Müslüman olmaya karar verdi. Bu çocuk Kur'an'a bakıyor. Sürekli namaz kıl diyor ama namazın nasıl kılınacağı yazmıyor? Bu çocuk peygamber hayatını okumadan, tefsir ve hadis okumadan nasıl namaz kılmayı öğrenecek? Hadi cevap ver bakalım madem Kur'an ap açık ise
Kur'an da tek bir çelişki yok. Kur'an'ı anlaman için ayetlerin hangi olay üzerine indiğini yani peygamber hayatını bilmen lazım. Peygamber hayatını bilmeden Latin harfleriyle zaten anlayamazsın Kur'an'ı. Çünkü her Arapça harfin karşılığı yok Kur'anda. Ayette sana apaçık indirdik dediği anlam senin mantığın gibi değil. Biz bu kitabı sana ap açık bir delil olarak indirdik diyor. O zaman konuşulan dil Arapça olduğu için herkes anlayabiliyordu. Ama Cumhuriyet gelince Osmanlıcayi kaldırdılar. Lafın alfabesi getirdiler. Latin alfabesi ile de Kur'an'ı anlayamazsın. O yüzden Bediüzzaman Said Nursi. Kur'an dilini bildiği için tefsirini yaptı. Yani keşke biraz tarih bilseniz
Yapma ya hangi olaydan sonra indiğini öğrenmeden hiç bir anlam ifade etmeyen kitabı ne yapayım ben? Kuranı öğrenmek istiyorsan arapça öğreneceksin osmanlıca değil. Arpçada karşılığı bile olmayan kitabı kabul etmek :D tefsiz yok arapça farsçanız yok ama müslümansınız :) hac suresi 16. ayet İşte böylece biz onu apaçık âyetler olarak indirdik. Kuşkusuz Allah dilediğini doğru yola iletir. bak ayet bile diypr. Nerde anlıyorlardı ya az at benim dedim çook eski topraktı sadece ezbere biliyprdu osmanlıxa bildiği bile yoktu. Kemdi dilimde bile anlamadığım bir kitap için arapça öğrenmek zorunda kalacağım kitabı ne yapayım ben.
Ben tarih bilmiyorum nerde dedim insanlar kurandaki her ayet için tefsir mi araştıracak hepsini aklında nasıl tutsunlar. Hadisten sonra birde tefsir saçmalığını arıyorsunuz artık. Tefsir olmadan ablsşılmayan kitaba sen git biat et.
Arapça senin bildiğin gibi bir dil değil sana çeviri örnekleri cereyim ozaman. Madem herkesin anlayacağı bir dil ise neden Latin harfleri ile yapılan çeviriler birbirinden farklı? Al sana örnek. Oku linkteki çevirileri. Madem herkes aynı şeyi anlayacaksa neden Latince çeviriler hep farklı? Al sana örnek 👇 www.kuranvemeali.com/zariyat-suresi/1-ayeti-meali
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
3
Cevap
1
Cevap
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Tutmussunuz tefsir tefsir bu Kur'an bütün kâinata indirildiyse ve ben hayatımı buna göre adapte edeceksem ndedn bu kadar mecaz söylem var? ne desek orada o demmek istenmiyor diyorsunuzKuran'da kolelik var caroyelik var ama iyi davraniliyor diye susturmaya çalışıyor bazıları
Kur'an köleliği bitirmek için inmiş bir kitaptır. Cariyelik ve kölelik İslamdan önce vardı. Hatta Afrika da ki insanların elmasını çalıp onları köle olarak çalıştırdı batılı devletler İslam'dan önce. Biraz tarih okuyun lütfen. Cariye konusu da Kur'an dan önce sınırsız evlilik vardı Kur'an bunu 4 ile sınırladı. Onun sebebi de şu an ülkede savaş olsa en çok erkekler ölür bütün savaşlarda. 83 milyon nüfus var. 43 milyon kadın 40 milyon erkek var nerdeyse. 40 milyon erkekten 30 milyonu ölse 43 milyon kadın 10 milyon erkek kalıyor. Çok eşlilik olmasa kalan dul kadınların ihtiyacını kim karşılayacak? Çocuklarına nasıl bakacak bu kadınlar? Ülken savaştan çıkmış iş sahası da yok eskisi gibi gidip çalışsınlar. Kur'an o yüzden bu ihtimale kapı bırakmıştır. İslâm öncesi kadınların nikah hakkı bile yoktu. Mal gibi pazarda satılıyordu köle diyerek insanlar. İslâm bunlara haklar tanıdı. Kur'an'ı anlaman için o dönemin tarihinde yaşananları okuman lazım. Arapça öyle Latin harfleriyle anlaşılacak bir dil değil. Her harfin karşılığı Latin harflerinde yok maalesef. Mesela bir kelimenin birden çok anlamı var. Hangisinin kast edilmiş olduğunu önceki ve sonraki ayetlere bakarak anlayabilirsiniz. Kur'an da hiç bir peygamberin esiri olamaz diyor ama İslam'da esir sistemi yok demiyor. Mesela biz bir ara papazı esir aldık ABD nin sonra geri saldık. İslâm esirliğe değil esirlere davranış şekline karşı ki zaten esir alınınca ne yapılması gerektiğini yukarda ayetlerde açıkladım.
