Yaşlılarla aranız nasıldır veya düşünceleriniz nelerdir? Çevremde gözlemlediklerim hiç de iç açıcı değil... Böyle olması beni derinden üzüyor ama çok da bir şey gelmez elimden. Mesela üniversiteye giderken çok karşılaşıyorum; şoförler yolcu kaçıracak diye yaşlıları beklemiyor veya araçta yardımcı olunamayabiliyor. Gün geçtikçe zaman başkalaştıkça insanlar da değişiyor, duyarlılığını yitiriyor ne yazık ki... Sizden ricam, gördükçe dikkat etmeniz ve nahoş davranışlarda bulunanları uyarmanız. Hayırlı geceler dilerim...
Bazıları gerçekten haketmiyor değil başıma bir olay geçti sizinle de paylaşmak istiyorum otubuste herzaman yer veren biri olmuşumdur bir gün annanemler aradı gel seni çok özledik torunum diye bende otubuse bindim 1 saatlik yolum vardı bir dede karşımdaydi bende tabi dayamadim herzaman ki gibi direk yer verdim baktım ki her yer tıklım tıklım kimse ne oturabiliyor ne de ayakta durabiliyor sağolsun kaptan o kadar yolcu almış ki herkes birbirini itiyor tutunacak yer bile yok o kadar diyeyim neyse bende direndim belki yarim saate kadar tabi o zamanlar 16 _17 yaslarindaydim küçüktüm ayakta duracak halim kalmamıştı benim verdiğim yer arka tarafta son 4 li koltuk oluyor ya orada oturmuştu dede o koltukların yerlerinde bir basamak var yüksek olduğu için koltuk bende orayı görünce oturmak istedim dayanamadigim için oturdum bir 15 dk her şey normaldi müzik dinliyordum bir an bir hisse kapıldım biri sanki bana arkadan dokunuyor gibiydi arkamı çevirdim dedeyle göz göze geldik ne oldu kızım dedi bende bir şey demeden başımı çevirdim sonra yine aynı şey oldu bu dede ayağıyla arkama dokunuyordu artık takatim kalmadı ayağı kalktım dimdik ona baktım sinirli bir şekilde tabi o da anladı bakışımdan bir an pişman olmuştum gerçekten yer verdigime nerden bilebilidim ki günümüzde yaşlıların bir çoğu sapik yer vereceğiniz kişiye iyi bakın ona göre verin ben artık bu olaydan sonra kimseye yer vermiyorum her neyse annenemin evine yakındim az ilerde inecektim baktım dedeye yandaki kapalı kıza yanaşıyor ellerini dokunmsya çalışıyor ve kızda gittikçe geriye gidiyor korkudan çantasını dedenin önüne bıraktı diğer yandaki kızda dayanamayip koltuktan kalkti öyle bir toplumda yaşıyoruz ki kimse kimseye ne güvenebiliyor ne de iyilik yapabiliyor ona yer verdim onun yaptığı şey ise insanları taciz etmek oldu rica ediyorum dikkat ettin hatta hiç yer vermeyin ben yaşadım en azından siz farkında olup yaşamayın bu herkese ders olsun
Evet ama kimin ne yapacağını bilemeyiz, bunu genç bireyler de yapıyor. Bir de sadece bu konuda değil, karşıdan karşıya geçirmek olsun, elindeki şeyleri taşımak olsun vs
Kesinlikle insanlığın kendisine saygısı azaldı ki karşındakine saygı göstersin kendi benliğimize sahip çıkamıyoruz hayatımız gösterişten ibaret gençliği güç zannediyoruz sanki hiç bitmeyecekmiş gibi onlar bizim atalarimiz sevgi gosteremesek bile saygı göstermek zorundayız
Zerrece kendisine saygı duyan, zerrece bir gün yaşlanacağını düşünen ve düzgün bir aile terbiyesi alan her genç muhakkak kendinden büyüğüne saygı duyar, zira insanlık buradan ileri gelir. Bugün saygı duyup kıymet verdiğimiz büyüklerimiz konumuna gelince biz, benzer tavırları görmek istiyorsak dikkatli davranmalıyız.
