Araştırmalarda varılan sonuçlar ile Türkiye'de inançsızlığın yaygınlaştığının ve dindarlığın azaldığının ortaya çıkması bir süredir ses getirmeye devam ediyor.
KONDA'nın yaptığı bir araştırmaya göre son 10 yılda kendisini dindar muhafazakar olarak adlandıranlar gençlerin oranı yüzde 28'den yüzde 15'e geriledi. Araştırma gençlerin inanç seviyesi ve örtünme oranlarının ülke geneline göre daha düşük olduğunu ortaya koyuyor.
Peki dindarlık neden azılıyor? İnsanlar neden dini inançları daha fazla sorgular oldu? Türkiye'de dinsizlik sol kesime mal edilirken neden sağ kesimin iktidarda olduğu bir dönemde yükseliyor? Türkiye'de ateizmin yükselişi küresel trendlerin bir yansıması mı yoksa Türkiye'deki gelişmelerden mi kaynaklı?
Dindarlığın, muhafazkarlığın, solculuğun veya milliyetçiliğin olduğu gibi inançsızlığın da farklı seviyeleri ve kategorileri bulunuyor. Deizm, ateizm, agnostizm, panteizm ve materyalizm gibi farklı kategoriler
Türkiye'de deizm neden artıyor, dindarlık neden azalıyor?
Türkiye'de Deizm artmıyor. Sekülerizm artıyor. Yani en başından itibaren Deizm bizim problemimiz değil. Hristiyan dünyasında ortaya çıkmış bir şey. Dinleri ve din adamlarını, kilisenin etkisini yok etmek adına. Çünkü onlar din aracılığı ile insanları sömürüyordu. Şimdi Türkiye'de bu durum öyle değil. İslam'da din adamı sınıfı yoktur çünkü.
Türkiyede olan şey tam olarak şu. Gencimize namaz kılmak zor geliyor, çeşitli ibadetler; emir ve yasaklara uymak zor geliyor. Zora gelemeyen gencimiz Ateist olsa belki bunu mantığına yediremiyor haliyle kurtulmak için abi dinler şöyle yaa vs diyerek tembellik ediyor.
Yani aslında emir ve yasakları olmasa ya da ibadetler olmasa dine de inanır. O nefsine zor gelen şeylerden kurtulmak için bunu reddediyor. Eğer din bazı noktalarda müdehaleci olmasa o kadar olmaz.
Haa din aslında her şeyde yasaklayıcı mıdır? Hayır değildir. Ama günümüzde bazı cemaat ya da dini gruplar her şeyi günah haline getirdikleri için insanlarda olumsuz bir islama fobi başladı. Bunun da etkisi var. Ancak ana amaç nefse zor gelen sorumluluklardan kaçmak. Günümüzde dünyaya bağlılık arttıkça bunun olması normal gibi. Selamlar :)
1
3 Yorumla
Soran
+1 yıl
Benim de Demek istediğimi bu ama insanlar anlamıyor
Soran
+1 yıl
Ben ateist im diye ortada dolananlar var sorsan dinlerden Bi haber
Herkes aynı şekilde bakıp aynı şekilde anlamak zorunda değil :) Dediğim gibi siyasi olarak uygulanan politikalar, bazı insanların dini çok daha yasaklayıcı anlaması haliyle dine karşı yönelimi azaltıyor. Bir de şimdi artık günaha ulaşmak kolaylaştı. İnsanlar her saniye her imkana sahipken haliyle onları frenleyen bir dinin olması nefse zor geliyor. Böyle olunca da emir ve yasaklardan kaçmanın yolunu burada buluyorlar :) Yoksa onların peygamber ile ya da başka bir şeyle dertleri yok.
Arastirip dinlerin yalan oldugunu anlayan insanlarin sayisi yükseliyor iste. Islamin sagci dönemde artmasindan daha dogal birsey yok. Cünkü AKP gibi Islamci partiler halka Islami gösterip insanlarin Islami ögrenmesini ve ondan uzaklasmasini sagliyor.
boşver görmezden gelmeyi öğren onları yok saymayı öğren uzak dur gitsin bende nefretediyorum insanlıktan ama onlar yüzğnden güzelim dünyadan soğumayalım gerek yok yaşamdan soğumayalım
şeytandan korunuyor insna yine vesvese geldimi besmele çekersin gider ama şu nefis varya durmak bilmiyor kılıçla öldürüyorum yine geliyor yine öldürüyorum yine geliyor ta ki ölene kadar Rabbim nefsim ve şeytanla olan cihadımda bana ve diğer tüm mümin kardeşlerimin yardımcısı olsun