+1 yılSaygıyı öğrenememişler çünkü. Hakaret edip saldırmalarının sebebi yemek yiyeni görünce canlarının çekmesi değil; o kişinin oruç tutmamasına yönelik duydukları öfke. 11 ay rakı içip kerhanelerden çıkmayan adamlar, Ramazan ayında mümin kesiliyor milletin başına. Çünkü oruç ibadetten çok artık bir gelenek gibi. Birçok kişinin ailesi tarafından yapılmaması durumunda çok büyük günah olarak atfedildiğinden oluyor bunlar hep.
Oruç tutmayan bir insan dışarıda dilediği gibi yemek yer ve içer. Bu saygısızlık da değildir. Eğer kasıtlı olarak yapıyorsa o başka ama adam restoranda yiyor ve içiyorsa kimseyi alakadar etmez. Görünce dayanamıyorsan oruç tutmazsın olur biter.22 Yorumla- +1 yıl
Teşekkürler
En İyi Cevaplar
+1 yılSaçmalık!
Sen tutuyorsan tut abi, ailenden biriyse yine tutmasını önerirsin ama sana ne dışarıdaki adamdan.
Böyle kendi ibadetlerini de yakıyorlar, yakışıyor mu bu hareket ya.. yazık.. Biz islama yaklaştırmaya çalıştıkça bunlar uzaklaştırıyor.
Oruç tutmayan da müslüman' ım deyip tutmuyorsa ve hiçbir sağlık sorunu yoksa tutmalıdır.
Müslüman islam dininin emirlerini uygular, ıslamın şartı kaçtır; 5 tir. Bunlardan biri de oruç tutmaktır.
Keyfine tutmayan müslüman' ım diyorsa o inanç yarımdır.
Tutmayan direkt cehenneme değil tabii ki de kişinin yaptığı başka şeyler vardır iyi veya kötü hangisi ağır basarsa ona göre yeri belirlenir.
Bundan da bize ne derim.. Onun yaptığı ibadet onun işini kolaylaştırır, benim değil.419 Yorumla- +1 yıl
Soğutmasın kardeşim, islâmı çevremizdeki bilinçsiz müslümanlardan öğrenirsek uzaklaşırız.(çünkü öğretim şekilleri yanlış) doğru bir araştırmayla kendimiz yolumuzu çizebiliriz.☺
- +1 yıl
Ne çoğu aynı?
Neden rahatsız oluyorsunuz? - +1 yıl
Anladım. İbadetlerin çoğu bana da dayatıldı, neyi ne için yaptığımı bilmiyordum ve çoğu zaman yapmadım. Sonra ya bi dur, bi sebebini öğren dedim; araştırdım beni Yaratan'ın bana verdikleriyle benden istedikleri arasında dağlaaar kadar fark var, ki bunları da kendisi için istemiyor. Hani şimdi sizin bir evladınız olsa ondan elbette bir şeyler yapmasını beklersiniz, hırsızlık yap demezsiniz mesela ben size "size ne ya istediğini yapar çocuk" diyemem çünkü çocuğun sahibi sizsiniz ve istediğiniz şekilde eğitirsiniz. Bizim de bir sahibimiz var ve eğer inanıyorsak istediklerini kendimiz için yerine getirme sorumluluğumuz var. İnanmıyorsanız inanmayın bu beni bağlamaz tabii ki:)
- +1 yıl
Eveet, ama dediğim gibi iyiliğiniz için olabilir, öyle gördükleri için olabilir vs. Değiştirilebileceğini sanmıyorum. Bu konuda haklısınız.
Da madem sizinle Allah arasında istememenizin sebebi ne ki? - +1 yıl
Hmm anladım... kendinizi alıştırabilirsiniz aslında konuştuğum diğer kişiler gibi çemkirmediniz.:) teşekkür ederim.
Üstesinden gelebilirsiniz bence☺ yine de siz bilirsiniz. - +1 yıl
Siz diyorsunuz ya işte dışlıyorlar ya da kötü düşünüyorlar falan benim gibi düşünmeyenler de bana öyle davranıyor. Sizden de o tepkiyi beklemedim değil😄 anlaşmamıza sevindim, tekrar düşünmenizi isterim, siz de gerçekten isterseniz tabii:)
- +1 yıl
Ben sizinle konuştuğum gibi konuşuyorum, dinlemeden yargılayan onlar. :)
- +1 yıl
İyi de ben yap demiyorum ki dediğiniz gibi sadece tavsiye. Sonuna da yine de siz bilirsiniz diyorum.:)
- +1 yıl
Neyse:) her koyun kendi bacağından...
+1 yılHerkes oruç tutmak zorunda değil. Birisi oruç tutuyor diye başkaları da ona uymak zorunda değil. Keyfi istiyorsa yiyebilir. Oruç nefsi terbiye etmektir. Beceremiyorsan, millete sataşıyorsan tutma daha iyi. Senin nazını, dırdırını bir başkası çekmek zorunda da değil. Canım istiyorsa yerim, istemiyorsa yemem. Kimsenin gözüne sokmam ama acıktıysam yerim.
Son olarak ben oruç tutuyorum. Arkadaşlarım dibimde yemek yer. Yesin, bana ne?21 Yorumla
+1 yılMensubu olduğu dinin ibadetini yerine getirirken başkasına saldırmak, saygı beklemek. Neyine saygı göstereceğim? Aç kalmasını söyleyen biz değiliz, kuralları koyan biz değiliz, kabul de etmiyoruz ama tepkileriyle biz gayrimüslimler uğraşıyoruz. Kalan 11 aydan farklı olarak yaptığımız hiçbir şey yok. O ayı özel kılanlar sizsiniz, ona göre davranın. Yapamıyorsanız aç kalmayın.