Ama işin öte yanında, büyüğü geçiyorum anne babayı hiçe sayan bir nesil yetişirken halledilmesi gereken onca problem olduğunu görüyoruz ahlâken...
Allah sonumuzu hayr etsin, aile terbiyesi çok mühim bir etken kişilik gelişiminde.
Şu an yaşanan dönem Z kuşağının dönemi. Z kuşağı %95 bencil olur bence. Neden diyeceksiniz. Toplu taşıma araçlarında karşılaştığım her 20 gençten sadece biri yaşlıya yer veriyor. 15 20 yaşlarında kimsenin yer vermediğini görünce ben yer veriyorum. Onlar ayakta zor duruyor. Hareket halinde nasıl ayakta duracak diye düşünen yok. Tahminim bi 10 yıl sürer.
Öyle olsaydi. Ben sana hürmet etmezdim teyzeciğim. Saka bir yana evet boyle bir durum oldugunu bende sezinliyorum. Gunumuz dunyasi özgürlük diye diye genclerimizi bireysellestiriyor. Yani tipki bati'daki gibi herkesin esit oldugu bir insan tipi yaratmaya calistikca. Genclerimiz kendilerini yaslilar ile bir tutmaya calisiyor. Ornek otobuse once ben bindim. Bende insanim oda insan ikimizde esitiz. Önce ben bindigim icin oturdum ve kalkmam dusuncesi zihninde yer ediyor. Ama bu boyle olmamali. Birde benim dikkatimi ceken, özellikle genc hanimlar. Kendisinden yasca buyuklere yer vermeme konusun da daha ketumlar. Bu kendi hemcinsi olsa bile. Bende kadinim ben once oturdum ve kalkmam diye bir dusunceye sahip gibiler. Insallah bu durumu tersine cevirebiliriz tekrar.
Evet haklısınız lakin batıcıların planları bir bütündür her anlamda çalışmalar yürütülüyor, birinden şikâyet edip diğerini savunmak da doğru değil. Bunu da önceki mini tartışmalarımızdan dolayı belirtmek istedim😁
Ağlanacak hale gülünmez. Dünyanın yarısı düşünmekten uyuyamıyor diğer yarısı uyumaktan düşünemiyor. 3. Doz kaç ay korur derken 4. nün yolunu yapıyorlar. Oysa başında 2 doz yeterli hatta %50 aşılanırsa salgın biter, hastaneye yatışı %100 engeller demişlerdi yalan makinesine bağladılar😏
Öyle dediler böyle dediler diye kestirip atmak mı? İşe okula alınmadık ya böyle emin konuşmaları yüzünden şimdi ne değişti? Ya Fahrettin ya da Mehmet Ceyhan ikisinden biri hastaneye yatışı %100 engelliyor dedi. Hadi %100 olmasın neden %100 müş gibi davranıp riske atıyorlar, mobbing uyguluyorlar? İnsan bir şeyden emin ise insanlara olmazsan şöyle böyle der. Ölümler daha çok arttı niye? 3. Doz olunmadığı için di mi? Çünkü 2 dozlular aşısız hemen 3. Dozu olun. Ya uyanın son verin şunların oyunlarına! Bunu biz değil adamlar kendileri söylüyor. Adamın planını anlatması normal bizim ruhsatsız sıvıya güvenmememiz mi anormal? Rica ediyorum aklınıza hakaret etmeyin daha fazla
Yaşlılık, Allahu Teâlâ’nın fıtri bir kanunu, hayat ağacının aldığı son şekildir. Çocukluk, gençlik, olgunluk dönemi derken ömrü olan herkes kendini ihtiyarlık potasında bulur. Peygamber Efendimiz bir hadis-i şerifinde ise şöyle buyurmaktadır: “Herhangi bir genç yaşlılığından dolayı bir ihtiyara hürmet eder ise, yüce Allah da yaşlandığında ona hürmet edecek kimseler halk eder.”(Ebu-Davud Edeb 58) Bir başka hadis-i şerefinde ise: “Küçüklerine şefkat göstermeyen, büyüklerine değer ve saygı göstermeyen bizden değildir” buyurur. Yaşlılara hürmet etmek çok çok önemlidir. Aynı zamanda bir o kadar da sevaptır. Mübarek Peygamberimiz (S. A. S.): “Saçı sakalı ağarmış yaşlı Müslümana saygı gösterip ikram etmek Allah’a saygıdandır.”
