Boşanmış kişilere bakış açısı olsun.
Tekrar evlenmek istemeleri olsun.
Gerekse boşanmış olduğu için reddedilme korkusu ya da reddedilen kişiler olsun.
Boşanmış olmak; her şeyden kendini soyutlamak mı demek?

Her kişinin psikolojisi farklıdır. Kimisi yıpranır, kimisi dağılır, kimisi dünyay duvar örer, kimisi özgüvenini tekrar kazanır, kimisi de yeni ufuklara yelken açar.
Ben de Boşanmış bir isanım. Çevremde, sokağımda dört kişi var boşanan. Yaşları da otuzunda dahi değil. Sanırım yirmialtı falandır.
Dikkat ettiğim, gördüğüm boşanmış çocuklu kadınlar pek evlenmiyorlar. Sadece gördüklerim duyduklarım. Genelde erkekler Boşandıktan sonra pek çocuklarını alanı görmedim. Bir kaç tanesine şahit oldum. Ve onlarda kısa bir süre sonra evlendiler. Nasip kısmet bu işler.
Evlilik olduğu kadar Boşanmakta Helal'dir. Ve kişinin pek tabii hakkıdır. Eskiden Boşanmış insanlara suçluymuş gibi farklı bir gözle bakarlardı. Ama şimdiler o kadar çoğaldı ki bu durum. Sıradan hale gedi.
Dedim ya ben boşanmış bir insanım benim de tereddütlerim var. Kolay birşey değil. Tekrardan bir yuva kurmak. BİR OLMAK, DİRİ OLMAK derim kendime. Benim iki tane çocuğum var. O yüzden evlilik kararımı iki kez düşünmem gerekiyor.
Düşünmemin ilk sebebi çocuklarımın kaynaşması, alışması süreci. Gelen kişinin, sevdiğim, kalbimi açacağım insanın onlara karşı merhametli bir abla, sırdaş, arkadaş olabilmesi isteği. Kavga etseler dahi, kalpleride bir kötülük olmasın, anlık küskünlük olsada gönül alabilmeleri benim için önemli. Kardeşler kendi aralarında nasıl küsüp barışıyorlarsa onlarda aralarında böyle olmasını iserim.
Diğer terddümlerimden birsi de iki kişi gönlünü birleştirse dahi karşı tarafın ailesi izin verecek mi? Kızım yaşını başını çocuklu bir adamla ne işin var. İzin vermiyoruz diyebilirler. Tabii unlar olasılık ama göz ardı etmemek gerekiyor.
Bir yandan sevmeye başlarken ayrılık acısını çekebilirsiniz ve aynı şekilde o aile tarafından da hakir görülebilirsiniz.
Açıkçası bu durumlara düşme endişesi hep var. Durduk yere ikinci kez tekrardan uçurumun kenarından dümek istemem. Hayatımı, duygularımı karartmak istemem.
Belki de çok ince hesap yapıyorum bilemem. Ama bunlarda olmaz diye bir şey yok. Bir başka boyutta maddiyat. şu an için bir düğün masrafı kaldıracak durumum yok. Parasızda kapı çalınıp kız isteyemezsiniz.
Dedim ya çok ince hesaplar peşindeyim. Bu da benim karakterim işte. Kimseyi kırmamak için hassas olmak lazım. İşte insan da bu sebepten dolayı olsa gerek, kendini soyutluyor. Öz güvenini yitiriyor. Belki de rededilme korkusu kim bilir.
Hani Erenler demiş ya; " Elini kır, kolunu kır... Vur taşlara kafanı kır. Ama gönül kırma " demiş. Tapduk Emre (k. s.)
Boşanmış olmak bir eylemdir. O eylemin meydana geliş durumu kişiyi suçlu veya suçsuz eder.
Aynen diğer filler gibi. Mesela cinayet işlemek büyük suçlar arasında ama olayın oluş biçimi durumu değiştirir. Nefs-i müdafaa ise suç bile sayılmaz.
Boşanma konusuna bu şekilde bakabilmek için boşanan tarafı ve boşandığı tarafı bilmek şarttır. Aksi takdirde herkes kendi penceresinden anlatacak ve canımız yanacak. Ne ön yargılarla nede kesin kabulle yanaşmadan, hiç evlenmemiş insanlara yanaşır gibi yanaşacağız. Boşanmış olanların bize tek artısı onların geçmişlerini saklayamayacak olmasıdır.