23 Yorumla- +1 yıl
Turnusol kağıdı işlevli sorun için ty, daha az kanser olacağım.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
39Cevap
+1 yıl20 yıl oldu bu başımdan geçen, hala sinir olurum. Yaş 20 küsür, askeri pantolon, işte uzun saç merkezde geziyorum, sigara tüttürüyorum. Ünlü bir pastane var, önünde adam döner kesiyor bir de turistik memleket adam almanca İngilizce dönere gel falan bağırıyor. Adam dedi ki"ramazan ayındayız her oruçlu sen ve senin gibiler gözümün önünde sigara içiyor saygısız ahlaksız Allah'sız"felan diye bağırdı. Dedim ki "Şefim insanlar sigarayı bırakabilir ama yemeyi bırakamaz sen döner kesiyorsun, sus da işini yap sana karışan mı var?". Sen misin bunu diyen? 😅Adam 200 metre döner bıçağıyla kovaladı yaaa. Nasıl bir zihniyet bu? Adamın bu davranışı orucunu bozdu bence😅iyi ramazanlar Allah kabul etsin inşallah 🤗
27 Yorumla- +1 yıl
valla 200 metre ama bacak kaslarım nasıl gelişti inanmazsın😅Hüseyin Bolt mu? peehh o da kimmiş? 😂
- +1 yıl
yok artık yemiyor, bi dahakine bıçaklarlar😅
- +1 yıl
yav 😂Allah çok güzel demiş Kuran'da,"Sizin taptıklarınıza ben tapmam, benim taptıklarıma da siz tapmazsınız. Herkesin dini kendine".. e madem müslümansınız uygulayın. Empoze empoze ede ede bu hale geldi islam. Şu hocalar bir bitse..
Aile & Toplum konusunda 772 cevap paylaştı. Bunun adi ibadet degil, bunun adi gosteris.
Oruc tutanlara saygi gosterilsin. Kabul gosterilsin.
Pekiiiiiii;
Adam hastadir, su icmek icin kose bucak kacsin mi? Kadin rahatsizdir, regl olmustur, ormana mi gitsin iki lokma yemek icin bir agri kesici icin?
Saygi gostermis. Yahu babam agir seker hastasiydi, adam korkudan aksama kadar ac kaliyordu, millet birsey der diye. Eve gelirdi ayakta duramiyor.
Bu nasil bir toplum baskisidir? Her haltta muslumaniz muslumaniz. La dinden cikardilar milleti. Din diye birsey kalmadi bu insanlara olan nefret yuzunden.
Oruc dedigin nefsine hakim olmak. Karsinda biri su icince, agzina iki lokma atinca, sigara yakinca kici basi dagitiyorsan tutma zaten.
Bu hareketler yuzunden kalmadi millette saygi sevgi. Okuz iste. Sanki mezari ortak kullanacak pust.12 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 492 cevap paylaştı.
+1 yılçünkü orucu ibadet değil zorunluluk olarak yapıyorlar
bu yüzden de sinirli oluyorlar ben aç kalıyorum bunlarda kalsın kafasındalar
ibadet için kendi için oruç tutanın istersen karşında tüm gün otur yemek ye yine de hoşgörülü davranır
bunlar ben müslümanım diye geçinen gösteriş için ibadet yapan tayfa33 Yorumla- +1 yıl
bir de bahaneleri hazır oruç tutana saygıymış senin tutmayana saygın var mı ki onların olsun
sen kendin için tutuyorsun bu orucu kimse senin orucunu kolaylaştırmak için hayatını sana göre yaşamak zorunda değil ama böylelerine anlatılmıyor hiçbir şey
Ya aslında bu oruç tutan insanlara olan saygıdır dışarıda rahat rahat yememek bu bir saygı ve anlayışın göstergesidir haa öfkeli bakanları bilmem ama ben genelde sorun etmiyorum ama bazen çok acıkıyorum susuyorum gördüğümde tabi benim için sınav gibi oluyor
215 Yorumla- +1 yıl
Ya evet anlıyorum ama normal bir ay değil müslümanların çoğunlukla ibadet içinde oldukları bir ay normale dönmek zor olur çünkü Tüekiyede çoğunluk müslümanlara ait bu yüzden daha dikkstli olmalısın illaki bir şey yerken kuytu köşeye geçmek zorunda değilsin ama elinden gelsiğinxe gözünün içine içine sokmamalısın bence. zaten yemek yememek su içmemek zorlu bir imtihanken dahada zorlaştırmak hoş olmaz tabi onşarda sana saygı göstermeli tahammül etmeli her iki tarafta birbirlerinin sınırlarını aşmadan hayatlarına drvam etmeli yani bu sadece Türk ve müslüman olmaklada alakalı değil üniversitede yabancı arkadaşlarım bile bu saygıyı gösterirken farklı dine mensup bence diğerleride göstermeli ki onların ibadet günlerinde bende onlara aynı saygıyı gösteriyordum bu tek taraflı düşünme ile olmaz empati ile olmalı lego parçaları gibi uyum içerisinde olmalılar herkesin bazı sınırları vardır her iki tarafta açmamaya gayret göstermeli bunu müslüman olduğu için veya farklı kültüre veya inanca sahip olduğu için değil en önemlisi insan olduğu için yapmalı
- +1 yıl
Ya tabi bazı insanlar açken gerçekten çok asabi olabilirler ama bu bütün oruç tutan insanları kapsamaz bu durum o kişinin veya kişilerin genel sorunudur şimdi genel bir ifade kullanıldığında ben kensimide zan altında hissediyorum veya benim gibi niceleride bu iş hep söylediğim gibi iki tarafın birbirine olan saygısı ile halledilecek bir durumsur
- +1 yıl
Bu platformda uzun süredir varım bazı insanların kafa tipini anlayabiliyorum evet burda azınlığım çünkü maalesef bazı insanlar tamamen saldırmaya yönelik yorum yapar ama yinede kimseyi zan altında bırakmak istemem olsun azınlık oluveriyim ben egede yaşıyorum ve gitriğim hiçbir yerde bu şekilde bir tepki ile karşılaşmadım zira yakın çevremde öyle ben bunu bilirim bunu söylerim bunlara rağmen bile genelleme yapmaktan çekinirim
- +1 yıl
Aleviler her Muharrem ayında oruç tutuyor. Kimseye saldırdıklarını gördün mü? Sayıları da az değil 20 milyon. Tamamen dinci şımarıklığından başaka bir şey değil bu tavırları. Sırf kalabalıklar diye insanlara baskı kurmaya çalışıyorlar. Kimse hiçbir şeyi bahane ederek insanların hayatına karışamaz, tutmasınılar madem oruç falan kimse gizlenmek, utanmak, sakınmak zorunda değil:
Bu tavır İslamcı kesimin kendini ülkenin normu addetmesinden. Halk o kadar da oruç tutmuyoru, şu Ramazan'da 10 gün oruç tutan kitle nüfusun yarısı bile değildir. Tamamen algı amaçlı yapılıyor bunlar - +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok aynen ya bende dedikleri kadar çok olduklarını düşünmüyorum sadece sesleri çok çıkıyor
- Aile & Toplum konusunda 389 cevap paylaştı.
