Kimse yok mu koca sitede? 😔
Vesayet davasını aile ne şekilde ve nasıl açar?
Kimse yok mu koca sitede? 😔
Merhabalar;
Öncelikle vesayet hukuku alanında yazılmış Vesayet Kurumu ve Vasinin Sorumluluğu adlı eserimin bulunduğunu ve aklınıza takılan hususlarda detaylı bilgiyi kitapta bulabileceğinizi söyleyerek başlamak istiyorum.
Sorunuzda çocuktan kastınızın Türk Medeni Kanununda yer aldığı üzere 18 yaşını tamamlamamış kişiler olduğunu sanmıyorum. Muhtemelen sorunuzun devamında yer aldığı üzere ailesi ile beraber yaşayan ergin bir kimseden bahsediyorsunuz. Burada vesayete ilişkin kısa bir bilgi verdikten sonra sorunuzun yanıtına son paragrafta yer vereceğim.
Vesayet Kurumu Türk Medeni Kanununda düzenlenmiş olup
olmak üzere çeşitli nedenlerle kişinin hukuki işlem yapma ehliyetinin sınırlanması söz konusu olabilmektedir.
Sorunuzdaki kısıtlı adayı bakımından TMK m. 405 uyarınca akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlanma kararı verilmesi/verilmiş olması gündeme gelebilecektir. Vesayet aslında resen (kendiliğinden) gözetilen bir husus olup sorunuzdaki gibi kısıtlı adayının ailesinin dava açması ile yahut kısıtlı adayının hastaneye gitmesi, adli makamlara gitmesi gibi durumlarda ilgili kişilerin bu durumu mahkemeye bildirmesi üzerine de yargılama başlayabilir. TMK m. 405 uyarınca kişinin akıl zayıflığı sebebiyle kısıtlama altına girmesi için resmi sağlık kurulu raporu gerekmektedir. Hakim kurul raporu olmaksızın kısıtlama kararı veremeyeceği gibi gerekli gördüğü takdirde kısıtlı adayının dinlenmesini de isteyebilecektir.
Ayrıca eğer bu kişi hakkında yürütülen bir soruşturma/kovuşturma var ise Ceza Muhakemesi Kanununun 74. maddesi uyarınca "Fiili işlediği yolunda kuvvetli şüpheler bulunan şüpheli veya sanığın akıl hastası olup olmadığını, akıl hastası ise ne zamandan beri hasta olduğunu ve bunun, kişinin davranışları üzerindeki etkilerini saptamak için; uzman hekimin önerisi üzerine, Cumhuriyet savcısının ve müdafiin dinlenmesinden sonra resmî bir sağlık kurumunda gözlem altına alınmasına, soruşturma evresinde sulh ceza hâkimi, kovuşturma evresinde mahkeme tarafından karar verilebilir" düzenlemesi ile bu kişinin sağlık kurumunda gözlem altına alınmasına karar verilmiş olabilir.
Savcı ile ilgisi yok , sulh hukuk mahkemesinde vasi yayin edilecek kişi veya yakını dava açılır , sağlık kurulu raporunu adli tıp vermediği sürece bu vasilik mumkün değil.
Mahkeme kararı olmadan küçük veya kısıtlılara vasi atanması mümkün değildir. Ayrıca vasilere kanun tarafından önemli sorumluluklar yüklenmiştir. Vasiler, vesayeti altındaki kimselerin malları için defter tutar, sulh hâkimine hesap verir ve bu mallar üzerinde, kural olarak tek başına tasarruf edemez. Ayrıca, yaptığı hizmetler için ücret isteme hakkına sahiptir.
Vesayeti yani kendisine vasi atanmasını gerektiren kişiler kanunda tek tek sayılmıştır. Buna göre velâyet altında bulunmayan bir küçük olması, kısıtlılık , akıl zayıflığı, savurganlık, alkol ve uyuşturucu madde kullanımı, bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkûm olmak (hükümlü olmak) ve kişinin isteği üzerine bir kişiye vasi tayin edilmesi talepli olarak dava açılabilir.
Açılan davada vasi tayin edilmesi, kişi eğer akıl sağlığı veya akıl zayıflığı nedeniyle koruma altına alınacak ise sağlık kurumundan rapor almış olmalı, diğer kısıtlılık hallerinde ise kısıtlı adayı dinlenmeden karar verilemez.
Bir olasılık da kişiye kayyum atanır , her şekilde her harcama kayıt ve ispat altına alınır , maddi veya gayrimenkul tasarrufları hesabına yatırılır ve her ay hakime kuruşuna kadar ibraz edilir
Aile içi birleştirmeyi tercih etmek yerine aileyi darmadağın etmek için mesleğini eline almış bir avukat var ortada. Hem de kadın. Bütün yönlendirmeleri her şeyi o planlıyor. Ve bunun için dava açıldığını öğreniyorum. Vasinin ne yapacağı vs o kısımdan daha çok ben bu ilk aşama ile ilgili kafa karışıklığını çözmek istiyorum.
Yani konunun özetiyle, çocuğunu akıl hastanesine yatırmak isteyen bir anne baba var. Özellikle baba anneyi doldurarak bunu gerçekleştirmeye çalışıyor. Sürekli psikolojik sorunlu, ruh hastası vs gibi ifadelerle çocuğunu tahrik edip onun atak geçirmesini sağlayan bir baba. Herhangi bir kavga anını da kanıt olarak kaydeden... vesayet için bu şekilde dava açma hakkı nasıl olabiliyor. Ve nasıl ruh ve sinir hast. hastanesine yatırılmasını istiyoruz diye şikayette bulunabiliyor?
