Boşanma davaları yıllarca sürüyor. Taraflar uzun süren mahkeme sürecinden dolayı çok yıpranıyor. Acaba uzun sürmesinin nedeni nedir?
Cevabın nedir?
Cevapla
Çok Süper Cevap
Çekişmeli boşanma davası, anlaşmalı boşanma davalarıyla kıyaslandığında daha uzun sürmektedir. Bunun birçok sebebi vardır. Öne sürülen boşanma nedenlerinin araştırılması, delillerin toplanması, bilirkişi raporlarının gelmesi, tanıkların dinlenmesi gibi birçok unsur çekişmeli boşanma davası ne kadar sürer sorusunu sordurmaktadır. Çekişmeli boşanma davasında her iki taraf hem maddi hem de manevi olarak ciddi anlamda yıpranmaktadır. Boşanma davasında eşlerin kendi aralarında anlaşıp anlaşamamaları davanın seyrini değiştirmektedir. Çekişmeli boşanma davalarında tarafların uzlaşmaya varamadıkları konuların başında nafaka, velayet, mal paylaşımı ve tazminat gibi konular gelmektedir. Bu durumda mahkemede yapılacak savunmalar önem taşımaktadır. Çekişmeli boşanma davalarının yıllarca devam ettiği de görülmüştür.
Çekişmeli boşanma davası süreci iyi yasa ve mevzuata uygun bir şekilde sıkı takip edilirse ortalama 5 veya 6 celsede bitebilir. Bu durumda yine ortalama olarak 1 yıl ile 2 yıl arasında bir süreye denk gelir. Fakat çekişmeli boşanma davası takip edilmez ve gerekli hukuki prosedürler doğru bir şekilde yerine getirilmez ise dava 3 ila 4 yıla kadar sürebilir. Avukatla takip edilen davaların daha kısa sürede bittiği de bilinen bir gerçektir. davanın nerede açıldığı, boşanma sebepleri ve mahkemeye sunulan delil durumuna göre değişiklik gösterir. Durumu biraz daha açıklayacak olursak; özellikle metropol ya da büyükşehir değimiz ve aralarında İstanbul, İzmir, Ankara gibi şehirlerin olduğu illerde açılan davalar mahkemelerin iş yoğunluğu nedeniyle genel olarak daha uzun sürmektedir.00 Yorumla
En İyi Cevaplar
- +1 yıl
Her zaman uzun sürüyor diye bir şey yok. Uzun süren boşanma davalarının da farkı sebepleri olabilir. Bu sebepler; inkar, boşanmak istememe, çocuk... vb şeyler oluşur genelde. İki taraf da razı ise ve ortada çocuk yoksa ya da çocuğu herhangi bir taraf almak istemiş, diğeri de bunu onaylamışsa pek uzun sürmez.
00 Yorumla
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
2
Cevap
12Cevap
Ne mi olabilir? Hakim yoktu savcı izne ayrıldı duruşma şu sebepten dolayı ertelendi sürekli bu tarz olaylar olduğu için erteleniyor. Arkadaşım da eşinden boşanacak fakat sürekli ertelendiği için boşanamıyor. Umarım insanların evlenmesi nasıl kolay ise boşanması da o kadar kolay olur.
10 Yorumlaanlaşmalı evlilikler bir celsede bitiyor ama anlaşamamazıklar avukatlarında marifetleriyle çok uzuyor burda adi avukatlarında rolü çok ağızımıda bozdum onlar için ama buraya yazmayım.
00 Yorumla- +1 yıl
ispatlı aldatma ve şiddetli geçimsizlik de boşanma hızlanır.
00 Yorumla Anlaşmalı olmayınca uzuyor ya da hakim sevmediklerine ikna olamazsa uzayabiliyo
00 Yorumla- +1 yıl
Tarafların anlasamamasinsan mal paylaşım sorumlarivbir tarafin davaya gelmemesi gibi bir çok alt neden
00 Yorumla Aile & Toplum konusunda 8,6b cevap paylaştı. anlaşmalı boşanmalar kısa sürer , karşılıklı istekler dahılınde olan çekişmeli boşanmalar uzun sürüyor
00 Yorumla- +1 yıl
sadece boşanma davasına özel bir durum degil tum davalar uzun suruyor adelet sistemi yavaş işliyor
00 Yorumla - +1 yıl
Çekişmeliyse uzun, anlaşmalı daha kısa
00 Yorumla - +1 yıl
Belki aile yuvasını kurtarır diye
00 Yorumla Anlaşamıyorlardır. Anlaşmalı olsa hemen biter
00 Yorumla3 yıl sürdü bnmki
00 Yorumla- +1 yıl
Anlaşma olmadan
00 Yorumla - +1 yıl
Barıama umudu
00 Yorumla - +1 yıl
Bilmem
00 Yorumla
Devamını Gör(9)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Boşanma davaları neden uzun sürer, daha kısa sürmesi için neler yapılabilir?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Merhaba,
Çekişmeli boşanma davalarında ve çekişmesiz boşanma davalarında süreç ve süre farklı şekillerde işlemektedir.
Çekişmesiz boşanmada tarafların ikisi de belli şartlar altında anlaşır ve mahkemeye boşanmak istediklerini belirtirler. Tek celsede boşanma işlemi gerçekleştirilir ve bu karar yaklaşık 1 ay içerisinde kesinleşir. Çekişmeli boşanma davaları ise anlaşmalı olan davalara göre çok daha uzun sürmektedir.
Bunun birçok sebebi bulunmaktadır. Davalı ve davacı tarafların birbirinin tam zıttı iddialarda bulunması muhtemeldir. Bu iddiaların delillendirilmesi, tanıkların dinlenmesi, bilirkişi raporunun beklenmesi gibi sebepler dava sürecini uzatmaktadır. Bununla birlikte büyükşehirlerdeki mahkemelerin dosya sayılarının fazla olması nedeniyle duruşmalar arasında oldukça fazla zaman bırakmaları da boşanma sürecini uzatmaktadır.
Bu sürecin çok daha sağlıklı, tarafların yıpranması engellenerek ve hukuki prosedürü en hızlı şekilde uygulamak açısından çekişmeli boşanma davalarının avukat aracılığıyla takip edilmesi daha iyi olacaktır.