Yozgatta görev yaptığım yıllarda göz doktoru için sıra bekliyorum. Belki yaşı Seksene yakın bir ihtiyar.. görseniz beyaz sakallı... nur yüzlü hacı dede... adam yanıma oturdu... başları önümüzden geçen hemşireler hakkında konuşmaya...
- bunlar yiyip içip azıyorlar, işleri güçleri düzüşmek... bunların a... mları kızışmış... vs. vs. kalktım yanından gittim.
12 yaşında ergen çocukların yapmadığı muhabbetler yapmaya başladı..
Valla bilmiyorum kim olduğunu ne olduğunu bildiğim insanlara yaşlı olsun genç olsun saygı gösteririm ama Adliyede görev yaptığım yıllarda 5 defa hacca gidip kendi torununa 3 defa tecavüz etmiş hacı dedeleri görünce artık eskisi gibi birisine sırf yaşlı diye saygı göstermeme kararı aldım.
doğru hep böyleleri gelir aklıma önce acıyorum sonra ya tacizci falansa da diyorum. O kadar haberlerden iğrendi ki dizide filmde yaşlı adam küçük çocuk konuşturuyorsa o anlarda ben tedirgin oluyorum oysa dediğiniz gibi tonton dede görünümlü nice caniler sapıklar da var.
Hesaba katmadıkları bir şey var ; Kendileri de o yaşa gelecek ve ayni durumu yaşayacaklar hem de daha da kötüsünü. O vakit geldiğinde geriye bir bakıp neden böyle oldu diye bir sorsunlar kendilerine. Sanıyorlar ki yıllar sonra hala 15 - 20 yasında kalacaklar..
Ne yazikki evet azaldi artik cogu insan yardimi gectim görmemis gibi yapmakdan bi hal3 giriyor halbuki bi bilseler gpn gelcek onlarda yaslanacagini ayni durumda olacagini yardim etmek onlarla iki sohbet etmwk ne bilim yer vermek torbalarini tasimak cok zor olmamali, tahamülsüzlesmis herkes
Ben 24 yaşındayım ama bı misafirlikte ya da herhangi bi konuda babamın laf etmesine gerek kalmazdı, gözlerine bakınca ben anlardım çoğu şeyi. Soyle bı kendime çeki düzen verirdim henüz çocukken.😅Simdikilerin çoğu şımarık, başı boş, rahat yetiştiriliyor.
Ben elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım onlara ya yaşlılık zor halden anlamak lazım. Anlamak için de empati lazım. Allah empati yapamayan insanlardan uzak eylesin.
İyi olanları el üstünde tutarım ama bazı kötü niyetli olanlar var mesela sıralarda öne geçenler , toplu taşımada yer isteyenler bir engeli olmadığı halde
Ben şuana kadar yaşlılara karşı bir saygısızlık nahoş bir durumla karşılaşmadım. Eğer karşılaşsam da mutlaka müdahale edrim. Bu benim insanlık görevim.
Küçüklüğümden beri en iyi anlaştığım yaş grubu , onlara kıyamaz insan. Sokakta ellerinden torbalarını alıp duâ aldıklarım var yaşlılara hürmet ibadettir.
Yaşlıları severim onlara bir şey olmasını istemem üzülürüm. Lisedeyken huzurevi ziyareti yapmıştık elimizde çiçekle sevindirmiştik. Yaşlıları sevin ki siz de yaşlanınca sizi sevsinler.
Yaşlıların kontrol manyaklığı, her b*ka karışma huyu, huysuzluğu, anlayış bekleyip anlayıştan uzak olması ve bir de yobazlığı düşününce çok normal. Birileri sırf yaşı fazla diye beklentisini yükseltmemeli. Bir toplum için genç bireyler doğal olarak daha değerlidir.
Benim için toplumun kültürünü, temelini oluşturdukları için yaşlılar daha değerlidir. Özenti, genç bedenli yaşlı düşünceli gençlerin değeri yok. Siz de onlara göre yobazsınız belki? Yaş itibarıyla idrakte sorun olması doğaldır, bunu anlamamak veya buna karşı yeti yoksa bu da bir eksikliktir di mi? Gençlik buysa gençlik için utanç, ben ve benim gibiler adına gurur duyuyorum...