Çıkarları ne , ona bakmak gerek. Bir miras çocuğa da bölünebilir. Aile bir nedenle yok edemeyince pasifleştirmeye çalışır , avukat da alacağı paraya bakar. Bunlar yaşanmış şeyler ancak eskisi gibi kolay değil , adli psikologun raporu kilittir.
Hekim misiniz?
@kmsyesylymdklrin
Uzman psikolog
bir şey sormak istiyorum musaitmisiniz
Cevap
0Cevap
Avukat değilim ama bildiğim kadarıyla heyet raporu olmadan dava acamaz açsa bile kaybeder evlatlık reddide yapamaz
Heyet raporu yok ortada. Ama her ikisi de açılmış. Ortada herhangi bir hekim kararı yok iken bir savcı bunu nasıl kararlaştırır?
Ama polis memuru bile karar olmadan olmaz diyor. Anlamadığım şu ki; hekim heyetinden geçmemiş bir konu nasıl savcılık tarafından evet bu kişi ruh hastasıdır damgası yiyebilir? Para ile tutulan avukat var bir de ortada. Avukat savcıya her şeyi yaptırabilir mi?
Heyet raporu olmadan açıldı dava.
Evet. Açıldıktan iki hafta sonrası haberi ulaştı. Bilmediğimiz nice şey var. Herkes herkese her şeyi yapabiliyor. Doğru veya yanlışlığı, haklı haksızlığına en son bakılıyor.
Evet, iyi bir avukat bulmaya çalışıyorum.
yakisiklilar daha avantajli oluyomus bu konuda
Anlamadım?
Erkeklerden En İyi Cevap seçilmiş, ancak hala cevabını paylaşarak katkıda bulunabilirsin.
Anne ya da babanın velayeti altında bulunmayan çocukların ve istisna olarak reşit kişilerin korunmasını amaçlayan dava çeşitleridir.
Vasi davası hasımsız açılan bir davadır
Vesayet sayesinde, korumasız çocuklar ve yetişkin olan fakat gelişigüzel para harcayan savurgan kişileri, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı olan , akıl rahatsızlığı bulunan , kötü yaşama tarzı, kötü yönetim, bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olunması ya da kişi, yaşlılığı, sakatlığı, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebi ile işlerini yapamadığını ortaya koyan kişiler ya da yakınları bu durumların varlığında vesayeti isteyebilir.
Vasi Davası Nerede Açılır?
Vasi Davası, vesayet altına alınacak kişinin bulunduğu yerleşim yeri sulh hukuk mahkemesinde açılır. Vesayet makamının izni olmadıkça vesayet altındaki kişi yerleşim yerini değiştiremez.
Yerleşim yerinin değişmesi halinde yetki, yeni vesayet dairelerine geçer. Bu takdirde kısıtlama yeni yerleşim yerinde ilan olunur.
Vesayet organları, vesayet daireleri ile vasi ve kayyımlardır. Kamu vesayetinde, vesayet makamı, sulh hukuk mahkemesi; denetim makamı, asliye hukuk mahkemesidir.
Özel vesayet ise vesayet altına alınan kişinin fiil ehliyetine sahip olan iki yakın hısmının veya bir hısmı ile eşinin istemi üzerine denetim makamı tarafından kurulur.Yasa da belirtilen şartlar gerçekleştiği takdirde hakim vasi ataması yapar.
Konu ile ilgili yasal düzenleme şöyledir;
Vasi ve kayyım
Vasi, vesayet altındaki küçüğün veya kısıtlının kişiliği ve mal varlığı ile ilgili bütün menfaatlerini korumak ve hukuki işlemlerde onu temsil etmekle yükümlüdür.
Kayyım, belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için atanır.
Bu Kanunun vasi hakkındaki hükümleri, aksi belirtilmiş olmadıkça kayyım hakkında da uygulanır.
Vesayeti Gerektiren Haller Nelerdir?
Küçüklük
Velayet altında bulunmayan her küçük vesayet altına alınır. Görevlerini yaparlarken vesayeti gerektiren böyle bir halin varlığını öğrenen nüfus memurları, idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirmek zorundadırlar.
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı
Akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle işlerini göremeyen ergin veya korunması ve bakımı için kendisine sürekli yardım gereken ya da başkalarının güvenliğini tehlikeye sokan her kişi kısıtlanır.
Görevlerini yaparlarken vesayet altına alınması gereken bir durumun varlığını tespit eden idari makamlar, noterler ve mahkemeler, bu durumu hemen yetkili vesayet makamına bildirerek vesayet işlemine başlanması gerekir.
Savurganlık, uyuşturucu madde bağımlılığı veya alkol, kötü yaşama tarzı, kötü yönetim
Kötü yaşama tarzı veya mal varlığını kötü yönetmesi, savurganlığı, alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, sebebiyle kendisini veya ailesini darlık veya yoksulluğa düşürme tehlikesine yol açan ve bu yüzden devamlı korunmaya ve bakıma muhtaç olan ya da başkalarının güvenliğini tehdit eden her ergin kısıtlanır.
Özgürlüğü bağlayıcı ceza
Bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olan her ergin kısıtlanır.
Cezayı yerine getirmekle görevli makam, böyle bir hükümlünün cezasını çekmeye başladığını, kendisine vasi atanmak üzere hemen yetkili vesayet makamına bildirmekle ile görevlidir.
İstek üzerine vesayet
Yaşlılığı, engelliliği, deneyimsizliği veya ağır hastalığı sebebiyle işlerini gerektiği gibi yönetemediğini ispat eden her ergin birey kısıtlanmasını isteyebilir.
Vasi Olamayacak Kişiler Kimlerdir?
Vasiliği Kabul Etmeyebilecek Olan Kişiler Kimlerdir?