+1 yılİki tarafta saygı duymalı bence. Biz orucu zorunluluk niyetine değilde Allah istedi diye tutarsak zaten asıl o zaman nefsimize engel olabiliriz. "ay açlıktan ölüyorum, ay çok susadım, ay bilmem ne..." kişi böyle diyip nazlanacaksa tutmasın o zaman. Allah rızası için tutanlar zaten nefislerine engel oldukları için böyle nazlanmalar olmaz.
11 Yorumla Bazı insanlar karaktersiz işte. İlla onun safsata dolu inanç kalıplarına girmemizi istiyor. Ben bir şey yerken ters bakanlara daha ters tepki veriyorum. Nerden baksan yobazlık. Birilerinin yanında aç kalmak saygı duymak değildir. Oruç tutanlar oruç tutmayanlara saygılı olmaz. Bir de karşı taraftan saygı beklerler.
13 Yorumla
+1 yılRamazan ayında her bi bi arti Müslüman kesildiği için oluyor bunlar. Sanki diğer ibadetlere karşıda bu kadar hassasiyet gösteriyorlarmış gibi davranıyorlar. Kimse kimseyi namaz kılmıyor diye dövme ama konu ramazan olunca herhalde bi 7-8 saat Allah için aç kalınca bi koltukları kabarıyor
13 Yorumla- +1 yıl
Benim mutaassıp sayılabilecek bir tanıdığım var. ''Ya abi anlamıyorum, bu Bayram Namazı vacip, Cuma Namazı farz, bu mına koduklarım Cuma namazına uğramaz, bayram namazını aksatmazlar'' diyor hep
- +1 yıl
@Ragnar_Lodbrok doğru valla :D
Aile & Toplum konusunda 1,4b cevap paylaştı. Türk toplumu maesef kapalı ve tek tiptir. Belirli kalıp ve tabuları vardır bunların dışına çıkanı hoş görmezler. Oruçta bunlardan biridir. Orta üstü yaş grubu ve kapalı Anadolu kentlerinde bu tür vakalara rastlamak çok normaldir.
11 Yorumla
+1 yıl".. müslümanlar neden..." diye bir sey yok, şu genellemelerinizden bi kurtulun artik. Müslümanin cogunluk olduğu bir ülkede yaşadığın aşikar ve sadece 1 ay saygılı davransan kendinden bir şey kaybetmezsin değil mi?
Yapılanlar doğru demiyorum ama bence bazılarınız saygı göstermeden saygı görmeyi istiyor ki bu çok kırıcı bi durum... Saygıdan kastım istediğinizi içip yememeniz değil sadece herzaman ki gibide davranmayın yani çünkü birlikte yaşıyorsunuz komşunuz dostunuz akrabanız oruç tutuyor...
Diğerlerine gelirsek- başkasına oruc değil diye sinirlenenler zaten neyin kafası onu bende anlamıyorum tek bildiğim orucun amaçını anlamadıkları.44 Yorumla- +1 yıl
Ben öyle bir beklenti içinde değilim yanlış anlıyorsun ama beklenti içinde olacak insan çok
bu yüzden 1 ay saygi göstersen senden bir sey eksilmez diyorum
sonucta bu kendinden taviz vermek değil tam tersi yaşadıgın toplumunda senin hayatinin bir parcası olduğunu gösterir. Mesela noeldede müslümanlar saygili, kimse gelipde agaclari yakıp yıkmıyor veya neden agac var diye söylenmiyor- belki yapan veya diyen vardir ama yinede istisnalar kaideyi bozmaz.
Yani bu yüzden asi olmaya gerek yok. - +1 yıl
Realist bir insanim senin aksine, gözlemlediğimi söylerim tüm müslümanlar öyledir veya tüm gayrimüslimler böyledir demem... aralarinda mutlaka vardir iyi ve kötü.
+1 yılAnnelerimiz oruç tutarken mutfakta yemek hazırlıyor, küçük çocuklarını besliyorlar. Sokakta arsızlık yapmak ayıp asıl. Sağa sola saldırarak oruç tutulmaz, tutmasın daha iyi.
21 Yorumla
+1 yılMüslüman kınadığıyla sınanıcağını bilir. Size saygımız var, ama müslümanlar da çok dışlanıyor. Ben etek giyip başörtüsü taktığım için 'neden böyle giyindin, kendine ne yapmışsın' tepkileri alıyorum, benimle aynı tepkileri alanlar demek ki gayri müslimlere bir antipati geliştirmiş. Lütfen sen de ye ama çok nefslerini açığa çıkarıcak, canlarını çektirecek şekilde değil.
