Sadece elindeki tek kozun kadın cinsiyetine sahip olmasından dolayı "bayanız, yer verin bir zahmet!" ya da "kadını ayakta bekletiyorlar, çok saygısızlar!" laflarına çok aşina oldum.
Kişide hamilelik, yaşlılık, engellilik veya her hangi bir hastalık sorun teşkil etmiyorsa herhangi bir erkeğin kadına yer verme zorunluluğu yoktur. Sonuçta herkes parasıyla biniyorsa ve eşitlik varsa bu saydığım fiziksel durumlarda yoksa vermek zorunda değil diye düşünüyorum.Kadın cinsiyetini kullanarak her ortamda üstünlük taslayan birisine karşı çıkar mısınız yoksa toplum şartları gereği denileni yapar mısınız?
Evet, vermeliler
Hayır, zorunda değiller
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Toplu taşıma araçlarında kadınlara yer verilmesi zorunlu mudur?
Ben yaşlıya bile yer vermem. Dünyaca ünlü bir doktor da yaşlılara yer verilmemesi gerektiğini söyledi. Yaşlılar, olabildiğince ayakta kalmalı ve yürümeliler. Sadece ayakta durmakta güçlük çeken yaşlı bir insana, hamile veya kucağında bebeği olan bir bayana yer veririm. Onun dışında kimseye yer vermem.
Yer verme mevzu benim de görüşüme göre nezaketten dolayıdır. Hiç bir zorunluluğu yoktur. Durumu malum olan (hasta, yaşlı, engelli, çocuklu bayan ya da yaşa bağlı olmayıp rahatsızlığı olan ) kişilere sadece hemcinslerim (erkekler) değil kadınların da yer vermesi gerektiğini düşünüyorum. Yer verme konusunda en sinir bozan durum (bende de oldu çok kez) bir kişi yer vermek istemiyorsa müdahale edilmemelidir ki (iş çıkışı ayakta duracak halim yokken bu olaylar çok kez başıma geldi içten içe küfrettim dışa vurmasam da) genel de müdahale ederler; bunun yapılmasının yanlış olduğunu düşünüyorum. Bazen de kadınlara yer verme söz konusu olunca (bana çok kızılacak biliyorum ama) nedense çoğu hemcinsim yer kadına vereceğim diye nedense yarış yapıyor adeta.Özel durumlar hariç tabii ki
Pozitif ayrımcılığın bana anlamsız geldiği tek nokta, kadına toplu taşıma araçlarında yer verilmesidir. Bende oldukça saçma buluyorum. Gideceğim on, on beş dakikalık yolda kimse benim için rahatını bozsun istemem. Sürekli oğlumla bindiğim için otobüse yer verenler oluyor sağ olsunlar onun dışında teksem eğer yer vermek isteyen olunca bunu geri çeviriyorum. Hemen ineceğim falan diyip arkaya doğru ilerliyorum.
Ben oturuyorsam eğer yaşlı, hamile veya çocuğu olan insanlara elimden geldiğince yer vermeye çalışırım. Bu kişinin inisiyatifine kalmış bir durum. Kimse kimseye yer vermek zorunda değil. Bu yüzden yargılamak bana düşmez.
Zorunlu değildir. Fakat bir erkek kas gücü olarak daha güçlü olduğundan bir kadına göre ayakta daha rahat duracaktır. O yüzden erkeğin yer vermesi çok hoş ve kibar bir davranış olur.
Özellikle ülkemizde toplu taşımalarda kadınlara taciz vs. olaylar çok olduğundan kalabalık bir yolculukta erkeğin ayak durmasını engelleyecek bir sorunu yoksa kesinlikle kadına yer vermesi gerekiyor. Erkekler olarak daha duyarlı ve anlayışlı davranmalıyız kadınlara.
Kadın olmak çok zor ama insan olmak o kadar zor değil :)
@drkatil Kadınları ve Erkekleri insan olarak sayıyorum. İçlerinde bazı hayvanlar da olsa, suçsuz olanları da aynı kefeye koyamaya hakkımız yok. Sen kadınları ne sanıyorsun? Cinsel obje falan sanırım
Ben artik bu durmlardan o denli irite oldum ki yaşlı, hasta, hamile.. vs hiç fark etmeden hiç bir kadına yer vermemeyi uygun buluyorum. Allahin okuzune yer veriyorsun, bir teşekkür bile etmiyor. Sanırsın o üstün bir varlik, sen ise 2. sınıf bir köle. Çocuğum kalabalikta ezilmesin diye bulduğum yere onu oturttum. Kadinin biri gelmiş " sen çocuksun hadi bana yer ver" diyor. Tokadi kulaginin köküne vurmamak için zor sabrettim. Ne zeka var ne de gram ahlak. Ve daha bir sürü benzeri olumsuz tecrubeden sonra değil kadina yer vermek, sokakta taciz edilse hiç umurumda olmaz. Kadına karşı duyarlılık bende sıfır, sıfır, sıfır..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Ya ben şahsen yer veren insanlara cok mutlu oluyorum. Genelde erkekler veriyor tesekkur edip oturuyorum. Yaşım genc ama saglik sorunum var. O kadar uzun süre ayakta duramıyorum. Ağrılarım artiyor bu sefer. Yer veren olursa pantolonun/montun cebinde para unutur sonra bulur mutlu olursun ya onun gibi mutlu oluyorum😊 ama tabi vermek zorunda degiller. Ayakta bekledigimde oldu. Oturdugumda karni burnunda hamileye yer verdiğimde oldu. Kimin ne derdi oldugu bilinmiyor. Ama yaslilara ayri gıcık oluyorum. Eski toprak, benden sağlam, turp gibi gelip yer istiyor, baski yapıyor, kalk kizim ben oturayim diyor. Ya teyze zaten benden ucuza biniyorsun. Gelip gıcık gicik yer istemesen verecegim belki ama sen baski yaptikca inadım tutuyor. Bana ahlaksiz, simdiki nesile bak diye soylenip cık cık cıklasanda kalkasim gelmiyor.