Boşanmak artık yürümeyen zarar veren bir evliliği bitirip hayatına devam etmek manasına geliyor ancak henüz bunu anlamayacak kadar zeki olmayan insanlarla aynı havayı solumak zorunda kalıyoruz maalesef..
Zaten oldukça zor bir durumdan kurtulmuş bu insanlara bir de ön yargılı davranarak daha zorlaştırıyorlar hayatlarını üzücü olan bu..
Lakin benim düşünceme göre nasıl evlenmek bir istek ve seçimse boşanmakta bir seçim ve isteğin sonucu gerçekleşir.. neden niye boşandığını yargılamam birisi neden evleniyor yargılamadığım gibi
Bu toplumda suç olmayan ne var? hele de kadınlar için...
Öfff dolmuşum demek uzattım ama kısaca, bu toplumda boşanmak zor cinsiyetlerin ayrı ayrı yaşadığı zorluklar daha da ağır.
Teşekkürler 🙏
Rica ederim.
Nokta atışı..
Ama işte toplum yargısı.
Kişi kendi kusurlarını görmez ama başkalarına karışır.
Kusurdan çok tabu. Boşanmak kadar doğal bir durum hala öcü maalesef
Cevap
46Cevap
hayatımda hiç kimseyi yargılamadım boşanabilirsin... özellikle dul kelimesinden nefret ederim bekar dersin boşanmış dersin yani... ama mesela şuna kızıyorum boşanıp boşandığını saklayanlardan elalem ne der kafasında olandan ya da ne biliyim evlilik bitmiş mort evli bekar evde yaşayıp bir türlü ayrılmamaktan çocugu v. s. bahane edenden nefret ediyorum onlarda az delikanlı olsunlar...
bak ben hiç evlenmedim ama boşanmış veya cocugu olan bi kadınla evlenebilirim bana göre sakınca yok yani bunda... ailemde ne derse desin umrumda olmaz zaten görüşmüyorum kimseyle yani ben böyle düşünüyorum suç değil boşanmış olmak
Hayat günesi 10 numara soru sordun bir bilmece var cocuklar haydi sor sor neyse saka biyana
Gelelim mevzuya bahsettiğin durum topluma göre degilde toplumun kriterlerine göre suc teskil etmektedir bana kalsa beni ilgilendiren durum yok ama topluma göre bosanmis olmanin kriterleri var gelin hep beraber o kriterlerden bahsedelim
1 bosanma sebebi erkeğin kumar, alkol hatta abartili asiri alkol ve hergün esini döven ve kendisi calismayip karısını ise gönderip karısinin sirtindan gecinme durumuna dayali olarak gerceklesen bosanma kriterlerine sahip ise topluma göre suc degil kanuna göre de suc degil
Ama yukarda saydığım kriterlerin aksina tam tersi durumlar söz konusu ise evet bosanmak kadın erkek farketmeksizin suctur
"Coğrafya kaderdir" sözü tam da bunun için söylenmiş kardeşim. Ben boşanmış olan teyzemin yanında büyüdüm; gözlemlerim o ki çok ama çok zor. Sosyalleşemessin, eğlenemezsin vs. vs. Aile baskısını hiç söylemiyorum bile. Komünist olduğunu iddia eden kardeşi bile üzerinde tahakküm kurmaya çalışmıştı.
Bu ülkede kadın olmak çok zor, boşanmış kadın olmak iki kere zor
Toplumumuzda boşanan insanlara nedendir bilmem kötü gözle bakıldığına, hakir görüldüğüne şahit oluyorum. Aynı zamanda bu yetmezmiş gibi, sevgi bekledikleri erkekler tarafından cinsel obje olarak görülüyorlar. Bu durum bilmiyorum. Hani bir empati yapınca benim dahi zoruma gidiyor...
https://youtu.be/CATNgcwtdE4Bu suç değil. Çiftler daha fazla birbirini yıpratmamak adına böyle bir karar alıyorlar. Yoksa sabah, akşam Hacivat - Karagöz gibi didişip duracaklar. Boşanan kişide illla "beni bu halimle seven olur mu" kaygısı oluyor ancak her şeyi dürüstçe anlatırsa yani boşanma meselesini, bu kaygı ortadan kalkmış olacak.