12 Yorumla- +1 yıl
Ben sinirlice birşey demedim ki. Lütfen iyi oku
+1 yılKatılıyorum, bu hafta bende oruç tutamıyorum bir sebepten ötürü dışardaydım bugün mesela susuz gittim susuz geldim yanımda içerim diye su getirmiştim çantamda ama millet oruçlu diye içemedim
16 Yorumla- +1 yıl
Bak ben oruçluyken yemek yiyip su içen birini görsem öyle ters ters bakmam herkesin kendi kararı kendi yaşamı herkesin kendine göre tutmamasının bir sebebi vardır illa ki, ben oruçluyken tutmayanlara saygı gösterip bön bön bakmıyorsam aynı yaklaşımı başkalarından beklerim yani şimdi bende tutmuyorum bana da saygı gösterilip bön bön bakmamasını isterim ve gözlerinin önünde de yiyip içmem
- +1 yıl
Ya zaten oruç tutmaya aç ve susuz kalmak gözüyle bakan biri hiç oruç tutmasın zaten böyleleri iftarda hayatında ilk defa yemek yiyormuş gibi yiyorlar sanki hiç aç kalmamış da ilk defa aç kalmış gibi davranıyorlar
- +1 yıl
Aynen öyle haklısın
+1 yılUtaaann beee ramazan ayında hayvanlar bile yemez çoluk çocuk bile heves eder tutmaya utaaan 11 ay yiyosun 1 ayda seni yaradan emrediyor ki yine senin sağlığın için orada da Allah kulunu düşünüyor vücuda faydası bilimsel olarak kanıtlanmış orucun herkes biliyor
14 Yorumla- +1 yıl
@RickRoll tutmuyosa oda saygılı hürmetle tutmasın kâfirin bile müslümana saygısı olduğu ramazan ayında bile müslümanın müslümana saygısı yok
+1 yılSaygı bekleyene kadar bir zahmet kendiniz saygı gösterin illa dışarıda yemek zorunda değilsiniz adı üstünde ramazan ayındayız ramazana saygınız olsun. Bakıyorum yorumlara sürekli Müslümanlar şöyle böyle diye bir küçümseme yok oruçlu diye sinirli diyenler var. Hayır kendinizi ne zannediyorsunuz acaba bak şu an tokum ama bunları yazıyorum demek bunların açlıkla toklukla alakası yok. Biraz saygınız olsun dışarıda yemek yemedin diye ölmezsin. Eksileyen de buyur eksilere 🖐️
40 YorumlaOff herkes istedigi gibi yasasin. Islam hosgoru dini ama bizimkiler dogru yasamiyor maalesef. Milleti dinden sogutuyolar boyle sert olduklari icin. 😒
21 Yorumla
+1 yılMerhaba,
Demişsiniz ki sizin ibadetleriniz başkalarını rahatsız etmemeli. İçinde yaşadığımız toplumun belli bir ahlaki değerleri vardır. Bunları insanlar belirler. Cezai yaptırımı da yoktur. Hiçbir hukuk içtihatinde de yer almaz. Bu normları insanlar ve içinde yaşadığı toplum belirler.
Demişsiniz ki neden dışarıda yemek yiyemiyorum. Sizi tutan bir şey yok, bilakis yiyebilirsiniz elbet. Lakin çevrenizdeki oruçlu olan insanlara (insana saygı) bağlamında sizi tutan vicdani değerleriniz hafif kalırsa elbette tıksıra tıksıra yiyebilirsiniz.
Demişsiniz ki sizin ibadetleriniz başkalarını rahatsız etmemeli..! Peki, sizin yeme içmeniz başkalarını neden rahatsız etsin ve olmayan birinde özenti yaratsın. Bu hakkı nereden kendinizde buluyorsunuz?
Bunun cevabını verin tartışalım tatlı tatlı..27 Yorumla- +1 yıl
önelikle yaşlaşımınız hiç tatlı değil bunu söyliyim ama genede nazik yorumunuz dan ötürü cevaplayacam :)
belli bir ahlaki değerden bahsetmişsiniz ama ben bir ahlaksızlık yaptığımı düşünmüyorum ve emin olun bu toplumda beni gibi düşüne baya kişi var azınlık değiliz sadece sesimiz sizin kadar çıkmıyor maalesef.
ben tıksıra tıksıra yemiyorum onu siz iftarda yapıyorsunuz diyeceklerim bu kadar :)
garip bir şekilde sorunuzun içinde cevabı kendiniz vermişsiniz aslında, benim yeme içmem başkalarını neden rahatsız ediyor bende bunu anlamıyorum ve evet yemek içmek benim en temel hakkım kusura bakmayın :) - +1 yıl
Estağfurullah..
Teşekkür ederim de..
Temel hak ve özgürlükler denince adab-ı muaşeret diye de bir şey var güzel kardeşim. Hem bak ben (siz - biz) diye ikilem ve ayrım yapmıyorum. Hesap günü hak sorulunca böyle yanıt verirsiniz o vakit ne diyeyim..
Lakin maksadım sizi kırmak değildi.. Tabiki yiyeceksiniz, içeceksiniz ama bunu insanları "siz" diye ayırmadan, gözlerine de sokmadan yapacaksınız.
Şişli de bir Yahudi ablamız vardı oldukça da iştahlı bir insandı. Bir de Vahi diye bir Ermeni asıllı ama onlar bile ben oruç tutarken bana iftarlık hazırlayıp getiriyorsa iş yerime sizin durumunuz pekte vahim görünüyor bilesiniz.
Saygılar. - +1 yıl
Sadece senin gibiler değil, senden olmayanlarda çok yaşasın ki sen de yaşa..! Hele bir de onun gözünden gör şu fani dünyayı. Herkes beyaz olsa o zaman beyazı fark edemezsin ki..