Şu nalet algıdan dolayı bir çok erkek kalınlığa ilgi duyarken bir kısmı da sövüyo. Artık asmalı millet bunları. Ben de insanım bir erkek de. Kasmaya gerek yok xhx ha yaşlı erkek-kadın, hamile ve çocuklu olur verelim, veya bazen kalabalık oluyo ve malum "ahlak kurallarımız" erkeği aşırı rahat bıraktığı ve genelde (kadınlarda da olabiliyor ama genelde erkek) erkeklerin fiziksel olarak rahat durmamaları sebebi ile bir erkek insiyatifini kullanıp kıza yer verebilir. Buna takilacagimiza birbirimize saygı gostermeyi ve ön yargısız yaklaşabilmeli öğrenelim.
Kadınlara yer verilmesi zorunlu değildir... Sadece yaşlı kadınlara, hamile ve engellilere yer vermek gerekir...
Ayrıca, yaş kadınlara, hamilelere ve engellilere genç kızların da yer vermesi gerekiyor. Ancak, nedense genç kızların bir kesimi yer verilmesi gerektiğini düşünmüyor. Cinsiyeti kadın olduğu için oturma önceliği var zannediyor...
Bence bu karışık bir konu. Ben 18 yaşındayım ama okula gidip gelirken ağır çanta ve rahatsızlığim dolayısıyla çok bel ağrısı çekiyorum acı esigim yüksek ama bu ağrılar yüzünden kaç kere ağladım ve sırf genc olduğum için yer verilmiyor bence kişinin haline bağlı hamile ise verilir ya da rahatsız olduğu yüzünden anlaşılıyorsa kadın erkek farketmez
Yani 10 santim topukluyla otobüse bin biz demedik. Sırf topuklusu var diye o oturmak zorunda değil.
Azerbaycanda en komik şu oluyor erkekler kızlara hep yer veriyor. Sanırım ya kızın ondan hoşlanacağını sanıyorlar ya da süper beyefendi olacağını ama kızın umrunda bile değil oturup kulaklığı takıp sevgilisiyle mesajlaşıyor ya da oyun oynuyor.
hayır vermem yani hamile değilse ya da bir engeli yoksa sırf bayan olduğu için yer falan vermem öyle bişey yok. Bize cinsiyet farketmeksizin yaşlılara yer vermememiz gerektiğini öğrettiler bayanlara yer verilmesi sonradan çıkarılan bir hurafe.
Bir Defa çok gençtim kalktım yer verdim ama hanım teyze kalktığım yeri mendil ile silip oturmaya yeltenince bazgeçtimusşsw yer vermiyorum dedim ve yerime oturdum Ben saygı gösteriyorsam sende saygıyı hakedeceksin, hamile çok yaşlı ve engelli insanlara yer verdim hatta yolda şimdi görünce gidecekleri yere kasar götürüyorum ama diğer türlü asla
Hamile, yaşlı vb insanlara yer veriyor olmam saygıdan dolayı, kadınlara yer vermem ise centilmenlikten dolayı. Kendini üstün görüp bana yer verin diyen bi kadınada kusura bakmasın yer vermem. Zorunda değilim çünkü. Kadın erkek eşit mi değil mi bi karar verin.
Malesef günümüzde birçok kadın kadınlığını kullanarak toplim nezdinde pozitif ayrımcılık ve imtiyaz elde etmeye çalışıyor. Bunu yapan kadınlar en çok da feminist çevrelerden ve gruplardan güç alıyorlar. Artık feminizm erkekleri ezmeye çalışan bir düşünceye dönüştü. Bu yüzden feministler toplumdaki insanlarin bilinçaltına kadınlara daima pozitif ayrımcılık tanınması gerektiğini yerleştirmeye çalışıyorlar. Yani kadınlara pozitif ayrımcılık verilmemeli.