Ewet ama toplumu umursamamak lazım çünkü kimse keyfi boşanmaz kimse boşanmak için evlenmez kimse yuvası yikilsin istemez bu mecbur kaldığı için yapar ya şiddet görür ya aldatır aldatılır kandırılır vs. Bir-çok sebep ve herkes bunu kendi evinde bireysel yaşar dayak yerken toplumda onla birlikte yemiyor o yüzden elin ağzı torba değil herkes kendinden mesul topluma kulak asmamakta fayda var bu konularda...
Amman topluma kalsan gülme, düzgün yürü, ona dikkat et buna dikkat et kimseyi ne memnun edebilirsin ne de onların düşüncelerine göre yaşayabilirsin bildiğin doğrun da şaşar bu sefer, en temizi sen nasıl istiyorsan öyle yapip kimsenin ne dediğini önemsememek en iyisi.
Bende boşanmış birisi olarak evet ülkemizde maalesef suç.
Hemde büyük suç.
Ama bu benim için bir sorun teşkil etmiyor
Zaten evlenmek gibi bir düşüncem ve niyetim yoktur.
Olacağınıda sanmıyorum.
Boşanmak suç degil. Ama sahte dolandırma amaclı evlilik yapıp 1 ayda iftira atıp boşanıp tüm mala çöken kadın lar Allah nazarında suç işliyor. ya da evlenince eski müşteri leri ile yatmaya devam edip müşteri ile anlaşıp yuvasını yıkan kadın
Niye suç olsun ki. Ama şöyle bir yaklaşım olduğu da bir gerçek mesela boşanmış bir kadın boşanmış bir erkekle olsun, hiç evlenmemiş hiç evlenmemiş biriyle, çapkın olan çapkın olan biriyle yani tencere kapak olayı gibi böyle yakıştırılıyor.
Bende boşandım 3 yıl önce ve iki çocuğum var toplumun ne düşündüğü kimin ne söylediği zerre umrumda değil. bu hayat benim ve bir daha dünyaya gelmeyecegim
Evlenmek ne kadar normalse boşanmakta o kadar normal ve doğal. Denemişler, olmamış ve boşanmışlar, bu kadar basit.. hayatlarını mutsuz bir evliliği ayakta tutmak uğruna harcayacak değiller..
Kahpe karı aldattı napsaydım alıp başımın üstünde mi gezdirseydım? 3. sayfaya haber mi olsaydım? 3. sayfaya haber olmadık diye mi suçluyuz? Başımınız üstünde gezdirmedik diye mi?
Değil , lakin toplumun içine düşürüldüğü cehalet sebebiyle böyle gösterilmeye çalışılıyor burada sebep yine ve maalesef kadının zora dusurulmesi ve somurulmesine yönelik kirli tezgahlar.
hangi topluma gidersen git, boşanmış insanlara acıyarak bakarlar. Sanki kusurlularmış da boşanmışlar gibi. Geçenlerde bir ablamıza görücü geldi, görücü de önceden evlenmiş ayrılmış çocuğu yok, annesi direkt eledi adamı. Boşandıysa vardır bir sorunu, yoksa niye boşansın dedi. Tabi biz şok olduk ama çoğunlukla insanların bakışı bu şekilde oluyor. Böyle insanlara kulaklarınızı kapatın.
Toplum ne derse desin okuduğum bir kitapta (Kur-an) “ eğer iki çift boşanmışsa bir başka kişi ile evlenmek isterlerse 1 yıl beklesinler” diye öğüt veriyor.
Simdi bosanan insan bu dusunce ve tavirlari gormezden gelecek..
Zira gayet dogal ki evleniyorsan anlasamiyosan bosanabilme hakkina sahiptir bireyler.. :/
Ekonomik ve eğitim düzeyi düşük çevrelerde günah gibi görülüyor.
Hele boşanınca erkekler kötü gözle bakıp istah kabartıyor hanımalara.
Mutsuz bir evlilik olacağına mutlu yalnızlık iyidir.