Veyahut da siyah. Beyaz en güzel siyahta belli eder kendini. Beni ben yapan yegane şey, benden olmayandır. O yoksa, sen de yoksun. Ne anlamın kalır, ne rengin belli olur, ne de tadın..." - +1 yıl
Naçizane bir replik.. Hayırlı gecelerin olsun.
- +1 yıl
Keşke..
Her şey gönlünüzce olsun. Sevgiyle kalın.
Ben o tarz insanların gerçekten inançlı olduğunu düşünmüyorum hoşgörü ve saygı yok ki daha sonra böyle şeylere maruz kalınıyor.
21 Yorumla
+1 yıl- +1 yıl
@KızlarSoruyor soru spam. Haber sahte haber. Linkten gercegi gorebikirsin. Bu tur paylasimlara prim vermeyelim
ülke amip dolu olduğu için yaptıkları ibadetleri ancak böyle insanların gözüne sokabiliyorlar. böyle ibadet yapanlara da ben sokayım
11 Yorumla
+1 yılHem ben birinin gözü önünde yersem (oruç tutan) onun nefsini daha iyi sınarım ve ona daha fazla sevap point gider. İyilik de yaramıyoki
12 Yorumla- +1 yıl
Beyin olmayınca işte napçaksın
+1 yılOrucun manasini bilmedikleri icin kardesim oruc bir ibadet dir bedeni terbiye etmekdir ama oyleleri oruclarinin mekruh oldunu bilmiyorlar
11 Yorumla
+1 yılOysa fakirin halinden anlamaksa amaç özellikle yiyenleri izlesinler işte.:-)
19 Yorumla- +1 yıl
Hiiç girme, müslümanlarla tartışmayı geçen sene bıraktım daha mutluyum 😄
- +1 yıl
@şevval253 Ne alaka ya 😂 İşte tam olarak bu yüzden tartışmaya girmiyorum, örnek için teşekkürler 😂
- +1 yıl
Uğraşma en sonunda zaten pis kafir diyor konuyu kapatıyor
- +1 yıl
1. kimsenin dinine karışmam zaten ben bir şey demiyorum ister oruç tutun tutmayın sadece siz saygı gösterin tamam farkındayım fazla tepki gösteriyorlar ama her müslüman için geçerli değil ben kimseye karışmam önümde yemek yese de napıyım yani inanmıyor onun dini islam değil yani ben kimseye kafir gibi ağır sözcükler kullanmam beni başkalarıyla karıştırmayın
- +1 yıl
@şevval253 O cümle senin için değildi sakin ol champ 😄
Bizim ülkemizde hiçbir şeye karşı saygı gösterilmiyor zaten, şaşırmadım
11 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,9b cevap paylaştı. orucu neden tutuyorum diye sormuyorlar cunku oruc tutanlar 😂😂
neden oruc tuttugunu bilseler karsisinda yemek yiyen kisiye tesekkur ederler11 Yorumla
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılTutanlar çok Müslüman ya @mk. Gerçek bir Müslüman gerçek bir insan saygı gösterir. Göstermeyen kim varsa hepsinin @mk
113 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSektir et sen hayatına bak. Kimseye hesap vermek zorunda değilsin
Cevap sahibi+1 yılNerede yaşıyorsun Konya mı? Sende mesela şöyle yap. Ulu orta yememeye çalış. Sonuçta bu da bir saygıdır. Oruç tutanlar varsa canı çekebilir..
Cevap sahibi+1 yılHaklısın kardeşim. Bizim ülkemizde cahil toplum çok fazla bu yüzden hak buluyorlar kendilerinde.
Cevap sahibi+1 yılKendini ezdirme. Gerekirse o kişilerle muhatabı kes
Cevap sahibi+1 yılİhtiyacın olanlar onlar mı iyi düşün 😁
Cevap sahibi+1 yılSıkma canını rahatla
+1 yılMüslüman değilim oruç tutmuyorum. Ama açık alanlarda da yemek yemeyi tercih etmiyorum ya nihayetinde çoğunluk aç şimdi rahat da edemem zaten öyle yani.
26 Yorumla- +1 yıl
Bu kişisel bir tercih olabilir. Ama kimse ''biz açız'' diye insanlara mecbur olmadıkları bir yasak dayatamaz.
- +1 yıl
Yasak dayatılmasına gerek olduğunu düşünmüyorum. Neticede etik bir davranış olmaz. Doğru olduğunu düşünmüyorum, ancak isteyen istediğini yesin onlara kalmış kimse bişey diyemez.
- +1 yıl
Yaşamda hiç bir şey bedelsiz değildir diyelim o zaman 🙃
- +1 yıl
Nedense bu bedel de hep sünni müslüman olmayanlara ödetiliyor ülkede. Oruç tutan ödesin bedel, bana ne?
- Aile & Toplum konusunda 2,2b cevap paylaştı.
+1 yıloruç kişi kendine tutar bende anlamam baskıcı tavrı sen tutuyorsun kardeşim başka kişilere ne diye karışıyorsun ki
10 Yorumla
+1 yılİyi yapmışlar linç etmekle.
Çünki orucu bize tuttuklarını sanıyolar onlara ne ki isteyen yer içer sanki bize tutuyorlar.10 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKime ne kardeşim milletin orucundan tutan tutar tutmayan tutmaz sana ne. Bende bunu anlamıyorum.
11 Yorumla
Gizli Üye(36-45)+1 yılTakılma salla. G ü yiyen varsa gelir bana sorar neden tutmuyorsun diye. Oracıkta bozarım orucunu.
