Lilit yaratılan ilk kadındır adem in ilk eşi. Lilit adem e boyun eğmez ve ondan ayrılmak ister bu yüzden de adem i bir cin ile aldatır ademin ve tanrının karşısına çıkıp ben ademe iyi eş olamam bakın kanıtı diyerek cin den olma çocuklarını gösterir tanrı da eğer adem e boyun eymezse her gün bir çocuğunu öldüreceğini söyler ve hz adem e kendi kaburgasından bir kadın yaratır adı havva dır. Havva adem in kulu köpeği dır sürekli ona itaat eder bunu gören lilit adem i kıskanır ve havva yanlız kaldığı bir zamanda yasaklı ağacın meyvesini adem e götürmesi için ikna eder ve bu yüzden havva ile adem cennetten kovulurlar. Lilit türk dilinde al karısı olarak geçer. Lilitin çocukları olduğu için o da dünya üzerinde adem ve havvanın soyundan gelen çocukları 40 ı çıkmadan öldürür.Lilit kötü bir kadın olduğu için her yerde yılan veya yılan kuyruklu kadın olarak tasvir edilir
Güncellemeler
+1 yıl
Sorumu beğenin pleaseee
Hz. adem in ilk eşinin hz. havva olmadığını biliyormuydunuz?
o lilith dediğin varlık bir kadın değildir bir melektir havva yaratıldığında ise adem lilith yerine havvayı seçmiştir ve sırf bu yüzden lilith ademin soyundan gelen bazı çocukları sakat olarak doğurduğu söylenir ama ben işin mitoloji kısmını bilmiyorum
Bu doğru olduğunu göstermez Lilith sumer ve babillere kadar dayaniyormus. Kaldı ki Tevrat Vs hepsi değiştirilmiş. En iyisini Kur an dan bakmak gerekir çünkü değiştirilmemiş tek Kitap O dur. Kesinhukumlere yer vermemek gerekir iyi araştırmak lazım.
Evet Türk mitolojisindeki Al karısı ile uyuyor. Ama bir mitolojik unsurumuz daha vardı unuttum adını o da olabilir. Ve bunun kaynağı ne öğrenebilir miyim? İncil? Tevrat? Zebur?
Tevrat ta açık bir şekilde ifade edilmese de adem in yaratılışı esnasında bir kadının da yaratıldığı yer alıyor. Ayrıca Talmud'da yer alan Yaratılış bölümünün 1. Bab'ında Âdem ile beraber bir dişi yaratıldığından, 2. Bab'ında ise Âdem'in kaburga kemiğinden bir dişi yaratıldığından bahsedilmektedir
Talmud hakkında bilgim yok. Ancak 1. Bab ile 2. Babkarsilastirmasi yoluyla bu sonuca variyorsan 2 kadın olduğu anlamı çıkmaz burdan. Beraber=aynı anda anlamına gelmez. Sonuçta farklı dillerden çeviri de yapıldığı göz önüne alınırsa ben burda 2 kadının kesin varlığından söz edilebilecegini sanmam. Tevratta "adem in yaratılışı esnasında bir kadının da yaratıldığı yer alıyor" demişsiniz. Ve açık bir şekilde edilmemiş demişsiniz. Tanrı gönderdiği kutsal kitapta neden bu detayı esgecer? Ve neden genel ksbul görmemiş. Somut deliller olmadığı müddetçe ilk kadın lilith diyemeyiz. Biz buna mitoloji diyoruz daha çok.
Evet mitolojik bir olay daha çok fakat hazreti adem ile hazreti havva aynı anda yaratılmadı bunu herkes biliyor peki hazreti adem ile hazreti havva aynı anda yaratılmadıysa hz. adem ile aynı anda yaratılan kadın kim? Ve ayrıca zaten lilith kötü bir kadındı tanrıya göre sapkındı ve erkeklere baş kaldırdığı için ilk feminist kadın oldu peki sence eşlerinize boyun etin diyen bir tanrı bu olayı bize neden anlatsın? Onun izinden gidelim diye mi tabiki hayır eğer bunu bize açık bir şekilde iletseydi lilith e özenen kadınlar olurdu onun izinden gitmek isteyen bu yüzden bunu bize söylemeyeceğini düşünüyorum. Tabi bir işe yaramadı çünkü insanlık feministliği kendi kendine keşfetti zaten. ki dediğin gibi bu bit mitoloji de olabilir inanan inanır inanmayan inanmaz
Sen kendin söylüyorsun aslında. Tanrı onu bize söylemez kötü örnek olacaksa. O tanrı neden çıkarım yoluyla anlatsın bize. Zaten İslam inancı diğer kutsal kitapların belli oranda tahrip edildigini söyler. Evet yine Tanrı kelamıdır ancak Kuranla ters düşen bir bilgi benim nazarımda daha doğrusu ben müslümanım diyen insanlar tarafından mitten öte görülmemeli. Ve belki doğrudur. Kötü bir varlık olduğu için Kur'an da geçmiyor olabilir vs. Her ne olursa olsun kabul etmiyorum feminist bir nineyi 😅
Ben sadece 1 haftadır bununla kafayı bozdum 1 haftadır bunları araştırıyorum çünkü hz. Adem in ilk eşi olmaması beni çok etkiledi biz böyle bilerek büyümemiştik 1 haftadır herşeye bakış açım değişti biri beni kurtarsınn😂
Bu tarz şeyler benim de ilgimi çeker çokça. Teşekkür ederim paylaşım için. İlk fırsatta detaylı bir araştırma yapacağım. Hesabı silmemis olursan seni de aydinlatirim unutmazsam 😅 unutursam da burdan hatırlatırsin haftaya
Bu yazdıkların mitolojiden ibaret. Uydurma safsata. Yok günümüz açık giyinen kadınları lilith in kızıymış da yok zina yapan alkarısıymış da. La bi de get :D