Ben kadını erkeği ayırmam ayakta benden başka birisi varsa ben yer veririm çünkü sağlıklıyım ve ayakta gidebilirim... Kimin ne sıkıntısı var belli olmuyor yer istemeye utanan oluyor falan ayakta kadın varsa ben zaten oturmam
Tabi ki hayır. Kimseden böyle bir şey beklemedim beklemem de. Eğer ayaktaki kişi hamileyse, yaşlıysa veya engelliyse yer verilmeli. Ama cinsiyet üzerinden böyle bir şey beklemek çok saçma
Zorunlu olduğunu düşünmüyorum. Bu tamamen centilmenlik ile alakalı bir durumdur. Benim gibi genç bir kadınsa yer vermem. Fakat yaşlı ve ya hamile bir kadınsa ya da rahatsızsa eğer yer veririm.
Hayır vermek zorunda değiller. Yaşlı hamile engelli vs olur verirsin de sırf kadın diye hiçbir erkek yer vermek zorunda değil. Böyle durumlarla karşılaşınca kendimi tutamıyorum ve cevaplarını veriyorum :)
Hayır zorunlu değil. Ama şimdi kadın var kadın var. Kadın hamile, yaşlı, engelli, elinde bebek vs. olur eywallah yer verilmesi caiz görülür. Ama ne yedigi belirsiz birine kimse yer vermeye mecbur değil..
Orada burada kadın erkek eşitliği diye savunma yapanlar bu konuya gelince bu düşüncelerinden vaz geçiyor açıkçası ben hamile, engelli, hasta, yaşlı insanlar hariç hiç kimseye yer vermem zorunluda değildir
Değil bence Bayanlara kibarlık olarak verilmesinden yanayım etraf sapık kaynıyor ayakta iken vucut teması yapan el bacak temesı yapan ne ararsan var O duruma Annemin Bacım Düşmesini istemezdim Bu yüzden veririm
kadınlara sadece iki saniye sürtünerek taciz etmeye çalışan erkekler olduğu gibi, kibar şekilde yer veren erkeğe de trip atan tacizci sanan kadınlar var. maalesef birkaç nesilden önce düzelmez avrupa gibi olamayız.
Kimse kimseye cinsiyet ayrıcalığından yer vermek zorunda değil herkes eşittir oturan kişinin kararına bağlı önce o gelmiş olduğu için oturmak onun hakkı karşısındaki kişi kadın olduğu için kalkmak zorunda değil eğer hamile ve yaşlı ise vicsanen yer vermekte onun kararı sırf kadın olduğu için karşısındaki erkeğe "ben kadınım"ifadelerini kullanmak tamamen kadınlığa sığınmaktır
Kimse kimseye yer vermek zorunda değil ama bu bir nezakettir görgüdür yaşlıya yer verirsin hamileye yer verirsin Engelliye yer verirsin Ulaşım aracı çok kalabalıktır bir kadının ayakta dikilmesi hiç uygun olmaz o yüzden yer verirsin. Az çok garip kurallarını bilen insan buna benzer eylemleri yapar diye düşünüyorum
Bence incelik olarak verilebilir yani eğer veren kişi o kızdan büyük değilse ve yorgun değilse verse daha güzel olur kadınlar taciz edilmemiş olur en azından ayaktayken.
@bowie321 Dert edilecek bişey değil, herkes insan, herkes çalışıyor ediyor yoruluyo. Bende ücretini verdiğim koltuğu başkasına vermiyorum sadece olay bu.
@bowie321 Niye vereyim? sebep ne yani? Sende gençsin, bende gencim. Bende çalışığ yoruluyorum, sende. Ben salak mıyım erkenden gelip yer kapıcam, sonrada kalkıp bayan diye birine vericem, binmesin öbür otobüse binsin.
Yaşlı, hamile, hasta ise hertürlü yer veririm birde çok kalabaliksa herhangi bi süphe halinde veririm bazen adilik yapıliyo 😡
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Ben işitme engelliyim ve ayakta uzun süre duramıyorum lakin bana çok az kişi veren oldu. Yorumlarda "engelliye de yer veririm " diyenler var. Söylesekde söylemesekde yer verdikleri yok engellileri zerre umursamıyorsunuz.
Hamile, çocuklu, yaşlı, engelli ise ayrıcalık gösterilmelidir.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Hayır tabiki. Kadınlar zaten imtiyazlı ve ayrıcalıklı. Müerkekler daha çok çalışıyorlar. Daha ağır işlerde can verip daha kısa yaşıyorlar. Yer erkeğin hakkı. Nokta. Kadınlar madem eşitlik istiyor yer de bekleyemezler. Yer verene erkek o kadına başka gözle bakıyordur.
@duygusuzduygu112 ne güzel sinir edebilmişim seni. Süper. Tebrikler bana. Erkekler olarak hepimiz böyle düşünüyoruz. Aksini söyleyenin seninle başka bir işi var. İşi bitince de suratına bakmaz yine erkek arkadaşlarına döner. Nokta :)