11 YorumlaBu sadece oruçla alakalı bir durum değil. Artık dünyada her şeye tepki gösteriliyor. Bu yüzden lütfen kelimelerinizi doğru seçin. Herkesi aynı kefeye koyup "bu müslümanlar neden bu kadar gergin ve baskıcı" diyerek müslümanlara karşı bir cephe oluşturuyorsunuz. Herkes kendinden meshul. Başka bir müslüman kötülük yaptığında müslümanlar kötü demek son derece yanlış bir tutum. İslamofobi bu kadar yaygınken lütfen karşı taraftan beklenilen nezaketi sizde gösterin.
24 Yorumla- +1 yıl
Milletin aklı yok demek ki. İslam'ı müslümanlardan değil Kur'an-ı Kerim'den öğrenecekler. Her koyun kendi bacağından asılır. Bir müslüman İslam dinine yakışmayan hareketler sergiledi diye hepimizi töhmet altında bırakamazsınız. Bu soruyu sorarken yeterince kırıcı ve yerici olmuşsunuz lakin buna rağmen saygı bekliyorsunuz. Sizcede absürd değil mi? Saygı istiyorsunuz ama saygı göstermiyorsunuz. Buda demek oluyor ki sorun insanlar da. Müslüman, yahudi, hristiyan farketmez. Bir insanın fıtratı bozulduysa zaten kötülüğe ve ahlak dışı kurallara meyleder. Sizinde inisiyatifle yaklaşmanızı temenni ediyorum. Bu tür üslup kullanmaya devam edersiniz illa ki biri çıkıp size kırıcı konuşacaktır. Velhasılkelam Yusuf İslam'ın da dediği gibi, "Islam'ı Kur'an-ı Kerim'den değil de müslümanlardan öğrenseydim müslüman olmazdım". Bu herşeyi açıklıyor. Önyargılarınızı bırakmanız dileğiyle.
- +1 yıl
İlk görüşümde kırıcı olduğunuz cümleyi tırnak içinde yazmıştım, bakabilirsiniz. Ve sizin cevabınızda; "ama tamam da müslümanların geneli kötü". Bunlar yeterince kırıcı. Biz size neden müslümanlar deyip kendinizi ötekileştiriyorsunuz diyor muyuz? Hayır. Kula kulun soracağı şeyler sormayı tercih ederim, diğeri sizle Allah arasında. Bizim görmediğimizi rabbim görüyor zaten.
Eğer nefsinizi tutamayıp yemek yiyenlere saldırıyorsanız tutmayın.
32 Yorumla- +1 yıl
aynen sana bende katiliyorum harikasin
+1 yılOruç tutmayana değil, oruç tutmadığını insanların gözüne sokana saygı gösterilmez. Sonuçta müslümanların yaşadığı bir coğrafyadasın, tutmasan bile, tutana ve bu aya hürmet etmek gerekir. Kimse kimseyi, oruç tutmadığı için linçleyemez ama sen oruç tutan insanların arasında yemek yersen, sonuçlarını da göze almalısın.
11 Yorumla- +1 yıl
Peki yemek yememin sonuçlarını göze alırım saygıdeğer müslüman kardeşim, umarım ilerde nefes aldığım içinde bir yaptırımla karşılaşmam 🙏
+1 yılAdamlar Aç/Susuz Sinirli Normaldır.
Sen Aç Ve Susuz Olsan Biri Senin Önünde Yiyip İçse Sinirlenmezmisin?
(Ha Bunu, Sen Niye Tutmuyon Diyenler Var. Onlara Hitabense Bu Konuda Haklısın. İsteyen Tutar/İstemeyen Tutmaz. Belki Sağlık Sorunu Var. Dini Zorla Dayatmak Yanlış)13 Yorumla- +1 yıl
Ha Bu Arada Ülkede İnsanlar Hiç Kimseye Hiçbir Konuda Saygı Göstermiyor. Yani Saygı Arama.
- +1 yıl
"Dışarda neden rahat rahat yiyip içemiyorum" demişsin. bende dedimki rahat rahat yiyip içersen gözlerinin önünde adam aç ve susuz. Haliyle sinirli. Ondan Öyle Dedim.
"açların halinden daha iyi anlayıp onlarla daha rahat empati kuruyorum" demişsin. Doğrusuda bu zaten.
Istedigimiz gibi yer& iceriz, müslüman olan arkadaslar oruc tutuyor diye tutmayan insanlari kisitlayamazlar.
11 Yorumla
+1 yılAçken herkes asabi olur, Türk milletine oruçluyken yaklaşmayın 😫 zaten genetik olarak asabi bir milletiz sonra kafaya saplanmış balta ile geziyoruz
12 Yorumla- +1 yıl
Tutmayin o zaman?
Bura Türkiye yaa bu soruyu sormak bile büyük cesaret ister😄
21 YorumlaPeki..
Sen neden herkesin oruç olduğunu bile bile, elinde yemekle dışarıda rahatça yemek, yemek istiyorsun?
Müslümanların azınlıkta olduğu bir ülke de sen neden saygı göstermiyorsun?
Akıl sağlığın mı iyi değil?Saygı göstermeyen ve saygının ne olduğundan bihaber olan biri bana "Saygı" dan bahsetmesin..
Buna hakkı yok..
05 Yorumla- +1 yıl
Hahh işte.. Sen saygı duymayı bir zorunluluk görüyorsun, biz ise "İnsanlık" gereği olarak gördüğümüz için bir şey demiyoruz..
İnan bana, tutmayan kişiye de herkes saygı duyuyor ki caddelerde dileyen dilediği gibi sigarasını içip, yemeğini yiyebiliyor..
Hatta bilakis normalinden daha fazla dışarıda yemek içmek gibi bir şey yaptıkları aşikar..
Peki buna gerek var mı?
Ben her sene ve her gün istisnasız bunu görüyorum..
Lakin önemsemiyorum..
Çünkü bu kişinin kendisi ile Allah arasındaki bir şey..
