Sigmund Freud; ''Özür dilemek, senin haksız olduğun, karşı tarafın haklı olduğu manasına gelmez. Verdiğin değerin egondan yüksek olduğunu ifade eder.'' diyor.
Katılıyor musunuz?
Katılıyor musunuz?
Birkaç yıl önce sevdiğim kişi beni epey rahatsız edecek ve hoşnut olmadığım bir şey söylemişti, o an sesimi yükseltip ciddi şekilde kızmış/tepki vermiştim.
O an buruk bir hal ve sessiz bir duruş aldığını fark edince; ''Özür dilerim, biraz fazla tepki verdim. Seni sevdiğim ve senin için endişe ettiğim için istemeden kızdım, affet!'' demiştim ve bu davranışım karşısında gülücükler içinde mutlu ve pişman bir hal ile o da benden özür dilemiş, bir daha o konuyu açmayacağını söylemişti.
Yani normalde tepki verilmesi doğal ve belki de haklı bir durumda vermiş olduğum tepki sonrası ondan özür dileyerek anlayışlı ve özverili davranmış olmam, yapmış olduğu hatayı daha iyi anlaması ve ilaveten de maksadımın onu korumak olduğunu fark etmesini sağlamıştı.
Bu yüzden özür dilemenin aslında haklı ya da haksız olmakla bir alakasının olmadığına ve sorunları çözmede/orta yolu bulmada en erdemli ve gerekli bir davranış olduğuna inanıyorum.
Olabilir, özür dilerken insan hatasını kabul etmiş olur, kişi kendi görüşünden vazgeçip hatalı olduğunu kabul ederse eğer bu egoya ters düşen bir davranıştır.
karşındaki kişiye değer veriyorsan egonu bir kenara koyabilirsin anlamına gelmiyor ama bu.
Benim insanlardan pek özür-dileme huyum yoktur. Açıkçası ilk başta egoma ve sonra da gururuma ters düşüyor. Bu sebeple bu adımları karşı taraftan bekleme taraftarıyım. Fakat bu demek değildir ki, hayatım boyunca hiç kimseden özür dilemedim. Hayır, aksine gayet de bunu dile getirmişliğim/sözlere dökmüşlüğüm vardır. Ama onu da zar-zor sıkıla sıkıla yapmıştım.
Her neyse, özür dilemek büyüklüktür. Hiç içimden gelmese bile, ben yine seviyemi bozmayayım. Kısmen katılıyorum, kısmen katılmıyorum. Her ikisinin ortasında mekik dokuyorum diyeyim ve gideyim.
bu söz kesinlikle doğru fakat günümüzde kesinlikle geçerli değil.. özür dilediğin kişinin egosu tavan yapıyor ve bir tarafı kalkıyor.. insanlar çok benciller.. gereksiz yere özür dilemeyi saçma buluyorum..
Cevap
35Cevap
Kesinlikle katılıyorum. Bazen karşı taraf haksız olsa da sadece sussun diye özür diler insan. Özür dilemek büyüklük ve verdiğin değerle alakalı bir şeydir. Özür dilemeyen insanların egoist olduğunu söylemiş bence iyi de söylemiş.
Sonuna kadar katılıyorum. Sırf bu yüzden ne aşklar, ne arkadaşlıklar, ne dostluklar sona eriyor. Her zaman hatalı olduğunda özür dilemeyi bilmek gerek.
Katılıyorum. Bazı insanlarım egoları o kadar yüksek ki özür dilemeye aşağılayacı, ezici bir davranış olarak görüyorlar.
