Görüşünü paylaşan herkese çok teşekkür ederim. :))
Ahlaki rölativizm mi üniversalizm mi?
Görüşünü paylaşan herkese çok teşekkür ederim. :))
Rölativizm diyorum suç işlemenin türkiyede kabul görmediğini ama brezilya gibi ülkelerde bu suçları işleyen çetelerin tavan yaptığını söyleyebiliriz madem ahlak evrensel neden diğer ülkelerde hatta dahada küçültürsek şehirlerde bu ahlak oranları farklı? Aynı şekilde ülkemizde 14 15 yaşındaki çocukların birlikte olması hor görülürken neden diğer ülkelerde bizdeki kadar sert karşılanmıyor? Bunun daha bir sürü örneği sayılabilir, konuyu umarım doğru anlamışımdır.
Ahlak din kaynaklıysa evrensel olamaz ama etik ilkelerden, negatif haklar ve pozitif haklardan bahsedersek evrensel ama bu haklar bile heryerde evrensel olamıyor yani din tabanlı yönetilen bir ülkede örneğin Suudi Arabistan ya da örneğin kuzey kore dikdatörlük gibi her yerde ahlak kuralının her yerde aynı olduğu söylenemez. Buna bir örnek olarak Hindistan’ın
güneydoğusunda avcılıkla geçinen Nayar kastında evlenme töreninden üç gün
sonra erkek karısını bırakır ve kadının bundan sonra geçici olarak çok sayıda
(evlilik bağı dışında) kocası olabilir. Burdan çıkışla ahlak evrensel değil gibi bir şey çıkıyor... Yani sizin demenize göre ahlaki rölativizm.
Üniversalizmi savunsam da rölativizmin etkin olduğu ve bozulamayacak durumda olduğunu düşünürsek üniversalimi savunmamın bir anlamı kalmıyor. Olanı değiştirmeye çalışmak büyük yıkımlara yol açar. En baştan keşke ahlak kurallarında üniversalizm hakimiyet sürseydi, doğru bir hümanizm akımıyla da harika bir dünya var olurdu fakat şu an en iyisi ahlaki kurallarda rölativizmin hüküm sürmesi.
Davet için ben teşekkür ederim
Güzel bir sual :) bana kalırsa, insan ruhu, aile ve sosyal düzen için ahlâk, izmler ile telaffuz edilmemeli, nitekim ahlâk insanın kişisel, ailevi ve sosyal yaşantısında vazgeçilmez bir davranıştır. Ahlâk evvelde insanın ailesinde var olması gerekir, herşey ailede başlar, aile de ahlak edep yoksa o yetişen evlatlar ne gördüyse kendisi de öyle olur (istisnalar hariç), şahsen böyle düşündüğümden Rovaltizm'i savunmam gerekiyor :)
Birde "Ahlaki Rovaltizm''den sonra virgül koyman gerek yoksa karışıyor :)
Cevap
6Cevap
Evrensel genel ahlak kuralları var.
Bireyler kendi özel hayatında istediği gibi takılabilir.
Ancak toplumsal hayatta
Özellikle de çocukların olduğunu unutmadan
Ahlaki değerlere saygılı olmalıdır.
şartlara göre bazı şeylerde rölativzmi kabul edebilirim ama üniversalist bir ahlaki anlayışta gereklilik.
Türklerde çok biliyor ya bunları çok doğru yerde sordun
Rölativizm diyorum kısaca
Üniversalizm Daha Mantıklı Bana Göre
Rica Ederim Uzun Uzun Tartışırdım Ama Gerek Yok
Her şeyin hayırlısı diyorum😀
Aslında ikisi de doğru diyor. Hem göreceli hem evrensel diyebilirim. İlla birini seçecek olursam göreceli derim.
Rica ederim
Her türlü ahlaksızlaştırıldık
Kafam karıştı 😂
Üniversalizm
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?