Her koyun kendi bacağından asılır.. - +1 yıl
Yaşadığınızın ne olduğunu bilmiyorum, buradaki diye ifade ettiğiniz kişilerin de yaşadıkları şeyleri bilmiyorum..
İstisna olarak toplumumuzda her zaman herşeye tepki gösteren de olur, yaşamadığı şeyi yaşadı gibi göstererek sansasyonel bir düşünce veya eylemde bulunarak şikayet edenler de olur..
Nitekim de oluyor..
Bu Ramazan ayına mahsus bir şey değil..
Her türlü cezayı ve mükafatı verecek olan Allah'tır..
“Dinde zorlama yoktur.”(Bakara, 2/256)
“Dileyen iman etsin, dileyen küfre girsin.”(Kehf, 18/29)
İslam, hoşgörü dinidir..
Bu topraklarda her dinden ve her düşünceden kişiler her zaman yaşamış.
Halen de yaşıyor..
Abartmak, zıtlaşmak, kutuplaşmak, hedef göstermek değil, "Hoş görmek, saygı göstermek" gerekmez mi?
Kim tutuyo kim tutmuyo umrumda degil ve asla birine tutuyomusun diye sormam.
11 Yorumla
+1 yılhani islamda zorluk yoktu zorla oruc zorla evlilik zorla baski siddet
11 Yorumlaİslamda zorlama yoktur
Herkes ne yaparsa kendine yapar11 Yorumla
+1 yılCahil topluluk işte 30 gün oruç tutacak diye değişik egolar içine giriyolar
11 Yorumla
+1 yılÇünkü biz bir İslam ülkesiyiz. Öyle yeni çıkan ateist takım filanda bizi ilgilendirmez. Saygı duyulması gereken tarafta tutan taraf. Hristiyanlar bile kiliselerinde ramazan kutluyor bizim kafirlerde oruç tutmuyor diye saygı bekliyor.
410 Yorumla- +1 yıl
Islam ülkesi mi değiliz ☺️ bide oruç tutmamızın ve bunun için saygı beklememizin de İslamiyetle alakası mı yok 😅
- +1 yıl
Yav he he
- +1 yıl
bir devlet bir dine mensup olabilir mi yoksa o devlette yaşayan halk mı bir dine (veya birden fazla dine ) mensuptur veya değildir il öncelikle bunu anlamamız gerekirdi. Bir din düşünün yılın belli 2 haftası boyunca o dine mensup herkesin sadece kırmızı giyinmesi gerekiyor. Ve mavi giyinen birini gördülerinde de: ''kırmızı giysen öldün mü sanki? Biraz saygı duyun biz kırmızılara biz de kırmızı giyinmek istiyoruz ama dinimiz izin vermiyor diyorlar'' o zmn da mavililer diyor ki ama senin dininde 30 cm platform topuk giymek farz olsaydı ben de senin dinine saygı göstereyim diye ben de mi aynısını giyinmem gerekirdi diyince de. yapsan ne var sanki biraz saygı göster be kardeşim dediklerini düşünün. ya da şöyle düşünün Hristiyanlar şükran gününde hindi eti kesiyor diye biz de onlara saygı göstermek için hindi eti kesmemiz mi gerekirdi? ya da hindular 3 aylık ölüm orucu tutsalardı ve ülkemizde sayıları bir hayli fazla olsaydı bizim de ölüm orucu tutmamız mı gerekir di? şunu unutmayalım ''... din ait olduğu yerde temiz vicdan sahnesinde yaşanmalıdır.'' Başöğretmen K. Atatürk
- +1 yıl
Atatürk Sağolsun
1924 Anayasası'nda yapılan değişiklikler
10 Nisan 1928 tarihinde yapılan değişiklikle Anayasa'nın 2 maddesinde yer alan “Türkiye Devleti'nin dini İslam'dır” hükmü çıkarılmıştır. - +1 yıl
Benim dediğim bunlar değil. Ben kimse Müslüman oruç tutuyor diye oruç tutsun demem. Dini istediği gibi yaşar orası herkesin Allah ile arasında. Fakat iki tarafta birbirine saygı duymalı. Tutmuyorsa niye tutmuyon bilmem ne değil yani. Fakat tutan insanlara özenli davranmak, önlerinde bir şey yiyip içmemek medeniyet seviyesinde bir dikkattir. Bilmiyorum, ben aç bir hayvan görsem yediğim geçmez boğazımdan yiyebileceği bir şeyse paylaşırım, yiyemeyeceği bir şeyse başka yerde yerim.
- +1 yıl
''Düşünceye düşünce ile karşı çıkılır...'' prof dr ioanna kuçuradi everkeği hiç canını sıkma şunu dinle aşırı rahatlarsın benden söylemesi https://youtu.be/7jxuiDKBxg4
- Aile & Toplum konusunda 440 cevap paylaştı.
+1 yılyemek yiyenlere irade gösterilmesi lazım ki orucun tadı çıksın. herkesin aynı olmasını bekliyorlar
01 Yorumla
+1 yılHerkesin kendine kalmış başkasını eleştirmek sadece gösteriş budalalarının işi
01 Yorumla- +1 yıl
ayynen öyle tamamen gösterişten ibaret
+1 yıloruç tutmayanlarda tutanlara saygı göstersinler neden bu dışarda ülkenin yarısının oruç tuttuğu zaman diliminde yeme içme sevdası
61 Yorumla
+1 yılBu konuda haklısın. Ben de rahatsizligimdan dolayı tutamıyorum. Bu konuda anlayışlı olmalıyız.
10 Yorumla
+1 yılBende dinini yaşamaya çalışan bir insan olaraktan-dinimi ve seçimlerimi aşağılayan insanlara- bu soruyu tersinden soruyorum. Çok mu zor benim seçimlere saygı duymanız? Beni ötekileştirmeden, dışlamadan yaşamanız çok mu zor?