Kardeş ne tefsiri ya? İncil mi bu havarilarine yazdirsin onların yorumlarını okuyalım. Kur'an, başlı başına Allah'ın kelamıdır ve herkesin anlayabileceği bir şekilde yazılmıştır. Onun bunu yorumlanmasına gerek yok.
Kardeş Arapça senin bildiğin gibi bir dil değil sana çeviri örnekleri cereyim ozaman. Madem herkesin anlayacağı bir dil ise neden Latin harfleri ile yapılan çeviriler birbirinden farklı? Al sana örnek. Oku linkteki çevirileri. Madem herkes aynı şeyi anlayacaksa neden çeviriler hep farklı? . https://www. kuranvemeali. com/zariyat-suresi/1-ayeti-meali
Neden o zaman Arapça bilen alimler Tefsir de yazmış? İbn-i Zeyd, Zeccac, İbn-i Kesir, Fahreddin Razi, Ebussuud Efendi, Mukatil b. Süleyman, el-Firuzabadi, el-Taberani, Kurtubi, İbn Cerir Taberi ve daha birçoğu Arapça bildiği halde Tefsir neden yazmış peki? Ve bu alimler evrenin genişlemekte olduğunu da yazmış kitaplarına. Oysa Ateist forumlarda okuyorum diyorlar ki bilim bulduktan sonra bunlar sonradan genişlemekte olarak geçirdiler. Ee bu adamların yaşadığı tarihe bakıyorsun Fahrettin Razi bir bilim insanı 1149-1150(miladi 543) diğerleri de aynı keza. Hani Teleskop ile icat edildikten sonra Kur'ana geçirmişlerdi? Arapça bilsen bile Arapça kelimelerin birden fazla anlamı var. Hangi anlamın kast edilmiş olduğunu öğrenmen için önceki ve sonraki ayetlere bakman gerekiyor. Yani Kur'an'ı anlaman için ayet cımbızlamak değil Kur'an'ı bir bütün olarak okumak gerekiyor. Örneğin Cenga gibi düşün. Parçaları çekince ne olur? Bütün bozulur ve dağılır değil mi. Aynı şey Kur'an içinde geçerli. Bir bütün olarak okuman gerekiyor. Çünkü bir ayet başka bir ayetin devamı ve açıklaması olabiliyor. Mesela Kuran'da mecazlar vardır. Örneğin Bir ayetinde diyor ki Savaşta Oku sen atmadın Allah attı. Ateist mantığı ile okursanız eğer. Koşun millet Allah haşa savaşta oku tutup atmış dersin ama Tefsir okuyunca bu savaş hangi savaş, Allah bu oku nasıl atmış. Bu ayet ne için inmiş. detaylı şekilde öğrenirsin. Arapça bilsen bile ayetlerin hangi dönemde ne için indiğini Kur'an okuyarak bilemezsin. Çünkü Kur'an bir herşeyi anlatmaz. Sana namaz kıl der ama kaç rekat kılman gerektiğini söylemez. Bunun için de devreye peygamber hayatı devreye girer. Bu yüzden peygamberler elçi (öğretmen-rehber) olarak gönderildi. Örneğin 82 anayasasında kırmızı da dur yazıyor mu? Yazmıyor peki biz neden duruyoruz yazmadığı halde? toplum düzeni sağlansın diye. Peygamberler de bozuk olan toplumu düzeltmek için gönderildi bu yüzden.
@gizli okuma özürlü olduğun için daha fazla muhatap olamayacağım eğer sana bırakmış olduğum linki okumuş olsaydın evrenin genişlemesi ile ilgili hâlâ bu tezi savunduğun için kendinden utanırdın. Şu makaleyi oku ve cahil cahil okumadan bama yorum yazma bir daha. Yoksa engel atacağım: www.bilimveyaratilisagaci.com/.../
Okunce sana sorulacak 3 soru: 1) Rabbin kim 2) dinin ne 3) peygamberin kim. Eğer Kur'an'ı bire kere bile okumazsan dinin ne sorusuna Allah'ın kitabı Kur'an'ı okudum tasdik ettim diyememe ihtimalin var. En doğrusunu yüce Allah bilir ama her müslüman en azından bir kere de olsa meali okumalı. Umarım okursun bir gün 😇
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Sadece Kur'an okuyarak tefsir okumadan Kur'an'ı anlayabilmek mümkün mü? Kur'an da kölelik, cariyelik sistemine değinelim mi?