Tabi ki değildir. Fakat toplum dediğimiz şey çok farklı bireylerden oluşur ve bazıları mantık çerçevesinde ilerlerken bazıları ağzına geleni söyler. Boşanmak isteyen eşini öldüren insan kılıklı hayvanlarında bulunduğu bir dünyada yaşıyoruz. Yani her şeyi söylerler
Boşanmak memnun olmadığın bir birliktelikten kendini kurtarmak huzurlu yaşayacağın bir ortamı oluşturmaktır. daha sakin bakmaktır yaşanan olumsuzluklara. gereksiz bir zorlamadan serbest olmaktır.
topluma tukuruyum 2021 deyiz millet ana babasini siliyor toplumda aglasin kenarda dert ediyorsa bunu🤗
Malesef toplumumuz medeni ve ileri yaşam biçimine geçemedi Ama bunu kısır siyasete prim vererek bizler yapıyoruz
hickimse bosanmak icin evlenmez.
insanoglu herseye dair planlar yaparken, hayatinda/kaderin de bir plani oldugunu unutur.
Bosanmak bir kusur veya suc degildir.
Çünkü burası Türkiye:) toplumun çoğu medeniyetten uzak. o yüzden boşanırsam ben de Amerika'ya falan giderim
Kimin ne pok yedigi
Ne dediği...
Umursanmamali...
Ataerkil toplum gerçeği bu her ne kadar eleştirsekte gerçekler değişmiyor
Bu algı yüzünden binlerce insan aynı evim için mutsuzluğu paylaşıyorlar.
Kimse umrunda olmasın çünkü emin ol aslında kimse kimseyi umursamıyor...
Hayır değil neden olsun ki millet çatır çatır evleniyor şakır şakır boşanıyor
bence tecrubedir kadin icin erkek icin. ondan sonraki yasamlarinda daha olgun olarak davranirlar
Alakası yok ya başına gelmeyen de anlamaz bir türlü... Herkes bir şey diyor..
Çocuklar varken keyfî ya da konfor alanı yaratmak için bosaniliyorsa evet maddi manevi suçtur.
Toplumun en büyük sıkıntılarından biri de suizan da bulunmak maalesef, Allah hidayet eylesin.
Neden suç olsun ki, herkesin hayatı kendine özeldir.
Aslında suç değil bizim gibi toplumlarda malesef öğle
bence değil ama başkası için aldatan insan Günyüzü gormez
Suç değil tabiki ancak evliliği kolay sanıp evlenmek etik değil. Daha doğrusu sağlıklı değil
değil ama ben boşanmış biri ile birlikte olmak yuva kurmak vs istemezdim
Neden istemezdin
Boşanmış kişiler kendileri gibi boşanmış kişilere bakarsa sorun olmaz. Çünkü aksi durum hep hazin sonla biter. Mutlu olamaz
Boşanan erkekler bir daha evlenmede kaçınıyorlar diye düşünüyorum eğer yaşları 30 civarı ise. Ayrıca çocuk olup olmadığıda bir etken. Ben mesela boşanmış bir kadınlarr evlenmezdim
Hayır tam aksine anlaşamadığın biri ile evli kalmanın suç daha doğrusu doğru olmadını düşünüyorum
Böyle saçma düşünen insanlar hala var mı ya
@ilalilali üzücü :/
Boşanmaya sebep olan suçlu
iyi olmak warken
iyi olmayı başaramamak gibi..
Yoo niye suç olsun nasip kısmet herşey
Hiç te suç değil neden olsunki
7 kocalı Hürmüz olurum sana ne?
Suç değil. Ama toplumun bakışı suç bence
Değil suç olarak görmek suç
Hataylıysan değil. Burda boşanmamış birini görünce şaşırıyorum.
Topluma baksak onlara göre nefes almak bile suç..
İkinci el konumuna düşersin, suç değil.
Hayır neden suç olsun ki
Suç degil ama kötü gözle bakılıyor hep
Suç degilde toplum suçlu gibi görüyor.
Bakış açısı ;mademki dulsun bırak içinde dursun
hayir
Suççç
Evet suç boşanan çiftler idam edilmeli
Suç değil fakat geçmişi olması tedirgin ediyor
Geçmişi olmayan insan mı kaldı ve insanları geçmişi ile yargılamak zaten hoş değil.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?