Demeye çalıştığım şey şu ki sizin yaşadığınız bugünkü durumu ben ve benim gibilerde yaşıyor. Temel sorun şu; hangi güruhtan olursa olsun insanca muamele etmeyi bilmeyen insanlar bizi zora sokuyor. Azıcık empati yapılsa daha farklı olabilir herşey...41 Yorumla
+1 yılsaygı bekliyolar ama saygı duymuyolar.0
22 Yorumla- +1 yıl
aynen sayesinde sevap point kazanıyolar
+1 yılTürkiyede hiçbir şeye saygı yok kurtar kendini
13 Yorumla- +1 yıl
ingilizce öğrenip gidilebilir aslında biraz zorlanılır ilk başta ama değer Rabbim kurtarsın Avrupa Birliğine katılırsak ülkede genç kalmaz ki İNŞALLAH gireriz de herkez mutlu olur
+1 yılSende saygı göster de evinde ye yemeğini bir zahmet
66 Yorumla- +1 yıl
istediği yerde yer size ne sırf sizin keyfiniz görmek istemiyor diye insanlar saklanarak mı yemek yesin
- +1 yıl
Anlıyorum ssni
- +1 yıl
Ben niye evimde yemek yiyorum bre? Niye birinin orucu beni bağlıyor? Saygı öyle bir şey değil bir gün bu saygı müptelası oruç muhafızları bir yerde birinin elinde kalacak. O zaman da anıracaksınız ''ühü ühü ama o da saygı gösterseydi'' diye
- +1 yıl
Yazık kafana
+1 yılgöstere göstere yemek dısında alıp evinde de yiyebilirsin hem o bakıslara da maruz kalmazsın saygı göstermeden saygı beklenmez everkeği kardesim
32 Yorumla- +1 yıl
yine birilerinin zoruna gitmisim anlasılan
oruç tutmayana değil tutana saygı gösterilmeli gözümüzün önünde yemek yerseniz içecek içerseniz saygı göstermiyor demektir oyur bir köşeye ne yapıyorsan yap zaten saygı gösterirler merak etme mesela pidecide 2 kişi oturmuş göstere göstere yemiyorlar niye insanlar bir şey desin
11 YorumlaNerede yaşıyorsun sen? Gayette isteyen istediğini yiyebiliyor. Bir tane aptal haber yüzünden Türkiye'yi neden genelliyorsun?
14 Yorumla
+1 yılRamazan ayında saygılı olunması gerektiğini düşünüyorum çoğunluk oruç herşeye saygınız var buna da olsun
26 Yorumla- +1 yıl
Nasıl bişey peki
- +1 yıl
Restoran ve cafelerde yiyenlere içenlere bişey demiyorum ama en çok sıkıntı çektiğim konu yolda tüttüre tüttüre sigara içmeleri zaten normalde de zarar veriyor ama oruçluyken daha kötü ediyor o yüzden saygısızlık ben oruç tutuyorum çok şükür isterlerse önümde ne yerlerse yesinler gözüm düşmez
- +1 yıl
Toplum birbirini etkiler saygıyı herkes beceremez Bunu da görüyoruz
Aile & Toplum konusunda 1,2b cevap paylaştı. Bir Müslüman bu hareketleri yaptı diye bütün müslümanlar baskıcı ve gerici değildir.. Haa yemek içmek istiyorsan ye iç.. Zaten dışarda yeme şansın yok..
06 Yorumla- +1 yıl
Bak güzel kardeşim.. Şimdi şöyle bi uygulama yapalım.. Diyelim ki sen oruç olmadığın için bi lokantada yemek yedin.. Bende seni görüp yanına gelip tokat attım.. Peki şimdi burada sonuç nedir.. İnsanların çoğunluğuna göre sana tokat attığım için ben suçlu sayılırım değilmi.. Bide tefekkür edelim şimdi olayı.. Sen oruç olmadığın için, oruç tutanların gözü önünde yemek yiyerek saygısızlık etmiş oldun değilmi.. Bende sana tokat atarak saygısızlık etmiş oldum.. Yani ikimizde bu durumda eşitiz değilmi.. Sonuç olarak ortada ne var.. SAYGISIZLIK.. Bunu sende yaptın, bende yaptım.. O zaman neyin hak davasını güdüyoruz..
- +1 yıl
anlamadığın nokta bu işte, senin verdiğin örnekte ben saygısızlık yapmıyorum benim böyle bir zorunluluğum yok bunun saygıyla alakası da yok sen bu ibadeti kendin için yapıyorsun ve bunu yaparken bana rahatsızlık vermeye hakkında yok eğer böyle yaparsan yaptığın ibadetin bir anlamı da olmaz amacı bu değil
Gizli Üye(30-35)+1 yılBen aç aç etrafta dolanırken, adamın biri karşıma geçip lahmacun yerse , burada saygısız o edepsizdir.
04 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl@zorro_keremim hadi lan ordan, çalışmayalım mı
cahil yobaz
Cevap sahibi+1 yıl@CemreDenizGND defol lan ne dediğim açık
Cevap sahibi+1 yıl@Ragnar_Lodbrok s ne belasınız ya defol
Cevap sahibi+1 yıldefol t. op
Gizli Üye(30-35)+1 yılOruç tutmayabilirler saygı duyarım ama göstere göstere de yemek yenmez buda oruç tutana saygısızlıktır saygı görmek istiyorsan saygı duycaksin tabi yemek yiyorlar diye de dovulmez.
33 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılSaygıdan bahsediyorsun ama sadece sana saygı duyulsun istiyorsun anlamayana anlatayım diye uğraşamam yemeye devam et
Gizli Üye(45 üstü)+1 yılHoşgörüsüz bir toplumuz çünkü .
11 Yorumla
+1 yılYargı dağıtmayı iyi bilir bizim millet
20 Yorumla- Devamını Gör (32)
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler