Öldürenlerin kim olduğunu adını herkes bilmesine rağmen Hüseyin'i Yezid öldürttü diyorlar. Kufeliler Hüseyini çağırdı destek sözü verdi sonra kral Yezidten korkup ortada bıraktı. Hüseyinin akrabası çocukluk arkadaşına Yezidin adamı Hüseyini öldürme karşılığında ona valilik sözü verdi. Başlarda çekimser kalsada bu vaadi yerine getirecek birçok kişi bulunabilirdi. Ama katiller özellikle Hüseyinin yakınlarından seçildi. Sonra o valiliği de alamadılar. Şimdi ağlayan kendileri öldüren kendileri suçlanan sünniler. Bugün dini siyasete alet ederek yayılan gizli mecusi kültürü pers istilası var. Ayrıca olaylar Araplar arasında olmuşken nasıl dini ayrılığa sebep oluyor?
Kerbelada Hz. Hüseyini kendi çocukluk arkadaşı akrabaları öldürdüğü halde neden kral Yezid suçlanıyor?
Sıkıntı da o zaten. Hüseyin'in araplardan destek görmemesi. Muaviye ile Hz. Ali'nin çekişmesi büyüyerek Yezid ile Hüseyin çekişmesine dönmüş. Kazanan Yezid olmuş. Hüseyin'nin amacı Kerbelada savaşmak değildi. Ehli Beyt ile beraber Medine'ye gitmek istiyordu. Kerbalada kuşatılıp katledildiler. Yezid'in çekincesi Hüseyin Medine'de destek bulurdu. O yüzden gitmesini istemedi. Diğer araplar da yezidden yana oldular. Hasan'ın Yezidden çekinip Halifelikten çekilmesi de var öncesinde. Karışık durumlar yani.
Alevi-Sünni ayrımı tarihin her döneminde siyasi ayrılık oldu. Başta Türk'leri ilgilendiren bir durum yoktu. Sonradan Osmanlı-Safevi çekişmesi ile Türk'lerde de ayrılık şiddetlendi. Karakoyunlular ortaya çıkana kadar Osmanlı alevileri sallamıyordu. Anadoluda da İranda da iç içe yaşıyorlardı. Yavuz döneminde Anadolu sünnileşti İran şiileşti.
Bügünkü müslüman devletlerin mezhepleri geçmişteki hanedanların mezheplerine göre şekillenmiş. Mısırdaki Fatimiler şii iken irandaki Selçuklular Sünniydi. Sonra Mısırı Sünni Memlükler İranı şii Safeviler yönetince mezhepler yer değiştirdi. Yani Mısır'da Fatimiler devam etse ya da Memlükler Alevi olsa, Karakoyunlular Osmanlıyı yıksa vs. bugün islam dünyasının şekli bambaşka olurdu.
21. yüzyılda mezhep muhabbeti çok saçma. Tarihte siyasi çekişme nedeniyle çıkan ayrılıkları hala sürdürmenin bir anlamı yok. Müslümanım de geç ve bireysel olarak inandığın şekilde ibadetini yap.
Ben tarafsız bakıyorum tarihe. Ama taliban şerefsiz işgalci katil tecavüzcü amerikan haydutlarından iyidir. Yezid o dönemde kraldı üstelik Hüseyin'in abisi Hasan'ın tepkisi olmamıştı.
@Ghostshooterr neyse alınganlık yapmaya gerek yok. Benzer şeyler bedevi araplar içinde söylenmiş. Eski toplumların olayları peygamberlerinin çektiği sıkıntılar vs.
@pastacı_meryem ben alınganlık sergilemem. Ama şu ayrımın farkına var anı isterim. Biz Arap değiliz, ve çok fark var aramızda. Sadece etrafımız arapla çevrili
@Ghostshooterr ben onu ayrım olarak görmüyorum. Bana göre ingilizler almanlarla akraba bir topluluk. Türklerle Moğollar yine aynı görüyorum. Kürtlerle Afganistan iran yine yakın akraba bir millet. Senin için geçmişi aynı olan bir milleti ayıramam. Irkçılık yapıyorsun ama bunu dini kullanarak sadece bir kültür olarak ayrı görünüyor ama o bile çok ayrı değil. Birçok ortadoğu kuralı aynı devam ediyor.
En İyi Cevaplar