Bu da aslında egolarına karşılarındaki insandan daha fazla değer verdiklerini gösteriyor
Uzman sorunca hepinizin ciddi olacağı mı tuttu len
Kendinizden ödün vermeyin ahali Bu, siz değilsiniz sfsds
Egonun var olduğunu göz önüne alırsak katılmıyorum. Özür dilemek karşındaki kişiye ödün vermekten ibarettir. Kendi yanlışlarımızı kabul etmek mücadeleden çıkmaktır ve ben mücadele etmeyi seven biriyim
Bol bol teşekkür ederim iletişim kurarken çevremle , aynı zamanda özür de dilerim benim için bir yük teşkil etmez , hem böylelikle karşı tarafında gururu oksanmış olduğu için iletişim daha olumlu olur
"Özür dilemek senin haksız olduğun, karşı tarafın haklı olduğu manasına gelmez" gel de bunu karşı tarafa anlat :)
bir yandan katiliyorum diger yandan katilmiyorum. Egosuna yenik dusup ozur dilemeyen insanlar oldugu gibi kendini hakli gordugu icin ozur dilemeyen insanlar da olabilir bence
özür dilemek erdendir elbette karşıdakine sana değer veriyorum demektir
ben de değer veriyorsam dilerim özür
bence doğrudur şu hayatta hatam varsa kabullendim ve çokta özür diledim değer verdiklerime aslada pişman olmadım
Katiliyoeum. Ama cogu kisi aksini dusunuyo. bir arkadasla kavga ettik olayi etraflica dusundum tamamiyle hakliyim. Neyse dedim gittim ozur dilwdim. Adam bagirarak kopek gibi ozur dilicen dedi. Baktim kaldim.
Ah şu Ego'nun ne olduğunu tam bir kavrasa insanlık!
Marifet özür dilemekte değil, özür dilemeyi gerektirecek bir şey yapmamakta. -Mahmut Tuncer
Doğru katılıyorum ama kendim kadar özür dileyen kimseye de rastlamadım hiç biraz iç çekiyorum.
Katılıyorum. Sonuçta karşı tarafı kaybetmeme çabası
Katılıyorum.
Freud'a katılmamak mümkün mü,
Frued Baba! :D
haklıysam ben özür dilemem bu da bir ego tatmini değildir olamaz da. ama haksızsam paşa paşa özürümü dilerim.
tabiki hayır o karşındaki malla alakalı bazıları var sırf egosunu tatmin ettirmek için seni süründürür hatalı olduklarını bildiği halde senin değer vermen vermemen pek önemli değil :D
Bence bu soru değil, soru var ama açıklamasını yapmışsınız.
KS üyelerine sadece katılıp katılmadıklarını soruyorsun ki bu söze katılmayacak insan yoktur.
Evet, katılıyorum. Freud'un birçok güzel sözleri vardır ve bu en sevdiklerimden bir tanesidir..
özür çok seyrek olursa yani tekrarlanmazsa anlamlıdır. Sık sık aynı ya da benzer hatayı yapıp özür dileyen insanı samimiyetsiz bulurum.
Bu yeni üye tanımlamaları komik olmuş... Uzman çavuş gibi uzman nedir ya :D
Freud'un dediği şeylerin neredeyse hepsini doğru ve mantıklı bulurum. Adamın hasıdır.
yüzde yüz evet fakart ordaki değeri algılayış biçiminiz insana değer olmasın sadece konuma değer çıkara değer vs
Ozurdilemek benim icin cok zor ya çok nadir dilemişimdir icimden simdi uzurdilesem havalara girecek diye dusunuyorum karsimda ki
Sigmund Freud un her sozu her savinin altina imzami atarim neticede adam psikanaliz kuraminin babasi.
ozur dilemek cok anlamsız. yap yap yap soyle soyle soyle sonra ozur dılerım he he oldu bu kadar basıt sankı
Aynen oyle ozur dileyebilmek bir erdemdir bence. Bazen hakli olsanda...
Verdigimiz deger sayesinde de kaybettigimiz cok oldu
Özür dilemem eger yaptigim kirici bir hareketse karsimdaki bunu hak etmistir bos yere özür dilebnez
Sigmund freudu sevmesem dahi bazi fikirleri konusunda iyi tezler oluşturduğuna inanıyorum
Bu konuda sorun yaşamıyorum gerektiğini düşünürsem dilerim
Adam efsane laf etmiş. Sonuna kadar katılıyorum.
Algıya seçicilik diyorum en yalın haliyle!
kesinlikle katılıyorum
Selam kitabı olan abla. Katılıyorum.
Sigmund'u si et.. ben sana katılıyorum sadece :))
Birinin benden özür dilemesinden nefret ediyorum.
Bu sözün üstüne nedenir ki :)
benim felsefem kotuydu ya...
hayır katılmıyorum saçma
uzmancığım da erkenci
evet kesinlikle...
evet katılıyorum
Katılıyorum.
katılıyorum
Katılıyorum.
Cok dogru
ktlyrmm sss
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?