Kuşaklar arasında o kadar fark var ki bir kuşak büyüklerin yanında ağzını açıp konuşamazken konuşamayan kuşağın çocukları büyüklerin tepelerine çıktı ve kuşak çatışması ile karmaşıklık ortaya çıktı.
evet... Kuşak çatışmasına sebep olan şeyler vardır ve %90 ının bunu kucaklıyorken şikayetçi olması absürt. Kuşağımdakiyle ben anlaşamıyorum, farklı kuşak nasıl anlaşsın klglnmfl
Millet hep bı derde düşmüş yok iş yok okul , insanlar bazı noktalar da haklı olsalar da haksız oldukları yerlerde var.
Mesela en basitin den şöyle bir muhabbet geçiyor , dayının biri otobüs 3-4 tür yapmasına rağmen inmiyor otobüsten en son şoför merak ediyor yaşlı ya durağı kaçırıyor hasta falan sanıyor yardım amaçlı amca 3-4 türdür aynı yerde gidip geliyorum kaciriyosan şöyle seni orada birakayim. Bu şirada otobüs dolu ve ben ayaktayım. Amca ne dese begenirsin. " Oğlum benim eşim vefat etti dışarısı soğuk benim içeri girmiyeyim dedim sen mezarlıgin yanından geçerken Fatiha okuyorum diyor ". Ahshhfjff gülsem mi ağlasam mı bilemedim 😂😂 ben Denizli'de. Oturuyorum burada 63 yaş üstündekilere bedava otobüs ve bu yüzden sorun oluyor adamlar heryeri geziyor öğrenciler için de hayat tam bir işkence oluyor.
Elbette ya madem kıyak geçeceksin. Adamlara ,2 hak ver gidiş ve dönüş 😂 Dayının biri var sabah 7 de kalkıp spor yapıp otobüse binip yaklaşık 30 dk yol gidip annemin çalıştığı fırından ekmek alıp geri geliyormuş 😂 ya böyle bir rahatlık yok. , Şey var bide kadın orta yaşlı ama yer vermedik diye vatan haini ilan ediliyoruz 😂
Beleş otobüs olsa bende giderim 😂 O değil de bişi sorcam neden cümlelere merhaba diye başlayıp en sonunda esen kalınız yazıp tarih ve saat yazıyorsun 🤔 biraz garip geldi. Diğer Soru ve goruslerin de hep bunu kullanmışsin 😂
13 yaşında yaşlı bir bunağın bana tacizinden ve yaşlı bir kadının bana sus işareti vermesinden sonra hiç birinin yüzüne bile bakmıyorum isterseniz hepsi öyle değil diyin umrumda değil ben tekrar o anı yaşama ihtimalini almam.
Size göre yobaz siz tanıştığınız mi sanıyorsunuz? Gelişirken değerlerinizi neden kaybediyorsunuz? Onlara göre de siz yobazsınız. Yani biri yobaz diye şiddet uygulansa müdahale etmezsiniz, yobaz diye araba çarpar diye yardım etmezsiniz demek oluyor bu. Siz ne kattınız?
Yobazlar ben Uluslararası çalışıyorum. Turkide yabancısı da aynı hep yaşlılar zorluk çıkartıyor. Yasliydan geçmişe tutunuyorsun. Ayak bağı oluyorlar sadece.
Yaşlanmak doğanın bir kanunu. Bir insana yaşlandı diye her konuda saygı duyulması gerekmiyor. Biraz daha hassas olunur o kadar. Yok o ne derse karşılık verme, yok onların yanında şöyle oturma, yok onların elini öp
Ben öyle bir şey demiş miyim soruda? Dedikleriniz adabı muaşerettendir. Doğru bir üslupla kendinizi ifade edebilirsiniz lakin bir yere kadar çünkü yaşlılık da çocukluk gibidir, dediğim dediklik vardır, inatlaşma vardır vs. bunlara karşı tavrınız da sizin olgunluk seviyenizi göterir kardeşim :)